Temat: Samba ustawienia zaawansowane
Witam serdecznie . Zwracam się do Was w sprawie ustawień samby na openwrt.Moja historia w skrócie początki to Luci na routerze Easy box 802 - bez problemowo uruchomiony internet konfiguracja lan wlan ale wszystko z interfejsu www . Pierwszy problem to podłączenie dysku ... Adata 1TB trzy partycje NTFS - totalna porażka system w logach widział dysk jego rozmiar i nic pozatym . Drugi dysk też 1TB Saegate - podłączenie bez problemowe . Potem zakupiłem TL WR1043NDv1 samodzielnie zainstalowałem Gargoyle - super , każdy dysk podłączyłem bez kłopotu ale ... transfer - fatalny na wifi prędkości w jedną czy drugą stronę nie przekraczają 1MB/s podczas gdy dysk podłączony bezpośrednio do kompa przez ten sam HUB USB z dodatkowym zasilaniem to nawet 50 razy więcej . Tu zaczęło się grzebanie - zmiany na LUCI 15 teraz LUCI LEDE , powoli wdrażam się i coś niecoś już umiem przestawić używając winSCP - cały czas posiłkuję się wpisami na tym forum - Pan Cezary pomógł już wielu forumowiczom , może i dla mnie znajdzie chwilkę , natknąłem się na krótką tylko informację że używając standardowych ustawień wiele się nie można spodziewać , dodam że w tej chwili mam LUCI Lede Rebot 17.01 skonfigurowany tak że internet dzieli modem hilink , on przyznaje adresy z puli dhcp /airbox/ a na routerze wyłączony firewall , p910nd - to od drukarki a nie używam , openvpn , ddns oraz dhcp też wyłączone . Internet świetnie - tak jak bym podłączył modem bezpośrednio do komputera , do testów podłączona karta w formacie fat32 o pojemności 8GB , w tech chwili system jakby świeżutki bez ingerencji w pliki a odczyt i zapis na niej fatalny , co trzeba a można wyciągnąc z routera przy pomocy winSCP podam , proszę o pomoc - 1TB dysk ma służyć w domu jako magazyn na filmy , zdjęcia itp a zależy mi na połączeniu sieciowym bo mam dwa komputery i dwóch chłopaków - każdemu dałem osobną partycję i nie chcę by dysk wędrował ...
ponoć już same ustawienia montowania są istotne /sync , noatime/ ale nie bardzo wiem co gdzie i jak dopisać . Jeśli trzeba zainstaluje takie oprogramowanie na WR1043ND v1 jakie podpowiecie ...