226

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 23.05

Cezary napisał/a:
artur_n napisał/a:

Status portów w nowym wydaniu to świetna sprawa.

Tomato ma to od wieków, dd-wrt, w gargoyle dorobiłem też eony temu, easyconfig to ma, pojawiały się różne dodatki do luci, ale w końcu po tylu latach mamy oficjalnie i w luci...

to dodatkowy pakiet czy juz standard w luci? jeśli pakiet to jaka nazwa? dziękuję smile

227 (edytowany przez Cezary 2023-07-29 09:33:29)

Już standardowy. I nie wyświetli tego jeżeli masz router z portami obsługiwanymi przez swconfig (czyli m.in. np ath79 i nmt7620)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

228 (edytowany przez geos 2023-07-29 10:35:23)

Cezary napisał/a:

Już standardowy. I nie wyświetli tego jeżeli masz router z portami obsługiwanymi przez swconfig (czyli m.in. np ath79 i nmt7620)

Cezary, czyli na ath79 dalej coś takiego ręcznie trzeba uskuteczniać? smile czy to chodzi o coś innego z tym pakietem?

https://i.ibb.co/RPXZvd2/20230729-113150.jpg

229

Panie, parzcież dla ath79 masz normalną konfigurację switcha w luci. Więc o co pytasz?

230

Cezary napisał/a:

Panie, parzcież dla ath79 masz normalną konfigurację switcha w luci. Więc o co pytasz?

pewnie sie pomylilem. na mf286r po zainstalowaniu świeźego openwrt nie ma wydzielonego portu WAN. robiłem takie rysunki nie wiedzialem, ktore gniazdo fizyczne odpowiada portom w konfiguracji sieci: 1 2 3 5 oraz widocznym w luci oznaczeniom LAN1..4

231

Dla mf286r jest to podane dobrze w systemie: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … etwork#L78 i luci powinno wyświetlać to normalnie.

232 (edytowany przez geos 2023-07-29 13:35:08)

Cezary napisał/a:

Dla mf286r jest to podane dobrze w systemie: https://github.com/openwrt/openwrt/blob … etwork#L78 i luci powinno wyświetlać to normalnie.

u mnie tak wyświetla (już po podziale):

https://i.ibb.co/XS4mNnX/Screenshot-2023-07-29-14-32-16.png

nie umiem z tego odczytać, który port z konfiguracji network (1 2 3 5) należy do fizycznych gniazd -- i stąd rysunki. wan mam na 0t 5, lan na 0t 3 2 1

233

Urządzenia obsługiwane przez "stary" swconfig maja często switch. Logicznie można to traktować jako pudełko gdzie z jednej stony takie pudełko jest dołączone jednym z portów do CPU (i zwykle jest to port 0 lub 6) a z drugiej strony są cztery porty (albo pięć, albo siedem tylko nie wszystkie są wyprowadzone do fizycznych złączy, albo takich pudełek są dwa, ale uproszczajmy sprawę do łatwiejszego zrozumienia).
Takie pudełeczko robi właśnie za switch i musi  być do cpu podłączone jednym z portów jeżeli chcemy mieć ruch przez cpu a z drugiej strony do wszystkich lub tylko do niektórych portów są podłączone fizyczne gniazdka RJ45 do wpięcia kabla.

Cześć routerów dzieli takie pozostałe porty z pudełka na dwie sekcje i robi z tego logiczny wan i lan; w przypadku MF286R oprogramowanie tego nie robi i wszystkie porty traktuje jako LAN. Mimo ze switch (pudełko) ma wyraźnie opisane porty numerami 0, 1, 2, 3 itd to producenci czasami z różnych powodów technicznych (np. przez sposób poprowadzenia fizycznych ścieżek) przypisują np. port z pudełka o numerze 3  do gniazdka i piszą na nim że jest to LAN2. Bo łatwiej im jest tak to wyprowadzić to fizyczne. Czasami numeracja jest taka sama, czasami jest tak pomieszane.

