@Jarek7714. Przemyślałem sprawę i wyklikałem. To nie jest tak jak piszesz. Jedziemy:
- mój stary huawei e169 obsługuje ładnie aero2 jak na poziom sygnału 58-68% w zależności od dnia na antenie zewnętrznej.
- na fachowych największych stronach dotycząch aero2 w PL np. jdtech.pl jest polecany jako najmniej problematyczny z aero
- mylisz się, ten modem wspiera UMTS, wspiera HSPA,7.2 Mb/s ma obsługę 900 MHz tak jak ma być. Kategoria 10 to 14,4/Mbs/, czy aero2 posiada taką szybkość? Nie. Czy HSPA+ w aero2 napewno funkcjonuje? Nie funkcjonuje. Natomiast mogłeś pomylić z huawei e169D lub coś podobnego z literką który nie działa wogóle z aero2
- e169 nie podlega pod regulamin aero2 - modem nie posiada kategorii 10 czyli tak jak więcej niż połowa modemów w polsce chodzących z aero2 nie wspiera wogóle 10 kategorii. Mało tego w modemach polecanych i zalecanych przez firme dystrybująca aero2 są modemy np. niektóre noki które nie wspierają wogóle kategorii 10 a są polecane.
- Gwoli ścisłości Aero2 daje 28,8 Mbit/s (HSPA+MIMO). Z tego 512 kbit/s jest dostępne dla użytkowników usługi bezpłatnej, a większe prędkości dla komercyjnych użytkowników Plusa, Cyfrowego Polsatu i innych. Po co mi droższy router którego i tak nie wykorzystam?
Teraz Jarek pokażę Ci że Twój modem działa tak samo wolno jak każdy inny które nie spełnia żadnych norm aero2
. Przestań ściągać w swojej sieci nie generuj żadnego ruchu i zobacz w gargoyle na statystyki modemu 3G adresipgarogyle/3ginfo.sh (jeśli masz zainstalowany plugin 3ginfo). Zobaczysz że twój modem będzie chodził jak UMTS czyli niższa prędkość. Teraz zacznij coś ściągać z sieci - modem przełączy się w tryb HSPA czyli przyspieszy. Mój chodzi w trybie UMTS jak nic nie ściągam i w trybie HSPA jak coś ściągam. Twój modem pracuje z taką samą prędkością jak każde inne modemy. Nie dostajesz HSPA+ chociaż byś chciał
. Zapomnij o HSPA+ na aero2, od tego jest komercyjny plusgsm lub cyfrowypolsat ale za to płacisz i dostajesz wyższe prędkości.