26 (edytowany przez pasza 2013-10-15 10:50:44)

Odp: TL-WDR4300 problemy z WiFi, test różnych firmware, podsumowanie

pepe2k napisał/a:

Oficjalny soft od TP-Linka znany jest z tego, że tak ustawia radio, żeby po pierwsze walić pełną mocą, a po drugie -  nie interesować się innymi użytkownikami pasma.

itd. itd.

Bzdura, oficjalny daje sporo słabszy sygnał jak na Grgoyle czy dd-wrt a mimo tego wyniki transferów są znacznie lepsze.
Sprawdzałem to wielokrotnie na oryg sygnał -70 Gargoyle -60 i tak jest zawsze na tablecie.

A w ustawieniach wifi  na 2,4 nie ma żadnej filozofii tym bardziej że Gargoyle ma tylko wybór kanału i szerokość.
(pomijam standard bo tam niema realnie żadnego wyboru)
Wystarczy aby ustawił na szerokość 20 i sprawdzał co 2 i szybciutko zobaczy gdzie najlepiej
Mi WDR4300 używam tylko radia 2,4Ghz działa znakomicie , eter zaśmiecony 10metrów 2 ściany połączenie z WR841 270-300 Mb/s ,ba tablet się  łączy nawet na parkingu ~18m w linii prostej  do pokonania pół budynku  czyli kupa ścian i to pod ukosem , więc z mego punktu widzenia  radio w WDR4300 jest dobre.

27

pasza napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Oficjalny soft od TP-Linka znany jest z tego, że tak ustawia radio, żeby po pierwsze walić pełną mocą, a po drugie -  nie interesować się innymi użytkownikami pasma.

itd. itd.

Bzdura, oficjalny daje sporo słabszy sygnał jak na Grgoyle czy dd-wrt a mimo tego wyniki transferów są znacznie lepsze.
Sprawdzałem to wielokrotnie na oryg sygnał -70 Gargoyle -60 i tak jest zawsze na tablecie.

Zapomniałeś dodać "u mnie, na takim i takim kanale". Z moich doświadczeń z wieloma egzemplarzami WDR3600/4300 w różnych warunkach/lokalizacjach (postawiłem tego ze 30-40 sztuk) wynika coś zupełnie innego, ale z Tobą w polemikę nie będę się wdawać, bo jak Tobie brakuje argumentów, to najczęściej podsumowujesz czyjeś wnioski stwierdzeniem "bzdura" smile

28

Panowie, wyluzujcie.... czy ja mam do kogoś jakiekolwiek pretensje?
Napisałem tylko że potwierdzam dokładnie te same spostrzeżenia które ma autor wątku.
Dokładnych danych nie przytaczam, bo piszę z pamięci.

Nie twierdzę że jestem znawcą, baaa napewno nie jestem. Moja dotychczasowa widza opiera o dotychczasowe skonfigurowanie i bezproblemowe działanie Gargoyla na 1043ND. Wszyskie ustawienia (no poza tym że WDR4300 działa w trybie dwuzakresowym) pozostają w zasadzie identyczne. Próbowałem różnych kanałów i działania jedynie w trybie jednozakresowym - nic to nie zmienia.
Wcześniej pojawia się w wątku infomacja że problem zaczął występować po wprowadzeniu nowych sterowników do Gargoyla, tego jeszcze nie sprawdzałem - ale zakładam że tak może byc, skoro moje spostrzeżenia z działania najnowszego Gargoyla są zbiezne ze spostrzeżeniami autora.

Nie mam do nikogo pretensji, nie żadam darmowej pomocy, nie wieszam psów na tworzących projekt - zwyczajnie potwierdzam to co opisał autor w pierwszym poście.

29 (edytowany przez pasza 2013-10-15 11:15:15)

pepe2k napisał/a:

Zapomniałeś dodać "u mnie, na takim i takim kanale":)

Nic nie zapomniałem nie podałem bo były to rożne kanały a najczęściej 1,13,9
Na oryginalnym 3 kreski jak nie używam to nawet 1 , Gargoyle full 5 kresek czasami 4 a transfery słabsze.
Tak jest i było zawsze , ja  zawsze sprawdzam sygnał jak zmieniam firmware a zmieniam i testuję b.często.

30 (edytowany przez pepe2k 2013-10-15 11:23:56)

Chrisjan napisał/a:

Panowie, wyluzujcie.... czy ja mam do kogoś jakiekolwiek pretensje?
Napisałem tylko że potwierdzam dokładnie te same spostrzeżenia które ma autor wątku.
Dokładnych danych nie przytaczam, bo piszę z pamięci.

