Odp: ZTE MF286D - Openwrt
O i to jest dobra mysl.Dziekuje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
O i to jest dobra mysl.Dziekuje
Testuję dwa VPN'y Wireguard i OpenVPN (pod OpenWrt 22.03-SNAPSHOT, r20165-ce32068bf2).
Z wielu opisów wynika, że Wireguard jest kilka razy szybszy od OpenVPN.
Z testów to zupełnie nie wynika. Idą 1:1.
Czy macie może podobne porównania?
Ja sie ciagle przybieram do wirequarda i ciagle mi nie po dordze tym bardziej ze ubolewam nad faktem braku tcp i obslugi bledow co openvpn ma
Testuję dwa VPN'y Wireguard i OpenVPN (pod OpenWrt 22.03-SNAPSHOT, r20165-ce32068bf2).
Czy macie może podobne porównania?
Nie
Ja mam różnicę prawie 2x większą na rzecz wireguarda.
Ja sie ciagle przybieram do wirequarda i ciagle mi nie po dordze tym bardziej ze ubolewam nad faktem braku tcp i obslugi bledow co openvpn ma
No właśnie nie widzę u mnie różnicy pomiędzy wg i ovpn. Może u Ciebie będzie jednak warto się wysilić i zainstalować, bo ja zupełnie nie widzę sensu
A w jakiej sytuacji/aplikacji brakuje Ci TCP i obsługi błędów po VPN
PiotrekK napisał/a:Testuję dwa VPN'y Wireguard i OpenVPN (pod OpenWrt 22.03-SNAPSHOT, r20165-ce32068bf2).
Czy macie może podobne porównania?Nie
Ja mam różnicę prawie 2x większą na rzecz wireruarda.
To gratuluję, domyślam się, że szybkość Twojego łącza ma wpływ i uwydatnia przewagę.
To gratuluję, domyślam się, że szybkość Twojego łącza ma wpływ i uwydatnia przewagę.
Dokładnie tak jest, tu https://www.gl-inet.com/products/gl-ap1300/ masz obrazowy przykład podobnego sprzętu i WireGuard jest kila razy szybszy (używam na starym iPhone XR Surfshark i potrafi przebić 200Mbps na sieci LTE-A).
PiotrekK napisał/a:To gratuluję, domyślam się, że szybkość Twojego łącza ma wpływ i uwydatnia przewagę.
Dokładnie tak jest, tu https://www.gl-inet.com/products/gl-ap1300/ masz obrazowy przykład podobnego sprzętu i WireGuard jest kila razy szybszy (używam na starym iPhone XR Surfshark i potrafi przebić 200Mbps na sieci LTE-A).
No tak, widzę pewną prawidłowość. Dla łączy poniżej ok. 50Mbps oba VPN są równie szybkie, a dla łączy powyżej 100Mbps jest wyraźna przewaga WireGuard.
@PiotrekK
A Ty względem poprawy sygnału LTE coś robiłeś, czy masz tak jak miałeś wcześniej?
@PiotrekK
A Ty względem poprawy sygnału LTE coś robiłeś, czy masz tak jak miałeś wcześniej?
Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?
RSSI: -58 do -49 dBm (jestem ok. 500m od BTS)
RSRQ: -15 do -9 dB
RSRP: -89 do -84 dBm
SNR: -7 do 15 dB
Bo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps. (w tej chwili prędkość mierzona na modemie jest DL60/UL30Mbps, po WiFi 2,4G (tutaj jest duże ograniczenie pasma) trochę mniej 34/25Mbps jak widać większość internautów jeszcze śpi)
a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci T-mobile (speedtest T-mobile 34/12Mbps):
WG: 23/1,4Mbps
OVPN: 24/2,3Mbps
a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
WG: 21/1,2Mbps
OVPN: 17/5Mbps
Więc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat
Taki mały OT: openvpn dorobił się własnego modułu w kernelu który ma przyśpieszyć działanie openvpn. Moduł w openwrt jest, ale to wspomaganie jest dostępne tylko od wersji 2.6 openvpn, a w openwrt obecnie mamy 2.5.8, więc musimy poczekać.
Taki mały OT: openvpn dorobił się własnego modułu w kernelu który ma przyśpieszyć działanie openvpn. Moduł w openwrt jest, ale to wspomaganie jest dostępne tylko od wersji 2.6 openvpn, a w openwrt obecnie mamy 2.5.8, więc musimy poczekać.
Ja widzę openvpn-openssl 2.5.7-3 na wersji OpenWrt 22.03-SNAPSHOT. Czy dla tej wersji także będzie poprawka do 2.6?
Cezary napisał/a:Taki mały OT: openvpn dorobił się własnego modułu w kernelu który ma przyśpieszyć działanie openvpn. Moduł w openwrt jest, ale to wspomaganie jest dostępne tylko od wersji 2.6 openvpn, a w openwrt obecnie mamy 2.5.8, więc musimy poczekać.
Ja widzę openvpn-openssl 2.5.7-3 na wersji OpenWrt 22.03-SNAPSHOT. Czy dla tej wersji także będzie poprawka do 2.6?
Wiesz że mamy już rc od 23.05? I nie, nawet snapshot ma jeszcze 2.5.8.
PiotrekK napisał/a:Cezary napisał/a:Taki mały OT: openvpn dorobił się własnego modułu w kernelu który ma przyśpieszyć działanie openvpn. Moduł w openwrt jest, ale to wspomaganie jest dostępne tylko od wersji 2.6 openvpn, a w openwrt obecnie mamy 2.5.8, więc musimy poczekać.
Wiesz że mamy już rc od 23.05? I nie, nawet snapshot ma jeszcze 2.5.8.
Brakuje mi pamięci aby zrobić sysupgrade do 23.05 i nie mogę wrzucić tej nowszej wersji. Masz jakiś sposób aby to przepchnąć, bo z poziomu LuCI podaje mi na czerwono, że muszę zrobić sysupgrade -n
Ale w czym? MF286D? Chyba -F? Bo konfiguracja sieci się zmieniła a nie że nie masz pamięci. Nie możesz w takim przypadku ani zachować ani później wgrać backupu, bo network się nie zgadza.
Ale w czym? MF286D? Chyba -F? Bo konfiguracja sieci się zmieniła a nie że nie masz pamięci. Nie możesz w takim przypadki ani zachować ani później wgrać backupu, bo network się nie zgadza.
Tak MF286D.
OK, czyli z poziomu LuCI trzeba zrobić "Force" i potem konfigurować od zera... Hm... tylko gdzie znalazł miejsce ładując bin po interfejsie web a po scp pisze, że nie ma miejsca i zamiast 10MB pakuje tylko 2,6MB?
Do /tmp ładujesz plik. To ram, tam musisz mieć miejsce.
Do /tmp ładujesz plik. To ram, tam musisz mieć miejsce.
Czyli nie załaduje pliku do /tmp bo nie ma miejsca i muszę zrobić przez interfejs webowy, bo wtedy pakuje do RAM. OK dziękuję.
Boli tylko, że trzeba będzie kilka godzin przywracać wszystkie serwisy/ustawienia od nowa.
Jeszcze raz - przez scp załadujesz plik do /tmp. Interfejs webowy też tak robi.
Możesz zrobić sobie backup, rozpakować go (to zwykłe archiwum), wywalić plik /etc/config/network a resztę wrzuć do routera jak go zaktualizujesz. Poza networkiem reszta rzeczy prawie została bez zmian. Choć konfiguracja na czyste ma też swoją dobrą stronę że możesz wywalić śmieci jeżeli się jakiś dorobiłeś w konfiguracji.
Jeszcze raz - przez scp załadujesz plik do /tmp. Interfejs webowy też tak robi.
Możesz zrobić sobie backup, rozpakować go (to zwykłe archiwum), wywalić plik /etc/config/network a resztę wrzuć do routera jak go zaktualizujesz. Poza networkiem reszta rzeczy prawie została bez zmian. Choć konfiguracja na czyste ma też swoją dobrą stronę że możesz wywalić śmieci jeżeli się jakiś dorobiłeś w konfiguracji.
Super, spróbuję. Dzięki.
A tym razem faktycznie wszedł do /tmp cały luci-23.05*sysupgrade.bin i dobrze pokazał rozmiar. Widocznie wczoraj jak próbowałem, coś było nie tak.
Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?
SNR: -7 do 15 dBBo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps.
OVPN: 24/2,3Mbpsa tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
OVPN: 17/5MbpsWięc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat
A jakie pasma masz dostępne na tym BTS? Bo te wskaźniki wyżej są złe/ale przy włączonej agregacji mogą pokazywać w Plusie L900 i da się je poprawić, choć sprzęt specyficzny przy zastosowaniu anten zewnętrznych, dlatego niektórzy wykonują "patent" z umieszczeniem go na maszcie w zewnętrznej/hermetycznej plastikowej obudowie. Do poprawy jest szczególnie ten ostatni parametr/też zależny od ilości użytkowników sieci
Status karty SIM:Zalogowana do sieci macierzystej
MCC MNC:260 03
Lokalizacja stacji bazowej:BTSeach
Cell ID:74
TAC:59 (E6F0)
Primary band:B1 (2100 MHz) @15.0 MHz
PCI:345
EARFCN:75
RSSI:-37 dBm
RSRP:-65 dBm
RSRQ:-12 dB
SINR:20.6 dB
(S1) band:B7 (2600 MHz) @15.0 MHz
(S1) PCI:60 P.S Co do tuneli VPN to bardziej złożony temat, mnie z FritzBOX po IPsec wyciska symetrycznie 5Mbps.
