76 (edytowany przez zbynex 2016-03-20 12:10:20)

Odp: Gargoyle 1.9.0.1

No ale udostępnianie netu konkretnym użytkownikom o określonych godzinach realizuje firewall. I to jest mój główny problem. Obecnie firewall mam skonfigurowany z konsoli ale szybka modyfikacja jest uciążliwa.

Co do QOS to teoretycznie wszystko skonfigurowane też mam i działa prawidłowo za wyjątkiem VOIP a konkretnie QOS działa jednak czas reakcji jak gwałtownie wzrośnie obciążenie sieci od któregoś z użytkowników to czasem ponad 1sek i w tym czasie dzwięk VOIP jest przerywany.

Poza tym interfejs LUCI jest dla mnie strasznie nie intuicyjny. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia do GARGOYLE który to jest wg mnie o niebo lepszy.

WNDR 4300, WT3020F, TL-WR842NDV2 i MR3420V2 RamMOD FlashMOD U-Boot + Hilink E3372s + RTL2832u + IT9135v02 + HDD + VOIP + Gargoyle PL 1.10.0.1 by Obsy

77

ZyXEL NBG6716 będzie obsługiwany??

78

Dzięki Cezary big_smile
Czapki z głów i w ogóle klękajcie narody.
Wreszcie dożyłem chwili w której Gargoyle na CC nie ogranicza mi prędkości na moim TL-WDR3600, mam pełną przepłynność i prędkości chyba nawet lepsze niż na 1.6.2.2.

79

Będzie. Po prostu nie kompilowałem jeszcze wszystkiego co powinno być.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

80

OK!! Dzięki wielkie

81

Działa na tej wersji oscam i czytnik ftdi??

82

lary504 napisał/a:

Działa na tej wersji oscam i czytnik ftdi??

Sprawdź. Nie widzę powodu dla którego nie miał by działać.

83 (edytowany przez lary504 2016-03-20 20:13:44)

Ok. To już się biorę za sprawdzanie.
Oscam niby się zainstalował. Jest w menedżerze usług ale nie mogę się do niego dostać. Dostaje info że serwer odrzucił połączenie

84 (edytowany przez Jarni 2016-03-20 21:47:14)

Żeby nie było za różowo, trafiłem coś co nie działa. Ale chyba raczej jest to kwestia budowy mojej sieci niż kompilacji Cezarego.
Mianowicie nie mogę się połączyć z moim serwerem DLNA, serwer jest podłączony kablem do routera będącego mostem, napędzanego OpenWRT z Luci w wydaniu wciąż BB.
Tak sobie kminię, że to może być kwesta NATa, w AA go nie było i teraz mój PLEX może być za podwójnym NATem.

No i oba routery dostały nowy soft, czyli Gargoyle 1.9.0.1 by obsy. Teraz szafa gra.

85

Gruberek napisał/a:

Minęło chyba za dużo czasu żeby wracać do Gargoyle.

Wystarczy spojrzeć na statystyki użycia routerów. To że Gargoyle ma swoje wady i nie jest doskonałe-wiemy o tym, nie ma jednak konkurencji (pisanie o czystym OpenWRT CC z kiepskim Luci, jakoby miało zastąpić Gargoyle-"tj. próba zawrócenia Wisły kijem").

86

U mnie na TL-WDR3600 po instalacji niestety załapał restart loopa i nic nie pomogło tylko reanimacja. Nie było żadnej reakcji na próbę firstboota. Dobrze, że po dawnym 1043 został kabelek.

87

jarek7714 napisał/a:
Gruberek napisał/a:

Minęło chyba za dużo czasu żeby wracać do Gargoyle.

Wystarczy spojrzeć na statystyki użycia routerów. To że Gargoyle ma swoje wady i nie jest doskonałe-wiemy o tym, nie ma jednak konkurencji (pisanie o czystym OpenWRT CC z kiepskim Luci, jakoby miało zastąpić Gargoyle-"tj. próba zawrócenia Wisły kijem").

Nie pamiętam już kiedy ostatni raz do LuCI zaglądałem. Wszystko robię w konsoli, bo jest łatwiej i szybciej wink

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

88

Powiedzmy sobie szczerze - procent użytkowników, którzy dotkną konsoli to poniżej 1%. A Gargoyle nie jest kierowany do tych osób, tylko do szerokiego grona użytkowników.

89

Zobaczę dzisiaj na Archery C5 jak działa.
Po wgraniu napiszę co mi działa a z czym są problemy, o ile będą.

TP-Link Archer C5 + Dysk + racoon

90

Witam
Czy dla TL-WR1043 v3 z Gargoyle 1.6.6.2 mam wrzucić to gargoyle-1.9.0.1-15.05-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v3-squashfs-sysupgrade.bin ?
Mam zrobionego extroota; czy to nie przeszkoda do aktualizacji?
Obecne ustawienia zostaną zachowane ?

91

Sugeruję żebyś przeczytał to: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl-cc

Extroota oczywiście będziesz musiał zrobić jeszcze raz.

92 (edytowany przez andromenda 2016-03-21 17:55:43)

Testuję na wdr3600. Nie da się zainstalować na oryginalnym firmware z pliku factory, Musiałem wgrać starego gargoyla i dopiero zrobić upgrade.

Za wcześnie żeby coś powiedzieć więcej, ale jest żwawo:)

Swoją drogą czekałem na gargoyla bo z luci nie bardzo dawałem sobie rady.

Dzięki Cezary!

TL-WDR3600 Gargoyle PL by obsy

93

Próbowałem jeszcze raz zainstalować oscam. I nie mogę się zalogować do oscama dostaję odpowiedź że serwer odrzucił połączenie.
Można o podpowiedź ???

/$ opkg update
Downloading package list for chaos_calmer_base source...
Package list for chaos_calmer_base downloaded successfully.

Downloading package list for chaos_calmer_packages source...
Package list for chaos_calmer_packages downloaded successfully.

Downloading package list for chaos_calmer_telephony source...
Package list for chaos_calmer_telephony downloaded successfully.

Downloading package list for gargoyle_pl source...
Package list for gargoyle_pl downloaded successfully.

Downloading package list for chaos_calmer_routing source...
Package list for chaos_calmer_routing downloaded successfully.

Downloading package list for eko_one_pl source...
Package list for eko_one_pl downloaded successfully.

Downloading package list for chaos_calmer_management source...
Package list for chaos_calmer_management downloaded successfully.

/$ opkg install opkg
Preparing to install the following packages, which will require 58528 bytes:
    opkg

Preparing to install package opkg...
    Downloading...
    Downloaded opkg successfully.
    Installing opkg...
    Successfully installed opkg.
Installation of packages successful.

/$ opkg install kmod-usb-serial-ftdi
Multiple packages (kmod-usb-serial-ftdi and kmod-usb-serial-ftdi) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-serial-ftdi and kmod-usb-serial-ftdi) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Installing kmod-usb-serial-ftdi (3.18.27-1-4b4cc035513e3c599c334e28cc97c78c) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/kmod-usb-serial-ftdi_3.18.27-1-4b4cc035513e3c599c334e28cc97c78c_ar71xx.ipk.
Multiple packages (kmod-usb-serial and kmod-usb-serial) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-serial and kmod-usb-serial) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Collected errors:
 * opkg_conf_parse_file: Duplicate src declaration (chaos_calmer_base http://downloads.openwrt.org/chaos_calmer/15.05/ar71xx/generic/packages/base). Skipping.
Configuring kmod-usb-serial-ftdi.
/$ opkg install oscam
Installing oscam (11211-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/oscam_11211-1_ar71xx.ipk.
Installing libpcsclite (1.8.13-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/libpcsclite_1.8.13-1_ar71xx.ipk.
Collected errors:
 * opkg_conf_parse_file: Duplicate src declaration (chaos_calmer_base http://downloads.openwrt.org/chaos_calmer/15.05/ar71xx/generic/packages/base). Skipping.
Configuring libpcsclite.
Configuring oscam. 

94

Jaki serwer?

95 (edytowany przez lary504 2016-03-21 18:26:54)

Serwer oscam powinien być na porcie 8888 u mnie i po wybraniu http://192.168.1.1:8888/ dostaję Ta witryna jest nieosiągalna. Serwer odrzucił połączenie
A teraz po około 5 min od uruchomienia zalogowałem się do oscama niby coś tam działa kartę widzi ale i tak nie mogę się połączyć przez cccam. Może to jest spowodowane tym że mam exroota?? Ale we flashu się nie mieści.
U mnie jest tylko po lokalu więc nie otwierałem żadnych portów.

96

A uruchomiłeś w ogóle oscama? Bo to co pokazałeś to tylko zainstalowanie pakietu, nic więcej.

97

Tak uruchomiłem.
A teraz po około 5 min od uruchomienia zalogowałem się do oscama niby coś tam działa kartę widzi ale i tak nie mogę się połączyć przez cccam. Może to jest spowodowane tym że mam exroota?? Ale we flashu się nie mieści.
U mnie jest tylko po lokalu więc nie otwierałem żadnych portów.

98

Załóż nowy wątek, niech ktoś Ci pomoże w konfiguracji tego.

99

Wszystko mam skonfigurowane. Pod Gargoyle AA chodziło bez problemu. Teraz używałem Luci CC i też chodzi idealnie a na nowym Gargoyle nie chce działać.

100

lary504 napisał/a:

Wszystko mam skonfigurowane. Pod Gargoyle AA chodziło bez problemu. Teraz używałem Luci CC i też chodzi idealnie a na nowym Gargoyle nie chce działać.

A to gargoyle to nic innego jak nowe CC. Załóż wątek.