Temat: TP-Link TD-W8970 kilka pytań przed wgraniem OpenWrt
Witam forumowiczów.
Kupiłem jakiś czas temu TD-W8970 V1.2. Domyślne połączenie z Internetem mam za pośrednictwem ADSL2+, a plan był taki aby przy okazji wymiany zasłużonego i wysłużonego już TD-W8910G kupić coś, co pozwoli na podłączenie drukarki i zrobienie backupowego połączenia z Internetem (wybór - mocno ograniczony - padł ostatecznie na LTE), gdyż sporadycznie zdarzają się awarie linii telefonicznej etc. No i dałem się nabrać (nie ja jedyny jak widzę w wypowiedziach innych), że router ten obsługuje modem Huawei E3372s. Owszem wsparcie na fabrycznym sofcie jest, ale niestety jak się okazuje ale tylko w wersji V3. Przekonałem się o tym empirycznie, już po zakupie modemu LTE.
Druga sprawa, to kwestia drukarki - posiadam Brothera DCP-135C - na fabrycznym sofcie niby działa (dopiero po zainstalowaniu klienta dla innego modelu routera), działa nawet skanowanie jednak zdarzają się upierdliwe bluescreeny przy używaniu tego rozwiązania co dla nieprzygotowanych może mieć kolosalne skutki. W zasadzie takiego rozwoju zdarzeń można się było spodziewać po sprzęcie made in PRC (a konkretniej po sofcie do niego).
Zdecydowałem się zatem spróbować OpenWrt. W zasadzie nigdy nie miałem z tym softem do czynienia, jednak zabawy w zmianę oprogramowania na alternatywne, flashowanie etc. nie są mi obce. Nie robiłem tylko tego do tej pory z urządzeniem typu router. Linuxa znam i praca z konsolą nie jest mi obca. Mimo to miałbym do Was parę pytań, aby ocenić czy to co chcę osiągnąć jest w ogóle osiągalne i nie bawić się przy tym w wyważanie otwartych drzwi.
Co chcę osiągnąć: Router z domyślnym połączeniem do Internetu po ADSL2+, udostępniający te połączenie dla x urządzeń wifi (laptopy, telefony) i dwóch na chwilę obecną urządzeń po kablu. W jeden z portów USB na być wpięty wspomniany Huawei e3372s z kartą Aero2 i połączenie te ma być jako backup, zapewniając dostęp do Internetu gdy będzie problem z połączeniem DSL. W drugi port USB routera wpięte ma być urządzenie Brother DCP-135C i ma działać jako drukarka sieciowa, mile widziana możliwość korzystania w podobny sposób ze skanera.
I teraz szereg pytań:
1) Co wgrać? Logicznie byłoby wrzucić najnowsze 17.01.4, jednak na stronie OpenWrt jest napisane, że nie działa wifi, czy to jest prawda? Jest napisane że wifka działa na CC 15.03 i wyższych, ale nie wiem jak to do końca rozumieć. Wifi musi u mnie działać.
2) Mimo doświadczenia w pracy z konsolą wolę wrzucić LuCI ze względu na wygodę. Wiem, że router ma tylko 8MB flash, czy zatem bez problemu uda się po prostu zainstalować pakiet LuCI? Czy po instalacji powinno dodatkowo wystarczyć miejsca na obsługę modemu LTE i serwer wydruku bez zabawy w extroot?
3) Widziałem gdzieś, że e3372h działa na OpenWrt, ale co z e3372s? Chyba też powinien dać się odpalić? Jeśli chodzi o HiLink/zwykłą wersję to w razie czego można chyba modem przerobić więc to nie powinien być problem. Pytanie tylko czy da się to tak skonfigurować by domyślnie było łącze DSL a w razie jego padu szło LTE z tego modemu?
4) Da się jakoś sprawdzić czy na wspomnianą drukarkę będą sterowniki? Czy jest szansa na skaner sieciowy?
5) Router posiada niestety preinstalowaną najnowszą wersję firmware, więc flash przez webui raczej odpada. Dodatkowo ruter ma firmware nowsze niż dostępne do pobrania ze strony TP-Link. Siedzi w nim 0.6.0.2.13 v000c.0 build 140919 Tel.52310n. Na stronie OpenWRT jest, że można zrobić iniekcję do SSID i powinno pójść, jednak tu na forum jest info że to nie zawsze działa i można tak uwalić ruter. Podobno działa iniekcja w backupie ustawień. Czy ktoś wie czy to dokładnie powinno wyglądać tak jak w opisie na stronie OpenWRT (sekcja StatPost)? wW sumie nie wiem czy zrobię go tą iniekcją, ktoś może próbował na tym samym firmware? Jakby to się udało, to po prostu wjeżdżam na router przez telnet i.. co dalej? Tak samo jak po szeregowym?
6) W razie czego jestem nastawiony na reanimację po kablu. Mam w kompie fizyczny port szeregowy i nie będzie też problemu z otwarciem w razie czego routera i wpięciem się w jego płytę. Tylko jak się zorientowałem to napięcia reprezentujące wartości logiczne dla tego routera mają być 3.3V a na zwykłym serialu jest chyba 12V więc domyślam się że tak po prostu to podpinając usmażę router? To co, w takim przypadku najlepiej będzie ogarnąć sobie UART USB z 3.3v? No bo nie chce mi się bawić w budowę konwertera napięć dla seriala.
Dzięki z góry za wszelkie podpowiedzi. Pytam, bo rutera jeszcze nigdy nie modowałem i z OpenWrt doświadczenia za bardzo nie mam, a chciałbym wszystko zrobić w miarę sprawnie i zminimalizować ryzyko braku neta w domu gdyby coś nie wyszło, no i przede wszystkim czy to co chcę osiągnąć da się zrobić.