PiotrekK napisał/a:Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?
SNR: -7 do 15 dBBo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps.
OVPN: 24/2,3Mbpsa tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci Orange (speedtest Orange 113/22Mbps):
OVPN: 17/5MbpsWięc ciężko mnie w tej sytuacji przekonać, że WG jest super :-) ... nie neguję, że jest super ale u mnie jest taki klimat
A jakie pasma masz dostępne na tym BTS? Bo te wskaźniki wyżej są złe/ale przy włączonej agregacji mogą pokazywać w Plusie L900 i da się je poprawić, choć sprzęt specyficzny przy zastosowaniu anten zewnętrznych, dlatego niektórzy wykonują "patent" z umieszczeniem go na maszcie w zewnętrznej/hermetycznej plastikowej obudowie. Do poprawy jest szczególnie ten ostatni parametr/też zależny od ilości użytkowników sieci
Status karty SIM:Zalogowana do sieci macierzystej MCC MNC:260 03 Lokalizacja stacji bazowej:BTSeach Cell ID:74 TAC:59 (E6F0) Primary band:B1 (2100 MHz) @15.0 MHz PCI:345 EARFCN:75 RSSI:-37 dBm RSRP:-65 dBm RSRQ:-12 dB SINR:20.6 dB (S1) band:B7 (2600 MHz) @15.0 MHz (S1) PCI:60P.S Co do tuneli VPN to bardziej złożony temat, mnie z FritzBOX po IPsec wyciska symetrycznie 5Mbps.
Widzę, że masz prawie 12 do 20dB większy RSSI, extra. To znacznie poprawia SINR, no i chyba mały ruch. Masz antenę kierunkową czy mieszkasz przy BTS?
Ale dziwna jest tak niska wydajność Twojego VPN. Jakie masz wskazania Speedtest z samego modemu (lub z PC bez VPN)?
Moja najbliższa stacja oferuje LTE na 900 i 1800.
Próbowałem już wynosić modem na dach, także podłączać zewnętrzne anteny (ale tylko dookólne), skąd widzę także drugi BTS (900, 1800, 2600) ale jest 2x dalej, i nie ma żadnej poprawy, stąd modem stoi przy oknie. Na SINR, jak już pisałeś, nie mam zbytnio wpływu, więc przestałem walczyć. Za dużo zmiennych, żeby tak od ręki poprawić działanie VPN za sprawą lepszych wskaźników jakości sygnału.
Widzę, że masz prawie 12 do 20dB większy RSSI, extra. To znacznie poprawia SINR, no i chyba mały ruch. Masz antenę kierunkową czy mieszkasz przy BTS?
To może być jakiś błąd odczytu/z reguły na różnych modemach sygnał jest w około -50dB z anteny zewnętrznej MIMO Korab+krótkie kable 1,5m CNT-400+odlewana Alu-obudowa w której jest zamknięty ZTE MF289F/BTS jest w odległości około 2km, bez widoczności, teren płaski.
Ale dziwna jest tak niska wydajność Twojego VPN. Jakie masz wskazania Speedtest z samego modemu (lub z PC bez VPN)?
Nie wiem dlaczego ten Fritz ma tak niską wydajność przy IPsec? Na głównym routerze z Gargoyle mam OpenVPN/ale klienci mają słabe łącza "mobilne" w tych lokalizacjach, także nawet nie ma co testować. U mnie przy agregacji B1+B7 praktycznie mam stabilnie cały czas między 65-80Mbps, na BTS mam dostępne 4 pasma do agregacji ale wówczas stabilność tego jest beznadziejna i nie agreguje mi upload na którym również mi zależy. Przy VPN WireGuard i zewnętrznym serwerze transfer wyciąga mi tyle https://www.speedtest.net/result/i/5679568443 . Klientem jest telefon po WiFi.
PiotrekK napisał/a:Widzę, że masz prawie 12 do 20dB większy RSSI, extra. To znacznie poprawia SINR, no i chyba mały ruch. Masz antenę kierunkową czy mieszkasz przy BTS?
To może być jakiś błąd odczytu/z reguły na różnych modemach sygnał jest w około -50dB z anteny zewnętrznej MIMO Korab+krótkie kable 1,5m CNT-400+odlewana Alu-obudowa w której jest zamknięty ZTE MF289F/BTS jest w odległości około 2km, bez widoczności, teren płaski.
PiotrekK napisał/a:Ale dziwna jest tak niska wydajność Twojego VPN. Jakie masz wskazania Speedtest z samego modemu (lub z PC bez VPN)?
Nie wiem dlaczego ten Fritz ma tak niską wydajność przy IPsec? Na głównym routerze z Gargoyle mam OpenVPN/ale klienci mają słabe łącza "mobilne" w tych lokalizacjach, także nawet nie ma co testować. U mnie przy agregacji B1+B7 praktycznie mam stabilnie cały czas między 65-80Mbps, na BTS mam dostępne 4 pasma do agregacji ale wówczas stabilność tego jest beznadziejna i nie agreguje mi upload na którym również mi zależy. Przy VPN WireGuard i zewnętrznym serwerze transfer wyciąga mi tyle https://www.speedtest.net/result/i/5679568443 . Klientem jest telefon po WiFi.
Łącze masz, jak widzę świetne, a czy miałeś okazję postawić VPN serwer (WG lub OVPN) ma ruterze LTE i testować wydajność tunelu łącząc się z zewnątrz klientem na telefonie przez ten ruter/VPN z serwerem speedtest (ja to właśnie sprawdzam)?
Czyli: klient VPN (WG lub OVPN) -> sieć LTE -> ruter LTE z serwerem VPN -> sieć LTE -> speedtest
Focus napisał/a:@PiotrekK
A Ty względem poprawy sygnału LTE coś robiłeś, czy masz tak jak miałeś wcześniej?Myślisz, że ten sygnał jest słaby i trzeba coś w nim poprawić?
SNR: -7 do 15 dBBo wydaje mi się, że wiele już nie poprawię. BTS (sieć PLUS) jest pewnie dociążony, bo prędkości DL mam od 10 do 80Mbps. (w tej chwili prędkość mierzona na modemie jest DL60/UL30Mbps, po WiFi 2,4G (tutaj jest duże ograniczenie pasma) trochę mniej 34/25Mbps jak widać większość internautów jeszcze śpi)
a tymczasem prędkość VPN (klient uruchomiony na PC) po telefonie sieci T-mobile (speedtest T-mobile 34/12Mbps):
Bardziej miałem na myśli, czy wykonałeś jakąś czynność, która poprawiłaby sygnał LTE.
Parametry sygnału każdy ma jakie ma ale przykładowo u mnie tylko w jednym konkretnym miejscu musi stać router, bo tylko w tym miejscu jest w miarę dobry sygnał który łapie wszystkie częstotliwości w tego samego bts.
Diagnoza, sygnał z obicia. LTE 2600 mam skaczące na poziomie -108 dBm i BTS ciągle trzyma mi to jako primary band ale nie narzekam. Download przy tak kiepskich parametrach poniżej 80 Mbps nie schodzi, niezależnie od pory dnia i nocy.
To co napiszę poniżej proszę traktować z przymrużeniem oka i nie traktować tego zbyt poważnie.
To są tylko moje eksperymenty metodą chałupniczą i możliwe, że to nie ma żadnego naukowego uzasadnienia i są to moje jakieś urojenia.
W związku z tym, że bts ciągle trzyma mi primary band na 2600 postanowiłem, że spróbuję coś z tym zrobić.
Postanowiłem, że zamiast zastosować anten zewnętrznych, zastosuję ekran.
Użyłem w tym celu kilku różnej wielkości garnków, misek itp., czyli wszystko co metalowe w kuchni i nadawałoby się gabarytowo na ekran dla tego routera.
Wsadzałem do tych przedmiotów router jak i oddalałem je od routera.
Efekt mizerny lub nawet pogorszenie sygnału.
Był tylko jeden przedmiot, który dawał pozytywny efekt.
Sitko. W moim przypadku było to sitko proste, a nie półokrągłe. Takie na patelnię. Oczka na oko 1mm. Nie mierzyłem.
Możliwe, że sitko półokrągłe dawałoby większy efekt lub może gorszy ale nie mam takiego dużego aby porównać.
Dla 2600 z -108 dBm udało mi się zbić sygnał tym sposobem do -100 dBm.
Może szału nie ma ale poprawa downloadu jak i uploadu jest.
Gdyby ktoś chciał sprawdzić to strasznie ciężko ustawić odległość i kąt ekranu od routera w sposób stabilny, w sensie aby nie ruszać tym. Więc trzymanie w ręku odpada. Po ustawieniu trzeba odczekać chwilę aż sygnał się ustabilizuje. Każdy mm ma znaczenie. Czasami router trzeba ustawić w innej pozycji.
Dla domowego zastosowania to ogólnie nie ma sensu, bo ciężko to jakoś ustabilizować i połączyć w całość.
To takie moje obserwacje na temat ekranu.
Możliwe, że oprócz odległości od routera znaczenie ma też rozmiar oczek, drutu, a nawet czy jest prosto, czy skośnie.
To są tylko moje dyrdymały ale może komuś z większym doświadczeniem zainspiruję do dalszych działań.
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc