26 (edytowany przez Cezary 2023-09-16 17:45:37)

Odp: "Wolne" wifi na Cudy WR3000 po zainstalowaniu openwrt

Dzieje się to automatycznie jak dasz channel na auto. Piszesz o tym żeby móc to w dowolnej chwili wywołać? Bo musisz podnieść wifi ponownie.

EDIT: jest, przecież sam to pokazałeś w logach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

OK, u mnie ACS jest włączony, ale czytałem także o konfiguracji tego algorytmu i nie mam pewności czy jest optymalnie skonfigurowany. Zakładam, że robi się to na etapie budowania obrazu i można go optymalizować, stąd dopytuje o to.

Tak, chciałbym móc go wywoływać, bo zakładam, że ACS działa tylko przy podnoszenie interfejsu. A jeżeli tak można by sprawdzać w trakcie jego działania, żeby zmienić kanał na lepszy? Może wtedy i trzeba by podnieść ponownie WiFi.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.93 r35006
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

28

Przez ustawienie channel 0 lub channel auto do konfiga hostapd wprowadzany jest channel=acs_survey. Dzięki temu hostapd robi przy podniesieniu interfejsu swoje rzeczy i ustawia sobie do pracy dany kanał.

Więc jak i jaki chcesz ustawisz kanał "lepszy"? Jak wiesz jaki kanał jest lepszy to go po prostu ustaw. Jak ustawisz określony kanał to będzie go wykorzystywał i nie uruchomi acs_survery żeby wyszukać innego kanału, bo i po co miał by to robić w takim przypadku.
Więc o czym w ogóle piszesz?

29 (edytowany przez PiotrekK 2023-09-16 19:49:06)

Piszę o sytuacji dynamicznego wyszukiwania kanałów a nie jednokrotnego, żeby w przypadku pojawienia się zakłócenia w postaci innej stacji o silnym sygnale/lub innego zakłócenia, na tym samym kanale, ACS mógł/miał szansę znaleźć lepszy kanał. A skoro uruchamia się tylko przy starcie interfejsu to już  potem nie szuka innego kanału. Zgadza się?

30

Dokładnie tak.

31

No więc chodzi o zmuszenie go do wyszukania innego kanału.
Czego nie rozumiesz?

32

Nie ma. Robi to tylko przy starcie interfejsu.
Czego nie rozumiesz?

33

I nie ma możliwości użyć tego ACS ręcznie/skryptem?

34

Nie znam metody na ręcznie wywołanie acs'a z hostapd.

35

Dzięki,
czyli pozostaje koncepcja ręcznego ustawiania kanału lub skrypt przeładowujący interfejs WiFi.

36

lonzek napisał/a:

Zainstalowałem openwrt (23.05.0-rc3)

Cześć, będę podchodził to openwrt na wr3000 - czy instalowałeś to co jest na ich oficjalnej stronie: http://www.cudytech.com/openwrt_software_download ?

w tej paczce jest plik openwrt-mediatek-filogic-cudy_wr3000-v1-sysupgrade.bin i rozumiem, że jego uploaduje do urzadzenia, restart i gotowe?
w paczce jest tez folder "developer" a w nim: mt7981b-cudy-wr3000-v1.dts...

Niestety brak jakichkolwiek opisów oprócz recovery do seryjnego softu, a to moje pierwsze podejście do openwrt wink

Pozdrowienia

37

Dokładnie tak jak piszesz , wgrywasz dokładnie ten plik z paczki i po zainstalowaniu i restarcie masz już openwrt, które znowu aktualizujesz teraz już dowolną paczką dla wr3000.

Plik *.dts to kluczowy plik służący do kompilacji openwrt ,ale Ty wgrywasz gotowe ,więc nie jest Ci potrzebny. Cudy jak widać nie ma problemu i sam udostępnia gotowce do kompilacji.

38

MiG25 napisał/a:

Dokładnie tak jak piszesz , wgrywasz dokładnie ten plik z paczki i po zainstalowaniu i restarcie masz już openwrt, które znowu aktualizujesz teraz już dowolną paczką dla wr3000.

Co to znaczy, ze aktualizuję dowolną paczką dla wr3000 ? wgranie gotowca ze strony cudy nie załatwia już sprawy w całości? smile

i pytanie (laika) czy jak już na urządzeniu jest openwrt to będę mógł zainstalować paczkę "wpad" tak jak pokazano tutaj: https://youtu.be/81gStVvX76A?si=a2jhvNm … &t=213 ? chodzi mi o włączenie faast transition na kilku tak przygotowanych urzadzeniach. Czy ta paczka "wpad" jest zależna od sprzętu czy po prostu jak jest open wrt to mogę ją ściągnac i tyle?

Teraz tak mi trybi, że pewnie właśnie instalowanie jakiejś paczki bezpośrednio z poziomu softa Openwrt masz na myśli w tym co powyżej, no ale kto pyta nie błądzi smile pozdrawiam

39

To co oni mają na stronie to nie wiadomo w jakiej jest wersji. Aktualne wydanie openwrt masz na openwrt.org lub u mnie na eko.one.pl.

wpad-basic* który jest zawarty w openwrt już dawno domyślnie ma wsparcie dla fast roamingu i nie musisz nic specjalnie dodatkowo instalować, wystarczy tylko włączyć odpowiednie opcje.