To co zwraca swconfig to numeracja portów wg pudełka nie wg fizycznych gniazdek. Czasami jest to 1:1 i numeracja odpowiada temu co jest na obudowie, czasami jest to pomieszane. Kiedyś openwrt nie zawierał definicji fizycznych wyprowadzeń i luci pokazywało numerację wg swconfiga, trzeba było się samemu domyślać który jest który (i nadal tak jest dla kilku starych modeli), Obecnie definicja switcha zawiera także fizyczną numerację portów i to co wyświetla LuCI to jest to faktyczny odpowiednik fizycznych portów.
Z punktu widzenia użytkownika tak jest bardzo OK, ale jak chcemy ręcznie podzielić switch to musimy faktycznie wiedzieć który port jest który.
Zapis "1:lan:4" "2:lan:3" "3:lan:2" "5:lan:1" generuje odpowiednie sekcje w /etc/board.json i mówi że np. port 1 wg swconfiga to fizyczny lan4, port 2 swconfig to LAN3 itd. Wystarczy więc sięgnąć do /etc/board.json i szybko dowiemy się który port jest który. Albo... po prostu wystarczy wpiąć kabel i przez swconfig zobaczyć na którym porcie pojawi się link.

Wracając do tematu - luci powinno wyświetlić porty  wg napisów na obudowie ale nie zawsze tak jest i nie widzisz tu który port to który. Jeżeli coś działamy ręcznie to trzeba zajrzeć do swconfig czy board.json i zobaczyć który faktycznie jest który.

Dodatek dodany ostatnio do luci nie ma nic z w/w wspólnego - wyświetla tylko statusy portów na zakładce, nazwę, ilość przerzuconych bajtów i pakietów ale nie robi reprezentacji switcha ani nie pokazuje jego podziału - jest po prostu statusem portów.

234 (edytowany przez geos 2023-07-30 10:35:26)

dziękuję Cezary! wspaniała odpowiedź w wersji premium smile

przetrawiłem to. na obudowie tego modelu można powiedzieć, że się zgadza (pierwsze od lewej gniazdo jest opisane jako wan/lan1). swconfig dev mdio.0 show w tym modelu pokazuje porty od 0 do 6. w pliku /etc/board.json faktycznie można podejrzeć jaki jest port, urządzenie, rola itp. super sprawa, wiele wyjaśnia. porty sprawdzałem tak jak napisałeś, organoleptycznie, kabelek i sprawdzanie, który się auktywnił.

dziękuję!

235

hejka. mam problem z przejściem na najnowszą wersję luci-23.05-SNAPSHOT (r23310-680a4c7e12)

router: Netgear Nighthawk X4S R7800 OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165

przy próbie sysupgrade, router się restartuje i pozostaje stara wersja.
zaś przy chęci wgrania factory dostaję komunikat "Image metadata not present" i żeby puścić sysupgrade -F
pomimo wybrania tej opcji upgrade nie idzie.

coś mi świta, że kiedyś była skopana wersja i też był problem z sysupgrade.

ktoś coś kojarzy jak to obejść?

236

Pokaz pełny wynik z konsoli łącznie z tym co wpisujesz i co wyświetla router.

237 (edytowany przez Juniorek 2023-07-30 19:12:57)

BusyBox v1.36.1 (2023-06-27 22:08:33 UTC) built-in shell (ash)

_______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------------------------------
 |                                                                           |
 | OpenWrt 22.03-SNAPSHOT, r20165-ce32068bf2                                 |
 | Build time: 2023-06-03 09:36 CEST                                         |
 | Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl                                     |
 | Machine: Netgear Nighthawk X4S R7800                                      |
 | Uptime: 0d, 00:04:08                                                      |
 | Load: 0.38 0.79 0.39                                                      |
 | Flash: total: 75.0MB, free: 65.6MB, used: 8%                              |
 | Memory: total: 464.0MB, free: 366.9MB, used: 20%                          |
 | Leases: 0                                                                 |

| CPU freq: 1.73GHz, 1.73GHz                                                |
 | CPU temperature: 57.00 C, 55.00 C, 56.00 C, 57.00 C, 55.00 C, 55.00 C, 58.00 C, 58.00 C, 62.00 C, 56.00 C, 58.00 C |
 | Wi-Fi chip temp: 52.00 C, 52.00 C                                         |
root@NG-WRT:~# cd /tmp
root@NG-WRT:/tmp# sysupgrade -F luci-23.05-snapshot-r23310-r7800-squashfs-factor
y.img
Sun Jul 30 20:10:31 CEST 2023 upgrade: Image metadata not present
Image check failed but --force given - will update anyway!
Sun Jul 30 20:10:31 CEST 2023 upgrade: Saving config files...
Sun Jul 30 20:10:32 CEST 2023 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.
Command failed: Connection failed
root@NG-WRT:/tmp#

dodam, że po syupgrade -F router po prostu się restartuje, ne gubi nawet moich pakietów neutral

238

Zły plik użyłeś. Aktualizację OpenWrt wykonuje się plikiem z sysupgrade w nazwie, nie plikiem factory! Skąd w ogóle wpadłeś na taki pomysł?

239

Ale przecież napisałem, że nie ważne jaki plik użyje to i tak router po prostu się restartuje do starej wersji.
Przy użyciu pliku sysupgrade nie pojawia się jedynie komunikat o braku meta. Reszta leci tak samo.

240

Więc użyj sysupgrade i pokaż całość co wypisuje na ekranie. To co poprzednio pokazałeś jest bez sensu. bo i tak nie miało szansy powodzenia dla tego modelu.

241

Cezary jakiego źródła mam użyć do budowy obrazu dla platformy filogic?

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

242

Zwykłego openwrt 23.05, mediatek/filogic.

243 (edytowany przez artur_n 2023-07-31 07:35:39)

Przy mediatek nie widzę mojego modelu routera AX6000.

244

Wybierz dalej subtarget na filogic, będzie i AX6000.

245

Cezary jest gdzieś na forum spis pakietów które dodajesz do swojej kompilacji?

246

artur_n napisał/a:

Cezary jest gdzieś na forum spis pakietów które dodajesz do swojej kompilacji?

Przy każdym wydaniu masz konfig z które powstają moje obrazy, np. https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-23.0 … dinfo.luci Wkładasz to do katalogu ze źródłami, robisz make defconfig i robi się to z czego skompilowałem obrazy, z nim będą zaznaczone pakiety których użyłem w obrazie. Wcześniej musisz sobie oczywiście dodać feedsy i niektóre pakiety z mojego githuba ( https://github.com/obsy/packages ) jak chcesz mieć profile, sysinfo, 3ginfo, czy coś innego.

247 (edytowany przez Juniorek 2023-07-31 18:19:29)

Cezary napisał/a:

Więc użyj sysupgrade i pokaż całość co wypisuje na ekranie. To co poprzednio pokazałeś jest bez sensu. bo i tak nie miało szansy powodzenia dla tego modelu.

sysupgrade z "właściwego" pliku wywala tylko informację o zapisaniu configu i zamknięciu połączeń
po restarcie dalej stara wersja + wgrane pakiety

co ciekawego w panelu luci mam dwie różne wersje big_smile

firmware pokazuje OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20165-ce32068bf2 / LuCI openwrt-23.05 branch git-23.118.79121-6fb185f
zaś na dole strony Powered by LuCI openwrt-23.05 branch (git-23.118.79121-6fb185f) / OpenWrt 23.05-SNAPSHOT (r23310-680a4c7e12)

więc ciekawy przypadek smile

spr wgrać ostatnią wersję 22.03 i zobaczę czy pójdzie

no i lipa. 22.03 r20194 też nie wchodzi;/

248

Zrób to bez zachowania konfiguracji (opcja -n).

249

poszło bez zachowania ustawień.
po restarcie wrzuciłem ręcznie config z 22.03 i śmiga smile

250

Z jakich interfejsów sieciowych korzystasz?
A konfig sieci musiałeś robić od nowa?

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.12.89 r34469
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście