26

Odp: Resetowanie IP w HG553+E3372 (CC)

grzaks napisał/a:

@pepe2k: próbowałem, bez skutku. Próbowałem też przez CGDCONT / CGATT / CGACT ale też bez skutku. Tam w CGDCONT można podać IP które się "chce" ale najwyraźniej operator to olewa. W ogóle zdaję sobie sprawę, że decyzja o przydzieleniu tego czy innego IP zależy raczej od operatora a nie od naszego modemu i cudów się nie zdziała jak się operator uprze. Zastanawiam się tylko skąd taka różnica w zachowaniu między brutalnym poweroff/poweron a eleganckim reboot czy wypięciu drivera przez unbind.

A dostajesz na interfejsie modemu IP operatora czy IP z wewnętrznego serwera DHCP modemu? Może to jest kwestia odnawiania dzierżawy - jeżeli nie zabijesz połączenia po stronie modemu/routera, to klient DHCP wysyła RENEW z poprzednio otrzymanym adresem IP i serwer po stronie operatora odpowiada "ok, używaj dalej".

27

pepe2k napisał/a:

A dostajesz na interfejsie modemu IP operatora czy IP z wewnętrznego serwera DHCP modemu? Może to jest kwestia odnawiania dzierżawy - jeżeli nie zabijesz połączenia po stronie modemu/routera, to klient DHCP wysyła RENEW z poprzednio otrzymanym adresem IP i serwer po stronie operatora odpowiada "ok, używaj dalej".

O tym nie pomyślałem, ale to chyba mało prawdopodobne. Skąd wew. DHCP w modemie miałoby wiedzieć z jakiej puli adresy przydzielać?

28

grzaks napisał/a:
pepe2k napisał/a:

O tym nie pomyślałem, ale to chyba mało prawdopodobne. Skąd wew. DHCP w modemie miałoby wiedzieć z jakiej puli adresy przydzielać?

Z jakiej klasy dostajesz IP in interfejsie modemu w routerze i pod jakim IP jesteś widziany w sieci? Muszę odświeżyć sobie pamięć jak ot było z tymi Huawei smile

29 (edytowany przez grzaks 2015-07-09 21:45:16)

pepe2k napisał/a:

Z jakiej klasy dostajesz IP in interfejsie modemu w routerze i pod jakim IP jesteś widziany w sieci? Muszę odświeżyć sobie pamięć jak ot było z tymi Huawei smile

Różne z 31.174.0.0/16 albo 31.175.0.0/16 czyli Play. I takiego IPka widzi modem (jak poniżej) i taki IP jest ustawiany na interfejsie eth1 w routerze.

AT+CGPADDR=1
+CGPADDR: 1,"31.175.130.214"

Jestem przekonany, że to operator decyduje jakiego IPka przydzielić a nie modem. Z jakiegoś powodu natomiast czasami operator decyduje się dać nowego a czasami starego i zagadka polega na tym kiedy daje nowego i dlaczego po brutalnym power-off/power-on jest z reguły nowy.

30 (edytowany przez build000 2015-07-09 22:02:49)

grzaks napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Różne z 31.174.0.0/16 albo 31.175.0.0/16 czyli Play. I takiego IPka widzi modem (jak poniżej) i taki IP jest ustawiany na interfejsie eth1 w routerze.

AT+CGPADDR=1

Jestem przekonany, że to operator decyduje jakiego IPka przydzielić a nie modem. Z jakiegoś powodu natomiast czasami operator decyduje się dać nowego a czasami starego i zagadka polega na tym kiedy daje nowego i dlaczego po brutalnym power-off/power-on jest z reguły nowy.

To takie same pytanie, jak to co zauważyłem z kolorem diod - po brutalnym poweroff zazwyczaj zaczyna migać od zielonej, potem miga na niebiesko, a jak się połączy to pali się stale na niebiesko. Natomiast po restarcie routera czasami zdarza się, że:
1) w ogóle nie gaśnie niebieska dioda i nie miga
2) jak miga to zazwyczaj tylko na niebiesko
3) rzadko powtarza pierwotny proces od migania na zielono, potem na niebiesko, a na końcu pali się światłem ciągłym na niebiesko (jak się połączy)
Czy tylko ja to zauważam ?

Pewno jak się nie uda 100 % -owo wymusić pewnego i nowego rejestrowania w sieci (a być może faktycznego resetu modemu) nie da się w powtarzalny sposób za każdym razem uzyskać inne IP.
I oczywistym jest, że to operator o tym decyduje, a nie soft w modemie - tylko najpierw to chyba musi być rzeczywiste rozłączenie.
Tutaj też dopatruję się problemów z faktem, że nie za każdym razem chce się połączyć.
Wszystko ogólnie to chyba jest jednak połączone z softem w openwrt. Na końcu tej drogi rozumowania zostaje jeszcze kwestia samego fw w modemie (jego wersji).

31

build000 napisał/a:

To takie same pytanie, jak to co zauważyłem z kolorem diod - po brutalnym poweroff zazwyczaj zaczyna migać od zielonej, potem miga na niebiesko, a jak się połączy to pali się stale na niebiesko. Natomiast po restarcie routera czasami zdarza się, że:
1) w ogóle nie gaśnie niebieska dioda i nie miga
2) jak miga to zazwyczaj tylko na niebiesko
3) rzadko powtarza pierwotny proces od migania na zielono, potem na niebiesko, a na końcu pali się światłem ciągłym na niebiesko (jak się połączy)
Czy tylko ja to zauważam ?

Pewno jak się nie uda 100 % -owo wymusić pewnego i nowego rejestrowania w sieci (a być może faktycznego resetu modemu) nie da się w powtarzalny sposób za każdym razem uzyskać inne IP.
I oczywistym jest, że to operator o tym decyduje, a nie soft w modemie - tylko najpierw to chyba musi być rzeczywiste rozłączenie.

Sprawdzę to z tymi diodami bo może to dobra wskazówka.
Na moje wyczucie przyczyna może być taka, że przy eleganckich rebootach modem wylogowuje się też grzecznie z sieci a potem grzecznie loguje. Przy brutalnym poweroffie nie ma tego eleganckiego wylogowania, natomiast jest drugie logowanie.

32 (edytowany przez build000 2015-07-09 22:13:57)

To zrób w LuCi co pisałem z tym "ifname eth*" (gwiazdka to numer jaki przydziela router - zależy od routera i jego budowy portów, i.t.d.) najpierw w /etc/config/network w sekcji interfejsu logicznego modemu (ja go sobie nazwałem po prostu wan2), to Ci się pojawi "połącz" oraz adres IP jaki ma modem (jak jest widziany w sieci jak to publiczny adres IP) w zakładce Sieć/Interfejsy - i klikaj samo połącz (bez używania stop, a potem połącz). Oczywiście aby to widzieć, trzeba dodać do zone wan ten nowy, logiczny interfejs (piszesz listen wan2 w sekcji zone wan w /etc/config/firewall)

33

grzaks napisał/a:
pepe2k napisał/a:

O właśnie, o to mi chodziło - czyli na interfejsie modemu masz końcowe IP i to router odpowiada za jego uzyskanie*.
W niektórych przypadkach, m.in. w tzw. trybie HiLink, jest tak, że router dostaje IP z serwera DHCP w modemie, a modem jest kolejnym routerem, z własnym serwerem (dla urządzenia, do którego jest podłączony) i klientem DHCP (dla operatora sieci).

grzaks napisał/a:
AT+CGPADDR=1

Ale ja nie napisałem, że to nie operator decyduje... ja napisałem, że DHCP działa tak, że dopóki nie nastąpi reset transakcji, klient będzie odnawiał dzierżawę tego samego IP, wysyłając zapytanie RENEW, a nie DISCOVERY. Musiałbyś sprawdzić, co dokładnie robi klient DHCP w OpenWrt (udhcp) podczas Twoich prób rozłącz-połącz. Obstawiam, że cały proces jest wznawiany od początku (czyli DISCOVERY, OFFER itd.).

Oczywiście, do tego dochodzą też zależności czasowe dzierżawy i to, jak jest ustawiony serwer DHCP po stronie operatora - zna IMEI Twojego modemu, wie jaki adres miałeś ostatnio i ile czasu dzierżawy już upłynęło. Co więcej, skąd wiesz, że Twój modem za każdym razem łączy się z tym samym BTSem? Może to też mieć znaczenie przy uzyskiwaniu adresu.

*A teraz ciekawostka... wcale nie musi być tak, że pakiety DHCP z routera bezpośrednio lecą do operatora. Modem na pewno pośredniczy w tej transakcji i prawdopodobnie sam odpowiada za uzyskanie adresu IP z serwera DHCP operatora po wykonaniu polecanie NDISDUP... w końcu modem zna konfigurację DHCP, którą dostał od operatora (można to sobie sprawdzić przy pomocy kilku różnych poleceń AT), a raczej nie analizuje każdego pakietu IP w poszukiwaniu tych z DHCP... Reasumując, według mnie to modem odpowiada za uzyskanie adresu z DHCP operatora i dopiero potem, poprzez własny serwer DHCP, przekazuje tę konfigurację do routera.

34

Nie wiem po co Wam ta zmiana adresu IP na WAN, jednakże z moich wieloletnich obserwacji wynika że jedyną skuteczną do tego celu metodą jest reset zasilania na modemie. Przy HiLinkach nie ma takiej opcji w oprogramowaniu aby nam się odświeżała dzierżawa IP na WAN, jednakże jeżeli używamy dostępu w Plusie, Orange, T-Mobile i mamy wykupioną usługę publicznego IP, do którego przy połączeniu z siecią używamy oddzielnego APN, to wystarczy w profilu HiLinka takowy dodać i wymierać w ustawieniach między APN prywatny a uniwersalny i IP będzie się zmieniać (tak jest dzieje na mojej usłudze w Plusie).

35 (edytowany przez build000 2015-07-10 12:36:41)

jarek7714 napisał/a:

Nie wiem po co Wam ta zmiana adresu IP na WAN, jednakże z moich wieloletnich obserwacji wynika że jedyną skuteczną do tego celu metodą jest reset zasilania na modemie. Przy HiLinkach nie ma takiej opcji w oprogramowaniu aby nam się odświeżała dzierżawa IP na WAN, jednakże jeżeli używamy dostępu w Plusie, Orange, T-Mobile i mamy wykupioną usługę publicznego IP, do którego przy połączeniu z siecią używamy oddzielnego APN, to wystarczy w profilu HiLinka takowy dodać i wymierać w ustawieniach między APN prywatny a uniwersalny i IP będzie się zmieniać (tak jest dzieje na mojej usłudze w Plusie).

No i tak też robię: vpn, vpn, vpn w Orange - lecz efekt podobny mimo to - fakt, że jest to darmowa opcja dynamicznie zmieniającego się publicznego IP, czyli defacto IP powinno się zmieniać częściej (co restart połączenia) - a musi być w moim przypadku ten apn (vpn), bo zależy mi na otwartych portach, które tylko tak za darmo można uzyskać w Orange.
Także jarek7714 - każdy ma inne preferencje, a dróg do celu jest wiele - istotne jest to, że niektóre błędy się powtarzają u większej ilości osób przy podobnych warunkach działania usługi (tu np. tryb ncm, obsługa AT i z założenia zmieniające się IP) i stąd zapewne ten temat...

Napisz lepiej jak Ty byś to zrobił w takich warunkach działania usługi, a nie że te warunki można zmienić (no chyba każdy tu piszący zna zalety i wady trybu hilink w tym modemie).
wink

36

build000 napisał/a:

Napisz lepiej jak Ty byś to zrobił w takich warunkach działania usługi, a nie że te warunki można zmienić (no chyba każdy tu piszący zna zalety i wady trybu hilink w tym modemie).
wink

Patrząc na ww Twój przypadek (200mb do BTS), to sterowanie zasilaniem USB w TL WDR3600 załatwia sprawę, chyba że chcesz mieć to bardziej elegancko "opakowane", wówczas Dovado Tiny ac. big_smile

37

w play ip zmienia się po odłączeniu modemu, resecie lub wyrejstrowaniu z sieci i zarejstrowaniu wink Tak patrzyłam czesto mimo tego przydziela kilka tych samych ip lecz zmiennnie smile

38

hehe - też bym chciał żeby leciało 200 mb/s do/z BTS-a, ale tak dobrze to nie jest big_smile , no i na openwrt oraz routerze, który już mam.