1

Temat: GParted - czas wykonania operacji to istna tragednia

Witam,

Troche pomarudze. Sorki za brak polskich znakow, pisze z Patred Magic Live zbotowanego z usb.
Jako ze problemy z dzialaniem routera prawdopodobnie leza po stronie pendrive (extroot), postanowilem przenies zawartosc pendrive (extroot) na dysk WD Black WD7500BPKX (750GB - prawie nowy) ktory poprzez usb i aktywny hub mialem podlaczony do routera.
Na w/w dysku mialem 1 partycje ext4 okolo 600GB zajete okolo 200GB (samba, ftp, www, itd) i 2 partycje ntfs 100 GB pusta. Podpialem dysk przez kabel, gniazdo USB3 do komputera stacjonarnego i uzylem GParted live aby zwolnic wymagane miejsce 2.5 GB dla extroot i utworzyc dwie dodatkowe partycje (ext4 i swap). Zrobilem / zadalem w GParted co trzeba, wlacznie z przesunieciem istniejacych partycji, a dokladnie wykonalem ogolnie 7 operacji (wlacznie z formatowaniem).

No i czekam,  czekam.... uptime mam juz 1d 4h a jestem dopiero na 80% zaawansowania.(1 operacji z 7). Co ciekawe zauwazylem ze im dluzej to trwa tym wolniej sie kopiuje i wydluza pozostaly czas do konca. Teraz sie slimaczy. Komputer potrzebny, a ja zablokowalem go na hmm kilka dni.

Przerwac sie boje bo pewnie strace partycje badz dane na tym dysku ?

Pozdro.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: GParted - czas wykonania operacji to istna tragednia

Albo co gorsze - powie że przerwano operację i będzie rollback robił tego smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez krynio 2016-10-06 21:20:50)

Całość operacji trwała około 4 dni/noce. sad

Mam pytanie, a w zasadzie pytania.

1. Zrobiłem co zamierzałem w moim pierwszym poście i później jeszcze sformatowałem partycję ntfs przez co powstało nowe UUID, którego nie mogę zmienić na poprzednie za pomocą tune2fs. Partycję tą mam montowaną za pomocą wpisu ntfs-3g /dev/sdb2 /mnt/dysk_ntfs -o big_writes   do /etc/rc.local

System to luci-15.05-ar71xx-nand-nbg6716 Czy w związku z tym że zmieniło mi się UUID partycja ntfs nie będzie działać ? w fstab wiem że nie było tam tej partycji ntfs więc chyba nie powinno być problemów, czy może jeszcze gdzieś jest zapisany stary UUID dla pratycji ntfs i należy go podmienić?

2. Na przyszłość, czy jest możliwość z poziomu konsoli / routera robić zmiany na partycjach tzn. wiem że w fdisk, można usuwać, tworzyć ale mnie interesuje zwolnienie miejsca na dysku, przeniesienie partycji i to wszystko bez utraty danych, czyli jak Gparted

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

2. gparted masz od tego właśnie smile z poziomu routera nie.

1. zgadnij do jakiego systemu plików jest tune2fs? A jaki masz na dysku? I co ma uuid do montowania po nazwie, bo ta robisz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

1. zgadnij do jakiego systemu plików jest tune2fs? A jaki masz na dysku? I co ma uuid do montowania po nazwie, bo ta robisz?

Nie muszę zgadywać smile, jak nie wyszło to googlowałem..., i wiem że tune2fs jest do partycji unix / linux. Widziałem jakieś linuksowe sposoby na zmianę uuid dla ntfs ale zawiła procedura no i nie potrzebna jak się okazuję w moim przypadku.

Dzięki.

6

krynio napisał/a:

Partycję tą mam montowaną za pomocą wpisu ntfs-3g /dev/sdb2 /mnt/dysk_ntfs -o big_writes   do /etc/rc.local

A coś się tak uparł na NTFS? Będziesz ten dysk podpinał do PC z Windowsem? Jeśli nie to proponuje ext4, z którym jest znacznie mniej problemów i nie obciąża tak routera.

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office