Temat: OpenWRT TL-WR841N ver 7.2?
Witam,
posiadam TPLINK TL-WR841N ver 7.2 z DDWRT ale chcę przejść na OpenWRT.
Czy ten model openwrt obsługuje ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT TL-WR841N ver 7.2?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
posiadam TPLINK TL-WR841N ver 7.2 z DDWRT ale chcę przejść na OpenWRT.
Czy ten model openwrt obsługuje ?
Tak, masz gotowe obrazy i u mnie i na openwrt.org
Dzięki tylko że wszystkie te soft są dla TL-WR841ND a ja mam TL-WR841N ![]()
We wszystkich tplinka wersja N oznacza antenę na stałe - ND odłączaną. Tak.
ok wgrałem tylko mam problem połączyłem się przez telnet ustawiłem hasło następnie połączyłem się po ssh by skonfigurować wan i pobrać i uruchomić LuCI Essentials zalogowałem się po www do panelu zmieniłem ip na lanie na 192.168.0.5 i od tego momentu urządzenie jest nie osiągalne ![]()
Jak podepnę się pod wan i zrobię ping 192.168.0.4 bo taki ustawiłem to ping leci tylko że nie wiem co z ip po stronie lan a przez wan do ssh dostać się nie mogę
w jaki sposób odzyskać dostęp do openwrt ?
Dostałeś odpowiedź na forum openwrt.org - failsafe (opisany na eko.one.pl)
nie możesz ustawiać, wan'u i lanu na tej samej podsieci, prawdopodobnie musisz zrobic firstboot'a
ok, udało się dobry artykuł. ![]()
pytanie trochę z innej beczki mam 1 ap w trybie WDS na tomato czy da się do niego podłączyć poprzez wds w openwrt bo ddwrt odmawia posłuszeństwa ![]()
Może nie działać ze względu na chipsety.
Odgrzewam tego kotleta bo mam akurat taki router. Wgrałem sobie OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530) z myślą o sterowaniu gpio. Niestey nie mogę sterować gpio ani nawet znaleźć na płycie r outera pinów gpio. Próbowałem sterować diodami led wg. opisów z netu bezskutecznie. Jedynie co udało mi się to polecenie cat /sys/kernel/debug/gpio ,które wypluwa :
GPIOs 0-19, ath79:
gpio-0 (tp-link:green:qss ) out hi
gpio-1 (tp-link:green:system) out lo
gpio-11 (reset ) in hi
gpio-12 (qss ) in hi
czyli jakieś gpio są. Co dalej jak tym sterować? Wystarczy że będę mógł diodę włączyć/wyłączyć z resztą chyba sobie poradzę.
Masz dwie - tp-link:green:qss i tp-link:green:system którymi możesz sterować. System jest pewnie wykorzystywana, zostaje qss. Czemu nie możesz nimi sterować?
Rozumiem że:
gpio-0 (tp-link:green:qss ) out hi >>> tutaj jest dioda, steruje diodą
gpio-1 (tp-link:green:system) out lo >>> tutaj jest dioda, steruje diodą
gpio-11 (reset ) in hi >>> tutaj jest przycisk, odczytuję stan przycisku
gpio-12 (qss ) in hi >>> tutaj jest przycisk, odczytuję stan przycisku
A jak znaleźć resztę gpio?
Nie mogę sterować wg. tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio . Nie pamiętam co już maiłem za komunikaty ale wpisywałem różne numery gpio i chciałem sobie włączyć i wyłączyć diodę. Teraz nie mam dostępu do zabawki jak wrócę do domu to sprawdzę.
Jak gpio jest używane przez system (j/w) to nie możesz nim sterować w taki sposób. Zdefiniowane ledy sterujesz przez /sys/class/leds
Reszty nie ma, bo system z tego nie korzystka (przynajmniej jawnie, sprzętowo może niektóre wykorzystywać do swoich celó). Resztę sam eksportujesz (jak się da) i nimi sterujesz, natomiast które są wolne i możesz wykorzystasz to musisz już sobie dla danego modelu routera znaleźć samodzielnie. Nie wiem czy ktoś dla 841v7 to szukał.
Żeby sterować gpio to jak się doczytałem muszę sobie skompilować własny open niestety to raczej przekracza moje możliwości. Ale mam wyprowadzony na płycie port 232 żeby podłączyć DS18B20 muszę zastosować taki http://s288.photobucket.com/user/ninexu … 2.png.html konwerter? W domowych zasobach znalazłem czujnik ciśnienia lecz nie mogę znaleźć opisu do niego 17pc05gf. Pochodzi z profesjonalnego alkomatu. Może ktoś będzie miał opis.
Już lepiej do tego jedną z led wykorzystaj.
Nie mogę sterować led może nie potrafię.
Potrafisz, przeczytaj poradnik o ledach. Ponad to nie będziesz sterował ledem tylko ds1820 mam rozumieć.
Z ds1820 bede odczytywal, jednak musze podlaczyc go przez konwerter na max2323. Co do sterowania gpio to niestety niemoge sterowac zadna z diod wyglada ze wszytkie wylorzystuje system. Jak proboje sterowac led to mam jakis. Komunikat blad zapisu czy cos takiego nie pamietam teraz.Znalazlem opis moda na usb i tam podlacza sie do rezystorow R602 i R601 czy to sa jakies ukryte gpio czy normalne usb? Dmesg nic mi nie wypluwa o usb w przeciwienstwie do tty.
Pogubiłem się trochę w tym co chcesz zrobić. Jeżeli tylko czytać temperaturę przez ds1820 to możesz go bezpośrednio podłączyć pod gpio. Potrzebujesz jedną linię, możesz np. wylutować diodę qss (i rezystor) i masz jedną linię wolną.
Żadnych rsów czy innych kombinacji.
A dzieki tego nie doczytalem. Jak teraz odczytac cos z gpio zakladajac ze wykorzystam te diode? Diody nie sa mi potrzebne.
http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2#magistarala1wire
Niestety robiłem już według tego poradnika, dziś też bezskutecznie. Co zauważyłem to powyżej 20 gpio mam taki komunikat:
root@OpenWrt:/# echo "20" > /sys/class/gpio/export
ash: write error: No such device
A poniżej tej wartości brak odpowiedzi czyli ok.
Gpio zajęte przez system pokazuje takie cuś:
root@OpenWrt:/# echo "1" > /sys/class/gpio/export
ash: write error: Device or resource busy
A sam system wykorzystuje :
gpio-0 (tp-link:green:qss ) out hi
gpio-1 (tp-link:green:system) out lo
gpio-11 (reset ) in hi
gpio-12 (qss ) in hi
I nic się nie zmieniło nie mogę sterować ledami czyli nie mogę podłączyć czujnika bezpośrednio pod gpio, jedyne co mam to ten właśnie rs. Nie ukrywam że chciałbym sterować przekaźnikami i odczytywać temperaturę na kotle CO lecz w obecnej sytuacji zadowolę się jedynie temperaturą . Czy naprawdę nie da się tym sterować ? Mogę wystawić go w necie możesz się zalogować i sprawdzić co tam poknocone. Oczywiście jeśli zechcesz.
PS. Gdzie zgineło tyle gpio?
Jeszcze raz. NIE MOŻESZ sterować gpio które są wykorzystywane przez system. Najpierw np. wyładuj driver odpowiadający za ledy. System też nie ma nieskończenie wiele ich, więc normalnie że powyżej jakiegoś numeru zgłosi błąd, bo tam już nie ma gpio. Nigdzie się nie podziały, po prostu system jawnie ich nie wyeksportował, o tym też już pisałem.
Przeczytaj proszę choć raz dokumentację bo powtarzasz w kółko te same pytania.
Wiem że nie mogę sterować diodami zajętymi przez system ale nie mogę sterować diodami które są podłączone do switcza a jest ich jeszcze sporo. Po podłączeniu kabla rj zapalają się poszczególne diody. Więc router je widzi tylko jak one są sterowane? Pomocy.
Tymi nie możesz sterować. W niektórych routerach one są sterowane sprzętowo.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWRT TL-WR841N ver 7.2?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc