Temat: Przepustowość OpenWRT - TL-WR1043N

Mam od wielu lat OpenWRT (Gargoyle) na starym wysłużonym TP-Link TL-WR1043N/ND v1
Niedawno przy zmianie umowy podbiłem przepustowość łącza do 300mb/s i ...nic się nie zmieniło. Okazało się, że poprzednich 100mb tez nie wykorzystywałem w pełni - realnie mogę dojść do 50mb/s (wcześniej i teraz).
Łącze mam ze ściany podpięte do modemu providera i z niego do mojego routera krótkim patchcordem gigabitowym. Komputer przypięty bezpośrednio do modemu ciągnie akceptowalne 250-270mb, za routerem - spada kilkakrotnie.

Pomyślałem - może czas na zmianę sprzętu (nawet jestem pewien, czy ten router w ogóle łyknie więcej niż 100mb na interfejsie WAN)?
Tylko, że od kogoś-tam usłyszałem, że OpenWRT i tak nie wykorzysta w pełni sprzętu przy tych prędkościach bo nie ma pełnego wsparcia sprzętowego - prawda to?

-------------
Zmiana pewnie mnie czeka. Nie wiem zupełnie w jakim kierunku szukać, mam nadzieję na umiarkowaną cenę.

Zależy mi na openwrt, dlatego, że oryginalne oprogramowanie mojego routera nie dawało mi przekierować pożądanej przeze mnie ilości portów oraz mogłem sprawnie przypisać do niektórych urządzeń statyczne IPki. Teraz też dlatego, że jestem do niego przyzwyczajony smile. Nie używam zaawansowanych funkcji, aczkowiek zastanawiam się nad VPNem.

...dodatkowy problem mam taki, że co 1-3 dni wiesza mi się wifi, pomaga restart lub włączenie i wyłączenie. Nie mogę za bardzo ustawić harmonogramu restartu bo pracuję różnie. Więc zmiana jest chyba konieczna.

2

Odp: Przepustowość OpenWRT - TL-WR1043N

Mylisz się, 1043 potrafi znacznie więcej nawet bez żadnych łatek, przeczytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 59#p192459

Ale 1043 to już staruszek, z małą ilością ramu. Kup więc coś najmocniejszego na co cię stać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Troszkę podepnę się pod wątek ponieważ został poruszony temat "nowego" router i tu stawiam pytanie jaki obecnie najszybszy router wspierany jest przez gargoyle?

4

Router w sensie gotowca to będzie coś pokroju linksysa wrt32x. Tylko uważaj na sterowniki wifi.

5

Chyba jakiś problem z dostępnością jest bo oferta sklepów prawie zerowa, mógł byś wyjaśnić o co chodzi w temacie sterowników wifi?

6

Są bardzo kiepskiej jakości i wiele ludzi narzeka.

Zawsze możesz kupić jakiś terminal pc, włożyć kartę wifi i miec z niego router. Będzie pewnie o rząd wielkości szybszy (chciałeś szybki).

7

Pan to zawsze jest dosłowny big_smile a jak w sumie nie dokładny, wygoda ponad wszystko oczekuję szybkość czyli transfery po wifi, obsługę Wi-Fi 6, dobry zasięg ooo o taką szybkość mi chodziło smile

8

Nie ma routera z WIFI6 pod openwrt. Więc nie ma tematu.

9

Ok dzięki za informację.

10

Ten sam sprzęt co wrt32x jest w WRT3200ACM. Na najnowszym stabilnym gargoyle chodzi to ok. Telefon Mi 9t pro na speedtest.net wyświetla mi, że nawiązał połączenie 112Mb/s (w odległości ok. 2m), jest stabilne i nie tnie się. Na razie wystarczy mi to.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

11

No i zmieniła mi się sytuacja, bo w międzyczasie dostałem Netgeara r6220. Ma już openwrt, działa i robi co trzeba.
TP-Link został bezpański, więc uznałem, że warto byłoby go użyć, zamiast jeszcze bardziej wiekowego switcha 100mb/s w jednym z pomieszczeń.
W tej chwili na obu urządzeniach jest najświeższy openwrt z luci.
Utrudnienie jest takie, że mam tam cztery urządzenia na kablu, więc chciałbym wykorzystać także port WAN.
Tp-Link miałby być kablem przypięty do Netgeara (przewód 1gb) i być swichem dla tych kilku urządzeń oraz dodatkowym AP (tak, żeby w sieci były dwa dla tej samej sieci).

- da się tak ustawić Wifi?
- jak to poprawnie złożyć?

Trochę się miotałem, chciałem poustawiać i... nie mogę się połączyć z tplinkiem, wifi nie ma drugiego AP, ale po kablu wszystko działa!

