1 (edytowany przez aloisy 2020-12-13 15:25:49)

Temat: TP-LINK 1043nd - która wersja jest najlepsza pod dd-wrt?

Witajcie ponownie. Jestem w trakcie ogromnych dla mnie zmian w strukturze sieci. Jak pisałem wcześniej chce zrobić 3 sieci i udało mi się to opanować na moim TP-LINK 1043nd v1.8. Jednak dom mam duży i potrzebuje przedłużacza. Aktualnie sieć wygląda fatalnie i też tak działa. Router od UPC nadaje sygnał a Xiaomi A4 gigabit go przedłuża. Dlaczego to działa fatalnie? Bo UPC działa fatalnie, a Xiaomi już taki internet rozsyła dalej. Tego nie mogę podzielić lub zmodyfikować a urządzeń smarthome przybywa...
Dlatego postanowiłem się dowiedzieć jaki dobry będzie przedłużacz sygnału. Skoro mam już TP-LINK 1043, to dobrze byłoby dokupić kompatybilne urządzenie - wtedy powinno to wszystko działać dobrze. Jednak są różne wersje tego urządzenia w tym v4 gdzie pamięć jego jest większa - więc chyba i możliwości.
UPC przejdzie w tryb modemu a cała robotę będzie odwalać router 1043.

Dodam tylko że mam serwer (na własne potrzeby, nie jakieś piracenie czy coś), domoticz i chce się łączyć przez VPN - czyli jest potrzebna maszyna która ogranie to zamiast podłączonych pod nią raspbbery (już są 2), jedno do pi-hole, drugie openVPN.

Poradzcie coś.

2

Odp: TP-LINK 1043nd - która wersja jest najlepsza pod dd-wrt?

aloisy napisał/a:

Poradzcie coś.

Zapraszam na openrouter.info bo to forum nie ma nic wspólnego z dd-wrt. Pomyliłeś fora.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Bardziej chodzi mi o dobór urządzeń, oprogramowanie to temat późniejszy...

4

Co nie zmienia faktu, że to nie to forum.
Sprawdź na stronie projektu jakie urządzenia są wspierane i z czym/jakim sprzętem jest najwięcej problemów. Wystarczy zajrzeć na forum projektu.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

5

No dobrze, zarejestrowałem się i tam też zadań pytanie. Jednak pytam się o możliwości sprzętu, a nie możliwości programowe.

Pozdrawiam

6

Możliwości sprzętu mocno zależą od firmware ponieważ różne sterowniki mają różne możliwości. Także pytaj ludzi od ddwrt co jak działa.

Od siebie dodam tylko, że TP-Link v1 to antyk, ale ma mocne radio. Bez ram moda lepiej nie instalować openwrt nowsze niż 18.06. Jako AP na 2.4 jest dalej dobrym sprzętem.

Inna sprawa, to niestabilna praca wielu egzemplarzy ze względu na stare kondensatory. No i może się okazać, że flash umiera.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

I to jest jasna i klarowna odpowiedź.
Niestety ona powoduje kolejne pytanie. Jak nie to to co?

Od razu napiszę że zależy mi na 4-5 portach łan 1Gb (4lan + wan). Radio może być N lub cokolwiek szybszego (będzie wyłączane na noc, a 5Ghz raczej nie będzie wyłączane).

Dzięki bardzo za konkretną odpowiedź.

8 (edytowany przez Królik 2020-12-13 22:46:18)

Do dd-wrt? Nie wiem, nie używałem, pytaj na innym forum.

Do OpenWrt jest cały temat o polecanym sprzęcie.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

9

Królik napisał/a:

Do OpenWrt jest cały temat o polecanym sprzęcie.

Cezary napisał/a:

Potrzebuję wydajnego routera

Linksys WRT3200ACM, Linksys WRT1900ACS, Linksys WRT1200AC, TP-LINK Archer C2600, Netgear R7500/R7500v2/R7800

Ok, rozumiem że temat 1043 nie jest już podejmowany (pamiętam czas gdzie był on w tym zestawieniu). Dla mnie oprogramowanie ma drugorzędne znaczenie. Oprogramowanie musi działać - to jest jedyny mój wyznacznik. Jednak zaintrygowało mnie inne zdanie w tamtym temacie:

Cezary napisał/a:

TP-LINK  TL-WR1043ND v2/v3/v4 mają procesory taktowane o połowę mniej od wspomnianych routerów. Niestety, szybszy procesor wiąże się także z większą ceną urządzenia. Najbardziej wydajny będzie zwykły PC, zbudowany nawet na współczesnych procesorach typu Intel Celeron.

Mam komputer i może on działać 24/7 (działa na systemie OMV), jednak chciałbym rozwinąć ten temat. Jeżeli routery są tak drogie (cena około 400zł). Mam w serwerze 2xlan1Gbits i kartę PCI wifi (nie jest zamontowana ale to nie jest problem).

Czy ktoś mógłby mi rozwinąć temat - lub chociaż naprowadzić?

10

Albo sobie konfigurujesz Debiana z omv by chodził jako AP albo kombinujesz z wirtualizacją lub dockerami.

11

Co chcesz rozwijać?

Linksys WRT3200ACM na allegro kosztuje ok 1000zł. Przy openvpn daje wydajność na poziomie 100Mbps. Te 100Mbps osiąga coś pokroju celerona N3050. Z tym prockiem kupisz na allegro komputerki Asusa z 32GB flash i 2GB ramu a kosztuje ze 200zł. Poszukaj samodzielnie nawet zwykłych testów syntetycznych. PC po prostu jest szybszy, a na rynku znajdziesz wiele używek za ułamek ceny topowego routera. Oczywiście kosztem zużycia energii oraz właśnie brakiem wifi czy portów ethernetowych.

12

Przepraszam, może źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o sprzęt w tym przypadku - bo coś tam w domu mam. Chodzi mi o oprogramowanie - to musi być stabilne i działać. Stąd moje pytanie nie czym, a jak to zrobić. Nie jestem asem z linuxa więc muszę mieć jakieś podstawy przed oczami by zrozumieć temat.
Gdyby wszystkie apki działały na jednym sprzęcie to byłoby super - oszczędność prądu i miejsca. Wydaje mi się że najtrudniejszą aplikacją byłaby Nextcloud. Pozostałe (przynajmniej częściowo działają jako plugin).

13

owncloud/nextcloud to tylko aplikacje php - zrobisz na openwrt: https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … s/owncloud zrobisz i na zwykłym linuksie.

14

Mam na zwykłym linuxie, chodzi mi o całokształt, działanie. Obawiam się o stabilność pracy.
Mam AMD 4 rdzenie więc takie coś udźwignie, ale nie wiem jak stabilnie będzie to działać - to mnie martwi.

Musicie mnie zrozumieć że nie szarpałem się z takimi projektami. Czy taki system można jakoś na sucho wykonać zanim zacznie to działać w sieci?
Rozumiem że to trochę pytanie jak z przedszkola, ale zepsucie sieci szybko jej nie naprawi...

15

Ale całokształt czego? Stabilność czego? Takiego rozwiązania na openwrt czy linuksie? Systemy chodzą, a o stabilności poszczególnych aplikacji trudno mówić.

16

Stabilność sieci. Stabilność systemu który oparty jest o x86 a nie ARM. Aplikacje niestety działają różnie i tu rzeczywiście pole do dyskusji jest ogromne.

17

Mamy sprzęty chodzące po rok czasu nonstop. Więc zależy jaki trafisz.

18

Poszukam dzisiaj info i złożę jakiś komputer do testów...

19

terminal z openwrt działał tak samo stabilnie jak ten z pfsense w moim przypadku. dd-wrt też by się nadawał .w stosunku do routera soho z openwrt? "ło panie! ale to szatan pieruńsko szybki" - nie sądzę abym wrócił do routera soho jako główny router w sieci smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

20

Wiecznie wyskakuje coś... Może złożę dziś coś na raspberry 3B. Niestety moje ma niedziałające wi-fi, ale przynajmniej zobaczę działanie w realu.

21

Zainstalowałem na leciwym Dell i - brak neta. Znaczy się jest komputer w sieci i zmieniłem mu adres najpierw na 192.168.1.4 - myśląc że jak będzie inny niż oryginalny uzyska dostęp do internetu. Niestety nawet przestawienie na 192.168.1.44 nie przynosiło żadnych pozytywnych skutków. Również zmiana partycji na dane nie udała się.
Wielokrotnie próbowałem przekonać się do vi - niestety to nie moja bajka, więc bez neta nawet edycja podstawowych plików jest dla mnie udręką...

22

To zainstaluj sobie nano.

Sama zmiana adresu nic nie da jeżeli chcesz dostęp przez lan. Tam trzeba więcej rzeczy zrobić: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … doportulan

23 (edytowany przez gonzales 2020-12-20 18:33:49)

Królik napisał/a:

Albo sobie konfigurujesz Debiana z omv by chodził jako AP albo kombinujesz z wirtualizacją lub dockerami.

Czy openwrt zainstalowane jako maszyna wirtualna (to się chyba kontener nazywa) w dockerze postawionym na PC z OMV to dobry pomysł czy przerost formy nad treścią?
Zastanawiam się nad instalacją OMV a w środku openwrt x86? Komputer ma 2 karty sieciowe.

24

A może odezwij się na tamtym form jeśli chcesz AP zrobić tylko?

https://forum.openmediavault.org/index. … tID=180469

Bo jeśli router, to nie wiem czy docker będzie najlepszym rozwiązaniem. Wtedy warto pomyśleć co potrzebujesz i czy musi być omv. Na OpenWrt serwer samby też da się postawić.

25

Właśnie mam OMV i powiem że jest to bardzo wydajny system. Niestety tak jak przedmówca powiedział, trzeba wiedzieć co się chce. Ja też z dobre 3 lata planowałem i zawsze trafiałem na ślepy zaułek. Teraz wiem że OMV w moim przypadku to ślepy zaułek. Mam 4 kondygnacje i na każdej kilogramy elektroniki wymagające dostępu do internetu. Wiem że muszę nad tym zapanować. A open-wrt daje mi możliwości rozbudowy o chmurę, dodatkowe dyski czy serwer mediów (dlna czy plex). Więc jest to dobre rozwiązanie. Ale przy bardziej rozbudowanej konfiguracji OMV sprawdzi się bardziej niż wrt. Ale sam fakt zastąpienia routera pecetem to już coś co było mi potrzebne dawno temu - nie znałem tego zagadnienia...