51

Odp: TL-Wr841N i harmonogram Wifi na openWrt

Wgrałem openwrt z tej strony:
http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/
nie zauważyłem że jest to bez luci wiec niemoge sie zalogowac przez www poprzez bramkę 192.168.1.1
ok. To próbuję przez ssh sie zalogowac na brame 192.168.1.1 podaje root po czym jest info o haslo i tu jest pytanie co jest haslem. Próbuje rózne i żadne nie działa.
\normalnie mnie to przerosło. Nie znam się na tym za dobrze i chyba poległem. Nie wiem jak teraz wrócić do oryginala lub gargoyle.
Coś bylo, że przez recovery tftp moge wgrywać każde ale przy próbie wgrania nic nie wychodzi. Czy ip ma być takie jak robiłem gdy wgrywałem gargoyle z oryginala tj 192.168.0.66 i zmienić nazwę pliku gargoyle ten  z sysupdate na wr841nv11_tp_recovery.bin czy może inaczej.

52

Przez telnet. jak nie ustawiłeś hasła to jest telnet dostępny w tym wydaniu. Jest to opisane w faq na górze tej strony.

Wgrywasz przez tftp. Oryginał masz tutaj: http://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr841nv11/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Łączyłem się programem putty z windowsa vista przez ssh host 192.168.1.1. Wyswietlilo sie login to wpisałem admin, potem podaj haslo i tutaj mialem problem z hasłem. Czy haslo to telnet przy ssh czy inne.
Przy powrocie do oryginala to pobralem z tego adresu co podałeś i w programie tftp z windowsa visty wgrywałem. Oczywiście zmiana nazwy na wlaściwą i zmiana na ip static: 192.168.0.66.
Z komputera z vistą przeszedłem na inny komputer z windows 7 64. Tam zainstalowałem tftpd64 bo inna architektura i na tym komputerze przeszło. Oryginal przeszedl. Ruter odpalil. Który jest najnowszy soft z luci. Na wiki openwrt jest tylko dla cc dla wr841 v10. Dla v11 jest trunk. Czy trunk zawiera tez luci? Jakie będzie domyślne hasło i login w luci przez www?

54

denzel_29 napisał/a:

Łączyłem się programem putty z windowsa vista przez ssh host 192.168.1.1. Wyswietlilo sie login to wpisałem admin, potem podaj haslo i tutaj mialem problem z hasłem. Czy haslo to telnet przy ssh czy inne.

Protokół telnet, nie ssh. To nie jest hasło.

Przy powrocie do oryginala to pobralem z tego adresu co podałeś i w programie tftp z windowsa visty wgrywałem. Oczywiście zmiana nazwy na wlaściwą i zmiana na ip static: 192.168.0.66.
Z komputera z vistą przeszedłem na inny komputer z windows 7 64. Tam zainstalowałem tftpd64 bo inna architektura i na tym komputerze przeszło. Oryginal przeszedl. Ruter odpalil. Który jest najnowszy soft z luci. Na wiki openwrt jest tylko dla cc dla wr841 v10. Dla v11 jest trunk. Czy trunk zawiera tez luci? Jakie będzie domyślne hasło i login w luci przez www?

Trunk nie zawiera luci. login jest root, hasła brak i widać przez te dwa pytania tak faq przeczytałeś...

LEDE jest dla v11: http://downloads.lede-project.org/relea … x/generic/ choć czy wspominane dodatki będą pracować na aktualnej wersji tego nie wiem - one są stare. Pisałem już żebyś kupił coś z większym flashem.

55

No i tak muszę zrobić dlatego wgrywałem oryginal aby to sprzedać.
W programie putty dla windows mam tak:
host name (ip address)
conection type: raw, telnet rlogin ssh, serial.
Ja mam wybrane: ssh
Po zatwierdzeniu startuje okno konsoli do łączenia. Podaje root
a później prosi o hasło. No i bez hasla nie przechodzi dalej. Wpisując admin czy inne wypisuje ze nie poprawne.
Wcześniej łączyłem się tak na sofcie gargoyle jak próbowałem wgrać ten pakiet wifi scheduler i wszystko przechodziło ładnie z hasłem jakie ustawiłem przez www.
Po zmianie na openwrt bez luci wyszedł ten problem z hasłem.

56

Ile razy jeszcze.... conection type: telnet jeżeli nie masz ustawione hasła. Jest to  w faq - przeczytaj go po raz kolejny i postaraj się zrozumieć zanim zadasz jakiekolwiek pytanie.

57

Czy gargoyle 1.9.1.2 dla routera wr-842nv3 ma już harmonogram wifi dołączony do oprogramowania? Czy radio wifi jest lesze, porównywalne czy gorsze względem modelu wr841v11. Koszt tego rutera jest niski i ma 16MB flash i 64MB RAM.
Może lepiej i dołożyć trochę i kupić wr1043n v3?
Który będzie lepszy?
Wr842v3 ma więcej pamięci flash a wr1043v3 lepszy procesor. Oba mają USB.

58

Dla 842v3 już jest. Radio jest takie samo. Pozostałe rzeczy - 1043 ma gigabit.

59

Cezary. Który model twoim zdaniem jest lepszy i który polecałbyś biorąc pod uwagę wr842n a wr1043nd ? Które radio  wifi będzie wydajniejsze? wan i lan wiadomo wr1043nd ma lepsze.

60

"Wydajniejsze" nie będą, raczej  porównywalne. Nie ma modelu lepszego, zależy do czego potrzebuejsz.

61

Raczej jestem podstawowym użytkownikiem.  Podpięty ma telewizor, 3 komputery, synology desk stadion,  alarm. Dysk i alarm z dostępem z zewnątrz.  Potrzebuję dobre WiFi oraz stabilne połączenie.  Ruter jest zainstalowany na strychu. Testowałem już asus rt-ac51u i zasięg  wifina nim mam słabszy niż na wr841n. Wr841n nie ma harmonogramu WiFi i z moim połączeniem światłowodowy roztacza się na YouTube ba urządzeniach z androidem. Testowałem już 2 różne sztuki w dwóch różnych miejscach u tego samego dostawcy i jest tak samo. Gdyby asus miał lepsze radio to zostawiłem go lecz transfer na nim mam tylko 4Mbps w miejscu w którym najczęściej przebywam. Na wr841n mam do 30Mbps w tym samym miejscu. Po nowym oczekuję że nie będzie miał problemu z youtube i miał harmonogram WiFi.  Radio WiFi powinno byc lepsze lub ostatecznie podobne do wr841n.

62

Witam,
wracając do głównego tematu tej dyskusji - udało mi się znaleźć rozwiązanie. Ponieważ to forum i ten wątek naprowadziły mnie na właściwą drogę postanowiłem podzielić się z Wami. Wystarczy zainstalować starszą wersję gargoyle_1.8.1-ar71xx-generic-tl-wr841n-v9-squashfs-factory.bin pobraną ze strony garygoyle. W tej wersji z powodzeniem zainstalujecie zarówno polski język jak i wifi scheduler, który przetestowałem i działa jak należy. Wersja mojego TL-WR841N to 9.1.