1

Temat: TP-Link TD-W8970 kilka pytań przed wgraniem OpenWrt

Witam forumowiczów.

Kupiłem jakiś czas temu TD-W8970 V1.2. Domyślne połączenie z Internetem mam za pośrednictwem ADSL2+, a plan był taki aby przy okazji wymiany zasłużonego i wysłużonego już TD-W8910G kupić coś, co pozwoli na podłączenie drukarki i zrobienie backupowego połączenia z Internetem (wybór - mocno ograniczony - padł ostatecznie na LTE), gdyż sporadycznie zdarzają się awarie linii telefonicznej etc. No i dałem się nabrać (nie ja jedyny jak widzę w wypowiedziach innych), że router ten obsługuje modem Huawei E3372s. Owszem wsparcie na fabrycznym sofcie jest, ale niestety jak się okazuje ale tylko w wersji V3. Przekonałem się o tym empirycznie, już po zakupie modemu LTE.

Druga sprawa, to kwestia drukarki - posiadam Brothera DCP-135C - na fabrycznym sofcie niby działa (dopiero po zainstalowaniu klienta dla innego modelu routera), działa nawet skanowanie jednak zdarzają się upierdliwe bluescreeny przy używaniu tego rozwiązania co dla nieprzygotowanych może mieć kolosalne skutki. W zasadzie takiego rozwoju zdarzeń można się było spodziewać po sprzęcie made in PRC (a konkretniej po sofcie do niego).

Zdecydowałem się zatem spróbować OpenWrt. W zasadzie nigdy nie miałem z tym softem do czynienia, jednak zabawy w zmianę oprogramowania na alternatywne, flashowanie etc. nie są mi obce. Nie robiłem tylko tego do tej pory z urządzeniem typu router. Linuxa znam i praca z konsolą nie jest mi obca. Mimo to miałbym do Was parę pytań, aby ocenić czy to co chcę osiągnąć jest w ogóle osiągalne i nie bawić się przy tym w wyważanie otwartych drzwi.

Co chcę osiągnąć: Router z domyślnym połączeniem do Internetu po ADSL2+, udostępniający te połączenie dla x urządzeń wifi (laptopy, telefony) i dwóch na chwilę obecną urządzeń po kablu. W jeden z portów USB na być wpięty wspomniany Huawei e3372s z kartą Aero2 i połączenie te ma być jako backup, zapewniając dostęp do Internetu gdy będzie problem z połączeniem DSL. W drugi port USB routera wpięte ma być urządzenie Brother DCP-135C i ma działać jako drukarka sieciowa, mile widziana możliwość korzystania w podobny sposób ze skanera.

I teraz szereg pytań:

1) Co wgrać? Logicznie byłoby wrzucić najnowsze 17.01.4, jednak na stronie OpenWrt jest napisane, że nie działa wifi, czy to jest prawda? Jest napisane że wifka działa na CC 15.03 i wyższych, ale nie wiem jak to do końca rozumieć. Wifi musi u mnie działać.

2) Mimo doświadczenia w pracy z konsolą wolę wrzucić LuCI ze względu na wygodę. Wiem, że router ma tylko 8MB flash, czy zatem bez problemu uda się po prostu zainstalować pakiet LuCI? Czy po instalacji powinno dodatkowo wystarczyć miejsca na obsługę modemu LTE i serwer wydruku bez zabawy w extroot?

3) Widziałem gdzieś, że e3372h działa na OpenWrt, ale co z e3372s? Chyba też powinien dać się odpalić? Jeśli chodzi o HiLink/zwykłą wersję to w razie czego można chyba modem przerobić więc to nie powinien być problem. Pytanie tylko czy da się to tak skonfigurować by domyślnie było łącze DSL a w razie jego padu szło LTE z tego modemu?

4) Da się jakoś sprawdzić czy na wspomnianą drukarkę będą sterowniki? Czy jest szansa na skaner sieciowy?

5) Router posiada niestety preinstalowaną najnowszą wersję firmware, więc flash przez webui raczej odpada. Dodatkowo ruter ma firmware nowsze niż dostępne do pobrania ze strony TP-Link. Siedzi w nim 0.6.0.2.13 v000c.0 build 140919 Tel.52310n. Na stronie OpenWRT jest, że można zrobić iniekcję do SSID i powinno pójść, jednak tu na forum jest info że to nie zawsze działa i można tak uwalić ruter. Podobno działa iniekcja w backupie ustawień. Czy ktoś wie czy to dokładnie powinno wyglądać tak jak w opisie na stronie OpenWRT (sekcja StatPost)? wW sumie nie wiem czy zrobię go tą iniekcją, ktoś może próbował na tym samym firmware? Jakby to się udało, to po prostu wjeżdżam na router przez telnet i.. co dalej? Tak samo jak po szeregowym?

6) W razie czego jestem nastawiony na reanimację po kablu. Mam w kompie fizyczny port szeregowy i nie będzie też problemu z otwarciem w razie czego routera i wpięciem się w jego płytę. Tylko jak się zorientowałem to napięcia reprezentujące wartości logiczne dla tego routera mają być 3.3V a na zwykłym serialu jest chyba 12V więc domyślam się że tak po prostu to podpinając usmażę router? To co, w takim przypadku najlepiej będzie ogarnąć sobie UART USB z 3.3v? No bo nie chce mi się bawić w budowę konwertera napięć dla seriala.

Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi. Pytam, bo rutera jeszcze nigdy nie modowałem i z OpenWrt doświadczenia za bardzo nie mam, a chciałbym wszystko zrobić w miarę sprawnie i zminimalizować ryzyko braku neta w domu gdyby coś nie wyszło, no i przede wszystkim czy to co chcę osiągnąć da się zrobić.

2

Odp: TP-Link TD-W8970 kilka pytań przed wgraniem OpenWrt

1. Działa. Nie wierz we wszystko co piszą zwłaszcza na wiki, które jest edytowane przez ludzi jak im się chce bez żadnej kontroli
2. Obrazy lede mają domyślnie już luci, co najwyżej musisz doinstalować obsługę modemu
3. Wszystkie działają. I 3372s i 3372h i hilink i zwykły.
4. Tu czeka cię wiele... kompilacji. To dość wiekowa drukarka, pod ubuntu działa więc jest szansa że pod cupsem ruszy (to do drukowania), ale pewnie będziesz pakiety musiał sobie skompilować. Do skanowania - sane, ale czy ruszy to już musisz się pobawić samodzielnie.
5. Przez www nigdy nie działało (znów - wbrew bzdurom co wypisują ludzie na wiki). Tylko i wyłącznie kabel szeregowy i wgrywanie przez bootloader
6. najlepiej jest kupić najprostrzy konwerter na usb na cp2102. Koszt na allegro od 5-10zł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki. Dziwiłoby mnie, gdyby nie działała wifka, jednak wolałem zapytać, wydawało mi się że informacje na wiki projektu są jakoś bardziej wiarygodne.
To jeszcze lepiej, że LuCI jest, modem i serwery druku i skanera sobie dorzucę, mam tylko nadzieję że wystarczy na to miejsca we flashu.
Drukarka racja, wiekowa jednak koszty eksploatacji rewelacyjne i to mnie przy niej trzyma. Już jak ją kupowałem ok. dekadę temu to były resztki magazynowe, jednak świadomie ją wziąłem i nie żałuję. W takim razie będę się bawił z jej odpaleniem, przeczuwałem że jednoznacznie nie ma na te pytanie odpowiedzi. W zasadzie lubię takie zabawy tylko ostatnio troszkę czasu brak, no ale nic jakoś powoli będę kombinował.
Zamówiłem sobie jeszcze zanim odpisałeś uarta na ch340g. Poczekam aż przyjdzie i wtedy będę dopiero kombinował, przy okazji zrobię dumpa jak się da tego softu co teraz siedzi w linku bo nigdzie go nie ma. Z ciekawości zanim wrzucę lede po serialu to spróbuje tej iniekcji przez backup ustawień i dam znać co z tego wyszło. Na forum ktoś tu pisał że tak zrobił kilka sztuk bez problemów, jednak o wersji softu nie było info.
BTW, nie masz może gdzieś otwartej sztuki takiego linka? Potrzebowałbym info jaki jest w nim wymiar gniazda na płycie pod kabel szeregowy, bo tak sobie myślę że kupiłbym piny i wlutował przy okazji żeby kaszany nie odwalać. Nie wiem tylko jakie wymiary a router cały czas chodzi wolałbym go nie rozbierać bez grubszej potrzeby.

4

Zwykłe goldpiny  2,54mm. I tak go musisz rozebrać, więc...

5

Dzięki, no tak ale jak mówię cały czas chodzi a jak mi powiedziałeś to o jeden raz mniej będę musiał rozbierać wink W najlepszym wypadku tylko raz.

----------

Usunąłem poprzedni post i wkleiłem jego treść wyżej żeby nie pisać jednego pod drugim, a coś chciałem dodać.

Chodzło o to, że zauważyłem w międzyczasie, że routery tplinka z tej generacji mają funkcje recovery I chciałem zapytać czy nie warto byłoby po prostu przez nie spróbować wrzucić fw, jednak zanim napisałem posta doczytałem że ten model jednak recovery nie ma. No nic to czekam na zabawki i wtedy się za niego zabiorę.

6

Witam ponownie. Zabawki mam już dawno jednak ze względu na inne sprawy nie miałem się kiedy wcześniej za to zabrać niż w ostatnich dniach. Goldpiny już wlutowane i serial działa, zrobiłem sobie backup wszystkich bloków mtd. Teraz zanim pojadę go klasycznie po serialu chciałem zgodnie z obietnicą spróbować tej iniekcji. No i uzyskałem dzięki temu dostęp do root shella przez telnet, ale jakiej komendy bym nie próbował odnośnie aktualizacji firmware to nic nie działa sad Jestem w stanie za pomocą tftp wrzucić na router do tmp obraz z OpenWRT (i również tak samo jak po serialu wysłać sobie obraz konkretnego bloku mtd na pc) ale nie wiem co zrobić dalej, próbowałem masę komend i wszystkie 'not found' - czyli jednak faktycznie się nie da? Czy ktoś może powiedzieć co powinienem uczynić po zalogowaniu się do shella przez telnet aby wgrać te firmware?

7 (edytowany przez ad2014 2018-09-15 22:47:23)

tu jest opis https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/td-w8970   lub https://eko.one.pl/?p=openwrt-tdw8970

8

Wiem o tym, tyle że ja nie chcę wgrywać normalnie po serialu wiedząc, że na 100% (albo powiedzmy 99%)  się uda tylko chciałem zobaczyć czy na tym firmware co u mnie siedzi dałoby się to zrobić bez seriala. No i mam dostęp do roota tylko w zasadzie nie wiem co dalej zrobić, bo to co myślałem, że będzie działać nie działa:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7fec6d7362cf.jpg

Te komendy co są tam podane dla seriala też oczywiście nie działają. W zasadzie pierwszy raz mam do czynienia z takim systemem plików, ale tego co można by jeszcze spróbować to jak mniemam jakoś skopiować na rootfs obraz openwrt?

Na koniec sobie oczywiście wgram normalnie wykorzystując przejściówkę TTL.

9

Tu masz opis: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/td … g_the_case
Część ludzi uśmierciła router (w tym Heinz, który próbował wielokrotnie) - inni twierdzą że działa.

10

Możesz próbować. Mi na 6 podejść udało się tak wgrać FW tylko raz. Więc teoretycznie się da. A jak się nie uda no to już tylko kabelek zostaje smile

11 (edytowany przez mathey 2018-09-16 20:17:50)

@Scotch
Dzięki, o to mi chodziło. A miałem kurcze zerknąć już do opisu bliźniaczego modelu ale z tego wszystkiego zaniechałem, a jak widać tam była odpowiedz.

@xury
W innym temacie piszesz, że 5 sztuk tak zrobiłeś bez problemu, więc myślałem, że jednak współczynnik uśmiercalności routera przy tej metodzie jest niższy.

