Temat: TL-Wr841N i harmonogram Wifi na openWrt

Witam,

Mam oryginalne oprogramowanie w moim budżetowym ruterze Tp- Linka TL-Wr841N i nie ma w nim harmonogramu tygodniowego, który załączał by mi Wifi w określonych godzinach.
Czy wgrywając to oprogramowanie openwrt z tego adresu będzie możliwość ustawienia załączenia i wyłączenia Wifi w określonych godzinach:
https://downloads.openwrt.org/barrier_b … actory.bin

Najlepiej aby nie trzeba był nic dodatkowo doinstalowywać bo linux jest mi raczej obcy.
Nie potrafię znaleźć tej informacji w opisach.

Pozdrawiam

2

Odp: TL-Wr841N i harmonogram Wifi na openWrt

Nie, luci domyślnie tego nie ma i nie ma takiego pakietu dostępnego "oficjalnie" w repozytorium pakietów. Musiał byś poszukać po sieci odpowiedniego pakietu.

I nie wydanie BB bo ono jest stare tylko CC..

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A jakie inne oprogramowanie jeśli nie openwrt? Może dd-wrt? Tylko czy inne mają już dołączony środowisko graficzne tak jak Luci.

4

Czy dd-wrt ma takie harmonogram do wyklikania - nie wiem. Musisz sprawdzić. Tak, ma gui.

Czemu nie zainstalujesz sobie gargoyle i doinstalujesz shedulera z menu dodatków?

5

Cezary. Mozesz mi wskazac odpowiedni soft z gargoyle do mojego rutera. Jest w nim jednak wersja v11. Cos mi sie wczesniej pomieszalo z ta wersja v9. Jest pewnie wiele wersji, pewnie beda jeszcze starsze i nowsze a nie chcialbym przy pierwszym alternatywnym opr. go uceglic.

6

https://www.gargoyle-router.com/download.php

7

Czy do aktualizacji mam użyć ten plik jeśli wgrywam z oryginała?
gargoyle_1.9.1-ar71xx-generic-tl-wr841n-v11-squashfs-factory.bin

Jest na youtube filmik że ktoś z oryginała wgrywał najpierw plik z końcówką squashfs-factory.bin a później squashfs-sysupgrade.bin

Który sposób jest właściwy?

Czy to menu dodatków jest już zawarte w oprogramowaniu i wystarczy schedule wifi wyklikać z opcji które będą dostępne po zalogowaniu do rutera czy w jakiś inny sposób się go dogrywa?

8

Instalujesz tylko factory, nie musisz później sysupgrade.

Podłącz do internetu, zainstaluj język polski jak chcesz, w menu dodatków szukaj wifi scheduler.

9 (edytowany przez denzel_29 2017-01-31 21:23:20)

Ściągnąłem plik:
gargoyle_1.9.1-ar71xx-generic-tl-wr841n-v11-squashfs-factory.bin

Zmieniłem nazwę na krótszą bo nie rozpoznawało ale otzrymałem komunikat
"Error code: 18005
Upgrade unsuccessfully because the version of the upgraded file was incorrect. Please check the file name"

Plik nie pasuje do wersji sprzętu.
Mam wgrane najnowsze oprogramowanie ze strony TP-Link z wersją v11 i taka wersja widnieje w panelu administracyjnym a od spodu rutera na naklejce jest napisane: Model:TL-WR841N(PL) Ver:11.1
Co mam zrobić aby wykonać upgrade do gargoyle bo wersja pobrana ze strony nie pasuje. Niby jest to wersja v11 a nie pasuje.

Wgrane mam tą wersje oryginalnego opr.
TL-WR841N(EU)_V11_160325

10

Zmień na taką samą nazwę jak ma oryginalny soft.

11

Po zmianie nazwy ten sam komunikat. Error 18005
Taka informację miałem też jak omyłkowo chciałem wgrać v13 mając v11.
Co może być nie tak. Ta wersja v11.1 a nie v11?

12

Zrób downgrade do jakiejś starszej wersji soft którą znajdziesz na stronie tp-linka.

13

Nie da się wgrać żadnego pliku. Czy to starszego czy to tego samego co mam. Za każdym razem ten sam komunikat.

Mama teraz dokładnie taką wersje wgraną.
Firmware Version:   
3.16.9 Build 160325 Rel.62500n
Hardware Version:   
WR841N v11 00000000

Zrobiłem reset rutera ale bez rezultatów.

14

Wyłącz zasilanie. Wciśnij i trzymaj reset, włącz zasilanie. Jeżeli zapali się dioda od wps to masz w nim tryb awaryjny i można wgrać soft przez tftpd.

15

Wszystko fajnie tylko jak tego nigdy nie robiłem. Jak to wykonać? Program ściągnąłem i co dalej.

16

Najpierw sprawdź to co napisałem. Jeżeli nie masz go to i tak nic z tego.

17

Gdy podłączam ruter do sieci z wciśniętym resetem zapalają się wszystkie diody po czym gasną oprócz wps która pali się jeszcze jakiś czas. Po paru sekundach gaśnie i zaczyna mrugać zasilanie. Następnie zapala się na stałe zasilanie i wifi. W tym czasie wps nie świeci.
Nie wiem czy wps ma świecić ciągle czy tylko przez chwilę.

18

O tym jak wgrać: http://tplink-forum.pl/index.php?/topic … 1043nd-v2/

Choć niestety musisz się trochę postarać - zainstalować serwer tftp (może być tftpd32 lub tftpd64 dla windowsa), ustawić określony adres ip na karcie sieciowej w komputerze i sprawdzić jaką nazwę obrazu chce (to gdzieś w logach serwera powinno być).

19

Zmienilem ip komputera, ustawilem adres w tftp, plik z opr gargoyle zmieniony na nazwe z recovery i po podlaczeniu rutera z wcisnietym resetem zaswiecila sie dioda wps, cos sie przez moment wgralo. Puscilem reset, serwer tftp zmienil adres na domyslny a na ruterze swiecu sie teraz wps i lan do ktorego jest wpiety kabel sieciowy. Co teraz?

20

Ale nazwa nie ma być "recovery" tylko określona dla danego modelu. Sprawdź w logach co chciał pobrać (o ile chciał pobrać).

Jeżeli już ostatecznie wgrał to gargoyle jest dostępne pod adresem 192.168.1.1 przez przeglądarkę, tak po prostu.

21

Ruter mial sie ponownie uruchomi a caly czas swieci sie wps i lan. Cz nam go odlaczyc od zasilania i wlaczyc ponownie? W logach nie sprawdzalem bo nie wiem jak a w sieci znalazlem ze ma byc nazwa wr841nv11_tp_recovery.bin

22

Tak możesz odłączyć. W razie czego możesz tak też wgrać oryginalny soft.

23

Nie odlaczajac z sieci zmienilem ip kompa i zalogowalem sie na 192.168.1.1 i uruchomil sie gui gargoyle. Tylko czemu swieci sie tylko wps i lan. Power czy wifi nie swieci. W ustawieniach gargoyle nie ma w ogole zakladki wifi. O co chodzi, nie ma tego w ustawieniach. Co jest nie tak

24

Zresetuj go...

25

Po ponownym zalaczeniu swieci tylko wps ktory na poczatku tylko mrogal i lan. Power czy wifi nie dziala. Po zalogowaniu wireless mode disabled