Temat: Światłowód od T-Mobile.

Witam Kolegów,

Zmieniłem Dostawcę WAN na Optyczny T-Mobile i się zaczęło.

Muszę w ruterze uruchomić wsparcie dla 802.1q i wykreować Internet VLAN id 35 typo połączenia pppoe.

Może ktoś z Was to już robił podpowie co trzeba poinstalować.

Bo na razie mnie zamurowało zaś Pani na infolinii twierdzi, że mało który router wspiera 802.1q. Zakładam, że Nasze OpenWRT robi prawie wszystko....poza kawą.

Żarty na bok, może ktoś coś podpowie.

2

Odp: Światłowód od T-Mobile.

Jaki router? Zobacz https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18986

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

cos skonfigurowalem, nimy chodzi ale po chwili przestaje dzialac. Dziwne.

Zrobiłem VLAN35 i poustawiałem pppoe ale WAN mi się wywala co parenaście minut

4

w Luci WAN wygląda na podniesiony, ale może MWAN3 coś psuje

5

Jak zrobiłeś i działa to zrobiłeś, dalej to już sprawdź w logach co zrywa - operator, coś się wykłada czy coś innego.

6

WodnyTraper napisał/a:

w Luci WAN wygląda na podniesiony, ale może MWAN3 coś psuje

Sam sobie kłopotów szukasz. Do czego ci ten mwan3 jak najpierw chcesz łącze zrobic?

7

mam działający router, podmienilem tylko WAN, ale chyba znalazlem błąd, mialem tracking łącza WAN ustawiony na serwer DNS Netii, bo to było do wczoraj łącze z Netii. I chyba to była przyczyna. zamienilem na 8.8.8.8 i na razie dziala. Obserwuje.

8 (edytowany przez WodnyTraper 2021-08-03 07:02:01)

No więc po zmianie adresu w tracking IP na 8.8.8.8 łącze WAN jest stabilne, ale pojawił się kolejny kłopot.

Otóż łącze mam 300/50 ale używam router 1043NDv2 - pozwala na transfery na poziomie 180-230/45 i wyżej nie pójdzie.

Kupiłem dwa używane ASUSY 58U żeby zmienić platformę na docelową, po zrobieniu konfiguracji pojawiły się problemy:

1. z Luci nie można wykreować VLAN 35 bo nie pokazuje portu WAN do wybrania, no to /etc/config/network dopisałem do VLAN35 jako tagowany port 5t, ale nie chciało działać. to z Luci ustawiłem VLAN35 na 4 porcie switcha - czyli 1t - poszło zadziałał WAN. Ale transfery mizerne 150/40 a procek jest tam 4 rdzeniowy. Lekki zaskok. Moje stare 1043ND radzi sobie lepiej.

Cezary masz może jakiś pomysł na tego VLAN 35 na porcie WAN i dlaczego takie mierne transfery są. Liczyłem, że ten sprzęt pociągnie światłowód 1G. a tu lipa.

9

Nie używaj luci. Do znudzenia można to powtarzać. Zrób sobie ręcznie konfigurację po prostu.

Co transferu - włącz flow offloading i zobacz. Choć ludzie chyba pisali na forum openwrt że z pppoe to średnio działa.

10

No własnie zrobilem z terminala ten VLAN35 na 0t i 5t ale nie poszło. To zrobilem port WAN z 4 portu LAN i tam wykreowalem VLAN 35 ot i 1t wtedy ruszylo, ale transfery mierne. a tego nie rozumiem. Bardzo mocne CPU i taki wynik.

11

Witam,
mam na łączu światłowodowym od Orange router TP-Link TL-WDR3600, wyciąga bez problemu 300/50.
Podczas testów na loginach służbowych, byłem serwisantem w OPL, wyciągał prawie 600/400.
Twierdzenie, że to wina pppoe jest trochę na wyrost.

