1 (edytowany przez 8850 2013-12-08 09:54:42)

Temat: Obchodzenie blokad połączeń przychodzących - aero2 + VOIP

Cześć. Aero2 jest dla mnie łączem który wykorzystuję czasowo może w 50%. Garogyle bardzo ładnie pracuje z modemem huawei e169, za nim mam podpięty router z NAT (tryb AP) a za nim  następnie bramkę VOIP (fritz!box fon z kilkoma kontami SIP).. Konta SIP w VOIP rejestrują się normalnie i działają prawidło, można z nich dzwonić, ale nie można się dodzwonić do mnie. W ustawieniach bramki są wpisane serwery STUN a także odświeżanie połaczenia. Aero2 zapewne blokuje połączenia przychodzące z zewnątrz.

Jaka jest metoda aby to ominąć? W innej sieci mam dostęp do routera z publicznym IP z szybkim łączem (operator kablówki na osiedlu) ale niestety tamten router nie obsługuje alternatywnego oprogramowania. Aero2 nie ma wielkiej prędkości, VPN zamuli łacze?

Muszę w końcu przysiąść do mwan3 bo brak czasu sad

2

Odp: Obchodzenie blokad połączeń przychodzących - aero2 + VOIP

Aero2 blokuje inicjację połączeń przychodzących. Jak wszyscy nasi operatorzy (niektóry za odpowiednią opłatą umożliwiają włączenie tego).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jarek7714 2013-12-08 13:43:58)

8850 napisał/a:

Jaka jest metoda aby to ominąć? W innej sieci mam dostęp do routera z publicznym IP z szybkim łączem (operator kablówki na osiedlu) ale niestety tamten router nie obsługuje alternatywnego oprogramowania. Aero2 nie ma wielkiej prędkości, VPN zamuli łacze?

Problem jest bardziej skomplikowany niż opisany przez Cezarego wyżej (blokowane jest bezpośrednie połączenie IP-IP, usługi inicjowane od strony klienta działają prawidłowo- w tym również SIP, Aero dodatkowo niczego nie blokuje). Problemem jest organizacja firewall w Gargoyle (sam używam w tej chwili Gargoyle schowany za serwerem proxy operatora na LTE-iPlus, 4-konta SIP różnych operatorów cały czas są osiągalne z zewnątrz, konfiguracja działa w tej chwili kilka dni-nie wiem czy poradzi sobie przy odnowieniu adresu od strony sieci iPlus, na szczęście jest to usługa abonamentowa i takie odświeżanie adresu bywa bardzo rzadko-rekord ponad 40 dni, w standardzie około miesiąca). Tak jak napisałem w e-mail- na firmware Olega, oraz Huntsman http://ofmodemsandmen.com/downloads.html będzie działać prawidłowo z Aero2. Co do samych ustawień bramki to dodam że stun serwer powinien być wyłączony, gdyż router posiada publiczny adres-No, but send keep-alive (wysyła pakiety lokalizacyjne, nie zarządza połączeniem za NAT), krótki czas rejestracji SIP-60s. Nawet nie musimy robić żadnych przekierowań, powinno działać. Dla własnego placebo możemy przekierować porty UDP-5060, UDP-3478, UDP 1024-20000 (ten zakres jest zależny od stosowanego urządzenia, standardowo 10000-20000). smile 

IP Address:      192.168.11.231
Product Model:      GXP2000 (HW0.4)
Part Number:      N/A
Software Version:      Program-- 1.2.5.3    Bootloader-- 1.1.6.9
System Up Time:      61 day(s) 20 hour(s) 29 minute(s)
System Time:      14:41 
  Sunday, 8 December, 2013
Registered:      Account 1 Registered 
  Account 2 Registered 
  Account 3 Registered 
  Account 4 Registered
PPPoE Link Up:      disabled 

4 (edytowany przez 8850 2013-12-10 15:32:57)

1. Jarek: nie rozumiem. jak masz skonigurowane gargoyle że Ci to działa?  Jaką regułę masz w firewallu?
Firmware Huntsman jest fajnym projektem ale na gargoyle  myślę że szybcie zrobię kilka rzeczy, wkrótce skonfiguruję mwan3. PIszesz że gargoyle Ci działa, a wrzuciłeś log z firmware Olega?

