1 (edytowany przez Cezary 2016-03-20 17:11:51)

Temat: Gargoyle 1.9.0.1

Udostępniłem testowe obrazy Gargoyle PL dla wybranych modeli routerów (później będzie więcej). Seria 1.9.x oparta jest o OpenWrt Chaos Calmer i zawiera ten sam interfejs www co poprzednie wydania, choć lekko zmieniony żeby był zgodny z HTML5. Wydanie dostało m.in. pewną automatykę związaną z wykrywaniem modemów USB, kilka nowych pluginów (m.in adblock - do blokowania adresów, wysyłanie statusu systemu na email), możliwość konfiguracji sieci gościnnej, obsługę układów radiowych AC, konfigurację kluczy SSH. Całą serię czekają dalsze zmiany (takie jak wymiana arp-nat na relayd, wprowadzenie grup hostów) więc nie należy traktować tego wydania jako ostatecznego. Jego funkcjonalność i zawartość pakietowa może się zmienić, więc należy to traktować raczej jako zapoznanie się z nowościami w systemie i nie używać go do celów "produkcyjnych". Seria 1.9.x ma status wydania eksperymentalnego i ma problemy z kilkoma rzeczami.

Po instalacji dla 8M flash zostaje ok 600KB wolnej przestrzeni. Te obrazy mają domyślnie plugin adblock, którego włączenie powoduje pobranie listy blokowanych hostów, które z kolei  przechowywane są we flash. Należy więc uważać żeby nie zapełnić flash.

Na chwilę obecną udostępniłem obrazy tylko dla wybranych modeli routerów. Wraz z następną wersję będzie ich więcej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Gargoyle 1.9.0.1

Nareszcie smile !!
Szkoda, że nie ma obrazu na mojego netgear-a, ale w końcu to stary sprzęt jest smile.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh

3

A jakiego masz?

4

Czy to wydanie obsługuje modem E3372s nie HiLink? Obecnie używam 1.6.2 i tylko na nim udało mi się uzyskać połączenie z netem.

Ewentualnie, które wydanie oparte na CC (nie koniecznie gargoyle) uzyska połączenie?

5

Obsługuje. Każde moje CC.

6

Ten gargulec też?

Który soft najlepiej wgrać? Czy nadal są problemy z prędkościami przy modemach nie HiLink?

7

Mam WDR4300 v1 i z chęcią potestuje. Rozumiem, że wystarczy plik sysupgrade bez zachowania ustawień i będzie oki?

Wspomniałeś:
"ma problemy z kilkoma rzeczami"

Czy to będzie zauważalne podczas użytkowania, co masz na myśli?

8

Tracer napisał/a:

Ten gargulec też?

Który soft najlepiej wgrać? Czy nadal są problemy z prędkościami przy modemach nie HiLink?

Może po prostu wgraj i przetestuj?

9

kamil666 napisał/a:

Mam WDR4300 v1 i z chęcią potestuje. Rozumiem, że wystarczy plik sysupgrade bez zachowania ustawień i będzie oki?

Wspomniałeś:
"ma problemy z kilkoma rzeczami"

Czy to będzie zauważalne podczas użytkowania, co masz na myśli?

Np. sieć gościnna czasami nie działa.

10

Piekło zamarzło... wink

11

kamil666 napisał/a:

Udostępniłem, sprawdź.

12

A dla "wd mynet n750" coś by się znalazło?

13

Dodałem.

14

Cezary napisał/a:

Dodałem.

Dzięki, wieczorem przetestuje. smile

15

Zapowiada się bardzo ciekawie, dzięki.

Drobna sugestia dot. obsługi przekaźników USB.
Po wybraniu Harmonogramu przekaźnika trochę brakuje przycisku powrotu do Przekaźników USB. Mógłby być obok przycisku Anuluj. Obecnie trzeba kliknąć gdzieś np. Ogólny i ponownie na Przekaźniki USB.

Pozdrawiam.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

16

Witam czy to wydanie jest w miarę stabilne ? Posiadam obecnie nexx WT3020F z extrootem na OpenWrt CC i mam na nim transmission ftp sambę radio internetowe serwer mpd n2n itp
Czy zainstaluję takie rzeczy na tym Gargoyle ?
Opłaca mi się wgrywać to Gargoyle czy zostać na OpenWrt CC z luci ?

17

Jak masz wszystko skonfigurowane to nie opłaca ci się przechodzić.

18

Generowanie certyfikatów openvpn działa w porządku?

19

Bartekk napisał/a:

Generowanie certyfikatów openvpn działa w porządku?

A nie działało?

20

czy wszystko  co działało na   Chaos Calmer  OpenWrt   bedzie działac  na  tej wersji Gargoyle - czy można instalowac  pakiety z repo OpenWrt Chaos Calmer  ?

21

Poza modułami oczywiście, ale tak.

22 (edytowany przez kamil666 2016-03-19 15:48:22)

noip.com nie działa i nie działa również ręczne wymuszenie aktualizacji DDNS, wróciłem do 1.6.2 i ruszyło od razu. Poza tym w liście podłączonych klientów za bardzo się rozjeżdża na boki info o podłączonych klientach i wychodzi poza tło. To tak na szybko.
aaa i zapomniałbym, w konfiguracji przy wyborze kanału wifi brakuje mi przycisku wyszukaj najlepszy - mam na myśli kanał dla wifi.

23 (edytowany przez Cezary 2016-03-19 21:31:51)

W dodatkach też wychodzi.

Sprawdź ten noip, bo url jest identyczny i w AA i teraz w CC. Poszukaj w czym jest problem.

PS. A do tego noip czasami nie używasz po https?

24

a z wersji 1.9.0 kol ispyisail warto zmieniać ?

Redmi AX6000

25

On buduje po prostu aktualne źródła tak samo jak ja. Ja mam inny zestaw pakietów i inaczej ustawienia robione, plus kilka własnych rzeczy.