Temat: Samba ustawienia zaawansowane

Witam serdecznie . Zwracam się do Was w sprawie ustawień samby na openwrt.Moja historia w skrócie początki to Luci na routerze Easy box 802 - bez problemowo uruchomiony internet konfiguracja lan wlan ale wszystko z interfejsu www . Pierwszy problem to podłączenie dysku ... Adata 1TB trzy partycje NTFS - totalna porażka system w logach widział dysk jego rozmiar i nic pozatym . Drugi dysk też 1TB Saegate -  podłączenie bez problemowe . Potem zakupiłem TL WR1043NDv1 samodzielnie zainstalowałem Gargoyle - super , każdy dysk podłączyłem bez kłopotu ale ... transfer - fatalny na wifi prędkości w jedną czy drugą stronę nie przekraczają 1MB/s podczas gdy dysk podłączony bezpośrednio do kompa przez ten sam HUB USB z dodatkowym zasilaniem to nawet 50 razy więcej . Tu zaczęło się grzebanie - zmiany na LUCI 15 teraz LUCI LEDE , powoli wdrażam się i coś niecoś już umiem przestawić używając winSCP - cały czas posiłkuję się wpisami na tym forum - Pan Cezary pomógł już wielu forumowiczom , może i dla mnie znajdzie chwilkę , natknąłem się na krótką tylko informację że używając standardowych ustawień wiele się nie można spodziewać , dodam że w tej chwili mam LUCI Lede Rebot 17.01 skonfigurowany tak że internet dzieli modem hilink , on przyznaje adresy z puli dhcp /airbox/ a na routerze wyłączony firewall , p910nd - to od drukarki a nie używam , openvpn , ddns oraz dhcp też wyłączone . Internet świetnie - tak jak bym podłączył modem bezpośrednio do komputera , do testów podłączona karta w formacie fat32 o pojemności 8GB , w tech chwili system jakby świeżutki bez ingerencji w pliki a odczyt i zapis na niej fatalny , co trzeba a można wyciągnąc z routera przy pomocy winSCP podam , proszę o pomoc - 1TB dysk ma służyć w domu jako magazyn na filmy , zdjęcia itp a zależy mi na połączeniu sieciowym bo mam dwa komputery i dwóch chłopaków - każdemu dałem osobną partycję i nie chcę by dysk wędrował ...
ponoć już same ustawienia montowania są istotne /sync , noatime/ ale nie bardzo wiem co gdzie i jak dopisać . Jeśli trzeba zainstaluje takie oprogramowanie na WR1043ND v1 jakie podpowiecie ...

2

Odp: Samba ustawienia zaawansowane

Podstawa - 1043v1 nie przekroczysz tych 10-12MB/s, za słaby system i więcej nie udźwignie. Druga sprawa - na dysku nie może być nfts, bo on za bardzo obciąża router. Następna sprawa - zależy przez co udostępniasz - przez sambę będzie wolniej niż przez ftp. I ostatecznie jakiekolwiek pomiary rób po kablu a nie przez wifi - interfejs bezprzewodowy to inna sprawa.
Masz jedno usb w tym routerze, które jest już obciążone modemem - a to też wpływa na wyniki transferu...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Po pierwsze ten router to nie jest demon prędkości i jest już nieco starym urządzeniem przez co jego osiągi mogą nie zadowalać. Sprzęt po prostu nie obsłuży wszystkiego tak sprawnie.
Nie porównuje się prędkości kopiowania plików bezpośrednio przez USB w komputerze czy też przez HUB z prędkościami osiąganymi przez WiFi/LAN. To zupełnie inna bajka.
Testowałeś transfery na oryginalnym oprogramowaniu TP-Linka? Czasami zdarza się (choć ten sprzęt jest już bardzo dobrze znany i nie ma z nim takich problemów) że sterowniki dołączone do dystrybucji LEDE/Wrt nie działają tk sprawnie jak te wydane bezpośrednio przez producenta.
NTFS to bardzo, bardzo zły system plików jeśli chodzi o jego obsługę przez LEDE/WRT. Jeśli dysk będzie podłączony wyłącznie do routera to lepiej sformatować go w ext4/ext3.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

