1

Temat: tp-link tl-wr1043nd v4 powrót do oryginalnego FW

Witam Wszystkich,

posiadam router tp-link tl-wr1043nd v4 zakupiony był aby wzbogacić domową sieć o stały dostęp do dysku  USB (dysk 1,5T) stanowiącego magazyn multimediów dla odtwarzaczy KODI (Raspberry Pi i Mi Box 4k)- meczące było ciągłe przepinanie HDD pomiędzy urządzeniami.
Router podpięty jest przez LAN do routera z modemem LTE (model tp-link tl-mr6400).
Działa jako AP

Na oryginalnym sofcie wszystko działało z jednym wyjątkiem - dysk nie przechodził w stan uśpienia, postanowiłem więc spróbować z softem alternatywnym - padło na LEDE z GUI LUCI (po drobnych problemach udało się wszystko zainstalować i uruchomić GUI - tu były początkowo problemy bo wybrałem wersje LEDE bez LUCI).
Generalne wszystko działa, ale poległem na próbie podłączenia dysku.
Po podłączeniu dysk startuje (czuć wibracje obudowy) i chodzi, natomiast nie udaje mi się go wykryć i zamontować w routerze. Wszystkie próby instalacji sterowników kończą się błędami pobierania (pomimo dostępu do sieci).

Ostatecznie więc stwierdziłem że powrócę do oryginalnego FW TP-Link.
Wiem, że obraz który mam wgrać ma być bez bootloader'a.
Jedyny jaki znalazłem do tego modelu jest dostępny tu: wr1043ndv4_tp_recovery.bin
Czy można go wgrać/powinno się udać wgrać przez system/firmware update w GUI routera (LEDE)? - na razie wywala mi komunikat o niepowodzeniu
Próbowałem też instalacji przez Recovery ale również bez sukcesu.
instrukcja
wg ustawień dla innego modelu (WR1043ND v2 i WR1043ND v3):
wr1043ndv2
wr1043ndv3

Tryb recovery bootloadera
Jeżeli na router został wcześniej wgrany jeden z nowych bootloaderów (np. przez aktualizację oryginalnego oprogramowania) to posiada on tryb recovery. Aby się o tym przekonać należy włączyć zasilanie routera, wcisnąć i przytrzymać przycisk reset a następnie podłączyć zasilanie. Jeżeli w ciągu 5s zapali się dioda WPS ("kłódka") to bootloader posiada tą właściwość. Można mu wtedy wgrać dowolny soft. - tu mam sukces w 30% prób (tzn zapala się symbol WPS jeśli odłożę router to gaśnie po jakimś czasie i sprzęt się normalnie uruchamia)
- ustawić adres IP komputera na 192.168.0.66 - OK (próbowałem również 192.168.1.66)
- uruchomić na nim serwer tftp i umieścić plik o nazwie xxxxxxx_tp_recovery.bin (u mnie to będzie wr1043ndv4_tp_recovery.bin)- OK
- podłączyć router kablem do komputera portem lan - OK
- przytrzymać reset i włączyć router żeby wprowadzić automatycznie pobrał i zaktualizować oprogramowanie - nic się nie dzieje.....

W Tftpd Log Viewer nic nie rejestruje

Co robię źle?
Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: tp-link tl-wr1043nd v4 powrót do oryginalnego FW

Upewnij się że tftpd nasłuchuje na tym interfejsie co ustawiłeś 192.168.0.66

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

OK a jak to zrobić?
generalnie wg poradnika tylko odpalam tftpd pod windows, wybieram lokalizacje pliku z FW w górnym oknie wyboru
poniżej wybieram IP karty sieciowej 192.168.0.66
i tyle
dalej podpinam router z wciśniętym WPS żeby wejść w Recovery i dalej powinno samo zadziałać, ale nic się nie dzieje......
gdzieś czytałem że z ustawionym domyślnym IP 127.0.0.1(tam gdzie mam wybrać 192.168.0.66) i wybraniu zakładki Log Viewer
powinno wyświetlić z automatu coś takiego:
PunBB bbcode test
nic się jednak nie dzieje

4

Zobacz że masz 127.0.0.1. Windows jest na tyle wredny że jak wyłączysz/włączysz router to on widzi odłączenie kabla i daje że interfejs jest niedostępny i tym samym "server interfaces"cały czas się zmienia. Więc zmieniaj natychmiast jak on zmieni lub podłącz przez dowolny switch żeby widział że kabel jest cały czas podłączony.

5

OK zrobiłem jak mówiłeś, podpiąłem router przez switch.
Niestety jedyna zmiana to to, że przy kolejnych próbach wejścia w recovery (włączenie wyłączenie routera) nie zmienia mi IP w tftpd.

W trybie recovery (bo zakładam, że się włącza - świeci kontrolka WPS)
1. nic nie wyskakuje w Log viewer z ustawionym IP 127.0.0.1
2. z ustawionym tftp server i IP 192.168.0.66 nic się nie dzieje

Po włączeniu trybu recovery świeci kontrolka WPS, ale po ok 30s gaśnie i router się resetuje... czy tak powinno być czy recovery powinno być włączone stale do momentu fizycznego wyłączenia urządzenia?
Może to nie jest tryb recovery?

6

Próbuj go jeszcze podłączyć wanem a nie lanem i uruchom ten tryb awarjny.

Adres 127.0.0.1 zostaw w spokoju, on nic wspólnego z tym nie ma.

7

Dalej nic, próbuję zarówno IP 192.168.0.66 jak i 192.168.1.66 na wszystkich portach LAN oraz WAN i nic,
z tego co zrozumiałem z opisu procedury to po ustawieniu zakładki na "Log viewer" i wybranu IP 127.0.0.1 w tftpd po uruchomieniu recovery powinienem "z automatu" dostać log jak na załączonym wyżej obrazku z informacjami o IP serwera i nazwie obrazu jaki router będzie chciał pobrać (celem weryfikacji czy mój plik wr1043ndv4_tp_recovery.bin ma dobrą nazwę)
Pytanie czemu na załączonej grafice IP serwera to 192.168.0.86 - czy to IP routera w trybie recovery?
Generalnie stoję w miejscu, wygląda to tak jakby router nie łączył się z tftpd.

8

To ip routera z trybie recovery.

9 (edytowany przez lars79 2017-04-14 12:18:23)

OK, więc reasumując żeby mieć pewność, że mam połączenie i jaki mam wgrać plik (nazwa) powinienem dostać loga z "log viewer" tylko jak to zrobić?

Ewentualnie jest szansa na wgranie FW przez Web GUI korzystając firmware update?

10

Zrób to pod linuksem...

11

smile nie mam linuxa

12

Bez problemu możesz ściągnąć obraz live i uruchomić z cd lub pendrive.

13

OK to zakładając że ściągnę np Ubuntu (kiedyś się nim bawiłem) odpalę live CD, co dalej? rozumiem że działania przez konsolę?

14

Instalujesz np. atftpd, plik wgrywasz w /srv/tftpd czy gdzie tam ustawisz katalog, zmieniasz ip na interfejsie sieciowym. Uruchamiasz router w trybie awaryjnym, ma sobie ten obraz pobrać. I tyle.

15 (edytowany przez lars79 2017-04-14 12:52:13)

czyli zgodnie z tym poradnikiem:
recovery

"Statyczna adresacja komputera

Jako, że w procesie ratowania routera nie będzie nam działał serwer DHCP, to musimy ustawić statyczną adresację na komputerze, który zamierzamy podpiąć przewodem ethernet do routera. Na linux'ie możemy to zrobić w poniższy sposób:

# ifdown eth0
# ip link set dev eth0 up
# ip addr add 192.168.0.66/24 brd + dev eth0

Serwer TFTP

By naprawić router, potrzebny nam będzie serwer TFTP. To taki bardzo prosty serwer FTP pozbawiony całej masy rzeczy. W różnych systemach operacyjnych jest dostępne inne oprogramowanie, które możemy wykorzystać do postawienia takiego serwera. Ja na linux'ie będę korzystał z atftpd . Ten pakiet jest dostępny standardowo w dystrybucji Debian, zatem nie powinno być problemów z jego instalacją. Natomiast konfiguracja serwera TFTP sprowadza się do edycji pliku /etc/default/atftpd , który musimy przepisać do poniższej postaci:

USE_INETD=false
OPTIONS="--tftpd-timeout 300 --retry-timeout 5 --maxthread 100 --verbose=5 --bind-address=192.168.0.66 /srv/tftp-openwrt"
czy to konieczne? kiedyś edytowałem pliki pod ubuntu ale już nic nie pamiętam

Teraz odpalamy serwer TFTP i sprawdzamy czy demon nasłuchuje:

