Odp: TP-Link TL-WR1043ND v4
Wejdź na stronę TP-Link-a, pobierz oryginalny firmware i wgraj go przez TFTP.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WR1043ND v4
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wejdź na stronę TP-Link-a, pobierz oryginalny firmware i wgraj go przez TFTP.
Tym plikiem recovery przywracasz oficjalne firmware. Nie używaj go jako sysupgrade bo on tak nie zadziała. Czytaj w tym temacie: LINK
Nie robisz sysupgrade tylko wgrywasz przez tftp przez tryb awaryjny bootloadera. Jak w każdym nowym tplinku.
Witam.
Nie chce zakładać nowego wątku aby nie zaśmiecać forum - a mam pytanko.
Jest możliwość powrotu wersji v4 z Lede do oryginalnego firmware? Akurat na chwile muszę wrócić do oryginału..
Zaznaczę że pobrałem od Obsego z serwera plik "wr1043ndv4_tp_recovery.bin" zakładając że jest to "obcięty" obraz ale sysupgrade wywala mi błąd:
root@LEDE:/tmp# sysupgrade -n wr1043ndv4_tp_recovery.bin Image metadata not found Invalid image type. Image check 'platform_check_image' failed.Jak to ugryźć?
Dzięki z góry.
Użyj tej metody:
https://morfitronik.pl/jak-przy-pomocy- … r-tp-link/
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
4h siedziałem nad wgraniem obrazu przez tftp i poległem.
Znalazłem nawet wątek (https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=15503) - gdzie koledzy mieli podobne problemy... mi niestety się nie udało wgrać obrazu przez tftp. Nadany karcie adres IP: 192.168.0.66/255.255.255.0, nazwa obrazu: wr1043ndv4_tp_recovery.bin.
Próbowałem na windzie 7 x64 oraz na linuxie live z usb (kali i mint - oba x64) i za chiny ludowe nie chce router łyknąć tego obrazu. Router po wejściu w tryb recovery (wps świeci) czeka na obraz ok 10s i się resetuje - w tym czasie nie wiem czemu tftp w windzie nie chce wysłać obrazu.. W linuchu z kolei mam problem z interfejsem eth0 - komenda ifdown eth0 wypluwa mi błąd unknown interface ale ifconfig pokazuje że jest taki interfejs. Sprawdziłem czy na interfejse wlan0 będzie podobnie i też wypluwa błąd że go nie ma...a jest!
Na obu linuchach to samo. Spróbowałem tak że ominąłem wyłączenie eth0 z konsoli i przypisałem IP w gui - ifconfig pokazuje nadany adres IP ale netstat nie widzi tego IP
Może zaznaczę że wszystko wykonuje na macbooku unibody a1342 który ma karte ethernet nVidii... i może tu jest problem...
Jest jakiś inny sposób na wgranie oryginału? przez mtd lub gui z luci np?
Skoro odpaliłeś x86 - jesteś pewien że interfejs jest eth0 a nie w postaci enp0s3 (nazwy wg uefi?)
Dziś rano znów próbowałem - nadal bezskutecznie..
Skoro odpaliłeś x86
x64 - oba linuchy i winda też
jesteś pewien że interfejs jest eth0 a nie w postaci enp0s3 (nazwy wg uefi?)
w Kali ifconfig wypluwał interfejs eth0. Natomiast w Mint jak wspomniałeś było coś właśnie w tym stylu (jak dobrze pamiętam był to enp0s9).. oczywiście wklepywałem to co wypluł ifconfig ![]()
Hmm...a może to tplink cos marudzi? Czy to normalny objaw że po przejściu w tryb recovery (po zapaleniu diody WPS - dioda świeci, nie mruga) router "czeka" ok 8-10s po czym sam sie restartuje? Bez znaczenia czy ma podpięty kabel eth czy nie..
Jeżeli nie doczekał się na dane to zrobił restart...
Witam.
Nie chce zakładać nowego wątku aby nie zaśmiecać forum - a mam pytanko.
Jest możliwość powrotu wersji v4 z Lede do oryginalnego firmware? Akurat na chwile muszę wrócić do oryginału..
Zaznaczę że pobrałem od Obsego z serwera plik "wr1043ndv4_tp_recovery.bin" zakładając że jest to "obcięty" obraz ale sysupgrade wywala mi błąd:
root@LEDE:/tmp# sysupgrade -n wr1043ndv4_tp_recovery.bin Image metadata not found Invalid image type. Image check 'platform_check_image' failed.Jak to ugryźć?
Dzięki z góry.
Po prostu wgraj oryginał używając tftp recovery ![]()
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Sprawa rozwiązana!
Wstrzyknąłem mu obraz recovery przez tftp... ale na OSX'ie
2 komendy w konsoli i router łyknął obraz bez marudzenia za pierwszym razem.
Przy okazji spytam - czy jest możliwość podmiany adr mac karty wifi w LEDE?
Próbowałem opcji w /etc/config/wireless:
option macaddr '11:22:33:44:55' ale nie przyjął nowego maca.
Macie jakieś pomysły?
W której sekcji to zrobiłeś? Bo w wifi-iface działało.
W której sekcji to zrobiłeś? Bo w wifi-iface działało.
Wklepywałęm to w "config wifi-device" - pewnie dlatego nie działało
a opis na wiki faktycznie mówi w której sekcjcji ta opcja odpowiada za podmiane mac'a.. nie doczytałem.
Wrócę, sprawdzę i dam znać o efektach.
Dzięki Cezary
Odn maca wifi - sprawdzone, działa. Dzięki za podpowiedź
Idąc dalej śladem maców - bawiłem się jeszcze zmianą maca na porcie wan. Użyłem Twojego opisu "Klonowanie adresu MAC" z https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja - ale nie zadziałało to u mnie. Dopiero jak zmieniłem maca w sekcji config device 'wan_dev' (zamiast oryginalnego) zabanglało..
Czemu tak?
Zależy od wersji softu którą używasz.
Zależy od wersji softu którą używasz.
Twój ostatni build Lede r3514-97ebdf9 (bez luci).
To było stwierdzenie nie pytanie
Zmiana maca zależy od tego czego używasz, bo system bierze to określonego miejsca. Z innego miejsca biorą starsze wersje z innego nowsze.
To było stwierdzenie nie pytanie
Zmiana maca zależy od tego czego używasz, bo system bierze to określonego miejsca. Z innego miejsca biorą starsze wersje z innego nowsze.
heh..odebrałem to jako pytanie ![]()
Ok, dzięki za wyjaśnienie.
Spokojnego wieczorku ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WR1043ND v4
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc