Chrisjan napisał/a:Panowie, wyluzujcie.... czy ja mam do kogoś jakiekolwiek pretensje?
Napisałem tylko że potwierdzam dokładnie te same spostrzeżenia które ma autor wątku.
Dokładnych danych nie przytaczam, bo piszę z pamięci.
Nie twierdzę że jestem znawcą, baaa napewno nie jestem. Moja dotychczasowa widza opiera o dotychczasowe skonfigurowanie i bezproblemowe działanie Gargoyla na 1043ND. Wszyskie ustawienia (no poza tym że WDR4300 działa w trybie dwuzakresowym) pozostają w zasadzie identyczne. Próbowałem różnych kanałów i działania jedynie w trybie jednozakresowym - nic to nie zmienia.
Wcześniej pojawia się w wątku infomacja że problem zaczął występować po wprowadzeniu nowych sterowników do Gargoyla, tego jeszcze nie sprawdzałem - ale zakładam że tak może byc, skoro moje spostrzeżenia z działania najnowszego Gargoyla są zbiezne ze spostrzeżeniami autora.
Nie mam do nikogo pretensji, nie żadam darmowej pomocy, nie wieszam psów na tworzących projekt - zwyczajnie potwierdzam to co opisał autor w pierwszym poście.
No to teraz, tak na zdrowy, chłopski rozum zastanów się nad tym: Ty i autor wątku na konkretnej wersji oprogramowania, na konkretnym urządzeniu informujecie o problemach. Ja (i nie tylko), na tej samej wersji, na tym samym modelu urządzenia nie mam takich problemów. To skąd i na jakiej podstawie wnioskujesz, że winne jest oprogramowanie, a nie tzw. "otoczenie", czyli po pierwsze klienci, z których korzystasz, zapełnienie pasma innymi sieciami, a w ostateczności - router, ale od strony sprzętowej? Przecież to wszystko, to "naczynia połączone", jedno zależy od drugiego, a to drugie od pierwszego i trzeciego. Router nie pracuje w próżni tylko w konkretnej lokalizacji, z konkretnymi urządzeniami klienckimi, w jakimś stopniu zajętym paśmie. Nie można tak po prostu wziąć sobie routera z jakimś tam oprogramowaniem X i jednoznacznie stwierdzić, że w takiej konfiguracji działa źle, bez nakreślenia całościowego obrazu instalacji, wskazaniu konkretnych ustawień itd.
Albo szukasz przyczyny i potem ewentualnie rozwiązania swojego problemu (o ile takie rozwiązanie w ogóle istnieje), albo nie stawiaj tez typu "router X z oprogramowaniem Y w wersji Z jest nieużyteczny". Biorąc pod uwagę ilość informacji jakie podałeś i opis Twojego problemu, to moim skromnym zdaniem jest to zbyt daleko posunięte uproszczenie tematu i wprowadzanie innych w błąd. U Ciebie jest źle, u mnie jest dobrze, wnioski? Żadne - za mało dodatkowych informacji.
Poza tym, naprawdę zastanowiłbym się, czy z Twoim egzemplarzem WDR4300 jest na pewno wszystko w porządku od strony sprzętowej. Jak masz możliwość, pożycz i postaw w to samo miejsce inną sztukę i sprawdź jak się zachowuje.
pasza napisał/a:Nic nie zapomniałem nie podałem bo były to rożne kanały a najczęściej 1,13,9
Na oryginalnym 3 kreski jak nie używam to nawet 1 , Gargoyle full 5 kresek czasami 4 a transfery słabsze.
Tak jest i było zawsze , ja zawsze sprawdzam sygnał jak zmieniam firmware a zmieniam i testuję b.często.
Jak zawsze jesteś taki precyzyjny... jednostka "kreska" to z jakiej dziedziny?