Tak czy inaczej, podsumowując:
Bez najmniejszego problemu wgrałem metodą o której mowa opisaną szerzej dla W9980. Chciałem dla pewności po tftp wrzucić obrazy do tmp i dopiero kopiować, ale se myślę co tam, normalnie z USB. Pykło elegancko. Gdzieś ktoś pisał, że waliło mu błędami przy kopiowaniu rootfs, jednak błąd jest przewidziany i nieunikniony jedynie przy kopiowaniu bloku mtd1, ponieważ plik źródłowy to cały obraz a kernel ma 1310720 bajtów, gdybyśmy wycięli sobie plik zawierający dokładnie tyle pierwszych bajtów z oryginalnego obrazu to błędu by nie było. Wgrało się błyskawicznie i podobnie szybko router wstał na nowym sofcie (gdzieś tu jest napisane, że pierwszy boot trwa strasznie długo, tyle że to chyba dla wcześniejszych wersji). Tak więc metoda działa, tylko trzeba uwzględnić nazwy plików etc. Gorzej było później, bo za nic w świecie nie mogłem odpalić adsl na pppoa (fatal error) tak jak miałem na stocku i nigdzie nie było wifi, tak jakby go w ogóle nie było, nie było nawet /etc/config/wireless... Wkurzyłem się i zflashowałem go jeszcze raz przez webui niby tym samym obrazem (no bo tym razem oryginalnym, pojedynczym w całości a router sobie sam wgrał to co trzeba do odpowiednich bloków). Może mogłem jeszcze spróbować ustawień fabrycznych ale już jak o tym pomyślałem to było za późno. Wszystko śmiga aż miło, jedyne co to musiałem połączenie adsl dać na protokole pppoe (i działa o dziwo) bo na pppoa coś nie chce mimo to ruszyć. Nawet nie dotykałem kabla szeregowego przy całym procesie wgrywania.

12

Normalnie ADSL działa na PPPoE i na tym powinieneś od razu robić połączenie.

13 (edytowany przez mathey 2018-09-17 01:14:35)

Normalnie. Podstawy net mam już od dekady Netię na linii TP. Jako iż (moim zdaniem) mieszkam w strefie wyłączenia cyfryzacji przez te 10 lat jedyne co się zmieniło to maksymalna możliwa prędkość, na początku miałem 1 Mbps teraz 20 downloadu. Głupie LTE bije to na głowę, a ludzie 5km dalej na innych DSLAMach maja przynajmniej 4 razy tyle za tę samą kasę. No ale co poradzić. Od początku mojej przygody działało mi to tylko na pppoa, niedawno coś musieli zmienić że pppoe też działa.

14 (edytowany przez Skajper4 2018-09-18 07:33:29)

Instrukcja dla potomnych przetestowana i dostosowana:

Da się zainstalować openwrt bez seriala. Trzeba się sugerować własnie instalacją dla w9980 podaną wyżej ALE! najpierw (trzeba pomyśleć)> zrobić kopię konfiguracji własnego routera > użyć programu z tutoriala żeby odszyfrować config > porównaj jak wygląda config ze strony z configem z twojego routera, prawie na samej gorze jest wzmianka o "telnetd - p1024" itp, analogicznie przepisujesz tą linijkę (wystarczy same cudzysłowia) do swojego configu z td8970 > szyfrujesz w tym programie wybierając na dole swój model (czyli td8970), wgrywasz zaszyfrowany config w router i restartujesz. Po restarcie jak w tutorialu łączysz się telnetem, wgrywasz okrojony plik z linuxa z pendrive jak w tutorialu zatwierdzając zmiany (uwaga, koniecznie trzeba użyć do okrojenia tej wersji openwrt co podana w tutorialu, czyli 15 coś, nie należy się przejmować tym, że rozmiar po wycięciu różni się od tego podanego w tutorialu). Po restarcie masz już wgrane openwrt w pełni sprawne jak na każdym innym routerze. Config do pppoa (adsl) jest już domyślnie ustawiony w luci, więc ustawiasz tam tylko swój login i hasło oraz typ połączenia z centralą (pppoa dla adsl, pppoe dla vdsl), reszta śmiga z automatu.

15

PPPoE także jest dla ADSL. Jedynie dla Netii na linii Orange PPPoA. a

16 (edytowany przez Skajper4 2018-09-18 07:32:47)

Jeśli coś przechodzi Przez centralę Orange, szcsegolnie starsze to najlepiej używać pppoa, pppoe ma tą zaletę że obsługuje ipv6, ale na Orange nie da się tego ustawić żeby działało tunelowanie na ipv4. Ważne żeby było wybrane albo pppoa - vcmux albo pppoe llc, przeważnie będzie tak że obydwa sposoby będą działać

17 (edytowany przez mathey 2018-12-01 20:04:12)

Aby temat można było uznać za wyczerpany, pozwolę sobie zdać raport z tego, co udało się osiągnąć w świetle pierwotnych założeń. Trochę to wszystko trwało i mimo iż pracowałem nad tematem przez sporą część swojego wolnego czasu, to niestety mało go ogólnie było stąd tak długi czas pracy nad tym wszystkim. Miesiąc temu doszedłem już do momentu, w którym nic więcej już nie da się zrobić, ale dopiero teraz zebrało mi się aby opisać na czym sprawa stanęła.

Zanim przejdę do sedna napiszę tylko jeszcze odnośnie kilku postów wyżej, że PPPoA oczywiście jak najbardziej działa - błąd był mój w konfiguracji, wynikło to z tego, że pierwszy raz widziałem na oczy OpenWRT i LuCI, standardowo w konfiguracji jest dodany ATM Bridge, w który najpierw wpisałem pożądane VPI i VCI, przez co były już w użyciu i protokół PPPoA wywalał błąd.

Głównym założeniem było uruchomienie modemu LTE, niestety było z tym trochę problemów, dyskusja o tym jest w innym temacie. Na OpenWRT 18.06.1 ani niższych wspomniany Huawei nie rusza, wszystko zadziałało dopiero na LEDE 17.01.6. Udało się także zrobić failover na mwan3, który działa także z Aero2 BDI. Na tym aspekcie najbardziej mi zależało i jestem bardzo zadowolony.

W kwestii drukarki i skanera ponieważ do drukarki trzeba było CUPSA a do niego extroota, to zrobiłem wstępnie na p910nd (i działa pięknie z komputerów, na których są sterowniki drukarki, z Androida niestety nie działa z żadnej apki, nawet tych w których sterowniki do tego modelu rzekomo są, ale dlaczego tak jest to o tym później) i zabawę rozpocząłem od skanera. Po wstępnym rozpoznaniu okazało się, że aby skaner działał pod SANE potrzebny jest dla niego backend od Brothera, DCP-135C korzysta z brscan2, którego źródła są dostępne. Nie są one przystosowane do kroskompilacji więc było z tym trochę zabawy, w ale koniec końców skompilowałem je pod OpenWRT. Niestety, nie działało, mimo, że na zwykłym Linuxie wszystko było ok. Po głębszej analizie źródeł okazało się, że są w nich dwie prekompilowane pod architekturę x86 biblioteki (konkretnie libbrcolm2 i libbrscandec2) do których nie ma źródeł i nie ma to po prostu szans działać. Brother nawet nie odpowiedział na maila z prośbą o źródła lub skompilowanie pod OpenWRT.
Tutaj przekreśliłem szanse na skaner.

Po pewnym czasie przyszła pora na drukarkę pod CUPSem. Najpierw jednak trzeba było ogarnąć extroota. Przypomniałem sobie, że gdzieś mam w szufladzie starą kartę transflash 64mb, która idealnie do tego celu by się nadawała. No więc zrobiłem wg. poradnika f2fs, dorzuciłem do obrazu jakieś 2 małe pakiety i nagle komunikat, że brak miejsca i overlay przepełniony, w co nie mogłem uwierzyć. Okazało się, że system plików f2fs ma coś takiego, jak overprovisioning i część miejsca rezerwuje na jakieśtam potrzeby. W przypadku tak małej karty wziął ponad połowę, przez co generalnie na całym interesie zyskałem tylko 2 albo 4 MB więcej niż flash wink Ogólnie to było i tak za mało na CUPSa. Po tej akcji musiałem we flashu zrobić trochę miejsca aby ostatecznie upchać ext4 i na nim zrobiłem extroota. Przyszła pora na CUPSa. Też trochę było zabawy z kompilacją, ale ostatecznie się udało. Tutaj okazało się, że jednak drukarka pod CUPSem aby działa samodzielnie to i tak musi mieć wszystkie sterowniki i plik ppd. Do DCP-135C źródła sterowników cupswrappera są, skompilowałem je pod OpenWRT i wygenerowałem nim plik ppd. Brak niestety źródeł sterowników LPR, które są potrzebne mimo wszystko do poprawnego działania cupswrappera. I tutaj sprawa niezależnej drukarki legła w gruzach.

Generalnie zależało mi najbardziej na możliwości drukowania bezpośrednio z Androida bez konieczności włączania dodatkowo komputera. Żadna aplikacja na Androida nie działa z tą drukarką i nic dziwnego, bo wszystkich źródeł sterowników nie ma. Na chwilę obecną do drukowania z Androida pozostaje p910nd + włączony komputer + CloudPrint na udostępnioną drukarkę. Skanowanie pozostaje dostępne jedynie z PC.

W akcie desperacji wpadłem jeszcze na szalony pomysł, aby z drukarką w ogóle odejść od OpenWRT i postawić coś małego z emulatorem x86. Mam jakiś stary telefon na Androidzie ze zbitym lcd, który świetnie by się do tego nadawał. Niestety tutaj z kolei problem jest z obsługą USB otg w maszynie wirtualnej, LIMBO wydaje się w ogóle tego nie wspierać. Jest też port Bochs emulator na Androida, na xda ktoś wrzucił wersję która niby wspiera USB. Narazie niestety nie miałem jeszcze czasu na zrobienie odpowiedniego obrazu maszyny wirtualnej z jakimś Debianem, bo dla Bochs jest to dość problematyczne a te dostępne w sieci się nie nadają. Będzie chwila czasu to się może jeszcze będę bawił.
//EDIT 01.12: dziś pół dnia straciłem na Bochs i niestety, nie działa to tak jak zakładałem, USB można jedynie emulować, natomiast USB podpięte do hosta nie są dostępne. Zatem na drukarkę w ten sposób także nie ma szans.

Generalnie najważniejsze, czyli łącze backup na 3g udało się osiągnąć z czego jestem zadowolony. Z drukarką połowiczny sukces, ale dobre i to. Na skaner nie ma szans pod OpenWRT. Ogólnie z przejścia na OpenWRT jestem mega zadowolony, nauczyłem się nowej rzeczy i jak wcześniej podejrzewałem ten system otwiera przed sprzętem masę nowych możliwości i po prostu dodaje mu skrzydeł. Mogę tylko żałować, że wcześniej się za to nie zabrałem, ale lepiej późno niż wcale.
PS jeśli ktoś dotrwał do końca i to wszystko przeczytał, to naprawdę wielki szacunek z mojej strony wink Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie i podpowiedzi po drodze.

18

witam. zeby nie zakladac tematu dopisze sie tutaj. jest mozliwosc wgrania openwrt albo luci do td-w8980 albo td-w9980. mozna o link prosic do obrazu? bo w katalogu szukalem i nie znalazlem.

19

8980: https://downloads.openwrt.org/releases/ … iq/xrx200/

20

dziekuje bardzo.

21

Pytanko do specjalistów.

Na TD-W8970 v1 mam wgrany OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530) z wersją jądra 3.10.49. Wszystko mi działa i śmiga łącznie z VDSL (pppoe-wan) (osiągam jakieś 60 Mbit).
System wgrywałem dawno i pamiętam, że namęczyłem się się z postawieniem vdslu (dogrywanie firmware'u z jakiejś niemieckiej strony i inne hocki-klocki).

I teraz pytanie. Choć przysłowie mówi, że jak coś działa, to lepiej tego nie ruszać (lepsze jest wrogiem dobrego), to jednak tak stara wersja systemu gryzie moje sumienie (bezpieczeństwo i tak dalej) i chcę go upgradować do wersji 18.06.4.

Czy po upgrade będzie trzeba walczyć z vdslem czy wystarczy tylko przywrócenie konfiguracji?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

22

Zapewne wystarczy normalna konfiguracja pppoe, co więcej ma być?

23

@9tysiecy - obawiam się, że będę musiał dogrywać firmware do vdsl - a z tego co widziałem, binarka już zniknęła z sieci...

24

Ale masz ją w routerze przecież...

25

Ale nie jestem ekspertem i nie wiem, czy update nie nadpisze tego modułu...