1

Temat: Dynamiczny QOS? multiwan, lokalny ISP + aero2

Cześć. Czy jest możliwe ustawienie QOS bez podawania parametrów łącza? W poradniku nie ma takiej opcji. Po co mi to potrzebne?

Korzystam z internetu od lokalnego ISP po wifi (ap client) który często nie działa, dlatego posiłkuję się aero2, na tą chwilę przełączam się ręcznie, wkrótce skonfiguruję mwan3 który samoczynnie będzie przełączał się pomiędzy: lokalnym isp po wifi a aero2 po 3G, gdzie lokalny jest szybszy stąd routing będzie przełaczany tam jeśli łącze będzie żyło, jesli nie to -> aero2. Interesuje mnie QOS wyłącznie na VOIP, ma mieć najwyższą klasę. Aero2 u mnie to tylko:
http://www.speedtest.pl/test/73859989
OK, ustawię qos na aero2, ale jak mwan3 przełączy routing na lokal ISP wówczas qos nie będzie prawidłowy. Czy ktoś mógłby mi podesłać konfigurację jak to zrobić aby było poprawnie? Czy to jest możliwe?

2 (edytowany przez jarek7714 2013-12-11 10:17:10)

Odp: Dynamiczny QOS? multiwan, lokalny ISP + aero2

To nie będzie działać. To nie jest kwestia u Ciebie Aero2 lecz sprzętu jakiego do tego używasz. A takie przełączanie to może być skuteczne przy jakimś zestawie GSM-3/4G na kartę bądź abonament, a nie przy Aero2 gdzie oprócz routera który by przełączał połączenia między WAN-ami, Aero robi dodatkowo restart co godzinę i do tego Fritz wymaga innych ustawień pod GSM a innych pod lokalnego dostawcę WiFi.

3

Zrozumiałem, odpuszczę sobie QOS.
Co ciekawe zrobiłem testy wydajnościowe aero w tym miejscu gdzie mieszkam i najnowszy telefon z androidem ma takie same upload/download na aero2 jak modem huawei e169 podpięty pod gargoyle, korzystałem z tej samej strony do mierzenia poziomu. Natomiast jeśli wyszedłem poza miejsce zamieszkania, wtedy aero2 ożyło w telefonie do deklarowanych wartości download/upload.
Modem mimo anteny kierunkowej i 63% dostępności sygnału zeznaje sygnałem UMTS, sporadycznie wyświetla HDSPA. Zapewne jest jak pisałeś że ten modem po prostu jest zbyt stary.

4

Nie sugeruj się telefonem, który jeżeli miałby modem wykonany w tej samej technologi nie dorówna modemowi USB, zwłaszcza jeżeli ten ma dostarczany sygnał z kierunkowej anteny zewnętrznej. Nie osiągasz dobrych parametrów prędkości bo masz stary modem nie wspierający w ogóle HSPA/HSPA+ (tj. jak pisałem wcześniej nowa sieć w całości oparta o HSPA+).

5 (edytowany przez 8850 2013-12-13 17:51:19)

@Jarek7714. Przemyślałem sprawę i wyklikałem. To nie jest tak jak piszesz. Jedziemy:
- mój stary huawei e169 obsługuje ładnie aero2 jak na poziom sygnału 58-68% w zależności od dnia na antenie zewnętrznej.
- na fachowych największych stronach dotycząch aero2 w PL np. jdtech.pl jest polecany jako najmniej problematyczny z aero
- mylisz się, ten modem  wspiera UMTS, wspiera HSPA,7.2 Mb/s ma obsługę 900 MHz tak jak ma być.  Kategoria 10 to 14,4/Mbs/, czy aero2 posiada taką szybkość? Nie. Czy HSPA+ w aero2 napewno funkcjonuje? Nie funkcjonuje. Natomiast mogłeś pomylić z huawei e169D lub coś podobnego z literką który nie działa wogóle z aero2
- e169 nie podlega pod regulamin aero2 - modem nie posiada kategorii 10 czyli tak jak więcej niż połowa modemów w polsce chodzących z aero2 nie wspiera wogóle 10 kategorii. Mało tego w modemach polecanych i zalecanych przez firme dystrybująca aero2 są modemy np. niektóre noki które nie wspierają wogóle kategorii 10 a są polecane.
- Gwoli ścisłości Aero2 daje 28,8 Mbit/s (HSPA+MIMO). Z tego 512 kbit/s jest dostępne dla użytkowników usługi bezpłatnej, a większe prędkości dla komercyjnych użytkowników Plusa, Cyfrowego Polsatu i innych.  Po co mi droższy router którego i tak nie wykorzystam?