# /etc/init.d/atftpd start

# netstat -tupan | grep tft
udp        0      0 192.168.0.66:69         0.0.0.0:*                           56791/atftpd

Wgrywanie firmware na router

Wyłączamy router. Pobieramy obraz firmware, czy to ze strony TP-LINK. Plik nazywamy zgodnie z instrukcją, którą wypisał nam bootloader, tj. wr1043ndv4_tp_recovery.bin i wrzucamy go do katalogu /srv/tftp/ :

# cp /home/JS/Desktop/wr1043ndv4_tp_recovery.bin /srv/tftp/wr1043ndv4_tp_recovery.bin

Mając już odpowiedni plik recovery, wciskamy i trzymamy przycisk reset na obudowie routera, po czym włączamy zasilanie przyciskiem Power. Proces flash'owania potrwa chwilę. Jest on w pełni automatyczny i nie musimy wykonywać praktycznie żadnych czynności. Wystarczy trochę poczekać. Router powinien się samoczynnie uruchomić ponownie, tym razem już z działającym systemem."

Czy wpisanie powyższych komend w konsoli powinno zadziałać?

PS
Nie ma szans na wgranie FW przez Web GIU routera (LEDE)?

16

Jeżeli nie przyjmuje to nie. Inny format.

Nie musisz tego od atftpd edytować, on ma jakąś ścieżkę swoją domyślną (/srv/tftp) i tam wrzucasz. Nie musisz ustawiać jakiejś innej.

17 (edytowany przez lars79 2017-04-15 19:42:40)

OK dzięki, spróbuję później powalczyć.

(edit)
Udało mi się wrócić do oryginalnego FW, miałem już nawet ściągnięty i zainstalowany na pendriv'ie Debian Live ale postanowiłem sprawdzić jeszcze notebook'a którego mam w domu, mój stacjonarny z którego pierwotnie walczyłem ma Win 10 64bit, laptop ma natomiast Win 10 32bit i się udało w pierwszym strzale smile
Teraz kilka ciekawostek dla potomnych:
1. w głównym oknie programu tftpd ładowanie pliku z FW doszło 58% (na chwilę wyskoczyło drugie z paskiem postępu ale po max 2s znikło) - natomiast w zakładce "log" sprawdziłem że wysłano ponad 5000kb (plik z FW miał ok 4,7MB)
2. stwierdziłem że coś nie tak, puściłem upgrade jeszcze raz - tym razem doszło do 65% w zakładce log wartości takie same jak poprzednio ponad 5000KB
3. router się uruchomił - tzn świeci kontrolka power i po chwili LAN
4. w ramach testu wpisuję 192.168.1.1 i nic.....
5. wpisuję więc 192.168.1.50 bo tak ustawiłem ten router żeby nie było kolizji z IP głównego (ustawienie takie miałem zarówno na oryginalnym FW jak i LEDE)
6. załadowała się strona logowania - i tu niespodzianka oryginalna TP-Linka, najlepsze, że zostały wszystkie pierwotne ustawienia sieci, haseł, udostępnionych dysków etc... wygląda to taj jakby LEDE zainstalowało się obok oryginalnego FW w związku z czym po przywróceniu FW przez Recovery przywrócone zostały wszystkie ustawienia smile

Jeszcze raz dzięki za pomoc smile

18 (edytowany przez aksnet 2017-10-01 21:20:39)

Ponieważ dziś przywracałem oryginalne oprogramowanie w tl-wr1043nd v4
podepnę się do tematu smile

Poprzednik ostro się nakombinował, a problem można rozwiązać  w prostszy sposób.

wszystko robiłem zgodnie z instrukcją:
(co prawda instrukcja odnosi się do wr740n, ale działa także z wr1043nd v4)
http://www.trishtech.com/2015/06/unbric … fi-router/

Już po w graniu oryginalnego firmware (wr1043ndv4_tp_recovery.bin)
nie działał dostęp przez www i dodatkowo trzeba było zrobić reset.
Po resecie jest wszystko OK.

19

No cóż Tp-link wr1043nd chyba padł sad tzn rwie połączenie WIFI, po odpaleniu YouTube po max 20s materiał się zawiesza i na ekranie wyskakuje komunikat o zerwaniu połączania. Chcę wysłać sprzęt na gwarancję ale jak widać z wcześniejszych postów przez chwilę miałem FW LEDE z którego wróciłem do oryginalnego softu, dziś robiłem factory reset i podpiołem router do PC przez LAN - tu małe zdziwienie wpod ikonką połączenia LAN w pasku na dole obok zegarka jak najadę na ikonę połączenia pojawia się nazwa "LEDE" - można to jakoś usunąć? w opcjach połączań sieciowych jest tak:
pierwsza linijka: ethernet 4
druga linijka: LEDE
trzecia linijka: Ralatec PCIe ......
Można jakoś usunąć wpis LEDE?

20

To windows pamięta to. Po wgraniu oryginalnego soft i przywróceniu domyślnych ustawień nie ma najmniejszego bajta po lede...

21

OK thx za odpowiedź, wziąłem starego laptopa z biura na którym jest jeszcze złącze ethernet i faktycznie w drugiej linijce wpis "sieć niezidentyfikowana".
PS
Coś ten router jakiś słaby mi się trafił, rwie WIFI i mam podejrzenie że stoi za dwukrotnym formatem dysku z multimediami - dysk mam 2 lata na nim było około 1T filmów i seriali podpięty był przez 1,5 roku do Raspberry pi i wszystko śmigało jak trzeba, natomiast po podpięciu dysku do Tp-Linka (dysk podpięty na początku kwietnia) w lipcu podczas oglądania filmu naglę odtwarzacz (wtedy już Mi Box 4k z android TV) się zawiesił, myślę OK odpalę film jeszcze raz ... a tu lipa nie startuje, po chwili zorientowałem się że dysk jest czysty, programy do odzysku danych nie podołały, przebolałem stratę i zacząłem na nowo zapełniać dysk - niestety we wrześniu powtórka - znowu w trakcie oglądania zwiecha i po chwili diagnoza - dysk czysty... dodam że Mi Box nie mógł nic namieszać bo ograniczenia androida w wersji android TV uniemożliwiają mu zapis i kasowanie danych na dyskach NTFS. Od tamtej pory dysk podpięty bezpośrednio do Box'a dział bez zarzutu. Oczywiście dysk przetestowany (przed próbą odzysku danych) i sprawny.
Kupił bym jakiegoś NAS'a ale poległem na poszukiwaniach czegoś co zapisuje pliki strawnym dla PC formacie (NTFS) tak aby w razie awarii NAS'a można było dysk podpiąć bezpośrednio do PC celem odzysku danych ...
Możecie coś polecić na domowy dysk sieciowy do przechowywania multimediów?

22

lars79 napisał/a:

Kupił bym jakiegoś NAS'a ale poległem na poszukiwaniach czegoś co zapisuje pliki strawnym dla PC formacie (NTFS) tak aby w razie awarii NAS'a można było dysk podpiąć bezpośrednio do PC celem odzysku danych ...
Możecie coś polecić na domowy dysk sieciowy do przechowywania multimediów?

Czemu się upierasz na NTFS? To jest za bardzo zasobożerny system jak dla routera. W dodatku linuxy nie lubią tego fs'a.

Przecież możesz mieć dysk na EXT4 i o wiele lepszą wydajność. W razie czego podpinasz do PC jakiś system live na pendrive i  sobie robisz co chcesz. Ponadto wtyczka do Total Commandera i możesz przeglądać na Windowsie.

23

Witam, mam podobny problem, miało się wgrać oryginalny software  normalnie przez www i klapa, w/w sposobem tez nie daje rady, może trzeba zmienić system mam 10/64bit. Wyłączam router, przyciskam reset/wps, włączam router, puszczam po około 4/5 sekundach reset, pali się tylko power i wps i nic się nie dzieje. Tftpd zmienia tylko ip, rozumiem że w tym momencie powinienem wybrać ponownie 192.168.0.66?

P.S. Chciałbym przy okazji zapytać o bezpieczeństwo? Czy przy braku https w panelu admina na routerze jest możliwość wejścia i wykradzenia z niego np. danych logowania do konta bankowego? Czy ewentualne przechwycenie danych logowania do routera spowoduje tylko, właśnie co?

24

Wyłącz jeszcze antywirusa i firewalla

Różnica pomiędzy http a https NA ROUETRZE jest taka że ktoś będąc w twojej sieci może podejrzeć ruch jaki idzie z i do routera (nie z i do internetu - to inna bajka). Więc nic wspólnego do wykradaniem czegokolwiek nie ma.

25 (edytowany przez Qulfon 2018-07-30 21:16:42)

Dziękuję za odpowiedź, trochę byłem wystraszony tymi komunikatami przeglądarek o braku certyfikatu oraz https. W takim razie nie ma potrzeby wracać do oryginalnego firmware. W takim razie polecasz dla w/w routera Lede czy Open WRT?