26

Odp: TP-Link TL-WR1043ND v4

Wejdź na stronę TP-Link-a, pobierz oryginalny firmware i wgraj go przez TFTP.

27

Tym plikiem recovery przywracasz oficjalne firmware. Nie używaj go jako sysupgrade bo on tak nie zadziała. Czytaj w tym temacie: LINK

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

28

Nie robisz sysupgrade tylko wgrywasz przez tftp przez tryb awaryjny bootloadera. Jak w każdym nowym tplinku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

kabal napisał/a:

Witam.

Nie chce zakładać nowego wątku aby nie zaśmiecać forum - a mam pytanko.

Jest możliwość powrotu wersji v4 z Lede do oryginalnego firmware? Akurat na chwile muszę wrócić do oryginału..

Zaznaczę że pobrałem od Obsego z serwera plik "wr1043ndv4_tp_recovery.bin" zakładając że jest to "obcięty" obraz ale sysupgrade wywala mi błąd:

root@LEDE:/tmp# sysupgrade -n wr1043ndv4_tp_recovery.bin
Image metadata not found
Invalid image type.
Image check 'platform_check_image' failed.

Jak to ugryźć?

Dzięki z góry.

Użyj tej metody:
https://morfitronik.pl/jak-przy-pomocy- … r-tp-link/

TP-Link TL-WDR4300 v1, Reboot (17.01-SNAPSHOT, r3876-efb6ca1)

30

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

4h siedziałem nad wgraniem obrazu przez tftp i poległem.
Znalazłem nawet wątek (https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=15503) - gdzie koledzy mieli podobne problemy... mi niestety się nie udało wgrać obrazu przez tftp. Nadany karcie adres IP: 192.168.0.66/255.255.255.0, nazwa obrazu: wr1043ndv4_tp_recovery.bin.
Próbowałem na windzie 7 x64 oraz na linuxie live z usb (kali i mint - oba x64) i za chiny ludowe nie chce router łyknąć tego obrazu. Router po wejściu w tryb recovery (wps świeci) czeka na obraz ok 10s i się resetuje - w tym czasie nie wiem czemu tftp w windzie nie chce wysłać obrazu.. W linuchu z kolei mam problem z interfejsem eth0 - komenda ifdown eth0 wypluwa mi błąd unknown interface ale ifconfig pokazuje że jest taki interfejs. Sprawdziłem czy na interfejse wlan0 będzie podobnie i też wypluwa błąd że go nie ma...a jest! neutral Na obu linuchach to samo. Spróbowałem tak że ominąłem wyłączenie eth0 z konsoli i przypisałem IP w gui - ifconfig pokazuje nadany adres IP ale netstat nie widzi tego IP neutral
Może zaznaczę że wszystko wykonuje na macbooku unibody a1342 który ma karte ethernet nVidii... i może tu jest problem...

Jest jakiś inny sposób na wgranie oryginału? przez mtd lub gui z luci np?

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

31

Skoro odpaliłeś x86 - jesteś pewien że interfejs jest eth0 a nie w postaci enp0s3 (nazwy wg uefi?)

32

Dziś rano znów próbowałem - nadal bezskutecznie..

Cezary napisał/a:

Skoro odpaliłeś x86

x64 - oba linuchy i winda też

Cezary napisał/a:

jesteś pewien że interfejs jest eth0 a nie w postaci enp0s3 (nazwy wg uefi?)

w Kali ifconfig wypluwał interfejs eth0. Natomiast w Mint jak wspomniałeś było coś właśnie w tym stylu (jak dobrze pamiętam był to enp0s9).. oczywiście wklepywałem to co wypluł ifconfig smile

Hmm...a może to tplink cos marudzi? Czy to normalny objaw że po przejściu w tryb recovery (po zapaleniu diody WPS - dioda świeci, nie mruga) router "czeka" ok 8-10s po czym sam sie restartuje? Bez znaczenia czy ma podpięty kabel eth czy nie..

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

33

Jeżeli nie doczekał się na dane to zrobił restart...

34

kabal napisał/a:

Witam.

Nie chce zakładać nowego wątku aby nie zaśmiecać forum - a mam pytanko.

Jest możliwość powrotu wersji v4 z Lede do oryginalnego firmware? Akurat na chwile muszę wrócić do oryginału..

Zaznaczę że pobrałem od Obsego z serwera plik "wr1043ndv4_tp_recovery.bin" zakładając że jest to "obcięty" obraz ale sysupgrade wywala mi błąd:

root@LEDE:/tmp# sysupgrade -n wr1043ndv4_tp_recovery.bin
Image metadata not found
Invalid image type.
Image check 'platform_check_image' failed.

Jak to ugryźć?

Dzięki z góry.

Po prostu wgraj oryginał używając tftp recovery smile

35 (edytowany przez kabal 2017-10-09 14:42:28)

Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Sprawa rozwiązana!
Wstrzyknąłem mu obraz recovery przez tftp... ale na OSX'ie smile 2 komendy w konsoli i router łyknął obraz bez marudzenia za pierwszym razem.

Przy okazji spytam - czy jest możliwość podmiany adr mac karty wifi w LEDE?
Próbowałem opcji w /etc/config/wireless:

option macaddr '11:22:33:44:55' 

ale nie przyjął nowego maca.

Macie jakieś pomysły?

36

W której sekcji to zrobiłeś? Bo w wifi-iface działało.

37 (edytowany przez kabal 2017-10-09 15:09:27)

Cezary napisał/a:

W której sekcji to zrobiłeś? Bo w wifi-iface działało.

yikes Wklepywałęm to w "config wifi-device" - pewnie dlatego nie działało hmm a opis na wiki faktycznie mówi w której sekcjcji ta opcja odpowiada za podmiane mac'a.. nie doczytałem.
Wrócę, sprawdzę i dam znać o efektach.

Dzięki Cezary

38 (edytowany przez kabal 2017-10-09 20:03:14)

Odn maca wifi - sprawdzone, działa. Dzięki za podpowiedź wink

Idąc dalej śladem maców - bawiłem się jeszcze zmianą maca na porcie wan. Użyłem Twojego opisu "Klonowanie adresu MAC" z https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja  - ale nie zadziałało to u mnie. Dopiero jak zmieniłem maca w sekcji config device 'wan_dev' (zamiast oryginalnego) zabanglało..
Czemu tak?

39

Zależy od wersji softu którą używasz.

40 (edytowany przez kabal 2017-10-09 20:28:11)

Cezary napisał/a:

Zależy od wersji softu którą używasz.

Twój ostatni build Lede r3514-97ebdf9 (bez luci).

41

To było stwierdzenie nie pytanie smile Zmiana maca zależy od tego czego używasz, bo system bierze to określonego miejsca. Z innego miejsca biorą starsze wersje z innego nowsze.

42

Cezary napisał/a:

To było stwierdzenie nie pytanie smile Zmiana maca zależy od tego czego używasz, bo system bierze to określonego miejsca. Z innego miejsca biorą starsze wersje z innego nowsze.

heh..odebrałem to jako pytanie big_smile
Ok, dzięki za wyjaśnienie.

Spokojnego wieczorku wink