Wcześniej gdy mogłem sie podłączyć część ustawień nie dawała się wyklikać z poziomu luci, tplink pokazywał błędy, ale... gdy próbował wprowadzić zmianę - sieć działała tak jak teraz, zaś gdy luci był responsywny i nic nie robił - tp-link przestawał działać jako switch.
Jak się poprawnie zabrać za tą robotę?

12

Nie używaj luci. To jest podstawa. A później
- zmień adres ip na lanie na jeden z tej samej klasy co ma netgear
- wyłącz serwer dhcp
- połącz wan z lanem (wywal sekcję wan a interfejs eth0.2 dodaj do lanu)
- ew ustaw dns i gateway na lanie żeby miał dostęp do internetu

I masz AP. Omawiane to już było setki razy tu na forum.

13

Ok. czeka mnie reset do ustawień fabrycznych, bo nawet po resecie tplink działa jako switch (tylko kablowy), ale wciąż nie mam do niego żadnego dostępu - luci, ssh, a nawet ping.

Po południu (teraz pracuję) będę się bawić dalej.
Z twojego opisu wynika, że wifi mam zostawić nieskonfigurowane? To dla mnie nielogiczne, ale wierzę, że lepiej ode mnie wiesz o czym mówisz.
Chciałbym mieć w tym tplinku switch kablowy i dodatkowy WIFI AP jednocześnie.

14

A wifi to już jak chcesz - włącz,  ustaw ssid, ustaw hasło. Jak potrzebujesz to włącz.

15

Tak jak pisał Cezary do 1043nd najlepiej nie uzywac LuCi ze względu na małą wielkość RAM, ale jak już musisz uzyć trybu graficznego to polecam użyć tego buildu http://garysek.podlasie.pl:18033/openwr … 9/generic/ tam jest trochę rzeczy usuniętych do 1043 przez co ramu jest więcej i działa sprawnie. Najlepiej wyklikaj wszystko w LuCi potem je wyłącz i niech działa.

16

Eee tam, teorie spiskowe. Dziś uruchomiłem 1043NDv1 z gargoyle 1.12.0.2 (27ec1e48) produkcyjnie dla ok. 10 osób (łączność dla smartfonów). Mam na nim klienta openvpn dla zdalnej administracji. Na jednym kliencie wifi mam ponad 60Mb/s, a RAM zajęte 63%.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

17

On mi długo działał, nie narzekałem. Ale mam już jak wspomniałem nieco pojemniejszy router, ten tp-link będzie switchem.
Zrobiłem, jak Cezary zasugerował i jest ok. Mam jeszcze jedno pytanie - czy włączanie flow offloading na tym tp-linkowym switchu da cokolwiek?
Na netgearze (właściwy router) włączyłem i poprawa jest znaczna.

18

Nie, jeżeli nie natuje pakietów to nic to nie da.

19

Tak mi się wydawało.
Po kablu już wszystko smiga - wysyca łącze zewnętrzne, w sieci lokalnej osiąga ok. połowy gigabita, ale po drodze jest jeden kiepski kabel (z czasów, gdy o gigabicie nikt nie myślał, więc teoretycznie 100,ale ciągnie ok 500Mb/s), który jutro będę wymieniał na nową skrętkę, więc pewnie kopa dostanie.

Z wifi nie jestem zadowolony - choć wiem, że oba AP stoją w kiepskich miejscach, na razie. Ale nawet blisko routera dostaję max 40-50Mbit. Będę jeszcze eksperymentował z zakresami i ustawieniami

20

Generalnie to u mnie działa, do tplinka (bo stoi w lepszym miejscu) podpiąłem tez drukarkę i ładnie działa jako sieciowa, ale zastanawia mnie jedna rzecz odnośnie wifi. Mam dwa AP:
Netgeara r6220: AC, Chan 36, 80Hz
TL-WR1043N: N, Chan 4, 20Hz (kanał jest niedomyślny, ale najmniej użyty w okolicy)

Czy to ma w ogóle sens? Nie mogę na TPlinku ustawić AC. Klienty działają ok niezależnie od tego, do którego AP się podepną, wszystko ze sobą się łączy, ale czy taka konfiguracja zwiększa możliwości, czy też wręcz przeciwnie - pozwalając się połączyć do "n" zamiast "ac" może spowalniać siec u klienta?

21

TPLink nie ma radia ac... I tak, siłą  rzeczy przepustowość N jest  mniejsza od AC.

22

A do którego AP łączy się klient, gdy ma wybór - do najmocniejszego? najszybszego? najnowocześniejszego...?

23

Od klienta zależy i jego widzimisie.