A może LTE plusa pozwala na połączenia przychodzące (płacisz coś dodatkowo), aero2 nie pozwala? Aero2 praktycznie chyba chodzi po nadajnikach plusgsm?
- Jak mam bramkę voip (fritz fon) podłaczoną przez sieć wifi lokalnego operatora (gargoyle pracuje jako wifi client) wówczas konta voip działają w dwóch kierunkach możńa dzwonić i można odbierać połaczenia (dzwonię poprzez loginy, nie poprzez wybieranie nr. telefonu). Jest NAT napewno.
- jak przełącze z wifi cilenta na 3G clienta (na usb wsadzony huawei E169) gdzie cała transmisja leci przez aero2  wówczas voip dziala tylko w jednym kierunku można wykonywać połączenia, do mnie nikt się nie dodzwoni. Pewno też jest NAT.

To jak? wynika z tego, że w trybie modem 3G client - gargoyle ma inne ustawienia firewalla? Może Twoje proxy coś robi?

2. Jeśli firmware Huntsman działa podobnie jak softwarowa bramka voip to jak masz podłaczone telefony? Masz przejściówkę z ARJ45 do telefon na którymś porcie LAN? A co obrabia głos? Nie potrzeba żadnego kodeka sprzętowego, układu elektronicznego do wspomagania glosem, czy po prostu to jest bardziej centralka i przypomina asteriksa?

5 (edytowany przez jarek7714 2013-12-10 18:39:50)

Gargoyle łączy mnie z siecią LTE poprzez modem E398 w NDIS-QMI (jako karta sieciowa), 2 wersje softu wstecz również miałem problem, dlatego przez ok. 2 miesiące używałem Huntsman firmware na routerze. Nie wiem jak zachowa się, jak sieć odnowi adres (a w przypadku Aero2 adres jest odnawiany co godzinę). Log wyżej prezentuje status pracy telefonu nie Olega-to firmware dla routerów z CPU Broadcom. To że Gargoyle jest ciekawsze to mi nie musisz udowadniać ale do puki nie będzie w nim zmieniony firewall na taki jak jest w trunku Huntsman połączenia głosowe z zewnątrz będą nie osiągalne dla Aero2/inny GSM (nie musi tak być na każdym sprzęcie VoIP- nowsze jednostki mogą sobie z tym radzić programowo).Za nic dodatkowo nie płacę, zresztą na razie nie ma takich opcji na sieci LTE, jak i też Plus/Aero2 niczego dodatkowo nie blokuje. Nie możesz mieć uniwersalnie ustawionej bramki-lokalny dostawca/GSM (u lokalnego masz NAT, w Aero2 nie ma NAT!), zresztą co Ty z tym NAT tak się uparłeś-po upowszechnieniu adresacji IPv6 wszyscy zapomną co to było. Proxy u mnie też nic nie robi-zużywam limit, mam blokadę na iPlus, podłączam telefon IP do 2-routera z E367/Aero/Huntsman/WR-703N  i VoIP mi działa w obu kierunkach (na firewall nie mam nic dodatkowo ustawione, w Gargoyle ustawiłem przekierowania o których pisałem wyżej, tak dla własnego placebo ). Przecież możesz łatwo zweryfikować to co napisałem wrzucając do routera soft Huntsman (bez zapisywania konfiguracji-ważne przy powrocie do Gargoyle Luci domyślnie ma zaznaczone zapisywanie konfiguracji, także trzeba tą opcję wyłączyć). wink

6 (edytowany przez 8850 2013-12-10 20:11:35)

Może Jarek prościej to zrobimy, porównajmy configi /etc/config/firewall.
a) sytuacja 1, kiedy voip dziala w dwie strony można się do mnie dodzwonić gargoyle (ostatnia wersja) pracuje jako wireless client, internet od lokalnego operatora wifi. Jest NAT. Config : http://pastebin.com/zfcuRxUy
b) sytuacja 2, kiedy voip dziala tylko w jedną stronę, czyli ja mogę dzwonić, do mnie nikt się nie dodzwoni. Brak NAT, gargoyle pracuje jako 3G client, internet z Aero2 przez modem na USB. Config: http://pastebin.com/0X98i8XK

Gargoyle PL 1.5.11.4 (07d79ea)  OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 (r38863)
linksys wr160nl, bramka voip frttz!box fon, 4 różne niezależne konta voip. modem huawei E169

- Jarek pokaż config z tego innego firmware gdzie wszystko działa jak trzeba w dwie strony
- Cezary gdzie może leżeć błąd z firewallem?

7

Mam podobną konfigurację jak ty. Połączenia przychodzące będą działać tylko wtedy gdy załączysz we fritzu "keep forwarding port" na 1 min. i tu uwaga: w angielskiej wersji firmware jest bug, który nie pozwala na zalączenie tej opcji, trzeba to robić innymi sposobami. Dodatkowo polaczenia przychodzace działają tylko te, które przychodzą po numerze telefonu. Nie chcą dzialać te po loginie czyli z adresem wraz ze znakiem @.

8 (edytowany przez 8850 2013-12-11 00:00:52)

@synkopa: Moja wiedza i praktyka jest taka:
W fritz!box fon mam polski soft by voipexpert - przeróbka angielskiego tego ostatniego dostępnego. Wg. mnie beznadziejny soft, nie działa kodek g729, iLBC i nie mogę go nawet wybrać i telnet wyłączony (bali się aby nikt nie wykradł im tłumaczenia), wszystko lata po g711 (ale do 3G to się on nie nadaje). W najbliższych dniach wytarmoszę stamtąd i wgram angielski. Po loginach dzwonię ok. 8 lat. I teraz: polscy operatorzy VOIP blokują dzwonienie po loginach, musisz wykupić numer i lecisz po numerze, a numery to pewno aliasy latające po loginach. za granicą nigdy tego nie blokują. Dlatego wszystkie klony betamaxa a z 20 operatorów, sipgate, bluesip itd. wszystko lata bez problemu po loginach.

@synkopa:
-  wytłumacz mi dlaczego w przypadku nr. 1 opisanego wyżej działa w dwie strony dzwonienie po loginach, a w przypadku 2 nie działają rozmowy przychodzące przy dzwonieniu po loginach?
- jaki jest sposób na "keep forwarding port" 60 sekund w angielskim, bo to za NATem potrzebne? W PL sofcie przypuszczam że na sztywno to ustawione.
- jaki masz QOS na voipa? Bo będę teraz robił?

Szału nie ma, test robiony z laptopa podłaczonego pod wifi. Co ciekawe przy >150ms powinno występować echo a jego nie ma, po kodeku G711 idzie porozmawiać ale w godzinach szczytu czasem przycina. Ze smartfona i G711 absolutnie nie idzie cokolwiek sensownego puścić głosem.
http://www.speedtest.pl/test/73859989

9 (edytowany przez jarek7714 2013-12-11 09:55:56)

8850 napisał/a:

- Jarek pokaż config z tego innego firmware gdzie wszystko działa jak trzeba w dwie strony

Proszę bardzo 1-Huntsman VoIP działa w obu kierunkach

config defaults
        option syn_flood        1
        option input            ACCEPT
        option output           ACCEPT
        option forward          REJECT
# Uncomment this line to disable ipv6 rules
#       option disable_ipv6     1

config zone
        option name             lan
        option network          'lan'
        option input            ACCEPT

config zone
        option name             wan
        option network          'wan'
        option input            REJECT
        option masq             1
        option mtu_fix          1

, Gargoyle Cezarego 1.5.11.4

config defaults
        option syn_flood '1'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'

config zone
        option name 'lan'
        list network 'lan'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'

config zone
        option name 'wan'
        list network 'wan'
        list network 'wan6'
        option input 'REJECT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'
        option masq '1'
        option mtu_fix '1'

z tym że u mnie w tej chwili działa prawidłowo tydzień, nie wiem jak będzie przy odnowieniu adresu (na Huntsman nie ważne ile razy jest odnawiany, zawsze działa). Teraz odniosę się do pytań które zadałeś @synkopa: 1-G711 świetnie nadaje się do GSM, ba nawet do Aero2 (mam ten kodek ustawiony na wszystkich liniach, w real-time jego zapotrzebowanie wymaga symetrycznego pasma 80-90kbps w porywach do max. 100kbps), taki u mnie wygląda speed z Aero2 http://www.speedtest.net/my-result/3157986172 , kodek G729 to przeszłość łączy o niskich transferach-dziś rynek wymaga jakości i używania kodeka G722, niestety nasi op. VoIP są w tyle (kłania się słaba sytuacja finansowa, zbyt późno wystartowali do tego wyścigu…), co do dzwonienia na nr tel.-raz są operatorzy którzy dają takowy za free, dwa np. ifon.pl daje nr wewnętrzne, które też nic nie kosztują a można łatwo dzwonić; 2-

NAT Traversal (STUN):       No       No, but send keep-alive       Yes 

W Aero-poraz kolejny się powtórzę nie ma NAT! Ale że jesteśmy za proxy operatora i ruch z zewnątrz jest blokowany to u mnie w tel. wybieram "No, but send keep-alive" (takie ustawienia są jak napisał wyżej @synkopa we Fritz, Linksys…a mają na celu wysyłać pakiety lokalizacyjne, nie jak stun pośredniczyć w połączeniu); 3-przedstawiony na końcu speedtest-pokazuje że tu może być problem u Ciebie (w skrócie-masz stary model modemu, sieć Aero2 jest w całości oparta o HSPA+, budowana po 2008 roku, tu już nie chodzi nawet o zgodność z regulaminem BDI ale o to że nieprawidłowo modem obsługuje połączenie, ze starszych wersji modemu do tego celu nadawał się E173). Ja po kilku latach użytkowania VoIP na 3-4G i porównania z inną lokalizacją w której ISP stosuje NAT-WiFi 5-GHz Mikrotik, światłowód podłączony do bazy, używam od 2006 roku(mam wykupione zewnętrzne IP, choć telefon automatycznie wykrywa że sieć używa NAT), stwierdzam jednoznacznie i bezapelacyjnie, bardziej niezawodnie pracuje VoIP na GSM (widać to nawet w statusie pracy urządzenia-kiedyś max. do restartu zasilania miałem 9-miesięcy). smile

10 (edytowany przez synkopa 2013-12-11 17:06:10)

8850
Posiadasz fritz box fon bez wlan i numeru modelu? Problem bugu znalazłem w modelu 7170 w wersji angielskiej, która nota bene jest obarczona wieloma innymi błędami. Obecnie mam przelutowanego flasha z wersji niemieckiej fritza a hardware w wersji angielskiej. Polecam tylko niemiecką najnowszą wersję firmware. Patent na niedziałający "keep port forwarding" pomimo zaptaszenia polega na edycji na żywo i wrzuceniu do fritza przy użyciu specjalnego programu. Wyeksportuj backup i w notatniku poszukaj takiego zapisu dla każdego z operatorów:
sipping_enabled = yes
sipping_interval = 1m
Będzie to dowód na włączony "keep..."
Na codzień używam LTE  i HSPA+ z public ip, sporadycznie Aero2. Prawda jest taka: na oryginalnym sofcie od tplinka voip działa w dwie strony i bez zwłoki. Na gargoyle działa voip w dwie strony, ale tylko po numerze telefonu. Nie działa po loginie. W obydwu przypadkach niezbędne jest ustawienie "keep..." Nie ma znaczenia operator!! Problem leży w sofcie Gargoyle i myślę, że chodzi o adres z małpą. Używam Betamax, sipgate i ipcall. Na razie nie używam QOS, bo robi mi to fritz.
Co jeszcze chcialbyś wiedzieć?

11

@synkopa. Dzięki za dalsze info. Srawdziłem "sipping_interval" jest u mnie OK, czyli działa.
U mnie dzwonienie po loginach działa w obie strony na betamax ale tylko w trybie AP wireless client na gargoyle, w trybie 3G modem (AP client) działa w jedną stronę. Dobry pomysł z tymi numerami telefonów.
W sieci sipgate latasz po numerach za darmo, czy w ipcall?

Wrzuciłem do fritzbox fon wlan 7113 (ten starszy model) czarny najnowsze angielskie oprogramowanie, bo używałem niemieckiego. Normalny upgrade nie da rady, wyłącznie przez rukernel tool na niskim poziomie. I co? Kodeka G729 nie ma, dlatego go uaktywniłem wg. poradników w sieci czy strony janeo aster i nic z tego, wypróbowałem wiele konfiguracji przez kilka godzin,  G711 działa, inny nie, mimo że betamax wspiera. Jak wymuszasz u siebie kodeki?

@jarek7714: konfigi są takie same, nie rozumiem w czym leży problem że w gargoyle to nie działa a w Huntsmanie zawsze. Przeczytałem dokładnie Twojego posta. Masz rację z testami i prędkościami. Co ciekawe po kodeku G711 aero2 potrafi dobrze działać czasami, ale jak dzwonię ze smartfona (najnowszy android i telefon miesięczny z tych wypasionych) to musi być G729, inny wyższy nie daje rady. A zasięg Aero2 mam full lub 4/5 kresek.

12

8850 napisał/a:

@jarek7714: konfigi są takie same, nie rozumiem w czym leży problem że w gargoyle to nie działa a w Huntsmanie zawsze. Przeczytałem dokładnie Twojego posta. Masz rację z testami i prędkościami. Co ciekawe po kodeku G711 aero2 potrafi dobrze działać czasami, ale jak dzwonię ze smartfona (najnowszy android i telefon miesięczny z tych wypasionych) to musi być G729, inny wyższy nie daje rady. A zasięg Aero2 mam full lub 4/5 kresek.

Z konfiguracją to ja uogólniałem (ona może być różna nawet od konkretnego operatora SIP, NAT-y też mogą być różne), bramą do internetu jest router z oprogramowaniem-tu jest też problem na firewall Gargoyle. Co do operatorów SIP z zewnętrznymi nr to mogę polecić 2-Halonet (świetny support)-koszt nr 1zł/rok, HappyCall nr za free/minimalne doładowanie 5zł/rok do wykorzystania na usługi. smile

13 (edytowany przez 8850 2013-12-13 16:21:07)

Wydaje mi się że udało mi się zrobić poprawną konfigurację czyli rozmowy przychodzące do mnie jak i wychodzące działają w dwie strony przy moim aero2 czyli gargoyle działa jako 3G client.

W garogyle przekierowałem porty w sekcji firwall: 5060-5061 oraz 7078-7089 na bramkę voip na konkretne IP fritza a także włączyłem obsługę UPnP / NAT-PMP. Obie te rzeczy które ustawiłem nie powinny tak naprawdę miec żadnego wpływu, bo w aero2 nie ma NAT tak jak kolega wyżej pisał. Wygląda na to że połaczenia przychodzące teraz w aero2 działają tak jak powinny. Nie rozumiem dlaczego tak jest, ale jeszcze jutro potestuję, bo teraz muszę wyjść.

http://s24.postimg.org/z6m3b1h91/przekierowanieportowaero2.jpg

14

Cezary czy można jakoś ucywilizować pod względem działania VoIP firewall w Gargoyle? Niestety po 19 dniach i odnowieniu adresu przez operatora, na 3 kontach nie działają mi rozmowy przychodzące. sad

15 (edytowany przez wdobry 2013-12-27 00:31:41)

Witam. To mój pierwszy wpis ... Ponieważ korzystam z Aero2 i VOIP-a z powodzeniem podam swoje sposoby na działanie VOIP-a (dzwonienie po numerach; nie sprawdzałem po loginach!).
1. na Fritzu zainstalowany skrypt który co godzinę wykonuje komendę 'voipd -R' (skrypt znaleziony kiedyś w internecie, niestety nie pamiętam gdzie i kto jest jego autorem ...)
2. na Gargoyle (wersja 1.5.10.12 (r37768) skrypt który regularnie co godzinę (x:00) wymusza "ifup wan"
3. oprócz powyższego co 3 minuty uruchamiany 3gtester
4. Firewall i przekierowania portów 5060-5061 oraz 7077-7089 na Fritz'a ze stałym adresem IP

ad.1) treść skryptu:
# zawartosc pliku debug.cfg
# sprawdzenie czy istnieje plik: cat /var/flash/debug.cfg
# jesli nie istnieje to: echo "#!/bin/sh" > /var/flash/debug.cfg
# skrypt ktory wgrywamy do debug.cfg na koncu (!)
#'voipd -R' co godzine

#!/bin/sh
while true
do
sleep 10
date | grep :00:
if [ $? -eq 0 ]; then
  /bin/voipd -R
fi
done

Działanie: o każdej godzinie 00 jest wymuszana rejestracja bramki u providera; wymuszenie począwszy od XX:00:00 do XX:00:59; sleep 10 na początku powoduje, że wymuszenie wystąpi 5 razy (tu założenie, że połączenie z Aero2 nastąpi w ciągu jednej minuty; u mnie standardowo połączenie jest wznawiane po 10-11 sec.).

Powyższe powoduje, że nie ma żadnych problemów z dodzwanianiem się do mnie (numer w HappyCall) o dzwonieniu na zewnątrz nie wspominając ... Wcześniej były problemy z dodzwonieniem do mnie (zalogowaniem w HappyCall) do momentu gdy zmieniłem zakres portów z 7078-7089 na 7077-7089 (!). Od 48 godzin (odpukać) wszystko działa poprawnie ...

Może to ważne: do BTS-a mam 200 metrów.

TP Link MR-3420 v.1  Huewei E-3131 Fritz!BOX WLAN 7050 (VOIP)

16

wdobry napisał/a:

Może to ważne: do BTS-a mam 200 metrów.

To nie ten problem. Połączenia działają w obu kierunkach bez niedomagań na firmware Huntsman i Oleg a wynika to z inaczej zorganizowanego firewalla. Także podane przez Ciebie rozwiązanie jest działaniem na skutkach a nie przyczynie problemu, dotyczy konkretnego modelu urządzenia VoIP (w nowych produktach może ten problem w ogóle nie występować). U mnie wszystkie konta dla rozmów wychodzących są aktywne ale dla przychodzących działa mi tylko linia w ifon.pl na nr wewnętrznym i połączeniem wdzwanianym działa

IP Address:      192.168.11.231
Product Model:      GXP2000 (HW0.4)
Part Number:      N/A
Software Version:      Program-- 1.2.5.3    Bootloader-- 1.1.6.9
System Up Time:      80 day(s) 4 hour(s) 1 minute(s)
System Time:      22:11 
  Thursday, 26 December, 2013
Registered:      Account 1 Registered 
  Account 2 Registered 
  Account 3 Registered 
  Account 4 Registered
PPPoE Link Up:      disabled 

17

Z korzystałem z sugestii @rpc http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 136#p34136 dotyczącej innego tematu/problemu i VoIP śmiga mi super pod Gargoyle Cezarego (ba nie tylko z VoIP ale i FaceTime nie ma problemu z dostępem z zewnątrz). smile

18

Ta sugestia to po prostu odblokowanie całego forwardu. Więc możesz to po woli zacieśniać i zobaczyć co faktycznie musisz zezwolić żeby ten voip Ci działał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

19 (edytowany przez jarek7714 2014-02-19 20:19:33)

Cezary napisał/a:

Ta sugestia to po prostu odblokowanie całego forwardu. Więc możesz to po woli zacieśniać i zobaczyć co faktycznie musisz zezwolić żeby ten voip Ci działał.

Nie mam stosownej wiedzy aby ogarnąć ten problem. Z drugiej strony to i tak nie mamy kontroli nad IP udostępnianym przez operatora (gdyż cały ruch z zewnątrz jest monitorowany, bezpośredni blokowany przez serwer proxy/firewall operatora), w trunku to działa, w Olegu również, w Gargoyle-przy wykupionym publicznym adresie, rzadko ale zdarza się że też działa, jednakże używając Aero2 do takiego zastosowania trzeba zapomnieć że to będzie działać prawidłowo. Kiedyś-już dokładnie nie pamiętam, bo rzadko brakuje mi limitu i korzystam z połączenia awaryjnego, czy to na starej wersji firewall czy całego systemu-Backfire ale działało super (nawet mając aktywne połączenie telefoniczne w trakcie zrywanej godzinnej sesji, była kilkuminutowa cisza w tel.- restart połączenia przez router i wracała w tel. pełna transmisja głosowa, mimo że tel. IP był dostępny już pod nowym zewnętrznym adresie). Najważniejsze że teraz mogę bez przeszkód korzystać z dobrodziejstw Twojego firmware Gargoyle bez żadnych przeszkód i że w łatwy, szybki sposób mogę sobie reorganizować sprzęt/sposób połączenia z siecią vi internet 3/4G/E398/E367/DIR-505/WR-703N/iPlus/Aero2/OpenVPN, co komplikował mi trunk Huntsman a żonglować adresem zewnętrznym,portami i tak nie mogę. smile