1 (edytowany przez ookris 2014-04-13 18:29:29)

Temat: [Rozwiązany]Źle wgrany Gargoyle do TL-MR3020

Witam, przez swoją nieuwagę i głupotę wgrałem (a przynajmniej chciałem wgrać) Gargoyle do mojego TP-Linka na którym wcześniej miałem zainstalowany najnowszy OpenWRT. Niestety wybrałem złą wersję Gargoyle i wszystko się posypało. Teraz router uruchamia się, zapala się na nim dioda zasilania oraz WPS. Próbowałem uruchomić go w trybie failsafe ale jakoś nie dało rady. Czy można go jeszcze jakoś ożywić?

WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office

2

Odp: [Rozwiązany]Źle wgrany Gargoyle do TL-MR3020

W jakim sensie "złą"?

Jeżeli failsafe nie działa to trzeba go rozebrać, podłączyć konwerter z kabelkiem szeregowym i wgrać soft przez bootloader. MR3020 jest klejony, więc jak go rozbierzesz to już nie będzie taki ładny jak był...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Złą w sensie tą przeznaczoną dla urządzeń z wymienią pamięcią flash na 8MB lub 16MB.

4

No tak...

5

Nie chce mi się bawić w rozbieranie router (który i tak był otwierany sądząc po śladach na obudowie) lutowanie, kupowanie kabelka itd.
Czy znasz kogoś kto może to zrobić za parę zł?

6

Ja i parę ludzi na forum...

7

To jeśli masz czas i chęci to mogę Ci go podesłać?
PS: pisz na email jak coś: krzysztof.janiczek_małpa_gmail.com

8

Sprawdź czy ten Twój MR3020 nie ma czasem trybu ratunkowego (http://www.tech-blog.pl/2013/09/21/rout … -w-u-boot/).

9 (edytowany przez ookris 2014-04-06 13:10:21)

Dzięki za linka. Jesteś wielki. Wszystko poszło za pierwszym razem. Router działa big_smile

HowTo:

1. Pobieramy serwer TFTP- np. darmowy TFTPD32 i rozpakowujemy np na pulpit
2. Pobieramy obraz OpenWRT lub Gargoyle (ja miałem wersję gargoyle-1.6.0.4-ar71xx-tl-mr3020-v1-squashfs-factory.bin ale podobno nie ma to znaczenia czyj est to factory czy sysupgrade)
3. Zmieniamy nazwę pliku na mr3020v1_tp_recovery.bin i umieszczamy go w folderze z tftpd32.exe
4. Zmieniamy ustawienia karty sieciowej na następujące: IP: 192.168.0.66, Maska: 255.255.255.0
5. Uruchamiamy router w trybie recovery tj. zaraz po podłączeniu zasilania naciskamy i przytrzymujemy przycisk WPS na około 5 sekund. Niestety router "nie da znać" czy uruchomił się w trybie recovery. Jedynym sposobem na sprawdzenie czy tak się stało jest przejrzenie loga z transmisji na karcie sieciowej, np. za pomocą oprogramowania Wireshark.
6. Uruchamiamy serwer TFTP i jeśli wszystko dobrze poszło to nowe oprogramowanie zostanie wysłane do routera (jeśli mamy uruchomiony Wireshark będzie to widac w logu)  a urządzenie samo się zrestartuje i po chwili powinno się uruchomić normalnie (kontrolki na obudowie będą świeciły tak jak poprzednio).

U mnie cała operacja zajęła dosłownie 2-3 minuty włącznie z restartem urządzenia.