40

Ok rozumiem, będę walczył i ewentualnie dalej męczył bułę wink Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc!

41

No dobra proszę państwa jest i zwycięstwo: open wrt z zasobów eko zainstalowane bez problemu, fast transition i wifi ustawione, wpinam się z głównego routera na WAN urządzenia i internet jest,  ale jest i porażka… wzorując się na tym gostku, którego wklejałem tez wyżej: https://youtu.be/81gStVvX76A?si=jjyM0_tGxOCkOjvQ w momencie jak ustawiam IP urządzenia na inne niż domyślne 192.168.1.1 to tracę połączenie z urządzeniem i wpisując nowe IP nie mogę się z nim połączyć, tak jakby było odłączone. Mój główny router to 192.168.100.1, urządzenie „na czysto” bezpośrednio po wgraniu open wrt i podłączeniu kablem pokazuje w Dashboard, ze dostaje z niego końcówkę .100.21 i jak później chce zmienić domyślne .1.1 urządzenia na właśnie .100.21 albo coś dalszego typu .100.40 to już po tym nowym IP nie mogę „wejść” na urządzenie.
Za pierwszym razem przejechałem cały ten filmik do końca, czyli po ustawienia wifi i FT, ustawiłem Ip, wyłączyłem DHCP i połączenia brak. Drugim razem po ustawieniu wifi spróbowałem tylko zmienić ip i tez kiszka, brak połączenia zarówno po domyślnym .1.1 jak i nowo nadanym .100.X. plus widzę ze urządzenia przestaje przepuszczać przez siebie internet po kablu, co wcześniej robi z automatu. Macie jakieś pomysły???
Efekt ma być taki żeby główny router nadawał IP i na nim było DHCP, a urządzenia cudy tylko jako AP

42

Nie rób zmiany ip przez luci... Zrób to ręcznie z konsoli. Ponad to - fajnie że opisałeś co zrobiłeś, doceniamy to, ale to nic z naszego punktu widzenia nie daje. Pokaż konfigi jakie zrobiłeś, bo na razie jedyny pomysł to "coś źle zrobiłeś".

Żeby mieć AP wpinasz się do lanu nie do wan (później możesz sobie dodać wan do lanu) a później tylko kilka poleceń żeby zmienić ip i wyłączyć dnsmasq: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady i to całą konfiguracja AP (oczywiście musisz włączyć wifi).

43

Cezary napisał/a:

Zrób to ręcznie z konsoli. Pokaż konfigi jakie zrobiłeś.

ok a jakiś basic poradnik jak to zrobić? wink

juz znalazłem, ze z poziomu windows cmd wejde na router.
Ogólnie wszystko co napisałeś to zrobiłem przez interfejs graficzny. Gostek w filmie własnie tak robi: najpierw wifi, potem sztywne ip, wyłaczenie dhcp, dnsmasq. Sęk w tym że już samo ustawienie ip na inne mi odcinało dostęp, jedyna opcja reset i wszystko od nowa. dziwne, bo zmianiajać IP jak sprawdziałem ipconfig/all to mi pokazywało jakieś dziwne ip z początkiem 169... łącze się przez adaptr usb-c - ethernet, ale to chyba nie ma znaczenia?
Planuje wyjąc starego lapka z normalną kartą i spróbuje jeszcze raz tymi komendami które wstawiłeś.

44

Nie jest dziwne. Pisałem żebyś nie robił tego przez gui, bo luci dziwnie świruje jak zmienisz adres IP routera. Dlatego zrób z konsoli.

A tak w ogóle nie przeczytałeś faq na górze tej strony, tam możesz poczytać m.in. jak się dostać do routera.

45

Tam przynajmniej jest na filmie co klikać .... Założę się ,że "zrób to z konsoli" będzie dużo większym wyzwaniem...

46

MiG25 napisał/a:

Założę się ,że "zrób to z konsoli" będzie dużo większym wyzwaniem...

Mam plan zmienić z konsoli samo IP a potem przeklikać resztę z poziomu przeglądarki. Zobaczymy jak to wyjdzie wink Jak nie wyjdzie to się trzeba będzie doszkolić

47

Dobre podejście , jak by co to po prostu trzeba utworzyć głupiego AP ( i pamiętać ,żeb nie wpinać nic do WAN , przynajmniej dopuki nie usunie się WANu i nie przypisze go do LAN) , tak jak tu https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady

48

Tak, wiem smile ogólnie to cudy na najnowszym seryjnym sofcie ma tryb AP, ale mi zależy najbardziej na fast roaming, zobaczymy jak to wyjdzie.

49

Weź to ustaw w końcu, to tylko 2 minuty zabawy smile

50 (edytowany przez villovsky 2023-10-13 13:21:22)

Dzieci mam, czasu nie mam, spać tez trzeba  big_smile