Temat: Przepustowość OpenWRT - TL-WR1043N
Mam od wielu lat OpenWRT (Gargoyle) na starym wysłużonym TP-Link TL-WR1043N/ND v1
Niedawno przy zmianie umowy podbiłem przepustowość łącza do 300mb/s i ...nic się nie zmieniło. Okazało się, że poprzednich 100mb tez nie wykorzystywałem w pełni - realnie mogę dojść do 50mb/s (wcześniej i teraz).
Łącze mam ze ściany podpięte do modemu providera i z niego do mojego routera krótkim patchcordem gigabitowym. Komputer przypięty bezpośrednio do modemu ciągnie akceptowalne 250-270mb, za routerem - spada kilkakrotnie.
Pomyślałem - może czas na zmianę sprzętu (nawet jestem pewien, czy ten router w ogóle łyknie więcej niż 100mb na interfejsie WAN)?
Tylko, że od kogoś-tam usłyszałem, że OpenWRT i tak nie wykorzysta w pełni sprzętu przy tych prędkościach bo nie ma pełnego wsparcia sprzętowego - prawda to?
-------------
Zmiana pewnie mnie czeka. Nie wiem zupełnie w jakim kierunku szukać, mam nadzieję na umiarkowaną cenę.
Zależy mi na openwrt, dlatego, że oryginalne oprogramowanie mojego routera nie dawało mi przekierować pożądanej przeze mnie ilości portów oraz mogłem sprawnie przypisać do niektórych urządzeń statyczne IPki. Teraz też dlatego, że jestem do niego przyzwyczajony
. Nie używam zaawansowanych funkcji, aczkowiek zastanawiam się nad VPNem.
...dodatkowy problem mam taki, że co 1-3 dni wiesza mi się wifi, pomaga restart lub włączenie i wyłączenie. Nie mogę za bardzo ustawić harmonogramu restartu bo pracuję różnie. Więc zmiana jest chyba konieczna.