Temat: miniDLNA

Mam pytanie, czy jest możliwość takiego skonfigurowania miniDLNA aby działały dwa serwery, jeden np. dla dzieci z bajkami i drugi dla dużych dzieci z innymi bajkami dodatkowo odblokowywany hasłem.

2

Odp: miniDLNA

dlna nie obsługuje zabezpieczenia hasłem
jeżeli chcesz uwierzytelnianie to ftp, smb.. (tylko odtwarzacz/tv musi to obsługiwać)

flint2, mikrotik i kilka innych

3

A UPNP?

4

Ewentualnie żeby transmisja szła tylko na jeden wydzielony adres IP?

5

chcesz na 1 odtwarzaczu/tv mieć wybór (dzieci/wszystko) czy masz różne tv?
dlna leci multicastem - teoretycznie mógłbyś uruchomić 2 procesy minidlna - każda w innej podsieci
nie próbowałem takiego rozwiązania.

6 (edytowany przez viruscop 2013-12-03 16:38:23)

Dzieci na jednym tv lub lapku a ja na wielkim 56 cali coby wszystko im widać było. Znaczy tym potworom których dzieci nie powinny oglądać. Niestety mój tv nie obsługuje smb więc udostępnianie z hasłem odpada.

7

to ja bym rozdzielił sieci, w których działają te urządzenia i puścił tam odpowiednio skonfigurowane minidlna

8

No aż tak dobry w te klocki to jeszcze nie jestem, może z rozdzielenie sieci to sobie jeszcze poradzę na przykładzie powiedzmy gościnnej sieci Wi-Fi ale uruchomienie drugiego serwera DLNA to raczej przekracza moje możliwości. Jakaś podpowiedź?

9

w tym nie pomogę, nie korzystam i nie korzystałem z minidlna

10

W konfigu zmieniasz dwie rzeczy - interfejs na którym ma słuchać i port. I tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

Ale przecież można stworzyć dwa pliki konfiguracyjne i uruchomić ile sie chce razy miniDLNA z parametrem -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych - ustawic porty rozne i bedzie dzialac

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

12

No tak. Lub podmienić uci w locie, i tak na jedno wychodzi.

13

zdzichu6969 napisał/a:

Ale przecież można stworzyć dwa pliki konfiguracyjne i uruchomić ile sie chce razy miniDLNA z parametrem -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych - ustawic porty rozne i bedzie dzialac

Wybaczcie zielonemu że pyta o oczywiste, z plikami konfiguracyjnymi sobie poradzę, porty ustawić potrafię natomiast z uruchomieniem poproszę za rączkę bo nie kumam parametru -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych. Sorki, dopiero się uczę.

14

Akurat -f a nie -c. Minidlna można uruchomić z parametrem -f nazwa_pliki, wtedy konfigurację bierze z tego pliku a nie domyślnego.

15

Aha to zajarzyłem w tej chwili, że prawdopodobnie nie chodzi o /etc/config/minidlna więc poproszę o jeszcze krótkie wyjaśnienie najlepiej z przykładem bo tak najlepiej się uczyć.

16

Z /etc/config/minidlna powstaje właściwy konfig który jest zapisywany w /tmp/minidlna.conf. Jak spojrzysz do /etc/init.d/minidlna zobaczysz że minidlna jest uruchamiane jako

/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna.conf

Więc zrób sobie dwa właściwe pliki i odpalaj

/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna1.conf
/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna2.conf

17

Zajarzyłem, Cezary jesteś wielki.

18

Przepraszam, parametr -f

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M