1 (edytowany przez spindritf 2022-12-13 10:39:20)

Temat: Router ze stabilnym wifi 5 GHz do ~800 PLN

Poszukuję routera

• z solidnym wifi 5 Ghz;

• do ~800 PLN brutto, chociaż cenowo jestem elastyczny (ale tylko nowy i z fakturą);

• kompatybilnego i dobrze działającego z OpenWRT, a do tego raczej domyślnie, bez tworzenia własnych obrazów.

Podłączę go do Connect Boksa UPC w trybie bridge (600+ Mbit/s). Na razie nie będzie robił za NAS-a, ale chciałbym, żeby miał stabilne i rozsądnie szybkie USB pod dysk w przyszłości.

Kluczowe jest dla mnie, żeby dobrze i szybko działało wifi 5 GHz. Mieszkanie jest małe i router będzie najczęściej w tym samym pomieszczeniu, co klienci, więc poprzeczka nie jest zawieszona wysoko. Mam w większości nowe urządzenia, więc podejrzewam, że chciałbym wifi 6/ax.

Jeśli chodzi o obciążenie, to są trzy laptopy, trzy telefony i dwa gadżety IoT, czasem jakiś Kindle. Niestety, dobry mix, bo i Mac/Windows/Linux i dwa z Androidem, jeden iPhone.

Dodatkowo fajnie byłoby, gdyby

• miał dość mocy na 2-3 wireguardy,

• uniósł AdGuarda,

• miał 3 albo więcej portów gigabitowych,

• można było na tych portach zrobić vlany,

• przestrzeń "dyskowa" pozwalała na swobodne instalowanie pakietów (tmux, luci-app-wireguard, etc) i podstawowe statystyki (vnstat, luci-app-vnstat)

• dało się zrobić oddzielne sieci dla firmowych sprzętów czy gości (czyli nawet 3), ale to już całkowicie ekstra

W anglojęzycznym Internecie polecają TP-Link Archer A9. Byłem zadowolony z C6, ale nie wiem, czy amerykańska wersja z Amazona to dobry pomysł. Kolejny Linksys MR9600 wydaje mi się już ciut drogi.

Co Wy polecacie?

2

Odp: Router ze stabilnym wifi 5 GHz do ~800 PLN

W Archerze A9 V6 pasmo 5 akurat działa, ale z kolei 2,4 nie. Poza tym to nie AX.
MR9600 jest ponoć na Broadcomie.
Poszukaj może czegoś z tej listy i sprawdź, czy są sprzedawane nowe i na fakturę:
https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

3

Dobry trop. Nieco poniżej moich oczekiwań, ale za to w bardzo dobrej cenie (279 zł) są

Asus ma zewnętrzne anteny, ale Netgear ma więcej RAM-u. Natomiast wszystkie (wszystkie-wszystkie, nie tylko te dwa) są na MediaTekach, jeśli dobrze rozumiem. Czy to jest już akceptowalne?

4

Pół na pół. Ponoć działa niektórzy piszą że na AX jest gorzej niż po przestawieniu na AC. I tak innego wyjścia nie masz, bo oficjalnie innych sterowników do innych chipów AX nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dzięki za sugestie. Zamówiłem tego Asusa. Zobaczymy.

6

Ode mnie małe ostrzeżenie: jak ktoś chce rzeczywiście korzystać z przepustowości AX (pod ~1 Gbps po WiFi) to niech zapomni o poprzedniej generacji SOC z MIPS takich jak właśnie MT7621. Są po prostu za wolne.

7

U mnie ten asus na ax osiągał pod openwrt podobne prędkości co G10 na 5tce. Dlatego zwróciłem go.

8 (edytowany przez spindritf 2022-12-14 16:41:59)

I co wybraliście w zamian?

9

Można się rozejrzeć za czymś na MT7622.

10

Na OLX jest RT3200 na MT7622 z AX.

GL.iNet GL-MT6000 + 2x AP_Xiaomi AX3000T

11

artur_n napisał/a:

Na OLX jest RT3200 na MT7622 z AX.

Jak już iść w AX to w obu pasmach. MT7622 to jest SOC z 802.11ac 2.4 GHz, AX jest tylko na 5 GHz.
Sprzęt bardzo udany ale ta cena zdecydowanie przesadzona. To już chyba taniej wyjdzie ściągnięcie Linksys E8450 z USA.

Ja bym celował w coś na MT7986 albo IPQ6010. Przy czym na wsparcie dla IPQ trzeba będzie jeszcze poczekać.
No i standardowo... nie kupujemy sprzętu w wysokim sezonie prezentowym smile

12

Podepnę się bo praktycznie chciałem założyć identyczny temat. Na connect box po wifi mam bez problemu 500Mb+ więc nie chciałbym żeby było gorzej. Myślałem nawet na UDM ale ma wiatraczek ponoć nie taki cichy. Przejrzałem bazę sprzętów, wiele modeli mimo całkiem dobrych czy lepszych parametrów nie jest już w sprzedaży, dzisiaj przez chwilę rozważałem np linksysa ea7300 ale wyższe prędkości będą chyba jednak bardziej pewne przy AX więc z listy zostaje praktycznie
- linksys ea8450/belkin - niedostępny u nas
- asus ax53u - kandydat
- cudy x6 - nie ma  obrazu
- xiaomi - są tam jakieś problemy albo wgrywanie przez exploity
Więc sytuacja nie wygląda dobrze. Żeby były jeszcze jakieś małe AP to mógłbym osobno postawić router ale te AP to najczęściej ac1200 więc realnie to pewnie max 500Mb

13

Obalę twoją teorię - na cudy x6 są normalnie dostępne obrazy.

14

ok to może nieoficialne bo tutaj nie ma https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 7E%5D=cudy

15

Oficjalne: https://firmware-selector.openwrt.org/? … id=cudy_x6

A to ze ktoś na wiki nie umieścił to nic nie znaczy.

16

Cudy X6 to nie jest zbyt dobry wybór, bo w nowej wersji ma obcięty flash, co zrównuje go z tańszym o około 100 złotych Totolinkiem X5000R.

17

Tutaj zestawienie o ile razy więcej bajtów jest procesowanych na sekundę (jednowątkowo) przy danym type operacji:
https://uploadfile.pl/pobierz/2226490---1xnx/perf.png
Dane są wzięte ze strony: https://openwrt.org/docs/guide-user/per … rk.openssl
Trzeba jeszcze dodać, że MT7621AT i MT7622BV mają po 2 rdzenie a IPQ8071A i MT7986AV po cztery.

18

Ja używam już ponad 1,5 roku Linksysa WRT1900ACS i jak do tej pory nie było żadnych problemów z jego działaniem. Czy to WiFi czy LAN czy inne. Wszystko działa stabilnie i wydajnie (mam Orange 1Gbps).
Tylko ostatnio Wrt przestało (oby tymczasowo) wspierać ten router.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

19

Hmmm

@Cezary nie robi do niego OpenWRT ?

Router wygląda bardzo przyzwoicie, może bym sobie takiego sprawił ?

Ma wsparcie offload sprzętowe do tak szybkiego łącza jak 1 GBit ?

20

frutis napisał/a:

Tutaj zestawienie o ile razy więcej bajtów jest procesowanych na sekundę (jednowątkowo) przy danym type operacji:

Zgoda że mt7621 wygląda słabo w tym teście  tylko że nie za bardzo można kupić coś innego mimo chęci i większego budżetu
Jedynie co znalazłem to BananaPi BPi R3 wygląda bardzo ciekawie ale jest tylko snapshot openwrt i chyba trzeba składać samemu z alixpressu

21

onken napisał/a:

Hmmm

@Cezary nie robi do niego OpenWRT ?

Router wygląda bardzo przyzwoicie, może bym sobie takiego sprawił ?

Ma wsparcie offload sprzętowe do tak szybkiego łącza jak 1 GBit ?

Wycofali z openwrt na chwilę bo problem ze switchem jest.

Ja też mam WRT1900 i szczerze mówiąc nie wiem jak ludzie potrafią z nim pracować. Ten co mam co kilka restartów potrafi sam z siebie przełączyć się na drugą partycję (niby że soft z pierwszej jest uszkodzony) i z niej się zrestartować. Oczywiście wymuszenie startu z tej "właściwej" normalnie uruchamia system. Bardzo to jest irytujące.

22

tikiriki napisał/a:

Zgoda że mt7621 wygląda słabo w tym teście  tylko że nie za bardzo można kupić coś innego mimo chęci i większego budżetu
Jedynie co znalazłem to BananaPi BPi R3 wygląda bardzo ciekawie ale jest tylko snapshot openwrt i chyba trzeba składać samemu z alixpressu

Za 220zł można kupić Xiaomi Redmi AX6S (AX3200) na MT7622BV. AX tylko na 5GHz.

23

frutis napisał/a:

Za 220zł można kupić Xiaomi Redmi AX6S (AX3200) na MT7622BV. AX tylko na 5GHz.

To wersja na chiny, faktyczne była przez chwilę za ok 200zł, teraz jest x3
Z tego co piszą to w nowych wersjach nie da się zrobić sysupgrade

24

A na to nie da się wgrać OpenWrt?
https://allegro.pl/oferta/xiaomi-mi-rou … 2990496417

25 (edytowany przez tikiriki 2022-12-26 01:04:18)

Da się ale trzeba mieć drugie xiaomi albo rozbierać sprzęt
Poczytałem trochę i wygląda że powyższy asus/netgear przy ax potrafią mieć gorsze transfery przy 1 ścianie niż ap poprzedniej generacji
Korci mnie trochę kupno czegoś pod np pfsense i jakiś ap tpinka ale to kolejne kable i zasilacze nie ma to sensu przy małym mieszkaniu.
Mam nadzieje że @spindrift napisze parę słów czy ten asus radzi sobie z wireguard i adguarde, sam nabrałem ochoty ma wax206 nie ma jeszcze openwrt ale boje się że jak dostanie to w międzyczasie zniknie z oferty tak jak modele linksys/belkin