1,726 (edytowany przez smereka 2023-06-04 21:46:52)

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

matibu06 napisał/a:
Focus napisał/a:

To Ty w końcu masz B01, czy B02?
Zrobienie Play to Nordic przechodzi z automatu na B02.
Przynajmniej ja tak miałem.
I dopiero z B02 czyli z Nordic można przejść na OpenWrt.
Więc jakim cudem masz OpenWrt z B01?

Kupiłem router, na OFW firmware nie widział dostępnych aktualizacji, więc zabrałem się za zmianę na OpenWRT zgodnie z pierwszym postem w tym wątku. Framework z Play do Nordic u mnie nie działa - na jednym urządzeniu niby rusza, ale stoi na "Update in progress", czy jakoś tak. Na dwóch innych urządzeniach odrazu mówi że nieprawidłowa wersja oprogramowania.

I tak zostałem z gównem na którym nie działa agregacja big_smile

Na jakim sofcie to robiłeś w sensie kompa/laptopa - win 7, 8.1 czy 10?  U mnie faremworki tylko na 10 np idą. Miałem wersje z t-mobile i z play. Obie flancowałem na nordica. Potem zabawy z imei i dobijałem mu co krok z oficjalnego upadetu od nordica aż do 12 i na końcu na CezareOs. Jak działa Ci to kopię partycji robisz i zabawa od początku. Musi działać. Przerobiłem z 10 sztuk tego no muszę przyznać że dość udanego sprzętu i z mniejszym/większym oporem zawsze udało się to przemaglować.

1,727

Na dwóch urządzeniach z Wn10(mówię o framework) i na jednej wirtualnej maszynie z WinXP. Jedno urządzenie z Win10 stało wiecznie na Update initializing, drugi Win10 i WinXP odrazu krzyczały że niewłaściwe firmware. A firmware(framework) pobrany stąd: https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

1,728

Jutro jak nie zapomnę sprawdzę czym dokładnie ja to robiłem ale na pewno był to link gdzieś z tego forum i tak samo opisy.

1,729 (edytowany przez Focus 2023-06-04 22:22:16)

matibu06 napisał/a:

Na dwóch urządzeniach z Wn10(mówię o framework) i na jednej wirtualnej maszynie z WinXP. Jedno urządzenie z Win10 stało wiecznie na Update initializing, drugi Win10 i WinXP odrazu krzyczały że niewłaściwe firmware. A firmware(framework) pobrany stąd: https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q

Link do frameworku jest do mnie mimo, że w poście 1696 na stronie 68 napisałeś

matibu06 napisał/a:

Chcę zaktualizować korzstając z pliku zte mf286d Nordic to Nordic_B11 192.168.32.1 pw admin.rar stąd: https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrYxVD1mUkBL0E41iw

a to już nie jest do mnie.

Moje źródło udostępnionego frameworka jest od @pawol albo @MiG25, gdzieś na anglojęzycznej stronie znalazłem albo tutaj.
W każdym razie robiłem z tym frameworkiem i mi z B01 przeszło na B02 gdzie pierwotnie był T-Mobile.

Tylko, że w firewallu windowsa musiałem dodać program frameworka do wyjątków aby nie blokował i sam framework musiałem uruchomić z poziomu administratora.

1,730

matibu06 napisał/a:

Z tym właśnie jest problem - agregacja częściej nie działa niż działa, czasem mignie że agreguje pasma, ale większość czasu działa bez agregacji. Mimo że B535 w tym miejscu od ręki agreguje 2 z 3 pasm - B1, B3, B7. MF286D nie daje rady, nawet jeśli wybór ograniczę do tych pasm. A w moim przypadku akurat im wyżej tym jest lepiej, stąd też testy na strychu były

Problem masz z parametrami sygnału z 286D i z B535/w przypadku tego drugiego można użyć anteny która będzie działać w MIMO. Przy nie obciążonym nadajniku jakoś będzie to działać/przy obciążonym nie (o tej porze to mam transfer na samym B1 DL-112Mpss/UL-42Mbps). ZTE 286D w Orange agreguje również upload.

1,731

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Link do frameworku jest do mnie mimo, że w poście 1696 na stronie 68 napisałeś

matibu06 napisał/a:

Chcę zaktualizować korzstając z pliku zte mf286d Nordic to Nordic_B11 192.168.32.1 pw admin.rar stąd: https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrYxVD1mUkBL0E41iw

a to już nie jest do mnie.

Moje źródło udostępnionego frameworka jest od @pawol albo @MiG25, gdzieś na anglojęzycznej stronie znalazłem albo tutaj.
W każdym razie robiłem z tym frameworkiem i mi z B01 przeszło na B02 gdzie pierwotnie był T-Mobile.

Tylko, że w firewallu windowsa musiałem dodać program frameworka do wyjątków aby nie blokował i sam framework musiałem uruchomić z poziomu administratora.

Nordic to Nordic możliwe że z innego dysku pobrany, ale Play to Nordic widziałem tylko u Ciebie. Aczkolwiek ani to, ani to nie działa

1,732 (edytowany przez PiotrekK 2023-06-05 00:47:07)

Próbuję uruchomić wbudowany modem LTE w MF286D i nie udaje mi się uruchomić "Protocol: Virtual dynamic interface (DHCP client)". Albo się nie pojawia albo jak już go widać (Luci->Network->Interfaces) to raportuje brak interfejsu wwan0 i nie podaje adresu dla tego interfejsu.
Tutaj jest dobry opis co powinno być.. https://teklager.se/en/knowledge-base/o … iguration/
Modem jest i lączy się z siecią.

root@XXX:/#uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-data-status                                         
"connected"                                                                     
root@XXX:/# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-current-settings                       
{                                                                               
        "pdp-type": "ipv4",                                                     
        "ip-family": "ipv4",                                                   
        "mtu": 1500,                                                           
        "ipv4": {                                                               
                "ip": "46.76.122.60",                                           
                "dns1": "212.2.127.253",                                       
                "dns2": "212.2.96.53",                                         
                "gateway": "46.76.122.61",                                     
                "subnet": "255.255.255.248"                                     
        },                                                                     
        "ipv6": {                                                               

},                                                                     
        "domain-names": {                                                       

}                                                                       
}             

Czego brakuje w mojej konfiguracji, jak to sprawdzić/poprawić?

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34232 Kernel 6.12.84
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

1,733

matibu06 napisał/a:

Nordic to Nordic możliwe że z innego dysku pobrany, ale Play to Nordic widziałem tylko u Ciebie. Aczkolwiek ani to, ani to nie działa

Ja nie wiem co Ty tam pobrałeś i robiłeś.
To co ja udostępniłem najpierw sam sprawdziłem i przeszedłem z B01 na B02 i dopiero później udostępniłem linka.
Cezary podał komuś linka,  pawol też dołączył linka do pierwszej strony tego wątku i póki link działa to niech działa.

Nadmienię tylko, że firewall i antywirus skutecznie blokują działania tego typu programy.

1,734

Focus napisał/a:
matibu06 napisał/a:

Ja nie wiem co Ty tam pobrałeś i robiłeś.
To co ja udostępniłem najpierw sam sprawdziłem i przeszedłem z B01 na B02 i dopiero później udostępniłem linka.
Cezary podał komuś linka,  pawol też dołączył linka do pierwszej strony tego wątku i póki link działa to niech działa.

Nadmienię tylko, że firewall i antywirus skutecznie blokują działania tego typu programy.

Wszystko rozbija się o to, że u mnie to nie działa(ten Play to Nordic od Ciebie) . Co ciekawe, nie działa na dwa sposoby:
Na jednym urządzeniu po naciśnięciu Play pojawia się napis "update initializing" i na tym zostaje, nic się nie zmienia
Na dwóch urządzeniach pokazuje że wersja nieprawidłowa

A urządzenie mam takie:

{'hardware_version': 'MF286DHW1.0'}
{'wa_inner_version': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'network_provider': 'Play'}
{'cr_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01'}
{'cr_inner_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B02'}
{'wa_inner_version_tmp': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'integrate_release_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'integrate_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'wa_version': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'wa_version_tmp': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}

1,735 (edytowany przez Focus 2023-06-05 00:37:39)

Skoro masz już OpenWrt to framework Play to Nordic jak i Nordic to Nordic nie będzie działać.

Lepiej pokaż te komunikaty, które się pojawiają, bo na 100% to co podajesz to nie ma takich komunikatów przy prawidłowym przejściu Play to Nordic.

1,736

PiotrekK napisał/a:

Próbuję uruchomić wbudowany modem LTE w MF286D i nie udaje mi się uruchomić "Protocol: Virtual dynamic interface (DHCP client)". Albo się nie pojawia albo jak już go widać (Luci->Network->Interfaces) to raportuje brak interfejsu wwan0 i nie podaje adresu dla tego interfejsu.
Tutaj jest dobry opis co powinno być.. https://teklager.se/en/knowledge-base/o … iguration/

"connected"                                                                     
{                                                                               
        },                                                                     

},                                                                     

}                                                                       
}             

Ten dhcp pojawia się dynamicznie jak będzie połączenie. Jego ignorujesz. Konfiguracja jest zawsze taka sama: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,737

Focus napisał/a:

Skoro masz już OpenWrt to framework Play to Nordic jak i Nordic to Nordic nie będzie działać.

Lepiej pokaż te komunikaty, które się pojawiają, bo na 100% to co podajesz to nie ma takich komunikatów przy prawidłowym przejściu Play to Nordic.

Chodziło o Running State w ZTE Framework - na latpopie z Win10 jest Update Initializing i na tym stoi, na komputerze z WIn10 i wirtualnej maszynie z WinXP jest Invalid Selected Version. Wszędzie próbuję z tych samych plików podbić

https://i.ibb.co/N13QgG4/Bez-tytu-u.png

1,738 (edytowany przez smereka 2023-06-05 07:45:15)

Ja aktualizacje z play/t-mobile to robiłem tak:

https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrY … e/2gUG1ZCC
Plik: Tim to Elisa zte mf286d 192.168.100.1 pw del wifi.rar

Trzeba jeszcze ustawić nv n to :

nv set Language="it" &
nv set cr_inner_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_inner_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set cr_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B11" &
nv set wa_inner_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set integrate_release_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set integrate_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &
nv set wa_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &

I framwork zaktualizuje cokolwiek do Elisa , łącznie z modemem.
Próbowane na fw Play .

Następnie plikiem o nazwie:

Elisa to Nordic zte mf286d 192.168.32.1 pw ---

maglowałem na nordicz fw modemu B02. Potem kilka restartów czasem czyszczenia partycji poleceniami:

flash_erase /dev/mtd0 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd3 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd4 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd5 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd7 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd10 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd11 0 0
enter
reboot

I w końcu aktualizowało mi to B03 i następnie aż do do 12. Za każdym razem przed aktualizacja zabawa z imei czyli np.:

nv set imei=866754040083680
nv set imei_tmp=866754040083680

Dojście od B02 do B12 u mnie zajmowało około 1,5 do 2h - kilka razy reboot przy tym robi.

Więc w Twoim przypadku to jak masz kopie mtd8 i mtd9 przywracasz do oryginału albo bierzesz od Cezarego chyba gdzieś to zmieścił na eko a przynajmniej kiedyś było. I potem wyżej opisanym sposobem. Są pewnie inne. Ja to robiłem tak i zawsze działało - może trochę dłuższa procedura ale u mnie działa.

Przy tej zabawie oczywiście potrzebne wpięcie się do konsoli uart

1,739 (edytowany przez matibu06 2023-06-05 08:13:56)

smereka napisał/a:

Ja aktualizacje z play/t-mobile to robiłem tak:

https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrY … e/2gUG1ZCC
Plik: Tim to Elisa zte mf286d 192.168.100.1 pw del wifi.rar

Trzeba jeszcze ustawić nv n to :

nv set Language="it" &
nv set cr_inner_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_inner_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set cr_version="CR_TIMITMF286DV1.0.0B11" &
nv set wa_inner_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06 [May 19 2020 17:19:10]" &
nv set integrate_release_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set integrate_version="TIM_IT_MF286DV1.0.0B07" &
nv set wa_version="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &
nv set wa_version_tmp="BD_TIMITMF286DMODULEV1.0.0B06" &

I framwork zaktualizuje cokolwiek do Elisa , łącznie z modemem.
Próbowane na fw Play .

Następnie plikiem o nazwie:

maglowałem na nordicz fw modemu B02. Potem kilka restartów czasem czyszczenia partycji poleceniami:

flash_erase /dev/mtd0 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd3 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd4 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd5 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd7 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd10 0 0
enter
flash_erase /dev/mtd11 0 0
enter
reboot

I w końcu aktualizowało mi to B03 i następnie aż do do 12. Za każdym razem przed aktualizacja zabawa z imei czyli np.:

nv set imei=866754040083680
nv set imei_tmp=866754040083680

Dojście od B02 do B12 u mnie zajmowało około 1,5 do 2h - kilka razy reboot przy tym robi.

Więc w Twoim przypadku to jak masz kopie mtd8 i mtd9 przywracasz do oryginału albo bierzesz od Cezarego chyba gdzieś to zmieścił na eko a przynajmniej kiedyś było. I potem wyżej opisanym sposobem. Są pewnie inne. Ja to robiłem tak i zawsze działało - może trochę dłuższa procedura ale u mnie działa.

Przy tej zabawie oczywiście potrzebne wpięcie się do konsoli uart

Więc tak:
Początkowo mam OFW Play
Jestem wpięty przez UART, wprowadziłem komendy(+weryfikacja) nv które podałeś. Korzystam z frameworka który wysłałeś. I tak:
-Na Win10, jak i na wirtualnej maszynie z WinXP ten sam błąd: Invalid selected version
Zrobiłem restart routera, ponowna próba i efekt taki sam - nieprawidłowa wersja

1,740 (edytowany przez smereka 2023-06-05 08:19:09)

Pisałeś, że masz na nim openwrt. Rozumiem, że przywróciłeś mtd8 i mtd9 tak? Czy masz inna sztukę oryginalna z play/tmobile w ogóle nie ruszaną w żaden sposób?

1,741

Przywróciłem obydwie partycje(mtd8, mtd9), w międzyczasie było OpenWRT, ale obecnie oficjalny firmware

Czyli właściwie jestem w punkcie wyjścia, na firmware Play, i jedyne co na chwilę obecną mogę zrobić to albo wgranie OpenWRT, albo mtd8 i mtd9 z innego firmware - wszystko przez UART, nie udało się zmusić frameworku do działania

1,742 (edytowany przez smereka 2023-06-05 08:39:38)

Po przywróceniu fw dałeś mu factory reset  czy tam ustawienia fabryczne? Gui jest już play-owe?

1,743

smereka napisał/a:

Po przywróceniu fw dałeś mu factory reset  czy tam ustawienia fabryczne? Gui jest już play-owe?

GUI jest Play. Robiłem wtedy bez przywracania ustawień fabrycznych, ale teraz zrobiłem z przywracaniem, bez zmian. No i zatrzymuje się na Update initializing

Natomiast, co zauważyłem na maszynie wirtualnej WinXP:
Po naciśnięciu Play w ZTE Framework, aplikacja nasłuchuje na porcie 4536. Router powinien wtedy się połączyć, ale w konsoli(przez UART) widzę coś takiego:
Server port=4536
Server address=192.168.0.101(czyli XP)
po paru minutach mam connection time out
Po tej operacji tracę jakąkolwiek łączność sieciowa - czy z routerem, czy z innym urządzeniem w sieci

ALE to nie są problemy sieciowe. Gdy przez konsole UART wpisałem telnet 192.168.0.101 4536 to połączenie zostało nawiązane, i w Framework coś się ruszyło, pokazało że połączono z urządzeniem 192.168.0.1, ale tak naprawdę nie aktualizuje routera

Ten sam efekt dało połączenie się z poziomu laptopa telnetem do 127.0.0.1 4536. Framework wykrył ze podłączyło się urządzenie 127.0.0.1(czyli WinXP) i rozpoczyna procedurę aktualizacji big_smile

Wychodzi na to że router powinien wywołać połączenie do mojej maszyny, ale z jakiegoś powodu tego nie robi. Może da się to ręcznie wywołać?

UPDATE:
Po którejś próbie z kolei Framework na WinXP zmienia mi z Tim na Elisa. Jakie hasło to web GUI tu wchodzi?

Jak rozumiem, teraz framework Elisa to Nordic, np stąd:
https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrYxVD1mUkBL0E41iw

I następnie podnoszenie Nordic - jakiego framework użyć? Może być Nordic to Nordic B11?

