8850 napisał/a:- Jarek pokaż config z tego innego firmware gdzie wszystko działa jak trzeba w dwie strony
Proszę bardzo 1-Huntsman VoIP działa w obu kierunkach
config defaults
option syn_flood 1
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
# Uncomment this line to disable ipv6 rules
# option disable_ipv6 1
config zone
option name lan
option network 'lan'
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
config zone
option name wan
option network 'wan'
option input REJECT
option output ACCEPT
option forward REJECT
option masq 1
option mtu_fix 1
, Gargoyle Cezarego 1.5.11.4
config defaults
option syn_flood '1'
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'REJECT'
config zone
option name 'lan'
list network 'lan'
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'REJECT'
config zone
option name 'wan'
list network 'wan'
list network 'wan6'
option input 'REJECT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'REJECT'
option masq '1'
option mtu_fix '1'
z tym że u mnie w tej chwili działa prawidłowo tydzień, nie wiem jak będzie przy odnowieniu adresu (na Huntsman nie ważne ile razy jest odnawiany, zawsze działa). Teraz odniosę się do pytań które zadałeś @synkopa: 1-G711 świetnie nadaje się do GSM, ba nawet do Aero2 (mam ten kodek ustawiony na wszystkich liniach, w real-time jego zapotrzebowanie wymaga symetrycznego pasma 80-90kbps w porywach do max. 100kbps), taki u mnie wygląda speed z Aero2 http://www.speedtest.net/my-result/3157986172 , kodek G729 to przeszłość łączy o niskich transferach-dziś rynek wymaga jakości i używania kodeka G722, niestety nasi op. VoIP są w tyle (kłania się słaba sytuacja finansowa, zbyt późno wystartowali do tego wyścigu…), co do dzwonienia na nr tel.-raz są operatorzy którzy dają takowy za free, dwa np. ifon.pl daje nr wewnętrzne, które też nic nie kosztują a można łatwo dzwonić; 2-
NAT Traversal (STUN): No No, but send keep-alive Yes
W Aero-poraz kolejny się powtórzę nie ma NAT! Ale że jesteśmy za proxy operatora i ruch z zewnątrz jest blokowany to u mnie w tel. wybieram "No, but send keep-alive" (takie ustawienia są jak napisał wyżej @synkopa we Fritz, Linksys…a mają na celu wysyłać pakiety lokalizacyjne, nie jak stun pośredniczyć w połączeniu); 3-przedstawiony na końcu speedtest-pokazuje że tu może być problem u Ciebie (w skrócie-masz stary model modemu, sieć Aero2 jest w całości oparta o HSPA+, budowana po 2008 roku, tu już nie chodzi nawet o zgodność z regulaminem BDI ale o to że nieprawidłowo modem obsługuje połączenie, ze starszych wersji modemu do tego celu nadawał się E173). Ja po kilku latach użytkowania VoIP na 3-4G i porównania z inną lokalizacją w której ISP stosuje NAT-WiFi 5-GHz Mikrotik, światłowód podłączony do bazy, używam od 2006 roku(mam wykupione zewnętrzne IP, choć telefon automatycznie wykrywa że sieć używa NAT), stwierdzam jednoznacznie i bezapelacyjnie, bardziej niezawodnie pracuje VoIP na GSM (widać to nawet w statusie pracy urządzenia-kiedyś max. do restartu zasilania miałem 9-miesięcy).