126

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07

spamsool napisał/a:

Pojęcia nie mam co mogło się stać, zwłaszcza że router był sobie sam ze sobą bo ja byłem poza domem w tym czasie.

Może jakiś chwilowy brak napięcia czy coś. Dziwne zachowanie choć 19.07 nie jest jeszcze wersją stabilną także różne rzeczy mogą się dziać.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

127

spamsool napisał/a:

A u mnie na WNDR4300 po ponad 2 tygodniach stabilnej pracy nagle usunął się config /etc/config/wireless

Siędze już od 2 miesięcy na 19.07, robię co tydzień lub dwa aktualizację i nic się nie dzieje. Wszystko działa jak należy.

128

Cezary napisał/a:

Na razie masz informację że wan jest rozłączany. Sprawdź kable. I na razie nie używaj openvpn skoro nie jesteś pewien jaki element to powoduje.

dodam jeszcze ze wystarczy zrobić reset routera i wszystko wraca do normy

129

W temacie stabilności - u mnie na TP Link MR 3420 v2 zdarzają się restarty. Najpierw myślałem, że to tylko przerwy w wifi (od zawsze takie akcje miałem), ale właśnie odkryłem, że to całość się restartuje. Włączyłem logowanie, mam nadzieję, że dowiem się o co chodzi. Właściwie, oprócz easyconfig, mam te same pakiety, co na CC, który działał bez przerwy jakieś 3 lata.

130

Za mało ramu masz na 19.07.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

131

Hmmm... Oczywiście, nie znam się, więc nie powinienem dyskutować, ale mam wrażenie, że te restarty nie pojawiają się, jeśli nie jestem zalogowany przez Luci. Dodatkowo, właśnie miałem akcję taką, że nagle znalazłem, iż mam w konfiguracji jednego z interfejsów 'MTU=root'. Gdy próbowałem to nadpisać, Luci zawiesiło zwiechę i już się nie mogę zalogować przez www:

/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:247: /etc/config/luci seems to be corrupt, unable to find section 'main'
stack traceback:
    [C]: in function 'assert'
    /usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:247: in function 'dispatch'
    /usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:144: in function </usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:143>

Natomiast z ram sytuacja wyglą tak:

Mem: 36172K used, 23984K free, 1060K shrd, 2056K buff, 11448K cached
CPU:   5% usr   6% sys   0% nic  85% idle   0% io   0% irq   2% sirq
Load average: 0.25 0.22 0.43 1/55 15803

Jeszcze zajrzałem do pliku etc/config/luci, bo widzę, że zmieniła mu się data modyfikacji i znalazłem coś takiego:

config ifstate
        option interface 'wan'
        option ifname 'eth2'
        option bridge 'false'

Tyle, że mój wan to eth0.
Pewnie te wszystkie problemy, to ten RAM... Btw - tu się nie da podmienić kości na większą?

132

Da się wlutować kość 64MB.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

133

No to właśnie luci powoduje zużycie ramu. Po co ci tam luci w ogóle? Tak, da się wlutować 64M. Tylko po co, jak za podobną cenę kupisz sobie bardziej wydajny router na allegro. Chyba że masz i kość i umiejętność lutowania żeby to zrobić w 5 minut.

134

Ten MTU=root tez miałem u siebie (19.07 z Luci od Cezarego) na 2 modelach WNDR4300.
Jednak żadnych innych niespodzianek

135

Przeglądarka wam pewnie wpisuje zapamiętane dane...

136

A, to możliwe...
Nie sprawdzałem...

137

Po co Luci? Właściwie, dla wygody - jak pada wifi, to trzeba go ręcznie zrestartować i to było najwygodniej do tej pory. Z nowym routerem - generalnie tak, ale najpierw muszę zaczekać aż dociągną do mnie światło - wtedy będę kupował w zależności od sprzętu, jaki dostanę od ISP.
Ten, do tej pory, działał właściwie świetnie, ale doszedł nowy użytkownik sieci i przestało starczać LTE - jak zacząłem grzebać (w 15.05), to pojawiłu się problemy z zależnościami - i tak wylądowało 19.07...