1,744 (edytowany przez smereka 2023-06-05 11:04:56)

Tak potem wracasz na nordic tym:

Potem automatyczne tudzież ręczne wymuszanie aktualizacji w GUI nordicowym a wcześniej zmiana z konsoli imei. Aby poszło do B03 czasem trzeba i z 30-40 minut próbować, czasami czyszczenie partycji to co pisałem też pomaga. Po każdym restarcie zabawa z imei aż do bólu. Od B03 lub B06 już chyba szybciej nabiera ochoty na aktualizację

Ja nie robiłem podnoszenia firmware przez fremaworka tylko z GUI to robiłem

UWAGA!

Dokładnie obserwuj komunikaty w konsoli co byś go przez przypadek nie wyłączył jak pamiętam po aktualizacji on z raz lub 2 restartuje się. Raz mi się zdarzyło, że wysypał się i trzeba było przywracać mtd8 i mtd9. Takie zabawy grożą tez uwaleniem modemu i potem masz wątek przeze mnie założony odnośnie odżywania umarłego modemu. Także ostrożnie propnuję

1,745 (edytowany przez matibu06 2023-06-05 18:14:17)

Kolejne problemy hmm

Doszedłem do B05. I teraz:
-Nie mogę się normalnie zalogować do routera, muszę wybierać wersję mobilną, tam zalogować się, i potem przełączyć na pełną
-Restart z poziomu routera nie działa - wybieram restart urządzenia, ale i tak nie restartuje się
-Aktualizacja - niby robi, ale możliwe że z powodu wyżej wymienionego nie restartuje urządzenia. Sam zrestartowałem po 15-20 minutach, jednak nie został zaktualizowany
-Nie świecą się jakiekolwiek kontrolki na routerze
-pomimo że w katalogu /etc_rw/fota jest image.zip, to aktualizacja i tak nie idzie

Z kontrolkami coś takiego w logu widziałem:

/bin/sh: can't create /sys/class/leds/led:wifi-red/blink: nonexistent directory
/bin/sh: can't create /sys/class/leds/led:wifi-white/blink: nonexistent directory
/bin/sh: can't create /sys/class/leds/led:wifi-red/brightness: nonexistent directory
/bin/sh: can't create /sys/class/leds/led:wifi-white/brightness: nonexistent directory

W dodatku nigdzie nie mogę znaleźć plików z wersji B05 żeby wgrać na nowo mtd8 i mtd9. Jakie mam jeszcze opcje?

No i widzę pewną rozbieżnosć:

{'cr_inner_version': 'CR_TELIAMF286DV1.0.0B06'}
{'cr_version': 'Nordic_MF286D_B05'}

No i jeszcze coś takiego w logu zauważyłem przy reboocie:

****fota_update_flag in /dev/mtd0 is ▒****

Mały update: finalnie zaktualizowało się do B12, ale tylko FW/GUI - modem pozostał na B05.
Jest jakiś sposób żeby ten modem zaktualizować?

1,746 (edytowany przez smereka 2023-06-05 19:29:00)

Ja bym leciał od początku. Ale chłopaki chyba mają na to sposób. Poczekaj może ktoś Ci doradzi.

Może zapomniałeś imei zmienić i dlatego modem nie łykną...

1,747

Dzięki wszystkim za pomoc, to już chyba koniec moich męk big_smile

Obecnie modem identyfikuje się jako BD_TELIAMF286DV1.0.0B12, sukcesywnie podnosząc po kolei według tego poradnika, wersja po wersji: https://www.ispreview.co.uk/talk/thread … ost-299475

Pozostaje cieszyć się i testować smile

1,748

To jak już potestujesz to daj znać, czy są jakieś znaczące różnice w DL UL między B02, a B12.

1,749 (edytowany przez matibu06 2023-06-05 21:55:48)

Jakieś większe testy z agregacją/bez prawdopodobnie w weekend zrobię, albo może w czwartek. Aczkolwiek prawdopodobnie do tego czasu pozbędę się B535, więc będzie to wyłącznie na MF286D. W międzyczasie bedę jeszcze kombinował z wykluczeniem lub podłączeniem się pod wybrany BTS

1,750

Cezary napisał/a:
PiotrekK napisał/a:

"connected"                                                                     
{                                                                               
        },                                                                     

},                                                                     

}                                                                       
}             

Ten dhcp pojawia się dynamicznie jak będzie połączenie. Jego ignorujesz. Konfiguracja jest zawsze taka sama: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi

Dzięki,
A jak on definiuje połączenie? Bo modem jest połączony.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34232 Kernel 6.12.84
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście