witam - probuje uruchomic dvbt i mam kilka pytan :
1- cat /proc/bus/usb/devices = to polecenie u mnie nie działa czy zmieniło sie cos w strukturze katalogów ?
ale zrobiłem sobie notatki z uruchomienia na AA i tak :
Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=00 Cnt=01 Dev#= 5 Spd=480 MxCh= 0 ( ustalamy jaki mamy sprzet )
D: Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1f4d ProdID=c803 Rev= 1.00 ( tutaj to widac )
S: Manufacturer=Realtek
S: Product=RTL2838UHIDIR
S: SerialNumber=00000001
C:* #Ifs= 2 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
E: Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 0 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=(none)
1f4dc803 ( zapisujemy sobie na boku i szukamy jaki moduł to obsługuje)
dvb-usb-rtl2832u.ko ( ten model obsluguje ten moduł)
dalej kolejnosc ładowania
strings /lib/modules/3.3.8/dvb-usb-rtl2832u.ko | grep depends ( sprawdzamy zaleznosci)
/lib/modules/3.18.27/dvb-usb-rtl28xxu.ko | grep depends ( to do chaos calmer)
insmod dvb-core
insmod rc-core
insmod dvb-usb
insmod dvb-usb-rtl2832u ( te cztery linijki dodajemy do rc.lokal)
oczywiscie moduły do kernela 3.18.27 skopilowałem samodzielnie , użyłem porad z forum cytaty :
Było to omawiane - w skrócie robisz make kenrel_menuconfig, zaznaczasz co tam potrzebujesz, zapisujesz konfig, kompilujesz całość. Pakietów to nie utworzy, ale w katalogu build_dir w kernelu znajdziesz moduły który zaznaczyłeś, więc z nich możesz skorzystać.
Jeżeli już masz skompilowany system to najprościej: make kenrel_menuconfig, zaznacz te moduły które chcesz, zapisz, skompiluj. W katalogu ze źródłami kernela będziesz miał pliki *.ko, to moduły. Kopiujesz na router i masz.
W device driver zaznacz input devices na M, poźniej usb na M. Wchodzisz do multimedia devices, zaznaczacz Remote control na M i pojawi się dvb-usb...
Jakby ktoś szukał to ja dla Trunk (linux-ar71xx_generic/linux-4.1.16) musiałem pozaznaczać dodatkowo:
make kernel_menuconfig
Device Drivers > Input device support > Generic input layer
Device Drivers > USB support > Support for Host-side USB
Device Drivers > Multimedia support > Digital TV support, Media USB Adapters, Remote Controller support, DVB Network Support, Compile Remote Controller keymap modules,
znalazłem je w chaos_calmer>bulid dir.>terget mips >Linuxar71xx.linux3.18.27.>draiver>media
znalazłem tam dvb-core , rc-core,
nie było dvb-usb ale było dvb_usb_v2
i nie ma dvb-usb-rtl2832u.ko znalazłem tylko rtl2830.ko
niestety tuner nie jest wykrywany i samodzielnie sie podaję proszę o pomoc