1

Temat: ZTE MF286D, obsługa części voip.

Czy w podstawowym oprogramowaniu OpenWrt jest obsługa części voip czy trzeba doinstalować jakieś pakiety?  Widzę że ten router ma dużą pamięć oraz RAM a modem cat 6 + voip to dla mnie też plus, ceny już od 100zł się zaczynają.

2

Odp: ZTE MF286D, obsługa części voip.

O ile pytasz o wykorzystanie gniazdek  RJ11 to realizowana jest przez modem i nic w sofcie nie robisz. Jeżeli pytasz o bramki czy coś takiego to w podstawowym openwrt nic takiego nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chodzi o obsługę gniazdek Phone1 i Phone2, po podłączeniu telefonu można realizować połączenia przez gsm oraz konta telefonii internetowej VOIP. Rozumiem, że brak obsługi Voip? A są może jakieś pakiety dodatkowe do tego?

4

Podłączasz telefon po gniazdko i działa, tak sam z siebie. Ludzie testowali.

5 (edytowany przez smereka 2022-11-23 16:08:21)

jak dobrze pamiętam stich86 chyba coś z voipem kombinował nie wiem tylko czy to chodziło o mf286d czy o mf289f i z jakim skutkiem to się skończyło. Napisz do niego może coś zdziałał...

Telefon z rj11 z karty sim weń wsadzonej działa u mnie zarówno na mf286d we wszystkich wersjach skandynawskich i polskich jak również na mf289f wersji z polski. Na vodafanowej nie testowałem ale są ludzie co to mają tu na forum...

6

Tak, chodzi mi o obsługę voip bo te routery mają wbudowane bramki voip. Pewnie potrzebny jest dodatkowy moduł do konfiguracji kont, reguł dzwonienia, kodeków itp.

7

Wygląda na to że routery z gniazdkami rj11 to stosunkowo świeży temat w OpenWrt, chyba pozostaje poczekać aż napiszą moduły do obsługi voip/sip.

8

To RJ11 jest bezpośrednio obsługiwane przez modem w tych routera, nie ma osobnego chipu który by je obsługiwał. Więc nic openwrt do tego.

9

Sprawdzałem ostatnio to gniazdo RJ11 z telefonem ( wygrzebanym na elektrozłomie smile ) na routerach mc801A , mf286d i mf289f... i  z każdego można odbierać i dzwonić. Ale to chyba działa jak zwykły telefon komórkowy , a nie usługi VOIP (nie znam się ,wiec nie wiem czy VOIP to coś innego).
Kwestia tego np , czy modem umie wykorzystać VoLTE i nie tracić w tym czasie na przesyle ( mc801a i mf286d z modemem ktory ma fw Nordic umią) , czy też przy połączeniu zrzuca połączenie danych komórkowych do 3G ( tak jak to jest w mf289f).
W MC801A ( to nie jest rouer z openwrt) jest w web ukryte menu , gdzie jakieś rzeczy z tym związane da się ustawiać.

10

Bardzo możliwe że ten model niema bramki voip tylko bramkę gsm. Początkowo myślałem, że to podobny model do Huawei B525, który ma obie bramki.

11 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-22 12:38:20)

MiG25 napisał/a:

Sprawdzałem ostatnio to gniazdo RJ11 z telefonem ( wygrzebanym na elektrozłomie smile ) na routerach mc801A , mf286d i mf289f... i  z każdego można odbierać i dzwonić. Ale to chyba działa jak zwykły telefon komórkowy , a nie usługi VOIP (nie znam się ,wiec nie wiem czy VOIP to coś innego).
Kwestia tego np , czy modem umie wykorzystać VoLTE i nie tracić w tym czasie na przesyle ( mc801a i mf286d z modemem ktory ma fw Nordic umią) , czy też przy połączeniu zrzuca połączenie danych komórkowych do 3G ( tak jak to jest w mf289f).
W MC801A ( to nie jest rouer z openwrt) jest w web ukryte menu , gdzie jakieś rzeczy z tym związane da się ustawiać.

Też podłączyłem do RJ11 MF286D telefon. Odbierać mogę, ale jak z tego dzwonić?
Mam przerywany sygnał w słuchawce i raczej nie wybiera numerów. Czasami się restartuje cały ruter po wybraniu numeru.

Korzystam z: MF286D; Kernel 6.12.60 r32225 i AW1000; Kernel 6.18.41 r35684
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

12

Już nawet nie mam tego routera ,żeby sprawdzić , ale normalnie się podnosiło słuchawkę i wybierało numer. Może to kwestia telefonu ( może ma jakieś bajery i po prostu zasilanie z MF286D nie wyrabia...).

13 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-22 19:01:37)

Faktycznie, RWT Bratek to to nie jest, ale martwi mnie, że ten sygnał w słuchawce, czysty ale szybko przerywany dźwięk, powinien być raczej ciągły do wybierania numeru.
Coś jest z nie tak na styku z operatorem.

14

PiotrekK napisał/a:

Też podłączyłem do RJ11 MF286D telefon. Odbierać mogę, ale jak z tego dzwonić?
Mam przerywany sygnał w słuchawce i raczej nie wybiera numerów. Czasami się restartuje cały ruter po wybraniu numeru.

VoIP, VoLTE, VoWiFi to są różne technologie i proszę tego nie mylić.

Zależy jak stary telefon podłączyłeś.
W całkiem starych było wybieranie impulsowe, w nowszych tonowe.
Telefon stacjonarny poprzez wybranie numeru łączy się najpierw z centralą.
W przypadku tego routera centralą jest MF286D.
Dioda przy połączeniu głosowym zacznie migać na zielono i zrzuci połączenie z LTE do WCDMA lub BWCDMA.

15 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-23 01:32:46)

Telefon analogowy. Próbowałem wybieranie tonowe i impulsowe, ale to nic nie zmieniło.
Sprawdzę z operatorem czy przypadkiem nie mam zablokowanych połączeń wychodzących, bo SMS też nie mogę wysyłać za pomocą   sms_tool.

16

PiotrekK napisał/a:

Telefon analogowy. Próbowałem wybieranie tonowe i impulsowe, ale to nic nie zmieniło.
Sprawdzę z operatorem czy przypadkiem nie mam zablokowanych połączeń wychodzących, bo SMS też nie mogę wysyłać za pomocą   sms_tool.

Nie sprawdzisz tego z operatorem tylko z konsultantem, który zazwyczaj wie mniej niż ty, więc nie oczekuj rozwiązania problemu ze strony operatora. tzn. konsultanta.

Zazwyczaj brak możliwości wykonywania połączeń wychodzących jest związany z brakiem środków na koncie lub zwyczajnie minął termin na połączenia wychodzące.

17

Pewnie sprawdzi się to wkładając po prostu kartę do zwykłego telefonu komórkowego , dzwoniąc i wysyłając SMSa smile
Dodatkowo później włączając na telefonie VoLTE. No i dodatkowo w niektórych sieciach VoLTE trzeba aktywować ( i może nawet za to zapłacić).

18

Tak, dokładnie wczoraj to sprawdziłem na telefonie, ale konsultanci są dostępni w sieci Otvarta do 18:00 w sobotę, na tygodniu do21:00!!! Także czekam na wyjaśnienie sprawy do jutra.

19 (edytowany przez smereka 2023-07-23 12:10:20)

Jak nie masz aktywnej uslugi volte to tak zrzuci do 3g i bedzie na zielono migac.Ja ten router i voice na nim przemaglowalem wzdluz i wszerz i na pewno dziala volte (dioda na routerze caly czas niebieska przy rozmowie) na plus, orange i play.Do kompletu zabraklo mi karty rozowych .Dzwiek rewelacja.

20

Niby w sieci Plus wszystko jest, a jutro się zobaczy, co oni tam wymyślili. Skoro nazywa się to mobilnym internetem, to może się wykręcą od pewnych usług, a w umowie zapisy są, że wszystko powinno działać. Zobaczymy.

21

PiotrekK napisał/a:

Tak, dokładnie wczoraj to sprawdziłem na telefonie, ale konsultanci są dostępni w sieci Otvarta do 18:00 w sobotę, na tygodniu do21:00!!! Także czekam na wyjaśnienie sprawy do jutra.

No ale skoro sprawdzałeś to miałeś voLTE w telefonie? Była ikonka na górnej belce przy zasięgu, że masz voLTE?

22 (edytowany przez PiotrekK 2023-07-25 19:36:04)

W ogóle zadzwonić nie mogłem, ani wysłać SMS. VoLTE nawet nie sprawdzałem.

EDIT: po sprawdzeniu u operatora... nie mam możliwości dzwonienia i SMSowania... :-(

23

smereka napisał/a:

Jak nie masz aktywnej uslugi volte to tak zrzuci do 3g i bedzie na zielono migac.Ja ten router i voice na nim przemaglowalem wzdluz i wszerz i na pewno dziala volte (dioda na routerze caly czas niebieska przy rozmowie) na plus, orange i play.Do kompletu zabraklo mi karty rozowych .Dzwiek rewelacja.

Ja przetestowałem i działa we wszystkich 4 sieciach. Warunkiem jest nienagrzebanie w APNach - profile 2, 3 i 4 są święte. Raz skasowałem sobie drugi i nie byłem w stanie wykonać fabrycznego resetu w ten sposób, by te ustawienia wróciły, więc na dwóch jednostkach VoLTE poszło się kochać. Pewnie skończy się grzebaniem w EFSie albo NVRAM.

Z modeli które mają faktycznie bramkę VoIP, kojarzę MF28D, który prawie rozpracowałem. I w którym nawet powinno dać się odpalić to na Asterisku przy odrobinie pracy.
Mam w nim problemy z inicjalizacją Ethernetu, którego w nim U-boot w ogóle nie tyka, jeżeli nie przerwie się bootowania. A bez tego link nie chce mi wstać.