576

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

mengagumkan napisał/a:

(...)
Miałem też taki pomysł, żeby wykorzystać to USB jako lokalny mały NAS na pendrivie przez samba ale to mi się nie udało.

A to akurat da się zrobić.

Korzystam z: MF286D; r32225 Kernel 6.12.60 i AW1000; r34043 Kernel 6.12.80
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

577

@PiotrekK
Bardzo bym był wdzięczny za opis jak można to zrobić.

578

mengagumkan napisał/a:

@PiotrekK
Bardzo bym był wdzięczny za opis jak można to zrobić.

W Nordicu było udostępnianie usb przez sambę i chyba nic więcej. Więc... masz nas, przynajmniej w zakresie dostępu do plików. Pod openwrt - co tam chcesz możesz zainstalować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

579

Cześć wszystkim,
mam problem zaktualizowałem ZTE MF286D do Nordic B02 i nie mogę się w żaden sposób zalogować chcę pozostać przy nordic ogólnie bez openwrt czy macie może jakieś info? Korzystałem z plików na tej stronie: https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q
Wgrałem play to nordic i mam B02. Czy z tych plików aktualizacji mogę jakoś doczytać hasło?

Proszę o pomoc

580

Hasło jest w nvramie. Podłączasz serial i odczytujesz je z flash odpowiednim poleceniem.

Kiedyś ktoś publikował jakiś framework który miał na stałe ustawiony admin, ale te linki juz wygasły.

581 (edytowany przez Focus 2025-10-12 22:23:20)

Cezary napisał/a:

Kiedyś ktoś publikował jakiś framework który miał na stałe ustawiony admin, ale te linki juz wygasły.

Do mojego mega dorzuciłem jeszcze:
zte mf286d Nordic to Nordic_B11 192.168.32.1 pw admin
zte mf286d Nordic to Nordic_B12 192.168.32.1 pw admin
zte mf286d Nordic to Nordic_B14 192.168.32.1 pw admin

Nie wiem, czy to jest to. Kiedyś to pobrałem ale nigdy nie używałem.

PS. Postanowiłem, że przerzucę to do osobnego folderu, żeby nie mieszało się z tematem o frameworku i jest tutaj https://mega.nz/folder/djt1QAaS#F-C_M5xofDFy1Ac7yhICsw

582

Focus napisał/a:

Postanowiłem, że przerzucę to do osobnego folderu, żeby nie mieszało się z tematem o frameworku i jest tutaj

Podziękowania za wrzutkę. Jeśli faktycznie pw admin to może komuś zaoszczędzić sporo czasu.

W gwoli ścisłości, czy powyższe paczki aktualizują również oprogramowanie modemu? Tzn. czy posiadając 286D w wersji Play, trzeba najpierw przejść frameworkiem "MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt" na wersję Nordic B02 +OpenWrt i potem robić updat'y modemu spod OpenWRT wg. poniższej instrukcji i ew. dopiero na końcu przywrócić Nordic'a?

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

A co za tym też idzie, czy te paczki tj. "delta package" i trzeba je wgrywać z wersji na wersję, czy jest to całościowy obraz wszystkich partycji i można z Nordic B02 od raz przeskoczyć np na B12?

Czytałem pobieżnie obydwa temat ale wolę się upewnić, zanim dojrzeję do działania.

Oraz pytanie niezwiązane bezpośrednio - w pierwotnej instrukcji wgrywania Open WRT widnieje informacja:
"Proszę używac adaptera USB/uart typu CP2102 lub PL2303
CH340 generuje "krzaki" podczas startu uboota"

Nie wiem czy wersja tutaj ma znaczenia ale posiadam CH340E oraz CH430G, lepiej od razu wyposażyć się w PL2303? czy jest szansa, że wystartuje to jednak poprawnie w razie takiej konieczności na CH240G? gdyby jednak zaszła konieczność skorzystania z seriala wolałbym mieć w pełni kompatybilny konwerter pod ręka.

Z góry dzięki za udzielone odpowiedzi, co prawda podstawowa funkcjonalność która mnie interesuje dostępna jest w skrypcie o którym wspominałem tutaj:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 33#p325333

Ale korci trochę podniesienie oprogramowania modemu, a może i zabawa z WRT w wolnej chwili.

583

O ile mi wiadomo to zawsze fremework sprowadzał modem do B02. Nawet jak podstawi mu się inne pliki z firmware to modem i tak był z B02. Jeżeli na dodatek nie był to sprzęt z Nordica to automatyczna aktualizacja nie działała bo IMEI się nie zgadzał.
Co do konwertera - to zależy, jak będziesz miał krzaki to musisz mieć inny, tyak po prostu. Może twój nie będzie generował krzaczków, to sobie sprawdź.

584

Dziękuję za odpowiedz. Czyli podnoszenie wersji modemu spod OpenWRT do B12 a potem wgranie Nordic B12 fremeworkiem i tak prawdopodobnie przywróci  modem do B02.
To chyba zostawię sobie OpenWRT. W Wolnej chwili się tym pobawię a zacznę od sprawdzenia CH240G.
Chyba B13 dla modemu nie wnosi już nic wartego uwagi na tyle żeby kombinować potem jeszcze wgrywanie softu NordicB13? Jak wiadomo B13 nie dogaduje się z Open WRT.

585

Zostań na B12

586

W końcu znalazłem chwilę aby usiąść do tego na spokojnie.

Framework Play do Nordic wgrany od razu z OpenWRT, następnie modem podniesiony do wersji B12 wg. instrukcji - wszystko poszło gładko. Po chwili zabawy, updatów i konfiguracji OpenWRT 24.10.2 decyzja może być tylko jedna - zostaje.

Podziękowania i czapki z głów dla Cezarego oraz innych użytkowników, robicie kawał dobrej roboty.

587

Głupio mi się pytać, bo już jednego ZTE MF286D zrobiłem w marcu. A teraz chcę przerobić na openwrt kolejnego. Ale w międzyczasie przesiadłem się na nowy komputer. Podłączam kablem lan, odpalam framework /B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt/ZTE_Sales_Update_Framework.exe. I czegoś mi brakuje, chyba jakiś sterowników USB, bo mam disconnected, ale jakich? Nie pamiętam, żebym poprzedni zte musiał podłączać za pomocą jakiegoś kabla usb. Kurczę normalnie chyba starość... Pomóżcie i nakierujcie. Poprzedni komputer miał chyba z 8 lat bez reinstalacji więc tam pewnie te sterowniki mogłem mieć z jakiś zabaw z telefonami.

588

Ja po prostu zmieniałem kompa ,jak mi nie wykrywał... Po prostu szkoda było czasu na dochodzenie dlaczego nie wykrywa.
I tak ,podłącza się tylko LANem.

589 (edytowany przez pytonlon 2025-12-04 21:59:15)

A czy nie trzeba do specyficznego portu LAN podpiąć aby framework zobaczył urządzenie? Juz chwila minęła jak to robiłem z pierwszym był problem kolejne robilem automatycznie.

590

Przecież LAN nie potrzebuje żadnych sterowników od USB.
Framework działał na starym komputerze to kupujesz używany z takim samym systemem co miałeś.
Używane kompletne komputery chodzą po 100 - 200 zł.

591

Próbowałeś wyłączyć antywirus, firewall etc?

592

Po wyłączeniu firewall/defender jest Connect.
Jednak przy próbie wgrania mam "Invalid selected version"
Wersja oprogramowania to CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02
Wgrywam z tej paczki https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q
B02up_Nordic to Nordic + OpenWrt/UPDATE
Zmieniłem framework na B01_Play to Nordic + OpenWrt i mam działający Openwrt, dzięki!
Jeszcze pewnie wersję modemu będę musiał podnieść.

593

Upgrade modemu... Pewnie tak.

594

Cezary napisał/a:

Po prostu pozwalasz żeby się nordic się zaktualizował (o ile się jeszcze da bo to stare dzieje).

Dioda 3G/4G świeci na czerwono - nie wiem czy to skutek błędnego APN (nazwa internet, apn internet, user internet, pass internet) czy brak środków na SIM (karta leży pół roku), komunikat Limited service Orange.

Cezary napisał/a:

Jak to nie to uruchomiasz openwrt w ramie i możesz sobie zaktualizować modem.

Jak odpalić openWRT w ramie?

595

kubson napisał/a:
Cezary napisał/a:

Po prostu pozwalasz żeby się nordic się zaktualizował (o ile się jeszcze da bo to stare dzieje).

Dioda 3G/4G świeci na czerwono - nie wiem czy to skutek błędnego APN (nazwa internet, apn internet, user internet, pass internet) czy brak środków na SIM (karta leży pół roku), komunikat Limited service Orange.

Jak dioda się świeci na czerwono to modem się nie połączył (i nie ma to nic wspólnego z połączeniem w openwrt) - błąd karty, nie widzi sieci itp.

Cezary napisał/a:

Jak to nie to uruchomiasz openwrt w ramie i możesz sobie zaktualizować modem.

Jak odpalić openWRT w ramie?

https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation

do punktu 4 włącznie.

596 (edytowany przez Johny_T 2025-12-07 22:29:56)

@kubson jeśli karta leży pół roku, to... zainwestuj 5 (słownie PIĘĆ) zł w nowy starter Orange. Włóż na chwilę do telefonu, wyślij To - Czy - Tamto Tu - Czy - Tam. Potem przełóż do routera. I nie baw się w żadne PINy, czy passwordy. Ma być tylko IPv4, APN Internet.

597

Cezary napisał/a:

https://openwrt.org/toh/zte/mf286d#installation

do punktu 4 włącznie.

W putty dostaje takie coś:
(IPQ40xx) # setenv serverip 192.168.1.3
(IPQ40xx) # setenv ipaddr 192.168.1.72
(IPQ40xx) # set fdt_high 0x85000000
(IPQ40xx) # tftp openwrt-24.10.4-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-zImage.it
MAC0 addr:xxxxxxxxxxxxxxxxxx
PHY ID1: 0x4d
PHY ID2: 0xd0b1
ipq40xx_ess_sw_init done
eth0
eth0 PHY0 Down Speed :10 Half duplex
eth0 PHY1 Down Speed :10 Half duplex
eth0 PHY2 up Speed :1000 Full duplex
eth0 PHY3 Down Speed :10 Half duplex
eth0 PHY4 Down Speed :10 Half duplex
Using eth0 device
TFTP from server 192.168.1.3; our IP address is 192.168.1.72
Filename 'openwrt-24.10.4-ipq40xx-generic-zte_mf286d-initramfs-zImage.it'.
Load address: 0x84000000
Loading: T T T T T T T T T T
Retry count exceeded; starting again

Jest to prawidłowa procedura z tym Retry count exceeded; starting again ? Poczekałem jeszcze jeden raz po czym znowu pojawiło się Retry, później dałem chyba enter lub PPM i abort wszedł.
Tylko raz udało mi się uzyskać linię zachęty (IPQ40xx), a tak bootloader cały czas się przewija i komendy z 4ptk nie idą. Za skarby nie mogę odtworzyć poprawnie procedury uzyskania linii zachęty (IPQ40xx).

598

Albo nie zrobiłeś serwera tfftp na adresie 192.168.1.3 albo blokuje ci go firewall czy antywirus. Po prosty nie pobrał sobie adresu.

599

Cześć, mam MF286D (brandowany Plus), chciałbym wgrać wersję Nordic żeby odblokować dodatkowe ustawienia. Nie mogę znaleźć instrukcji jak odczytać hasło do panelu po wgraniu wersji Nordic?

600

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 52#p315852

nv get admin_Password

może być też inny klucz, ale to odczytaj sobie wszystkie i sprawdź, wiele ich nie będzie. Zwykle jest zakodowanie w base64.