Pozdrawiam

12 (edytowany przez WodnyTraper 2021-08-05 05:22:13)

No dobra mogę się podzielić wynikami moich doświadczeń:

1. bez pakietu offload:

Asus RT-AC58U wyciąga 150..180/45
TP-LINK 1043NDv2 wyciąga zaś 170..220 /45

Ciekawy wynik , bo Asus ma  4 razy szybsze CPU

2. po włączeniu offload oba osiągają 300/45 przy dostępie PPoE

3. ASUS RT-AC58U ma faktycznie problemy z VLAN, ale na porcie WAN, nie da się wykreować portu VLAN na nim.
W Luci WAN nie jest pokazywany na switch a jak z terminala w network wpisać 5t to i tak VLAN 35 nie działa.
Po wykreowaniu VLAN 35 na 4 porcie (LAN) switcha WAN-PPoE działa.

4. ASUS podczas pracy mocno się grzeje, TP-LINK nie, to jednak stary ale bardzo dobry sprzęt

5. TP-LINK przy zbudowaniu okrojonego obrazu dobrze działa z rel. 21.02-rc3. Polecam.

13

No i pojawił się niespodziewany problem,

nie wiadomo dlaczego nagle z 280..300/45 uzyskuje 280..300/10...11. Podłączony inny router działa na 300/50.

Nie bardzo rozumiem co mogło spowodować takie spowolnienie.

Wygląda na jakiś problem w sofcie routera i jego konfigruacji.

Moduł offload jest włączony, może ktoś miał już taki przypadek?

14

Zaniżony upload... Masz nawiązaną dużą liczbę połączeń?

15

no właśnie że nie, zwykłe przeglądanie stron.

Jak wepnę router od T-mobile SAGEM Premium to mam 300/50

16

Wyjasnilo sie cos z tą stacją robocza się stało, badam temat.

17

No dobrze, znalazłem błąd w stacji roboczej.

Wszystko działa dobrze : transfer 310/45..53, choć TV przycina ale to pewnie problem jego procesora.

Po zgłębieniu tematu doszedłem do wniosku, że lepszą platformą dla głównego routera, będzie MT7621A bo wspiera sprzętowo

offload więc właśnie takowy nabyłem dziś.

Juz się kompiluje nowy obraz, możemy na ten moment temat zamknąć.

18

Hej żeby tv działało trzeba oddzielny vlan konfigurować czy wystarczy vlan 35 na wanie ? Idę dziś koledze konfigurować T-Mobile a nigdy z tym operatorem nie miałem nic wspólnego

19

Najprościej będzie zadziwić lub napisać email do pomocy technicznej wink

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

20

ookris napisał/a:

masz rację! pomoc techniczna zawsze jest zdziwiona jak użytkownik pyta o pewne rzeczy i chce coś, czego nie ma w szablonie ich strony www smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

21

Podłączyliśmy router vlan 35 na wanie i wszystko działa. Na pomoc techniczna szkoda się denerwować żeby dzwonic

22

Jaką prędkość braliście ?
Jakie macie osiągi na Tmobile ?

23

Kumpel brał 600 i tv. Max co się udało to 350 wyciągnąć. Miał ten modem sagemcom wszystkie ustawienia poblokowane. Straszne gówno , ogólnie Orange przy T-Mobile to luksus. Ja mam 300 i łapie maksa

24

mar_w napisał/a:
ookris napisał/a:

masz rację! pomoc techniczna zawsze jest zdziwiona jak użytkownik pyta o pewne rzeczy i chce coś, czego nie ma w szablonie ich strony www smile

W Orange nie miałem takich problemów. Miły pan po drugiej stronie udzielił rzeczowej odpowiedzi.
Choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie zawsze trafi się na kogoś kompetentnego na tyle aby odpowiedzieć na pytanie spoza scenariusza.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

25 (edytowany przez Kokoszanka 2023-01-17 00:20:46)

Warto wspomnieć o prywatnym permamentnie niezmienialnym na publiczny IP w T-Mobile, jak komuś potrzebny publiczny to niech uważa...

PS: Jak ktoś jest pewny T-Mobile'a to mają ofertę "ambasadorską". 55zł za 600/100mbps i chyba 70 lub 75zł za 900/300 (na łączach INEA jest symetrycznie 300/300, 600/600, 900/900). Jeden pracownik salonu może dać tą ofertę 3 razy do roku więc może nie dać, ale warto spytać.