Odp: Zrywające się Aero2 co jakiś czas
Nie dostajesz danych cały czas. Te 10.* to domyślne ip pochodzące z ppp. więc po prostu - nie przychodzi.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zrywające się Aero2 co jakiś czas
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie dostajesz danych cały czas. Te 10.* to domyślne ip pochodzące z ppp. więc po prostu - nie przychodzi.
Co ja w tej sytuacji mogę zrobić ? Może to dzisiaj jakiś przypadek ale po zaktualizowaniu firmware'u w modemie częściej ten modem się rozłącza.
Może jakieś inne ustawienia mogę zmienić ?
Nie nic w ustawieniach z tym związanego.
Dziwi mnie to że parametr "Band settings" nie jest ustawiony
root@OpenWrt:/# gcom -d /dev/usb/tts/2 info
##### Wireless WAN Modem Configuration #####
Product text:
====
Manufacturer: huawei
Model: E1752
Revision: 11.126.13.00.00
IMEI: 353145030973016
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
OK
====
Manufacturer: huawei
IMEI and Serial Number: 353145030973016
Manufacturer's Revision:
11.126.13.00.
Hardware Revision: NOT
Network Locked: 0
Customisation: NOT SUPPORT
Band settings: (NOT)
APN: 1,"IP","darmowy","0.0.0.0",0,0
##### END #####
root@OpenWrt:/#
Bardzo często zrywa połączenie i nie wiem właśnie z jakiego powodu.
Nie wiem czemu się dziwisz
pod tym "Band settings" gcom pyta się poleceniem AT_OSBM? a twój modem nie obsługuje po prostu tego polecenia?
To że się modem zwiesza to wina modemu czy raczej operatora ?
Z moich obserwacji wynika raczej, że to wina operatora (Mobyland) lub konkretnego BTS'a (w moim przypadku dotyczy to Cyfrowego Polsatu). Testowane na 4 routerach, 3 modemach, 3 kartach SIM, zarówno PPP jak i NDIS - w każdym przypadku, prędzej czy później modem trzeba było fizycznie odłączyć/podłączyć do routera aby możliwe było ponowne nawiązanie połączenia. Niestety nie udało mi się znaleźć żadnej prawidłowości, czy zależności i nie potrafię powiedzieć dlaczego i kiedy tak się dzieje.
Na dzień dzisiejszy, hub usb obsługiwany przez hub-ctrl i prosty skrypt, załatwiły problem definitywnie.
Na dzień dzisiejszy, hub usb obsługiwany przez hub-ctrl i prosty skrypt, załatwiły problem definitywnie.
Co prawda u mnie sieć nie posiada takiej niedogodności z połączeniem ale jeżeli w TL WR710N jest sprzętowe sterowanie USB jak w innych routerach TL (może Cezary i pepe2k to uściślą?) , to nie widzę lepszego rozwiązania pod Aero2 (router kosztuje 85zł brutto, nie ma jakiegokolwiek sensu stosowania HUB-a do tak mało wydajnego połączenia). Po za tym Huntsman daje gotowca w firmware ze sterowaniem zasilaniem USB (sądzę że do softów Cezarego można by było to adoptować manualnie). ![]()
Jak sobie zainstalujesz plugin usbreset to będziesz miał i sterowanie zasilaniem usb - dodałem to już dawno dla wybranych modeli.
Na WNDR3700 usbreset chyba jednak nie działa... na huba jak najbardziej.
Nie piszę o usbreset tylko o pluginie usbreset do gargoyle - tak w gui dorobione jest sterowanie usb. Inna sprawa zę na wndr3700 sobie zasilaniem usb nie posterujesz bo tego nie ma tam.
Przez GUI to mnie za bardzo nie urządza. Skrypt dodałem do monitora połączenia i samo się robi.
U mnie głównym problemem jest to że po zmianie firmware'u dla modemu Huawei E1752c na najnowszy i wpisaniu flashcode połączenie jest bardzo nie stabilne i bardzo często się zrywa.
Firmware ściągnąłem stąd
http://dc-files.com/files/huawei/modems/E1752/
Próbowałem wgrać starszą wersję firmware'u ale przy wyszukiwaniu modemu aplikacja się zwiesza.
Jest jakaś specjalna procedura downgrade'u dla modemów Huawei ?
U tego użytkownika http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F … awei/E175X masz wszystko związane z update firmware.
Cześć, podłączę się pod temat
Mam podobny problem WL-500g v2 + Oleg's firmware + E3276 w NDIS
Modem pod Aero rozłącza się co godzinę.
Po tym dostaję w logach informację o błędzie, jednak ponowne połączenie powoduje, że dhcp client nie dostaje adresu DNS ani adresu gateway
Rozwiązanie to manualne kliknięcie w "Disconnect" odczekanie chwili i wciśnięcie "Connect"
Jednak co jakiś czas to nie działa i konieczny jest restart
Próbowałem odpalić komendę AT+CFUN ale nie działa.
W trybie NDIS w ogóle komendy AT w menu USSD nie działają
Gdzie znajdę informacje jakie skrypty są odpalane przy wciskaniu klawiszy "Connect" i "Disconnect"?
Chciałbym to jakoś oskryptować aby samo za mnie naprawiało połączenie
Chyba poprawne rozwiązanie to poprawa tematu w samym Olegu.
Z poprzednich wypowiedzi wnioskuję, że np. w Tomato śmiga to lepiej
Złe forum jeżeli pytasz o Olega. Na openrouter.info zapraszam.
Z poprzednich wypowiedzi wnioskuję, że np. w Tomato śmiga to lepiej
O ile w ogóle uruchomisz ten modem pod Tomato http://openlinksys.info/forum/viewthrea … owstart=60 (ma starą wersję kelnera-mówiąc w prost dyplomatycznie Tomato stoi na mieliźnie od dłuższego czasu
).
Działa bdb ww modem pod OpenWRT/Gargoyle. Z BDI to jest jeszcze dodatkowy problem o którym piszesz-resarty (tu muszą być zapewnione dobre warunki sygnału i zasilania na porcie USB, bo oprócz tego że połączenie jest inicjowane co godzinę to samo nawiązanie trwa dłużej i dlatego wielu osobą zależnie od sprzętu i poziomu sygnału się wykłada). Tu przykład gdzie takowe działa 24h/24h od maja tego roku:
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.10.11 (r37768), by obsy
Model:Ubiquiti AirRouter
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:19.2MB / 28.4MB (67.5%)
Połączenia:35/4096
Średnie obciążenie CPU:0.04 / 0.03 / 0.05 (1/5/15 min.)
Czas pracy:5 dni 5 godz. 30 min.
Bieżąca data i czas:2013-12-30 20:05 CET
Adres IP WAN:84.39.169.42
Maska podsieci WAN:255.255.255.255
Adres MAC WAN:-
Adres bramy WAN:10.64.64.64
Serwer(y) DNS WAN:208.67.220.220
208.67.222.222
Siła sygnału 3G/LTE: 93% (-55dBm, CSQ: 29)
Adres IP LAN:192.168.5.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0 a taki jest poziom sygnału na modemie
Urządzenie:
Status połączenia:Połączony
Czas połączenia:0d, 00:27:32
Pobrano danych:298.6 KiB
Wysłano danych:454.3 KiB
Operator:Plus
Siła sygnału:93%
Tryb pracy:HSPA+
MCC MNC:260 01
CSQ:29