476

Odp: NEXX WT3020H

Ale jak bym miał pakiet typowo internetowy, tzn karta SIM internet na karte to juz chyba nie rozłączy, bo w przypadku tej karty priorytetem jest internet

znów mnie rozłączyło

477

Ale to nie karta steruje tylko BTS. Pewnie że rozłączy. Operator ma inne priorytety niż ty smile poczytaj forum bez-kabli.pl to sobie pół włosów wyrwiesz jak to czasami potrafi działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

478

Odpaliłem modem 3G, zobaczymy, bede kombinował smile moze jak ustawie na sztywno 3G bedzie trzymac

479

teraz musze ogarnac aby mógł dostac sie z zewnatrz do routera, domene w no-ip.com juz załozyłem, teraz chyba porty musze przekierowac

480

I wykupione stale ip u operatora. W komórkach domyślnie wszystkie porty są blokowane i nie masz możliwości zalogowania się do siebie.

481

No to sprawa rozwiązania smile bede probował odpalic VPN od windscribe, jak nie bede sobie radził załoze wątek

482

panratio napisał/a:

Nie chcę i nie umiem się tym bawić. Jak ktoś chce to mogę oddać komuś ten router za darmo + kabel. Oczekuję tylko pokrycia kosztów wysyłki: 10 zł. jest ktoś chętny?

Uff, zapomniałem już jakie to małe jest. Pacjent dotarł, reanimowany, działa.

483

W jaki sposob skonfigurowac e3372 non hilink z tym routerem? Mam lede 17.01

484

http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybiencm lub
http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugam … ybierasppp

485

Dziękuje. Gdzie powinienem wpisac te komendy?

486

Przeczytaj faq na górze tej strony.

Lub ustaw sobie to w luci - sieć/wan, edycja, zmien protokół i wypełniaj dalej.

487 (edytowany przez gutgut 2018-08-04 19:14:34)

Bardzo bym jednak prosil o szczegolowa instrukcje jak uruchomic modem e3372 non hlink bo mi to nie wychodzi.
Te wszystkie komendy wpisuje przy pomocy putty (wpisuje adres routera 192.168.1.1, zaznaczone jest ssh i potem wciskam "Open", wyskakuje konsola i nastepnie wpisuje login root i potem enter (nie mam hasla)). Dalej wpisuje wszystkie komendy z tych podanych linkow (pin oczywiscie zmieniam na swoj), ale to nic nie daje.

Co robie zle?

488

To wpisz jeszcze

uci show network
ifstatus wan
logread

i pokaż wyniki tych poleceń. Tylko nie screeshoty z tekst sam wklej.

PS. Czemu to robisz z konsoli zamiast wyklikać to z gui? Masz luci, masz gargoyle, masz mifi. Bo mam wrażenie że zbytnio nie wiesz co robisz właściwie.

489

Bo mi napisales, zebym skorzystal z faq, a tam jedyne co ogarnalem odnosnie mojego problemu to to, zby skorzystac z putty. nawiasem mowiac to dziwnie to wyglada gdzie przez 3/4 faq podajesz komendy, a dopiero pod koniec tlumaczysz jak je wpisywac.

Wiec w koncu jak powinienem te komendy wpisywac?

490

Nie rozumiem pytania: "jak". No po prostu wpisywać. Nigdy nic w windowsie w cmd nie wpisywałeś? To jest podobnie - logujesz się i wpisujesz.

Serio, zadasz zbyt podstawowe pytania. Nie rób z konsoli, wyklikaj to sobie z gui na razie.

491

Dzieki za pomoc. Wgralem jedank gargoyle i udalo mi sie uruchomic internet. Mam jeszcze pytanie. Czy mozna jakos monitorowac status polaczenia (zasieg, numer nadajnika) oraz wymusic konkretne pasmo? Bo w gui niczego takiego nie znalazlem.

492

Status połączenia tak - zainstaluj sobie plugin 3ginfo, masz w dodatkach.

Wymusić graficznie nie, nie ma takiego pluginu, nie napisałem go. Możesz ręcznie wydając odpowiednie polecenia do modemu (szukaj syscfgex)

493

Znalazlem takie cos tylko kompletnie nie wiem jak to wgrac do routera https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p169399

494

Poczytaj na googlach o edytorze vi czy nano, o tworzeniu plików w openwrt, o nadawaniu im prawa wykonywania, o końcach linii w linuksie.

W dużym skrócie:

touch /usr/bin/pasmo
chmod 755 /usr/bin/pasmo
vi /usr/bin/pasmo

I wpisujesz/kopiujesz w/w zawartość. Wychodzisz z edytora (:wq). W drugiej linii masz port diagnostyczny, zmień go sobie jeżeli jest inny. Wywołanie to po prostu np. pasmo lte2600. I żebyś tylko zaraz nie napisał "zrobiłem i nie działa, co zrobiłem źle?", najpierw poczytaj o tym co napisałem wcześniej żebyś miał pojęcie co w ogóle robisz.

495

Dzieki. Ja jeszcze musialem dodac w skrypcie komendy
ifdown wan
ifup wan
bo mi sie modem nie chcial logowac do sieci.

496

Od tego masz monitor połączenia. Włącz go sobie.

497

Po wgraniu najnowszego LEDE od Cezarego router "nie świeci". Co ciekawe dioda zapala się po

echo '0' > /sys/devices/platform/gpio-leds/leds/wt3020:blue:power/brightness
Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

498

Zapomnij o lede, 18.06 używaj.

Czasami nie zrobiłeś upgrade z zachowaniem konfiguracji?

499

Tak, upgrade z zachowaniem konfiguracji, bo nie mam pod ręką kabla w ciężarówce. Co do 18.06 to trochę się zraziłem po pierwszych testach na NBG6817. Za jakiś czas zrobię drugie podejście.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

500

Witam!
Chciałbym zmienić flasha na 16MB, posiadam programator ch31A. Kiedyś to robiłem w mr3420 v1, ale to było wieki temu...
Wiem, że do 16 muszę skopiować u-boot, u-boot env, factory, ale nie mogę się doszukać szczegółów. Dumpuje całość z 8 programatorem i wgrywam to 1:1 na 16?