51

Odp: LTE i openwrt

Generalnie to radio jest słabsze, tak jakby dodatkową ścianę po drodze sygnał dostał.
Na zegarze 437.5MHz prędkość połączenia nie schodzi poniżej 60Mb/s ,
a typowo jest ponad 100Mb/s, na zegarze 450MHz, 60Mb/s to dużo.

52

No to wróć do zegara, przy którym nie masz takich problemów. Nikt nie zagwarantuje, że każdy pojedynczy egzemplarz będzie działać z jakimkolwiek wyższym zegarem niż domyślny smile

53

Ten TL WR710N jest "prawie" jak DIR-505, jednak to "prawie" robi różnicę. big_smile

54

To pojechałem po bandzie i ustawiłem tak:
setclocks 0 1 40 1 1 1 2 8

uboot> printclocks
Current clocks (approximated):
- CPU: 400 MHz
- RAM: 400 MHz
- AHB: 200 MHz
- SPI:  33 MHz

Clocks configuration stored in FLASH (approximated):
- CPU: 500 MHz
- RAM: 500 MHz
- AHB: 250 MHz
- SPI:  31 MHz

Działa, memtester 8 5 przeżył. wifi też wróciło do normy.
Trochę mnie martwi brak radiatora, bo obudowa zrobiła się lekko ciepła.
Musiałbym też jakiś test USB zrobić, żeby wydajność sprwdzić.

55

secam7 napisał/a:

To pojechałem po bandzie i ustawiłem tak:
setclocks 0 1 40 1 1 1 2 8

uboot> printclocks
Current clocks (approximated):
- CPU: 400 MHz
- RAM: 400 MHz
- AHB: 200 MHz
- SPI:  33 MHz

Clocks configuration stored in FLASH (approximated):
- CPU: 500 MHz
- RAM: 500 MHz
- AHB: 250 MHz
- SPI:  31 MHz

Działa, memtester 8 5 przeżył. wifi też wróciło do normy.
Trochę mnie martwi brak radiatora, bo obudowa zrobiła się lekko ciepła.
Musiałbym też jakiś test USB zrobić, żeby wydajność sprwdzić.

Dupa, a nie działa... przecież napisał Ci, że aktualne zegary: 400/400/200. Uruchomiłeś go z wciśniętym resetem, więc ustawiły się domyślne zegary... uruchom bez tego i sprawdzaj zegar najlepiej w systemie, tak: "dmesg | grep MHz".

56

No tak, bo jak inaczej mam się dostać do konsoli sieciowej? wink
Potem przeładowałem:
root@Gargoyle:~# dmesg | grep MHz
[    0.000000] Clocks: CPU:500.000MHz, DDR:500.000MHz, AHB:250.000MHz, Ref:25.000MHz
root@Gargoyle:~#
root@Gargoyle:~# cat /proc/cpuinfo
system type        : Atheros AR9330 rev 1
machine            : TP-LINK TL-WR710N v1
processor        : 0
cpu model        : MIPS 24Kc V7.4
BogoMIPS        : 331.77
wait instruction    : yes
microsecond timers    : yes
tlb_entries        : 16
extra interrupt vector    : yes
hardware watchpoint    : yes, count: 4, address/irw mask: [0x0ffc, 0x0ffc, 0x0ffb, 0x0ffb]
ASEs implemented    : mips16
shadow register sets    : 1
kscratch registers    : 0
core            : 0
VCED exceptions        : not available
VCEI exceptions        : not available

Zainstalowałem też hdparm podłączyłem dysk na usb i średni wynik z pięciu pomiarów:
zegar 400MHz to 19,4 MB/s
zegar 500MHz to 21,9 MB/s

Czyli tak koło 13% smile
Przy czym stabilny jak skała, ani razu się nie zresetował, czy zawiesił.

57

Najwyraźniej trafiłeś na jakiś cudowny egzemplarz... mi się nie udało żadnej sztuki z AR9331 i DDR (w tym też i WR710N) zmusić do pracy z zegarem DDR = 500 MHz. Co innego DDR2, ale w WR710N siedzi akurat DDR. Dobra rada - porządnie go przetestuj, szczególnie RAM - "memtester", "stress", kopiowanie dużych ilości danych przez sieć na/z nośnika USB.

58

Teraz:
root@Gargoyle:~# uptime
22:20:14 up  1:07,  load average: 0.02, 0.05, 0.05
root@Gargoyle:~#

Zostawię włączony jak długo się da.
Test memetester 8 5, jak pisałem, przeżył.
Testowałem czytanie dysku USB (hdparm i dd) też przeżył.
Jedyny problem to że zrobił się lekko ciepły, dlatego z tym "stress" się powstrzymam.
Wszystko to dzięki Twojemu uboot! smile
Inaczej nie miałbym szansy dowiedzieć się że mam "cudowny egzemplarz" smile

59

Temperatura go nie zabije, o to się nie martw - ten układ nie potrzebuje żadnego chłodzenia, nawet przy zegarze 500 i więcej MHz. Koniecznie zrób test pod porządnym obciążeniem i daj znać o rezultatach - aż sam jestem ciekawy.

60

Teraz jak piszę w tle leci test memetester 12 5, to nie robi na moim WR710N żadnego wrażenia.
Uruchomiłem też serwer ftp (vsftp), ten "kilikany" i po pobraniu ~20GB też zero problemów,
po kablu transfery na poziomie 10MB/s, po wifi 6MB/s. Przeżył też test: stress -c 2 -m 2 --vm-bytes 4194304 -t 300
To wszystko na ustawieniach: Clocks: CPU:500.000MHz, DDR:500.000MHz, AHB:250.000MHz, Ref:25.000MHz

Jest jednak problem, to wszystko fajnie działa póki pobierana moc nie przekracza pewnego progu.
Dysk użyty do testów ftp to dysk SSD (ze złączem USB2, formatowany jako ext2), na "zwyĸłym" dysku
ADATA SH93 500GB ntfs, zawiesił się i zresetował.  Tak samo z testem speedtest.net, jak są idealne
warunki (ponad 50Mb/s) to się router resetuje i nie zależy to od ustawionych parametrów. sad
Co ciekawe modem się nie resetuje i nie rozłącza.

61

secam7 napisał/a:

Tak samo z testem speedtest.net, jak są idealne
warunki (ponad 50Mb/s) to się router resetuje i nie zależy to od ustawionych parametrów. sad

Z moich testów porównawczych WR-703N/RAMMOD 64MB jest w stanie swobodnie obsługiwać łącze LTE 40Mbps (symetrycznie), natomiast DIR-505 50Mbps (prawie symetrycznie-gdyż E398 osiągał max. wartości upload 48,5Mbps). OT taka różnica, dla większych prędkości osiąganych na sieci LTE to już inna półka routerów (WR3600, DIR825, 1043ND v2, Netgear 3700/3800...). smile

62

secam7 napisał/a:

Teraz jak piszę w tle leci test memetester 12 5, to nie robi na moim WR710N żadnego wrażenia.
Uruchomiłem też serwer ftp (vsftp), ten "kilikany" i po pobraniu ~20GB też zero problemów,
po kablu transfery na poziomie 10MB/s, po wifi 6MB/s. Przeżył też test: stress -c 2 -m 2 --vm-bytes 4194304 -t 300
To wszystko na ustawieniach: Clocks: CPU:500.000MHz, DDR:500.000MHz, AHB:250.000MHz, Ref:25.000MHz

Interesujące... będę musiał znaleźć swojego WR710N i porobić kilka testów stabilności po O/C do tych zegarów (500/500/250). U Ciebie jest oryginalna pamięć, ja mam wymienioną na 64 MB, może tutaj leży przyczyna problemów z osiągnięciem takich zegarów w moim egzemplarzu.

secam7 napisał/a:

Jest jednak problem, to wszystko fajnie działa póki pobierana moc nie przekracza pewnego progu.
Dysk użyty do testów ftp to dysk SSD (ze złączem USB2, formatowany jako ext2), na "zwyĸłym" dysku
ADATA SH93 500GB ntfs, zawiesił się i zresetował.  Tak samo z testem speedtest.net, jak są idealne

Dziwne, bo WR710N, według producenta oczywiście, powinien wytrzymać na USB obciążenie na poziomie 1 A (czyli około 5 W!). Nie robiłem bardzo dokładnych testów, ale u mnie ciągnął zwykły dysk talerzowy 2,5" w zewnętrznej kieszeni bez problemów.

Nie wiem czy ten problem nie wynika po prostu z problemowego USB w tych układach (AR9331). Ostatnio pojawiło się w końcu rozwiązanie na część problemów: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 89#p219989.

63 (edytowany przez secam7 2013-12-24 13:55:41)

pepe2k napisał/a:
secam7 napisał/a:

Interesujące... będę musiał znaleźć swojego WR710N i porobić kilka testów stabilności po O/C do tych zegarów (500/500/250). U Ciebie jest oryginalna pamięć, ja mam wymienioną na 64 MB, może tutaj leży przyczyna problemów z osiągnięciem takich zegarów w moim egzemplarzu.

Wszystko na to wskazuje, na oryginalnej pamięć i zegarze 500MHz router jest "używalny". smile

Dziwne, bo WR710N, według producenta oczywiście, powinien wytrzymać na USB obciążenie na poziomie 1 A (czyli około 5 W!). Nie robiłem bardzo dokładnych testów, ale u mnie ciągnął zwykły dysk talerzowy 2,5" w zewnętrznej kieszeni bez problemów.

Nie wiem czy ten problem nie wynika po prostu z problemowego USB w tych układach (AR9331). Ostatnio pojawiło się w końcu rozwiązanie na część problemów: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 89#p219989.

To może być to, bo IMHO obsługa USB w AA jest jakaś dziwna, tu piszę o tym:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=92543#p92543
Dodam tylko że na trunku urządzenie /dev/cdc-wdm0 się tworzy i działa, "zniknięte" jest tylko na AA.
Może nie napisałem tego zbyt wyraźnie, ale te resety routera miałem też na domyślnym zegarze 400MHz.

Z innych ciekawostek które miałem podczas testowania "podkręconego" WR710N:
Tak jak wcześniej pisałem, na zegarze 450MHz wifi było dużo słabsze, zaś na zegarze 487,5MHz znikał eth1.

64

Dzięki @pepe2k zmiejszyłem zegary na moim drugim routerze MR3040 do 300MHz.
Wszystko fajnie, tylko HUAWEI E398 pewnie nie zmniejszył zapotrzebowania na prąd.
Stąd moje nowe pytanie:
Które modemy LTE są energooszczędne?

65

secam7 napisał/a:

Które modemy LTE są energooszczędne?

Żadne, w najbliższej perspektywie (przerzucanie dziesiątek Mb wymaga użycia energii). Przykład z innego podwórka-modemy sieci kablowych potrafią zużyć więcej od 15W. smile

66

Czyli co, od 2011 roku żadna firma nie zbudowała energooszczędnego modemu LTE?
Takiego co trzyma standart usb2, 500mA?

67

secam7 napisał/a:

Dzięki @pepe2k zmiejszyłem zegary na moim drugim routerze MR3040 do 300MHz.

To nie ma zupełnie sensu... spadek wydajności jest zauważalny, a zysk na zużyciu energii prawie żaden.

68

OK, czas na nowy temat.

69

secam7 napisał/a:

Standard USB 2.0 to przeszłość a w przy USB 3.0 mieszczą z zapasem. smile

70

jarek7714 napisał/a:
secam7 napisał/a:

Standard USB 2.0 to przeszłość a w przy USB 3.0 mieszczą z zapasem. smile

A są już jakieś z interfejsem USB 3.0? Bo zgodnie ze standardem, jak podłączysz urządzenie typu USB 2.0 do gniazda UBS 3.0 w HUB-ie, to i tak maksymalnie dostaniesz 500 mA (nie 900 mA). USB 3.0 to tak jakby rozwinięcie standardu (nie jak w przypadku 2.0, który zastąpił 1.1) - w gnieździe poza zasilaniem, są sygnały danych zarówno dla USB 2.0 jak i 3.0 (w tym standardzie transmisja jest dupleksowa).

71

pepe2k napisał/a:

A są już jakieś z interfejsem USB 3.0? Bo zgodnie ze standardem, jak podłączysz urządzenie typu USB 2.0 do gniazda UBS 3.0 w HUB-ie, to i tak maksymalnie dostaniesz 500 mA (nie 900 mA).

Bardzo zaawansowane te HUB-y z USB 3.0 że mają układy "sztucznej inteligencji" i tak dokładnie dzielą mA a to wszystko już za cenę ok. 60zł. big_smile

72

Tor nadawczy to max 1W, czyli 200mA, wszystko powyżej zabiera modem.
Dla mnie dziwne że przez kilka lat "ten" modem potrzebuje tyle samo energii.
Nie szukając daleko jaka jest różnica w poborze mocy wr54gl a mr3040?

73

secam7 napisał/a:

Tor nadawczy to max 1W, czyli 200mA, wszystko powyżej zabiera modem.

Nie szukając daleko jaka jest różnica w poborze mocy wr54gl a mr3040?

Uparłeś się z tą energią-modem jest wstanie osiągnąć prędkość do 100Mbps (prędkości nie znane dla wr54gl po radiu i po ethernecie też nie osiągalne), to że prędkość w konkretnym miejscu jest nie osiągalna nie ma znaczenia bo i tak link radiowy pracuje i potrzebuje odpowiedniej mocy do zasilania (w tym zastosowaniu modem LTE ma większy apetyt od routera z włączonym wifi), a do wr54gl nie ma co porównywać bo w tym przypadku 1 egzemplarz pobierze tyle energii co cała rodzina mobilnych routerów TL. smile

74

Wczoraj DIR-505/E398 osiągał mi powtarzalne takie wyniki: http://www.speedtest.net/my-result/3196163367 z wyłączonym QoS (wysycenie łącza na wysyłaniu powodowało zawieszanie modemu, jednakże widać że jest w stanie obsłużyć łącze LTE do 60Mbps). Dziś rozpocząłem testy bez aktywnego HUB-a USB (przy włączonym QoS na wysyłaniu do 32Mbps-sprawdzone poprzez HUB nie wiesza modemu) i wykonując ponad 10 kolejno powtarzanych testów, na razie router się obronił-nie zerwał ani razu połączenia, przy takich powtarzalnych wynikach sieci http://www.speedtest.net/my-result/3198377053 . P.S Przy okazji przekroczyłem limit-Witaj Aero2-BDI (luz od jutra mam nowy, a na dziś mam inne plany i z sieci nie będę korzystał smile  ).  Także Życzę Szalonego Sylwestra i Bogatego, Szczęśliwego Nowego 2014! smile

75

Też bym po testował transfery na LTE, mam trochę wolnych GB. wink
Tyle że trudno znaleść serwer na speedest.net który jest lepszy od Plus LTE.
Zna ktoś taki ?