1

Temat: OpenWRT TL-WR841N ver 7.2?

Witam,
posiadam TPLINK TL-WR841N ver 7.2 z DDWRT ale chcę przejść na OpenWRT.
Czy ten model openwrt obsługuje ?

2

Odp: OpenWRT TL-WR841N ver 7.2?

Tak, masz gotowe obrazy i u mnie i na openwrt.org

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki tylko że wszystkie te soft są dla TL-WR841ND a ja mam TL-WR841N sad

4

We wszystkich tplinka wersja N oznacza antenę na stałe - ND odłączaną. Tak.

5

ok wgrałem tylko  mam problem połączyłem się przez telnet ustawiłem hasło następnie połączyłem się po ssh by skonfigurować wan i pobrać i uruchomić LuCI Essentials zalogowałem się po www do panelu zmieniłem ip na lanie na 192.168.0.5 i od tego momentu urządzenie jest nie osiągalne sad

Jak podepnę się pod wan i zrobię ping 192.168.0.4 bo taki ustawiłem to ping leci tylko że nie wiem co z ip po stronie lan a przez wan do ssh dostać się nie mogę sad w jaki sposób odzyskać dostęp do openwrt ?

6

Dostałeś odpowiedź na forum openwrt.org - failsafe (opisany na eko.one.pl)

7

nie możesz ustawiać, wan'u i lanu na tej samej podsieci, prawdopodobnie musisz zrobic firstboot'a

8

ok, udało się dobry artykuł. smile
pytanie trochę z innej beczki mam 1 ap w trybie WDS na tomato czy da się do niego podłączyć poprzez wds w openwrt bo ddwrt odmawia posłuszeństwa sad

9

Może nie działać ze względu na chipsety.

10

Odgrzewam tego kotleta  bo mam akurat  taki  router. Wgrałem sobie OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530)  z myślą o sterowaniu gpio.  Niestey nie mogę sterować  gpio  ani nawet   znaleźć  na płycie r outera pinów  gpio.  Próbowałem sterować   diodami led   wg.  opisów z netu bezskutecznie.  Jedynie co  udało mi się  to polecenie cat /sys/kernel/debug/gpio ,które wypluwa :

GPIOs 0-19, ath79:
gpio-0   (tp-link:green:qss   ) out hi
gpio-1   (tp-link:green:system) out lo
gpio-11  (reset               ) in  hi
gpio-12  (qss                 ) in  hi

czyli  jakieś gpio są.  Co dalej  jak tym sterować? Wystarczy że będę mógł diodę włączyć/wyłączyć   z resztą chyba sobie poradzę.

11

Masz dwie - tp-link:green:qss i tp-link:green:system którymi możesz sterować. System jest pewnie wykorzystywana, zostaje qss. Czemu nie możesz nimi sterować?

12 (edytowany przez gadget 2014-11-19 09:40:23)

Rozumiem  że:

gpio-0   (tp-link:green:qss   ) out hi     >>>  tutaj jest  dioda, steruje diodą
gpio-1   (tp-link:green:system) out lo  >>>  tutaj jest  dioda, steruje diodą
gpio-11  (reset               ) in  hi            >>>  tutaj jest przycisk, odczytuję stan  przycisku
gpio-12  (qss                 ) in  hi             >>>  tutaj jest przycisk, odczytuję stan  przycisku

A jak znaleźć  resztę gpio?

Nie mogę sterować  wg. tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio . Nie pamiętam co już  maiłem za komunikaty ale  wpisywałem  różne numery  gpio  i chciałem sobie włączyć i wyłączyć diodę. Teraz  nie mam  dostępu   do  zabawki jak  wrócę do domu to   sprawdzę.

13

Jak gpio jest używane przez system (j/w) to nie możesz nim sterować w taki sposób. Zdefiniowane ledy sterujesz przez /sys/class/leds

Reszty nie ma, bo system z tego nie korzystka (przynajmniej jawnie, sprzętowo może niektóre wykorzystywać do swoich celó). Resztę sam eksportujesz  (jak się da) i nimi sterujesz, natomiast które są wolne i możesz wykorzystasz to musisz już sobie dla danego modelu routera znaleźć samodzielnie. Nie wiem czy ktoś dla 841v7 to szukał.

14

Żeby sterować gpio  to  jak się doczytałem muszę sobie skompilować  własny open   niestety to raczej przekracza  moje możliwości. Ale   mam  wyprowadzony na płycie port 232  żeby podłączyć  DS18B20 muszę zastosować taki  http://s288.photobucket.com/user/ninexu … 2.png.html  konwerter?  W domowych zasobach znalazłem czujnik ciśnienia   lecz nie mogę znaleźć  opisu do niego  17pc05gf. Pochodzi z profesjonalnego alkomatu. Może ktoś  będzie miał opis.

15

Już lepiej do tego jedną z led wykorzystaj.

16

Nie mogę sterować led  może nie potrafię.

17

Potrafisz, przeczytaj poradnik o ledach. Ponad to nie będziesz sterował ledem tylko ds1820 mam rozumieć.

18

Z ds1820 bede odczytywal, jednak musze podlaczyc go przez konwerter na max2323.  Co do sterowania gpio to niestety niemoge sterowac zadna z diod wyglada ze wszytkie wylorzystuje system.  Jak proboje sterowac led to mam jakis. Komunikat blad zapisu czy cos takiego nie pamietam teraz.Znalazlem opis moda na usb i tam podlacza sie do rezystorow R602 i R601 czy to sa jakies ukryte gpio czy normalne usb? Dmesg nic mi nie wypluwa o usb w przeciwienstwie do tty.

19

Pogubiłem się trochę w tym co chcesz zrobić. Jeżeli tylko czytać temperaturę przez ds1820 to możesz go bezpośrednio podłączyć pod gpio. Potrzebujesz jedną linię, możesz np. wylutować diodę qss (i rezystor) i masz jedną linię wolną.

Żadnych rsów czy innych kombinacji.

20

A dzieki tego nie doczytalem. Jak teraz odczytac cos z gpio zakladajac ze wykorzystam te diode? Diody nie sa mi potrzebne.

21

http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2#magistarala1wire

22

Niestety  robiłem  już  według tego poradnika, dziś  też bezskutecznie. Co zauważyłem to   powyżej 20 gpio  mam taki komunikat:

root@OpenWrt:/# echo "20" > /sys/class/gpio/export
ash: write error: No such device

A poniżej tej wartości  brak odpowiedzi  czyli ok.

Gpio  zajęte przez system   pokazuje takie cuś:

root@OpenWrt:/# echo "1" > /sys/class/gpio/export
ash: write error: Device or resource busy

A sam system wykorzystuje :

gpio-0   (tp-link:green:qss   ) out hi
gpio-1   (tp-link:green:system) out lo
gpio-11  (reset               ) in  hi
gpio-12  (qss                 ) in  hi

I nic się nie zmieniło  nie mogę sterować   ledami  czyli nie mogę podłączyć czujnika  bezpośrednio  pod gpio, jedyne co   mam to ten  właśnie rs. Nie ukrywam że chciałbym sterować przekaźnikami i odczytywać temperaturę na kotle CO lecz w obecnej sytuacji zadowolę się  jedynie temperaturą . Czy naprawdę nie da się tym sterować ? Mogę wystawić  go w necie możesz się zalogować i sprawdzić co tam poknocone.  Oczywiście jeśli zechcesz.

PS. Gdzie zgineło tyle gpio?

23

Jeszcze raz. NIE MOŻESZ sterować gpio które są wykorzystywane przez system. Najpierw np. wyładuj driver odpowiadający za ledy. System też nie ma nieskończenie wiele ich, więc normalnie że powyżej jakiegoś numeru zgłosi błąd, bo tam już nie ma gpio. Nigdzie się nie podziały, po prostu system jawnie ich nie wyeksportował, o tym też już pisałem.

Przeczytaj proszę choć raz dokumentację bo powtarzasz w kółko te same pytania.

24

Wiem że nie mogę  sterować diodami zajętymi przez system ale nie mogę sterować diodami  które są  podłączone do switcza a jest ich  jeszcze sporo. Po podłączeniu  kabla  rj  zapalają się  poszczególne  diody. Więc router je widzi tylko jak one są  sterowane? Pomocy.

25

Tymi nie możesz sterować. W niektórych routerach one są sterowane sprzętowo.