Temat: GParted - czas wykonania operacji to istna tragednia
Witam,
Troche pomarudze. Sorki za brak polskich znakow, pisze z Patred Magic Live zbotowanego z usb.
Jako ze problemy z dzialaniem routera prawdopodobnie leza po stronie pendrive (extroot), postanowilem przenies zawartosc pendrive (extroot) na dysk WD Black WD7500BPKX (750GB - prawie nowy) ktory poprzez usb i aktywny hub mialem podlaczony do routera.
Na w/w dysku mialem 1 partycje ext4 okolo 600GB zajete okolo 200GB (samba, ftp, www, itd) i 2 partycje ntfs 100 GB pusta. Podpialem dysk przez kabel, gniazdo USB3 do komputera stacjonarnego i uzylem GParted live aby zwolnic wymagane miejsce 2.5 GB dla extroot i utworzyc dwie dodatkowe partycje (ext4 i swap). Zrobilem / zadalem w GParted co trzeba, wlacznie z przesunieciem istniejacych partycji, a dokladnie wykonalem ogolnie 7 operacji (wlacznie z formatowaniem).
No i czekam, czekam.... uptime mam juz 1d 4h a jestem dopiero na 80% zaawansowania.(1 operacji z 7). Co ciekawe zauwazylem ze im dluzej to trwa tym wolniej sie kopiuje i wydluza pozostaly czas do konca. Teraz sie slimaczy. Komputer potrzebny, a ja zablokowalem go na hmm kilka dni.
Przerwac sie boje bo pewnie strace partycje badz dane na tym dysku ?
Pozdro.
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270