Temat: miniDLNA
Mam pytanie, czy jest możliwość takiego skonfigurowania miniDLNA aby działały dwa serwery, jeden np. dla dzieci z bajkami i drugi dla dużych dzieci z innymi bajkami dodatkowo odblokowywany hasłem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → miniDLNA
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie, czy jest możliwość takiego skonfigurowania miniDLNA aby działały dwa serwery, jeden np. dla dzieci z bajkami i drugi dla dużych dzieci z innymi bajkami dodatkowo odblokowywany hasłem.
dlna nie obsługuje zabezpieczenia hasłem
jeżeli chcesz uwierzytelnianie to ftp, smb.. (tylko odtwarzacz/tv musi to obsługiwać)
A UPNP?
Ewentualnie żeby transmisja szła tylko na jeden wydzielony adres IP?
chcesz na 1 odtwarzaczu/tv mieć wybór (dzieci/wszystko) czy masz różne tv?
dlna leci multicastem - teoretycznie mógłbyś uruchomić 2 procesy minidlna - każda w innej podsieci
nie próbowałem takiego rozwiązania.
Dzieci na jednym tv lub lapku a ja na wielkim 56 cali coby wszystko im widać było. Znaczy tym potworom których dzieci nie powinny oglądać. Niestety mój tv nie obsługuje smb więc udostępnianie z hasłem odpada.
to ja bym rozdzielił sieci, w których działają te urządzenia i puścił tam odpowiednio skonfigurowane minidlna
No aż tak dobry w te klocki to jeszcze nie jestem, może z rozdzielenie sieci to sobie jeszcze poradzę na przykładzie powiedzmy gościnnej sieci Wi-Fi ale uruchomienie drugiego serwera DLNA to raczej przekracza moje możliwości. Jakaś podpowiedź?
w tym nie pomogę, nie korzystam i nie korzystałem z minidlna
W konfigu zmieniasz dwie rzeczy - interfejs na którym ma słuchać i port. I tyle.
Ale przecież można stworzyć dwa pliki konfiguracyjne i uruchomić ile sie chce razy miniDLNA z parametrem -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych - ustawic porty rozne i bedzie dzialac
No tak. Lub podmienić uci w locie, i tak na jedno wychodzi.
Ale przecież można stworzyć dwa pliki konfiguracyjne i uruchomić ile sie chce razy miniDLNA z parametrem -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych - ustawic porty rozne i bedzie dzialac
Wybaczcie zielonemu że pyta o oczywiste, z plikami konfiguracyjnymi sobie poradzę, porty ustawić potrafię natomiast z uruchomieniem poproszę za rączkę bo nie kumam parametru -c i wskazaniem różnych plików konfiguracyjnych. Sorki, dopiero się uczę.
Akurat -f a nie -c. Minidlna można uruchomić z parametrem -f nazwa_pliki, wtedy konfigurację bierze z tego pliku a nie domyślnego.
Aha to zajarzyłem w tej chwili, że prawdopodobnie nie chodzi o /etc/config/minidlna więc poproszę o jeszcze krótkie wyjaśnienie najlepiej z przykładem bo tak najlepiej się uczyć.
Z /etc/config/minidlna powstaje właściwy konfig który jest zapisywany w /tmp/minidlna.conf. Jak spojrzysz do /etc/init.d/minidlna zobaczysz że minidlna jest uruchamiane jako
/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna.conf
Więc zrób sobie dwa właściwe pliki i odpalaj
/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna1.conf
/usr/sbin/minidlna -f /tmp/minidlna2.conf
Zajarzyłem, Cezary jesteś wielki.
Przepraszam, parametr -f
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → miniDLNA
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc