Temat: tp-link tl-wr1043nd v4 powrót do oryginalnego FW
Witam Wszystkich,
posiadam router tp-link tl-wr1043nd v4 zakupiony był aby wzbogacić domową sieć o stały dostęp do dysku USB (dysk 1,5T) stanowiącego magazyn multimediów dla odtwarzaczy KODI (Raspberry Pi i Mi Box 4k)- meczące było ciągłe przepinanie HDD pomiędzy urządzeniami.
Router podpięty jest przez LAN do routera z modemem LTE (model tp-link tl-mr6400).
Działa jako AP
Na oryginalnym sofcie wszystko działało z jednym wyjątkiem - dysk nie przechodził w stan uśpienia, postanowiłem więc spróbować z softem alternatywnym - padło na LEDE z GUI LUCI (po drobnych problemach udało się wszystko zainstalować i uruchomić GUI - tu były początkowo problemy bo wybrałem wersje LEDE bez LUCI).
Generalne wszystko działa, ale poległem na próbie podłączenia dysku.
Po podłączeniu dysk startuje (czuć wibracje obudowy) i chodzi, natomiast nie udaje mi się go wykryć i zamontować w routerze. Wszystkie próby instalacji sterowników kończą się błędami pobierania (pomimo dostępu do sieci).
Ostatecznie więc stwierdziłem że powrócę do oryginalnego FW TP-Link.
Wiem, że obraz który mam wgrać ma być bez bootloader'a.
Jedyny jaki znalazłem do tego modelu jest dostępny tu: wr1043ndv4_tp_recovery.bin
Czy można go wgrać/powinno się udać wgrać przez system/firmware update w GUI routera (LEDE)? - na razie wywala mi komunikat o niepowodzeniu
Próbowałem też instalacji przez Recovery ale również bez sukcesu.
instrukcja
wg ustawień dla innego modelu (WR1043ND v2 i WR1043ND v3):
wr1043ndv2
wr1043ndv3
Tryb recovery bootloadera
Jeżeli na router został wcześniej wgrany jeden z nowych bootloaderów (np. przez aktualizację oryginalnego oprogramowania) to posiada on tryb recovery. Aby się o tym przekonać należy włączyć zasilanie routera, wcisnąć i przytrzymać przycisk reset a następnie podłączyć zasilanie. Jeżeli w ciągu 5s zapali się dioda WPS ("kłódka") to bootloader posiada tą właściwość. Można mu wtedy wgrać dowolny soft. - tu mam sukces w 30% prób (tzn zapala się symbol WPS jeśli odłożę router to gaśnie po jakimś czasie i sprzęt się normalnie uruchamia)
- ustawić adres IP komputera na 192.168.0.66 - OK (próbowałem również 192.168.1.66)
- uruchomić na nim serwer tftp i umieścić plik o nazwie xxxxxxx_tp_recovery.bin (u mnie to będzie wr1043ndv4_tp_recovery.bin)- OK
- podłączyć router kablem do komputera portem lan - OK
- przytrzymać reset i włączyć router żeby wprowadzić automatycznie pobrał i zaktualizować oprogramowanie - nic się nie dzieje.....
W Tftpd Log Viewer nic nie rejestruje
Co robię źle?
Z góry dziękuję za pomoc.