Teraz Jarek pokażę Ci że Twój modem działa tak samo wolno jak każdy inny które nie spełnia żadnych norm aero2 smile. Przestań ściągać w swojej sieci nie generuj żadnego ruchu i zobacz w gargoyle na statystyki modemu 3G adresipgarogyle/3ginfo.sh (jeśli masz zainstalowany plugin 3ginfo).  Zobaczysz że twój modem będzie chodził jak UMTS czyli niższa prędkość. Teraz zacznij coś ściągać z sieci - modem przełączy się w tryb HSPA czyli przyspieszy. Mój chodzi w trybie UMTS jak nic nie ściągam i w trybie HSPA jak coś ściągam. Twój modem pracuje z taką samą prędkością jak każde inne modemy. Nie dostajesz HSPA+ chociaż byś chciał smile. Zapomnij o HSPA+ na aero2, od tego jest komercyjny plusgsm lub cyfrowypolsat ale za to płacisz i dostajesz wyższe prędkości.

6 (edytowany przez jarek7714 2013-12-13 20:52:42)

8850 napisał/a:

@Jarek7714. Przemyślałem sprawę i wyklikałem. To nie jest tak jak piszesz. Jedziemy:
- mój stary huawei e169 obsługuje ładnie aero2 jak na poziom sygnału 58-68% w zależności od dnia na antenie zewnętrznej.
- na fachowych największych stronach dotycząch aero2 w PL np. jdtech.pl jest polecany jako najmniej problematyczny z aero
- mylisz się, ten modem  wspiera UMTS, wspiera HSPA,7.2 Mb/s ma obsługę 900 MHz tak jak ma być.  Kategoria 10 to 14,4/Mbs/, czy aero2 posiada taką szybkość? Nie. Czy HSPA+ w aero2 napewno funkcjonuje? Nie funkcjonuje. Natomiast mogłeś pomylić z huawei e169D lub coś podobnego z literką który nie działa wogóle z aero2
- e169 nie podlega pod regulamin aero2 - modem nie posiada kategorii 10 czyli tak jak więcej niż połowa modemów w polsce chodzących z aero2 nie wspiera wogóle 10 kategorii. Mało tego w modemach polecanych i zalecanych przez firme dystrybująca aero2 są modemy np. niektóre noki które nie wspierają wogóle kategorii 10 a są polecane.
- Gwoli ścisłości Aero2 daje 28,8 Mbit/s (HSPA+MIMO). Z tego 512 kbit/s jest dostępne dla użytkowników usługi bezpłatnej, a większe prędkości dla komercyjnych użytkowników Plusa, Cyfrowego Polsatu i innych.  Po co mi droższy router którego i tak nie wykorzystam?

Teraz Jarek pokażę Ci że Twój modem działa tak samo wolno jak każdy inny które nie spełnia żadnych norm aero2 smile. Przestań ściągać w swojej sieci nie generuj żadnego ruchu i zobacz w gargoyle na statystyki modemu 3G adresipgarogyle/3ginfo.sh (jeśli masz zainstalowany plugin 3ginfo).  Zobaczysz że twój modem będzie chodził jak UMTS czyli niższa prędkość. Teraz zacznij coś ściągać z sieci - modem przełączy się w tryb HSPA czyli przyspieszy. Mój chodzi w trybie UMTS jak nic nie ściągam i w trybie HSPA jak coś ściągam. Twój modem pracuje z taką samą prędkością jak każde inne modemy. Nie dostajesz HSPA+ chociaż byś chciał smile. Zapomnij o HSPA+ na aero2, od tego jest komercyjny plusgsm lub cyfrowypolsat ale za to płacisz i dostajesz wyższe prędkości.

Nie mam w tej chwili czasu na dłuższe wytłumaczenie-w skrócie "głupot się naczytałeś że masakra". Podstawa-ważna jest sieć operatora i dobrany do niej sprzęt jako klient. Ja z netu 3G korzystam od lat jako podstawowego łącza prawie dekadę, ze startem Play on-line już cały czas na modemach (wcześniej telefony robiły za modemy). Ty do VoIP potrzebujesz symetrycznego łącza dobrej jakości, to że na Aero2 masz ograniczenie 512/256kbps to ma je realizować serwer i obciążenie sieci operatora. Kluczowym w Twoim przypadku jest upload, gdzie masz osiągalny w idealnych warunkach 384kbps-czysty UMTS, duży ping poniżej 100ms nie osiągalny, gdzie na sprzęcie zgodnym z HSPA/HSPA+ jest niższy o połowę a czasem x3. smile