Temat: Resetowanie IP w HG553+E3372 (CC)
Mam taki sprzęt jak w tytule: Huawei HG553 z wpiętym do USB modemem E3372
Router stoi na LuCI (git-15.179.51004-cf2e3f6) / OpenWrt Chaos Calmer 15.05
Chciałbym raz na jakiś czas wymusić zmianę publicznego IP i nie rozumiem kilku rzeczy. Może ktoś mądrzejszy ode mnie mi wyjaśni co się dzieje.
Pierwszy pomysł był taki, żeby w cronie robić po prostu reboot. Niestety jak w ten sposób zrestartuję router to po ponownym uruchomieniu sieć przydziela nadal ten sam IP co poprzednio.
ALE! Jak zresetuję router "fizycznie", przyciskiem power albo odłączając go po prostu od prądu to po wstaniu ma nowy IP. Niby mogę podpiąć ten router do prądu przez jakiś programator czasowy ale nie podoba mi się to rozwiązanie
Zastanawiam się też skąd taka różnica w zachowaniu. Testowałem to kilkadziesiąt razy i zawsze efekt jest ten sam: po eleganckim reboot wraca ten sam IP, po "chamskim" odcięciu zasilania dostaje nowy IP.
Próbowałem też co się stanie jak wyjmę "na żywca" modem z port USB i włożę ponownie, ale tutaj to już w ogóle mam zagadkę:
Thu Jul 9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Timeout running AT-command
Thu Jul 9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2378): Failed to connect
Thu Jul 9 13:57:56 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): Stopping network
Thu Jul 9 13:57:59 2015 daemon.notice netifd: wan (2492): sending ->
Thu Jul 9 13:58:01 2015 daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now downAle to i tak bezużyteczna metoda bo w 100% manualna.
Kolejny pomysł był taki, żeby odcinać zasilanie samego portu USB. Próbowałem tak:
root@OpenWrt:/etc# echo "1-1" > /sys/bus/usb/drivers/usb/unbind
root@OpenWrt:/etc# echo "1-1" > /sys/bus/usb/drivers/usb/bindPo unbind modem gaśnie, po bind z powrotem się zapala, ale wraca stare IP. Pewnie dlatego, że nie do końca to odcina zasilanie tylko odpina driver od urządzenia, a zasilanie na porcie USB zostaje (miga dioda na modemie).
Trzeci pomysł to disconnect/connect przez komendy AT na /dev/ttyUSB0:
AT^NDISDUP=1,0
AT^NDISDUP=1,1,"internet"Niestety - wstaje z tym samym IP. Próbowałem też z 60 sekundowym sleepem między disconnetem i ponownym connectem.
Wyłączenie modułu, włączenie ponowne i nawiązanie połączenia - wstaje z tym samym IP.
AT+CFUN=0
AT+CFUN=1
AT^NDISDUP=1,1,"internet"Próbowałem też wersji z AT+CFUN=1,1 i AT+CFUN=1,0 - bez różnicy.
Włączenie "flight mode" i włączenie ponowne - wstaje z tym samym IP.
AT+CFUN=4
AT+CFUN=6
AT^NDISDUP=1,1,"internet"Próbowałem też z AT+CFUN=6,0 i 6,1 - bez różnicy.
Skończyły mi się pomysły. Co takiego dzieje się z modemem po brutalnym power-off/power-on że dostaje nowego IPka? Bo ewidentnie nie udaje mi się tego powtórzyć samymi komendami AT ani nawet odcinaniem urządzenia od drivera.