Dzięki za linka. Jesteś wielki. Wszystko poszło za pierwszym razem. Router działa 
HowTo:
1. Pobieramy serwer TFTP- np. darmowy TFTPD32 i rozpakowujemy np na pulpit
2. Pobieramy obraz OpenWRT lub Gargoyle (ja miałem wersję gargoyle-1.6.0.4-ar71xx-tl-mr3020-v1-squashfs-factory.bin ale podobno nie ma to znaczenia czyj est to factory czy sysupgrade)
3. Zmieniamy nazwę pliku na mr3020v1_tp_recovery.bin i umieszczamy go w folderze z tftpd32.exe
4. Zmieniamy ustawienia karty sieciowej na następujące: IP: 192.168.0.66, Maska: 255.255.255.0
5. Uruchamiamy router w trybie recovery tj. zaraz po podłączeniu zasilania naciskamy i przytrzymujemy przycisk WPS na około 5 sekund. Niestety router "nie da znać" czy uruchomił się w trybie recovery. Jedynym sposobem na sprawdzenie czy tak się stało jest przejrzenie loga z transmisji na karcie sieciowej, np. za pomocą oprogramowania Wireshark.
6. Uruchamiamy serwer TFTP i jeśli wszystko dobrze poszło to nowe oprogramowanie zostanie wysłane do routera (jeśli mamy uruchomiony Wireshark będzie to widac w logu) a urządzenie samo się zrestartuje i po chwili powinno się uruchomić normalnie (kontrolki na obudowie będą świeciły tak jak poprzednio).
U mnie cała operacja zajęła dosłownie 2-3 minuty włącznie z restartem urządzenia.
WinISO.pl - Archiwum polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i Office