grzaks napisał/a:pepe2k napisał/a:Z jakiej klasy dostajesz IP in interfejsie modemu w routerze i pod jakim IP jesteś widziany w sieci? Muszę odświeżyć sobie pamięć jak ot było z tymi Huawei 
Różne z 31.174.0.0/16 albo 31.175.0.0/16 czyli Play. I takiego IPka widzi modem (jak poniżej) i taki IP jest ustawiany na interfejsie eth1 w routerze.
O właśnie, o to mi chodziło - czyli na interfejsie modemu masz końcowe IP i to router odpowiada za jego uzyskanie*.
W niektórych przypadkach, m.in. w tzw. trybie HiLink, jest tak, że router dostaje IP z serwera DHCP w modemie, a modem jest kolejnym routerem, z własnym serwerem (dla urządzenia, do którego jest podłączony) i klientem DHCP (dla operatora sieci).
grzaks napisał/a:AT+CGPADDR=1
+CGPADDR: 1,"31.175.130.214"
Jestem przekonany, że to operator decyduje jakiego IPka przydzielić a nie modem. Z jakiegoś powodu natomiast czasami operator decyduje się dać nowego a czasami starego i zagadka polega na tym kiedy daje nowego i dlaczego po brutalnym power-off/power-on jest z reguły nowy.
Ale ja nie napisałem, że to nie operator decyduje... ja napisałem, że DHCP działa tak, że dopóki nie nastąpi reset transakcji, klient będzie odnawiał dzierżawę tego samego IP, wysyłając zapytanie RENEW, a nie DISCOVERY. Musiałbyś sprawdzić, co dokładnie robi klient DHCP w OpenWrt (udhcp) podczas Twoich prób rozłącz-połącz. Obstawiam, że cały proces jest wznawiany od początku (czyli DISCOVERY, OFFER itd.).
Oczywiście, do tego dochodzą też zależności czasowe dzierżawy i to, jak jest ustawiony serwer DHCP po stronie operatora - zna IMEI Twojego modemu, wie jaki adres miałeś ostatnio i ile czasu dzierżawy już upłynęło. Co więcej, skąd wiesz, że Twój modem za każdym razem łączy się z tym samym BTSem? Może to też mieć znaczenie przy uzyskiwaniu adresu.
*A teraz ciekawostka... wcale nie musi być tak, że pakiety DHCP z routera bezpośrednio lecą do operatora. Modem na pewno pośredniczy w tej transakcji i prawdopodobnie sam odpowiada za uzyskanie adresu IP z serwera DHCP operatora po wykonaniu polecanie NDISDUP... w końcu modem zna konfigurację DHCP, którą dostał od operatora (można to sobie sprawdzić przy pomocy kilku różnych poleceń AT), a raczej nie analizuje każdego pakietu IP w poszukiwaniu tych z DHCP... Reasumując, według mnie to modem odpowiada za uzyskanie adresu z DHCP operatora i dopiero potem, poprzez własny serwer DHCP, przekazuje tę konfigurację do routera.