1

Temat: Resetowanie IP w HG553+E3372 (CC)

Mam taki sprzęt jak w tytule: Huawei HG553 z wpiętym do USB modemem E3372
Router stoi na LuCI (git-15.179.51004-cf2e3f6) / OpenWrt Chaos Calmer 15.05

Chciałbym raz na jakiś czas wymusić zmianę publicznego IP i nie rozumiem kilku rzeczy. Może ktoś mądrzejszy ode mnie mi wyjaśni co się dzieje.

Pierwszy pomysł był taki, żeby w cronie robić po prostu reboot. Niestety jak w ten sposób zrestartuję router to po ponownym uruchomieniu sieć przydziela nadal ten sam IP co poprzednio.

ALE! Jak zresetuję router "fizycznie", przyciskiem power albo odłączając go po prostu od prądu to po wstaniu ma nowy IP. Niby mogę podpiąć ten router do prądu przez jakiś programator czasowy ale nie podoba mi się to rozwiązanie smile Zastanawiam się też skąd taka różnica w zachowaniu. Testowałem to kilkadziesiąt razy i zawsze efekt jest ten sam: po eleganckim reboot wraca ten sam IP, po "chamskim" odcięciu zasilania dostaje nowy IP.

Próbowałem też co się stanie jak wyjmę "na żywca" modem z port USB i włożę ponownie, ale tutaj to już w ogóle mam zagadkę:

Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Timeout running AT-command
Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Failed to connect
Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): Stopping network
Thu Jul  9 13:57:59 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): sending ->
Thu Jul  9 13:58:01 2015 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down

Ale to i tak bezużyteczna metoda bo w 100% manualna.

Kolejny pomysł był taki, żeby odcinać zasilanie samego portu USB. Próbowałem tak:

root@OpenWrt:/etc# echo "1-1" > /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind
root@OpenWrt:/etc# echo "1-1" > /sys/bus/usb/drivers/usb/bind

Po unbind modem gaśnie, po bind z powrotem się zapala, ale wraca stare IP. Pewnie dlatego, że nie do końca to odcina zasilanie tylko odpina driver od urządzenia, a zasilanie na porcie USB zostaje (miga dioda na modemie).

Trzeci pomysł to disconnect/connect przez komendy AT na /dev/ttyUSB0:

AT^NDISDUP=1,0
AT^NDISDUP=1,1,"internet"

Niestety - wstaje z tym samym IP. Próbowałem też z 60 sekundowym sleepem między disconnetem i ponownym connectem.

Wyłączenie modułu, włączenie ponowne i nawiązanie połączenia - wstaje z tym samym IP.

AT+CFUN=0
AT+CFUN=1

Próbowałem też wersji z AT+CFUN=1,1 i AT+CFUN=1,0 - bez różnicy.

Włączenie "flight mode" i włączenie ponowne - wstaje z tym samym IP.

AT+CFUN=4
AT+CFUN=6

Próbowałem też z AT+CFUN=6,0 i 6,1 - bez różnicy.

Skończyły mi się pomysły. Co takiego dzieje się z modemem po brutalnym power-off/power-on że dostaje nowego IPka? Bo ewidentnie nie udaje mi się tego powtórzyć samymi komendami AT ani nawet odcinaniem urządzenia od drivera.

2 (edytowany przez build000 2015-07-09 18:42:10)

Odp: Resetowanie IP w HG553+E3372 (CC)

Podobnie mam z E3372 i moim routerem - wygląda na to, że zależy to wprost od modemu (a i być może od sterownika, comgt, i.t.d. - jak to ncm) - ale np. nie występuje gdy przerobię modem na wersję hilink - tam zawsze (czy skryptem dobierającym się wprost do webgui, czy przez webgui, czy przez włożenie/wsadzenie modemu w złącze USB) jest inne IP - i co ważne - proces inicjalizacji modemu zawsze zaczyna się najpierw od migania zielonej LED i dopiero potem jak się połączy (z międzyfazą migania na niebiesko) stale pali się na niebiesko - także nawet inaczej objawia się to wizualnie (w hilink inaczej i w nie-hilink inaczej).

Co do luci pomaga za to (ale nie za każdym razem) zwyczajnie (gdy sie doda zmienną "ifname eth* w konfiguracji trybu ncm tego interfejsu) i potem klikać na połącz w zakładce "Sieć/Interfejsy: czasem za każdym razem zmienia się IP, a czasem mogę sobie klikać do usr... śmierci i wskakuje to samo IP. Może to też kwestia sposobu obsługi przez BTS-y w danej chwili, np. w zależności od obciążenia. Najprędzej jednak to kwestia samego podstawowego softu w routerze i niekoniecznie tylko związanego z samymi modemami 3G/4G (procd i netifd). A być może i to, i to.

3

@grzaks próbowałeś wyrejestrować modem z sieci przy pomocy AT+COPS=2? Potem AT+COPS=0 (więcej: http://m2msupport.net/m2msupport/atcops … election/).