138

axelf napisał/a:

Po co Luci? Właściwie, dla wygody - jak pada wifi, to trzeba go ręcznie zrestartować i to było najwygodniej do tej pory. Z nowym routerem - generalnie tak, ale najpierw muszę zaczekać aż dociągną do mnie światło - wtedy będę kupował w zależności od sprzętu, jaki dostanę od ISP.
Ten, do tej pory, działał właściwie świetnie, ale doszedł nowy użytkownik sieci i przestało starczać LTE - jak zacząłem grzebać (w 15.05), to pojawiłu się problemy z zależnościami - i tak wylądowało 19.07...

Moim zdaniem szybciej jest zalogować się na SSH i wpisac komende wifi [enter] by zrestartować wifi niż bawić się w lagujące z powoduj małej ilości RAM LuCI.
Jak już wszystko ustawiłeś to wyłącz LuCI i niech chodzi z wyłączonym i nie zabiera RAM-u.

139

gegu napisał/a:

Da się wlutować kość 64MB.

I to mi uświadamia, że ja już RAM wymieniłem na 64 przy okazji zmiany flesza hmm

spamsool napisał/a:

Moim zdaniem szybciej jest zalogować się na SSH i wpisac komende wifi [enter] by zrestartować wifi niż bawić się w lagujące z powoduj małej ilości RAM LuCI.
Jak już wszystko ustawiłeś to wyłącz LuCI i niech chodzi z wyłączonym i nie zabiera RAM-u.

Zgadzam się smile Chcesz to może wytłumaczyć mojej żonie? wink
Nic, trzeba będzie jakoś inaczej to zautomatyzować.

140

Np. pod przycisk na obudowie...

141

Spodziewałem się tej propozycji, niestety router musi być pod sufitem w kotłowni, ale coś się wymyśli.
Ale, zapytam - jak mogę sprawdzić w terminalu, od kiedy interfejs jest up?

142 (edytowany przez spamsool 2019-09-03 20:00:53)

axelf napisał/a:

Spodziewałem się tej propozycji, niestety router musi być pod sufitem w kotłowni, ale coś się wymyśli.

To może jakiś tani smart switch Sonoff S26 na WiFi ;-) Zartuję - kup jakiś niedrogi smart switch Sonoff zarówno na 433 Mhz jak i na WiFi - żeby nie był zalezny od działania wlan (chyba że masz jakiś drugi w zasięgu jako backup) i żona będzie pilotem go włączać i wyłączać z kanapy.
Coś takiego - link pierwszy z brzegu by pokazać o co mi chodzi, bo z chinskich portali można go kupić znacznie taniej.
https://elty.pl/pl/p/Sonoff-RF-przelacz … 33MHz/1819

143

axelf napisał/a:

Od kiedy? Chyba nie ma (poza logami). Czy w ogóle jest - iw dev

144

Sorry, nieprecyzyjnie zapytałem - bardziej mi chodziło tutaj o WAN-y - MWAN3 w Luci wyświetla czas od up. I chyba podobnie Luci w Interfaces.

145

ifstatus wan - daje uptime interfejsu.

146

Oraz kilka innych informacji smile Pięknie dziękuję.

147

Niestety. Znów się zrestartował, mimo braku aktywności w LuCI. Btw, nawet gdy LuCI działa, wciąż mam wolne ponad 50% RAM. Prawie równo po 24 godzinach od poprzedniego restartu. W logu nic nie zapisał - prawdopodobnie nie zdążył nawet. Wyłączyłbym DDNS, ale on właśnie potrzebny zaraz po restarcie. Eh...

148

Luci, mimo że "nie korzystasz" i tak zajmuje ram. I chwilowe sprawdzanie ile go masz nic nie da. Wyłącz uhttpd i procesy  typu rpcd, odhcpd/odhcpc i zobacz co będzie.

149

I znów - straszna lista zmian w repo 19.07. Oczywiście na +, bo są poprawki, z drugiej strony - ciekawe co nowego się wysypie smile

150 (edytowany przez shevchenko1987 2019-09-04 15:14:13)

Faktycznie, masa aktualizacji. Z jednej strony dobrze, że łatają, a z drugiej tak jak mówisz... Jedno poprawią, a drugie zepsują wink

Cezary, dawaj snapa wink

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB