576

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

mengagumkan napisał/a:

(...)
Miałem też taki pomysł, żeby wykorzystać to USB jako lokalny mały NAS na pendrivie przez samba ale to mi się nie udało.

A to akurat da się zrobić.

Korzystam z: MF286D; r31640 Kernel 6.12.55 i AW1000; r31640 Kernel 6.12.55
Wypełnij ankietę. Poprawiamy tłumaczenie LuCI. Szczegóły w tym poście

577

@PiotrekK
Bardzo bym był wdzięczny za opis jak można to zrobić.

578

mengagumkan napisał/a:

@PiotrekK
Bardzo bym był wdzięczny za opis jak można to zrobić.

W Nordicu było udostępnianie usb przez sambę i chyba nic więcej. Więc... masz nas, przynajmniej w zakresie dostępu do plików. Pod openwrt - co tam chcesz możesz zainstalować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

579

Cześć wszystkim,
mam problem zaktualizowałem ZTE MF286D do Nordic B02 i nie mogę się w żaden sposób zalogować chcę pozostać przy nordic ogólnie bez openwrt czy macie może jakieś info? Korzystałem z plików na tej stronie: https://mega.nz/folder/NmdGzCSL#SidoZEe7xKBn96pGOMqx5Q
Wgrałem play to nordic i mam B02. Czy z tych plików aktualizacji mogę jakoś doczytać hasło?

Proszę o pomoc

580

Hasło jest w nvramie. Podłączasz serial i odczytujesz je z flash odpowiednim poleceniem.

Kiedyś ktoś publikował jakiś framework który miał na stałe ustawiony admin, ale te linki juz wygasły.

581 (edytowany przez Focus 2025-10-12 22:23:20)

Cezary napisał/a:

Kiedyś ktoś publikował jakiś framework który miał na stałe ustawiony admin, ale te linki juz wygasły.

Do mojego mega dorzuciłem jeszcze:
zte mf286d Nordic to Nordic_B11 192.168.32.1 pw admin
zte mf286d Nordic to Nordic_B12 192.168.32.1 pw admin
zte mf286d Nordic to Nordic_B14 192.168.32.1 pw admin

Nie wiem, czy to jest to. Kiedyś to pobrałem ale nigdy nie używałem.

PS. Postanowiłem, że przerzucę to do osobnego folderu, żeby nie mieszało się z tematem o frameworku i jest tutaj https://mega.nz/folder/djt1QAaS#F-C_M5xofDFy1Ac7yhICsw

582

Focus napisał/a:

Postanowiłem, że przerzucę to do osobnego folderu, żeby nie mieszało się z tematem o frameworku i jest tutaj

Podziękowania za wrzutkę. Jeśli faktycznie pw admin to może komuś zaoszczędzić sporo czasu.

W gwoli ścisłości, czy powyższe paczki aktualizują również oprogramowanie modemu? Tzn. czy posiadając 286D w wersji Play, trzeba najpierw przejść frameworkiem "MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt" na wersję Nordic B02 +OpenWrt i potem robić updat'y modemu spod OpenWRT wg. poniższej instrukcji i ew. dopiero na końcu przywrócić Nordic'a?

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 99#p285899

A co za tym też idzie, czy te paczki tj. "delta package" i trzeba je wgrywać z wersji na wersję, czy jest to całościowy obraz wszystkich partycji i można z Nordic B02 od raz przeskoczyć np na B12?

Czytałem pobieżnie obydwa temat ale wolę się upewnić, zanim dojrzeję do działania.

Oraz pytanie niezwiązane bezpośrednio - w pierwotnej instrukcji wgrywania Open WRT widnieje informacja:
"Proszę używac adaptera USB/uart typu CP2102 lub PL2303
CH340 generuje "krzaki" podczas startu uboota"

Nie wiem czy wersja tutaj ma znaczenia ale posiadam CH340E oraz CH430G, lepiej od razu wyposażyć się w PL2303? czy jest szansa, że wystartuje to jednak poprawnie w razie takiej konieczności na CH240G? gdyby jednak zaszła konieczność skorzystania z seriala wolałbym mieć w pełni kompatybilny konwerter pod ręka.

Z góry dzięki za udzielone odpowiedzi, co prawda podstawowa funkcjonalność która mnie interesuje dostępna jest w skrypcie o którym wspominałem tutaj:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 33#p325333

Ale korci trochę podniesienie oprogramowania modemu, a może i zabawa z WRT w wolnej chwili.

583

O ile mi wiadomo to zawsze fremework sprowadzał modem do B02. Nawet jak podstawi mu się inne pliki z firmware to modem i tak był z B02. Jeżeli na dodatek nie był to sprzęt z Nordica to automatyczna aktualizacja nie działała bo IMEI się nie zgadzał.
Co do konwertera - to zależy, jak będziesz miał krzaki to musisz mieć inny, tyak po prostu. Może twój nie będzie generował krzaczków, to sobie sprawdź.

584

Dziękuję za odpowiedz. Czyli podnoszenie wersji modemu spod OpenWRT do B12 a potem wgranie Nordic B12 fremeworkiem i tak prawdopodobnie przywróci  modem do B02.
To chyba zostawię sobie OpenWRT. W Wolnej chwili się tym pobawię a zacznę od sprawdzenia CH240G.
Chyba B13 dla modemu nie wnosi już nic wartego uwagi na tyle żeby kombinować potem jeszcze wgrywanie softu NordicB13? Jak wiadomo B13 nie dogaduje się z Open WRT.

585

Zostań na B12

586

W końcu znalazłem chwilę aby usiąść do tego na spokojnie.

Framework Play do Nordic wgrany od razu z OpenWRT, następnie modem podniesiony do wersji B12 wg. instrukcji - wszystko poszło gładko. Po chwili zabawy, updatów i konfiguracji OpenWRT 24.10.2 decyzja może być tylko jedna - zostaje.

Podziękowania i czapki z głów dla Cezarego oraz innych użytkowników, robicie kawał dobrej roboty.