4 (edytowany przez build000 2015-07-09 18:43:23)

Próbowałem i tego - bez zmian. Nadal przypadkowość w zmienności IP.
Ba...poza tym na sterowniku ncm nawet nie zawsze chce się połączyć (nawet jak w konsoli daję ifdown/ifup, czy cały czas samo ifup na ten interfejs).
Podobne (lub wprost te same) objawy w logach, więc tylko zacytuję z pierwszego postu. I nie tylko przy/po wyjęciu/włożeniu fizycznie ze/do złącza USB:

Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Timeout running AT-command
Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Failed to connect
Thu Jul  9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): Stopping network
Thu Jul  9 13:57:59 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): sending ->
Thu Jul  9 13:58:01 2015 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down

Ostatnia zmiana w trunku też nie daje poprawy w tym temacie https://dev.openwrt.org/changeset/46272

5

Ta zmiana to tylko zapewnienie współpracy z wwan. A nie cudowana poprawka na zwalone usb które ma hg553.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez build000 2015-07-09 20:01:26)

Czyli, że jak ? w WNDR4300 też zwalone ? - te same objawy...i na CC, i na trunk. Powiem więcej - na razie zdarzyło mi się 2 razy na 5 dni - po restarcie routera też to samo IP... big_smile

7

Ja nie pisałem o zmianie ip tylko o problemach modemu z ponownym nawiązaniem połączenia.

8 (edytowany przez build000 2015-07-09 20:19:09)

No więc w sumie też o tym pisałem dodatkowo - więc ponowię pytanie - co do niemożliwości ponownego nawiązania połączenia to jak - też w WNDR4300 USB zwalone ? Czy jednak zwyczajnie i bardziej prawdopodobnie - soft do tego modemu jest średnio przystosowany...

9

Tobie modem w ogóle nie odpowiada.

10 (edytowany przez build000 2015-07-09 20:22:17)

Odpowiada timeout albo jakieś dziwne kwestie, że pinu nie umie przeczytać i się sam przestawia w down, co owocuje tylko miganiem diody na niebiesko. Ale fakt - nie ma tego często ale jednak się zdarza.

11

To nie modem odpowiada timeout tylko netifd/comgt jak nie może się z modemem skontaktować smile

12 (edytowany przez build000 2015-07-09 20:23:58)

No czyli wychodzi na to co przypuszczałem pierwotnie - soft w obecnej postaci średnio gada z tym modemem po AT.

13

Cezary napisał/a:

Może pamiętasz, kiedyś rozmawialiśmy o podobnym problemem i inicjalizacją tty przy pomocy stty?

14

Ale ty zawsze przekręcasz żeby na twoje wyszło. Soft mówi AT do modemu a on nic na to nie reaguje. Uważasz więc to że wina softu że modem nic nie odpowiedział?

15

pepe2k napisał/a:
Cezary napisał/a:

Może pamiętasz, kiedyś rozmawialiśmy o podobnym problemem i inicjalizacją tty przy pomocy stty?

Dla /dev/cdc-wdm0, kiedy nie był to stricte interfejs szeregowy, tak.

16 (edytowany przez build000 2015-07-09 20:28:16)

No a czego wina jak nie softu, skoro włączony i działa, porty są do komunikacji, i.t.d. ?

17

No raczej nie działa skoro nie można się z nim skomunikować...

18

Ale przez picocom mogę...więc jednak działa komunikacja big_smile

19

Na interfejsie po którym netfid chce gadać możesz się porozumieć z modemem? W momencie kiedy netifd mówi że nie może?

20

Właśnie...nareszcie dochodzimy do sedna sprawy - tak - mogę.

21

To wiesz gdzie sprawę zgłosić, niech badają problem.

Ja na nim E3372 nie mogę - jak nie może nawiązać transmisji to wiesza się kompletnie i czy to picocom czy coś innego - w ogóle nie odpowiada.

22

I dlatego mnie zastanawia o co w tym biega - jest może kwestia tej obsługi przez BTS-y to jedno, a inna kwestia do tej pory nie poruszana, to być może sama wersja fw w modemie...

23

Ja nie wiem co Wy za problemy macie. Mój podczas jazdy co chwila się rozłącza, gubi zasięg, łapie znowu, łączy się i nic się nie zawiesza. Na domyślnej konfiguracji lecę bez żadnych skryptów do restartowania połączenia.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

24

No mamy i piszemy o nich - sprawa jest deko irytująca i nie bardzo wiadomo co z tym robić/jak sobie radzić, prócz zgłoszenia tego na openwrt-devel.

25

@pepe2k: próbowałem, bez skutku. Próbowałem też przez CGDCONT / CGATT / CGACT ale też bez skutku. Tam w CGDCONT można podać IP które się "chce" ale najwyraźniej operator to olewa. W ogóle zdaję sobie sprawę, że decyzja o przydzieleniu tego czy innego IP zależy raczej od operatora a nie od naszego modemu i cudów się nie zdziała jak się operator uprze. Zastanawiam się tylko skąd taka różnica w zachowaniu między brutalnym poweroff/poweron a eleganckim reboot czy wypięciu drivera przez unbind.