Temat: Montaz czujnikow

Witam
Pytanie nie zwiazane z openwrt ale mysle ze znajde tu odpowiedz. Jestem na etapie remontu domu i musze polozyc kable pod czujniki. Gdzie Wy montujecie czujniki w pokojach, tak zeby dobrze mierzyl temperature i ladnie to wygladalo?

2

Odp: Montaz czujnikow

Możesz pociągnąć skrętkę do włączników i tam umieścić czujnik. Będziesz miał przygotowane pod późniejsze sterowanie oświetleniem.

3

Popieram skrętaka najlepiej do każdego włącznika. Czujnik możesz zrobić aby delikatnie wystawał przy włączniku.

4

W okolicach włącznika wynik będzie jak najbardziej wiarygodny, bo na górze jak wiemy cieple się zbiera a na dole zimne powietrze,

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

przylacze sie do dyskusji:

wystające ze ściany "coś" w okolicy włącznika to średni pomysł. Jeśli chodzi o wiarygodność odczytu jest to jak najbardziej właściwe miejsce, ale osobiście mam obawy o estetykę takiego rozwiązania. W niedługim czasie, wokół czujnika zacznie zbierać się z brud, gdyż za każdym razem, włączając/wyłączając światło będzie się palcami "jeździło" po czujniku. dookoła niego będzie zbierał się brud (wiadomo, że np dzieci nie da się zawsze upilnować by umyły dłonie, dorosły, np wychodząc w pośpiechu z kuchni też nie zawsze zdąży je umyć).

Takie miejsce byłoby akceptowalne, gdyby czujnik znajdował się w jakiejś większej obudowie, np wielkości włącznika. Ewentualnie aby znalazł się w pewnej odległości od niego (20cm?).

Poza tym nie oszukujmy się, ale czujnik w obudowie będzie najzwyczajniej w świecie bardziej estetyczny niż wystający że ściany kabelek z czymś na końcu.

6

Nie goraczkuj sie tak jak nie wiesz o co chodzi. Nie bedzie widac zadnych drucikow ani nic innego. Delikatnie bedzie wystawal czujnik na 1mm

7

Dudzio, no właśnie o tym mówię, nie miałem na myśli żadnego druciarstwa, ale o wszelkie wystające z powierzchni ściany elementy. Myślę, że w tym akurat nie trzeba studiów by skumać o co chodzi? Chyba, że uważasz inaczej...

8

Nie podobaja mi sie to rozwiazanie, dziala tylko na 220 V a ja mam otwieranie bramy i furtki na podanie sygnalu "-" 3,5 V na sterownik jako impuls - przekazniki sa uniwersalne, to rozwiazanie jest dobre dla urzadzen 220 V

9

leszektg napisał/a:

Witam
Pytanie nie zwiazane z openwrt ale mysle ze znajde tu odpowiedz. Jestem na etapie remontu domu i musze polozyc kable pod czujniki. Gdzie Wy montujecie czujniki w pokojach, tak zeby dobrze mierzyl temperature i ladnie to wygladalo?

Imho umiesc je po prostu wewnatrz puszek elektrycznych i tam gdzie jest sens doprowadz dodatkowa skretke albo kabelek trzyzylowy, zaleznie od tego ile masz na to budzetu i czy planujesz cos wiecej. Ja mam gniazda sieciowe podwojne - lan i telefon, wiec telefon sluzy za wyjscie dla czujnika i juz. Podejrzewam ze chodzi o prosty monitoring a nie rejestracje danych do badan naukowych.