Temat: Router ze stabilnym wifi 5 GHz do ~800 PLN
Poszukuję routera
z solidnym wifi 5 Ghz;
do ~800 PLN brutto, chociaż cenowo jestem elastyczny (ale tylko nowy i z fakturą);
kompatybilnego i dobrze działającego z OpenWRT, a do tego raczej domyślnie, bez tworzenia własnych obrazów.
Podłączę go do Connect Boksa UPC w trybie bridge (600+ Mbit/s). Na razie nie będzie robił za NAS-a, ale chciałbym, żeby miał stabilne i rozsądnie szybkie USB pod dysk w przyszłości.
Kluczowe jest dla mnie, żeby dobrze i szybko działało wifi 5 GHz. Mieszkanie jest małe i router będzie najczęściej w tym samym pomieszczeniu, co klienci, więc poprzeczka nie jest zawieszona wysoko. Mam w większości nowe urządzenia, więc podejrzewam, że chciałbym wifi 6/ax.
Jeśli chodzi o obciążenie, to są trzy laptopy, trzy telefony i dwa gadżety IoT, czasem jakiś Kindle. Niestety, dobry mix, bo i Mac/Windows/Linux i dwa z Androidem, jeden iPhone.
Dodatkowo fajnie byłoby, gdyby
miał dość mocy na 2-3 wireguardy,
uniósł AdGuarda,
miał 3 albo więcej portów gigabitowych,
można było na tych portach zrobić vlany,
przestrzeń "dyskowa" pozwalała na swobodne instalowanie pakietów (tmux, luci-app-wireguard, etc) i podstawowe statystyki (vnstat, luci-app-vnstat)
dało się zrobić oddzielne sieci dla firmowych sprzętów czy gości (czyli nawet 3), ale to już całkowicie ekstra
W anglojęzycznym Internecie polecają TP-Link Archer A9. Byłem zadowolony z C6, ale nie wiem, czy amerykańska wersja z Amazona to dobry pomysł. Kolejny Linksys MR9600 wydaje mi się już ciut drogi.
Co Wy polecacie?