4

Bardzo dziękuję za zainteresowanie - najpierw kwestia wifi - lan . Wifi - jest wygodne - kabelki do laptopów tak już nie bardzo , oczywiście wiem że to co wygodne ... sprzęt może nie najnowszy , ale dość zachwalany za stabilną pracę , co do jego osiągów na oryginalnym oprogramowaniu - nie wypowiem się bowiem zakupiłem wiedząc że internet mam tylko z modemu usb wiec tylko open wrt ... Może zapytam od początku - 1. jaki system będzie najbardziej odpowiedni ? Gargoyle ? tu wbudowane jest ftp ale różnicy w transferach są znikome Luci , Lede , nie dogrywałem pakietów do ftp ? Może jakiś obraz bez dodatków , nie znalazłem takiego , żadnych udziwnień typu blokada reklam , ddns , obsługa drukarki itd . To co ja potrzebuje to prosty router , dhcp , samba ,ftp ...
Każdy dodatkowy pakiet zapewne pracuje w tle , a jest dla mnie zbędny . Gdy już zaintaluje to co polecicie , pomożecie tak ustawić sambę i ftp oraz wifi - transfer na poziomie 10-12MB/s to dziesięć razy szybciej niż to co teraz mam - byłoby super ! A i jeszcze sprawa formatowania dysku - oczywiście zrobie na nim ext .
Będę dobrym uczniem a nagrądą niech będą zadowolone buzie chłopaków , że film na dysk nie przesyła się godzinami ...

Czyli - zaczynamy - co mam zainstalować ? jakiś link do surowego obrazu bez udziwnień ?

5

Czysty obraz bez niczego ja robię, masz linki na eko.one.pl (do tplinka)

6

https://dl.eko.one.pl/lede/17.01-SNAPSH … pgrade.bin

dobrze znalazłem ?

7

Tak.

8

Dziś już późno - jutro się do tego zabieram - czy ten obraz ma możliwość ustawiania przez www ? czy winscp wystarczy ? podpowiesz co i jak ? Na dysku już mam troche danych , mimo wszystko postaram się by jutro był gotowy do formatowania na ext.
W których godzinach jest Pan dostępny na forum ?

9

Nie ma konfiguracji przez www, sam przecież chciałeś bez niczego. Bez niczego to znaczy też bez gui. Przeczytaj na eko.one.pl co obraz ma w sobie a czego nie.

10

W sumie tak , ale do Waszej wiedzy mi daleko ... odczytać i edytować pliki w winscp tyle umiem ... obawiam się że jestem za mały na takie operacje ...

11

Czy jest szansza że poprowadzisz mnie krok po kroku od a do z ...

12

może łatwiej zainstalować już coś z gui i odinstalować zbędne pakiety ...

13

Krok po kroku: http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba oraz http://eko.one.pl/?p=openwrt-hdd#barrie … szewydania

14

Zaczynam od dysku - i tu pytanie - formatować do ext ale routerem czy mogę to zrobić wersją linuksa botowalną z cd na laptopie ?
Czy powinienem brać pod uwagę partycję swap ? jeżeli swap potrzebny będzie to na dysku osobna partycja czy raczej pendrive ?

15

Gdzie  chcesz możesz zrobić system plików. Swap jest potrzebny jak uruchomisz dużo na routerze - sam sobie odpowiedź czy potrzebujesz. Na wszelki wypadek możesz wydzielić partycję z 512MB. Na dysku magnetycznym jeżeli taki masz, nie pendrive.

16

Ok rozumiem że biorąc pod uwagę połączenie z internetem z modemu hilink , który będzie przydzielał adresy ze swojego dhcp , tplinka chcę ustawić jako switch , no i do tego samba to swap nie biorę pod uwagę , cały czas tylko bije się z myślami czy dam radę wszystko przez konsolę - bez gui , liczę na pomoc ... ale najpierw dysk przygotuje . dzięki za podesłane linki ... jednak pierwsze co pewnie muszę zrobić to telnetem nadać hasło - dopiero wtedy winscp i konfiguracja ... teraz na LEDE zrobiłem bridge lan-wlan-wifi kożystając z gui ... było łatwo - z konsoli hmmm

17

A w konsoli po prostu w /etc/config/network w sekcji lan dodajesz interfejs do ifname po spacji.

18

mój teraz wygląda tak :

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
    option ula_prefix 'fdac:1a9a:dc1e::/48'

config interface 'lan'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option netmask '255.255.255.0'
    option ip6assign '60'
    option ipaddr '192.168.2.10'
    option _orig_ifname 'eth0.1 radio0.network1'
    option _orig_bridge 'true'
    option ifname 'eth0.1 eth1'

config interface 'wan'
    option proto 'dhcp'
    option _orig_ifname 'eth0.2'
    option _orig_bridge 'false'
    option ifname 'eth1'

config interface 'wan6'
    option ifname 'eth0.2'
    option proto 'dhcpv6'

config switch
    option name 'switch0'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'switch0'
    option vlan '1'
    option ports '1 2 3 4 5t'

config switch_vlan
    option device 'switch0'
    option vlan '2'
    option ports '0 5t'

czyli sobie go zapiszę , potem dodam wpisy - i już ?

19

Niby tam luci nie masz, to skąd się pojawiło

option _orig_ifname 'eth0.2'
    option _orig_bridge 'false'

?

Jak zrobiłeś bridge z eth1 w lanie to sekcji wan w ogóle nie potrzebujesz. Możesz wywalić. tak samo jak możesz dodać jeszcze eth0.2 do bridge skoro zrobiłeś z niego zwykłego AP.

20

nie nie - miałem gargoyle , potem Luci 15 a teraz mam Lede z gui - tylko ta samba kiepsko biega więc pomyślałem że wyłączając co sie da odciąże procesor by samba biegała szybciej - świeży czysty system dopiero nagram , tylko najpierw przygotuje dysk na etc bo nadal jest na ntfs ... trochę mieszałem w plikach samby i efekt mam taki że pliki małe tak do 200MB po dość długim czasie ok 20 -30 sekund zaczynają być przesyłane ale bardzo wolno natomiast pliki większe - poprostu odmawia i nie zapisuje - zamaist to poprawiać będę nagrywał nowy system - czysty obraz bez dodatków ...

21

Panie Cezary , pytanie - na dysku mam 3 partycje wszystkie ntfs , czy będzie przeszkadzało jeśli jedna partycję sformatuje na ext4 a reszta zostanie na ntfs - czy w ten sposób montując wszystkie partycje do samby już odczuję różnice między ntfs a ext4 ?

22

To co będzie na ntfs będzie wolniejsze - router będzie się zamulał obsługą tego systemu plików.

23

mozesz  zrobic   jak chcesz  ale  jak zamontujesz  wszystkie trzy  to  ta z ext4  bedzie szybiej  działać   . Generalnie   nie ma sensu  na  linuxie - lede   trzymac  tych ntfs   - chyba ze  odłaczasz ten dysk i podłaczasz go  do  windowsa   ale to sie mija z celem .
Pamietaj  ze przed odłaczeniem  trza zawsze  odmontowac  nośnik  .

24

Na Windowsie też można mieć dostęp do ex4 np. przez plugin do Total commandera.
Więc jeśli dostęp do dysku na Windows potrzebny jest sporadycznie to nie ma sensu mieć dysk na ntfs'ie

25

Panie Cezary mam już partycje ext4 - mam dwa routery takie same tl wr1043ndv1 jeden w domu cały czas na gargoyle , po odmontowaniu dysku użyłem komendy mkfs.ext4 -m 0 /dev/sda1 i po restarcie zamontowałem dysk . Potwierdzam że na pozostałych partycjach ntfs transfer jest wolniejszy - po lan max 4MB/s na ext4 po lan nawet 6.5MB/s a po wifi 2.5MB/s max .
Proszę podpowiedzieć co zmienić w ustawieniach by wi-fi choć coś polepszyć , niestey na ten czas lan nie jest możliwy , pozostaje wi-fi .