Nie twierdzę że jestem znawcą, baaa napewno nie jestem. Moja dotychczasowa widza opiera o dotychczasowe skonfigurowanie i bezproblemowe działanie Gargoyla na 1043ND. Wszyskie ustawienia (no poza tym że WDR4300 działa w trybie dwuzakresowym) pozostają w zasadzie identyczne. Próbowałem różnych kanałów i działania jedynie w trybie jednozakresowym - nic to nie zmienia.
Wcześniej pojawia się w wątku infomacja że problem zaczął występować po wprowadzeniu nowych sterowników do Gargoyla, tego jeszcze nie sprawdzałem - ale zakładam że tak może byc, skoro moje spostrzeżenia z działania najnowszego Gargoyla są zbiezne ze spostrzeżeniami autora.

Nie mam do nikogo pretensji, nie żadam darmowej pomocy, nie wieszam psów na tworzących projekt - zwyczajnie potwierdzam to co opisał autor w pierwszym poście.

No to teraz, tak na zdrowy, chłopski rozum zastanów się nad tym: Ty i autor wątku na konkretnej wersji oprogramowania, na konkretnym urządzeniu informujecie o problemach. Ja (i nie tylko), na tej samej wersji, na tym samym modelu urządzenia nie mam takich problemów. To skąd i na jakiej podstawie wnioskujesz, że winne jest oprogramowanie, a nie tzw. "otoczenie", czyli po pierwsze klienci, z których korzystasz, zapełnienie pasma innymi sieciami, a w ostateczności - router, ale od strony sprzętowej? Przecież to wszystko, to "naczynia połączone", jedno zależy od drugiego, a to drugie od pierwszego i trzeciego. Router nie pracuje w próżni tylko w konkretnej lokalizacji, z konkretnymi urządzeniami klienckimi, w jakimś stopniu zajętym paśmie. Nie można tak po prostu wziąć sobie routera z jakimś tam oprogramowaniem X i jednoznacznie stwierdzić, że w takiej konfiguracji działa źle, bez nakreślenia całościowego obrazu instalacji, wskazaniu konkretnych ustawień itd.

Albo szukasz przyczyny i potem ewentualnie rozwiązania swojego problemu (o ile takie rozwiązanie w ogóle istnieje), albo nie stawiaj tez typu "router X z oprogramowaniem Y w wersji Z jest nieużyteczny". Biorąc pod uwagę ilość informacji jakie podałeś i opis Twojego problemu, to moim skromnym zdaniem jest to zbyt daleko posunięte uproszczenie tematu i wprowadzanie innych w błąd. U Ciebie jest źle, u mnie jest dobrze, wnioski? Żadne - za mało dodatkowych informacji.

Poza tym, naprawdę zastanowiłbym się, czy z Twoim egzemplarzem WDR4300 jest na pewno wszystko w porządku od strony sprzętowej. Jak masz możliwość, pożycz i postaw w to samo miejsce inną sztukę i sprawdź jak się zachowuje.

pasza napisał/a:

Nic nie zapomniałem nie podałem bo były to rożne kanały a najczęściej 1,13,9
Na oryginalnym 3 kreski jak nie używam to nawet 1 , Gargoyle full 5 kresek czasami 4 a transfery słabsze.
Tak jest i było zawsze , ja  zawsze sprawdzam sygnał jak zmieniam firmware a zmieniam i testuję b.często.

Jak zawsze jesteś taki precyzyjny... jednostka "kreska" to z jakiej dziedziny? smile

31

Ale z drugiej strony tak na zdrowy chłopski rozum zastanów się Ty:
- skoro w 1043ND z wgranym Gargoylem - wszystko działa ok
- skoto przy tych samych ustawieniach i tym samym sofcie w wdr4300 nie działa ok
- skoro przy sofcie oryginalnym w wdr4300 jest wszysko ok (poza ograniczeniami wynikającymi z oryginalengo softu - mi np bardzo potrzebny jest serwer oscam)
- skoro na innym egzemplarzy wdr4300 (kolegi krynio) objawy są identycznei potwierdzone skrupulatnymi wynikami.
- skoro na innym egzemplarzu wdr4300 (kolegi krynio) wszyko działa ok na wcześniejszej wersji gargoyle (u siebie jeszcze tego nie sprawdzałem, ale postaram się sprawdzić dziś)

To w zasadzie wszystko wskazuje że coś jest nie tak w na linii WDR4300-nowa wersja Gargoyle.
Oczywiście może być też inaczej, niemniej moim postem chciałem tylko potwierdzić spostrzeżenia autora wątku.

32 (edytowany przez pepe2k 2013-10-15 19:47:48)

Chrisjan napisał/a:

- skoro w 1043ND z wgranym Gargoylem - wszystko działa ok
- skoto przy tych samych ustawieniach i tym samym sofcie w wdr4300 nie działa ok

To są dwa zupełnie różne urządzenia. Porównywanie ich na zasadzie "takich samych ustawień" nie ma zupełnie sensu. W dodatku WR1043ND wręcz słynie z tego, że ma bardzo dobre radio (mam do dzisiaj i nie zamierzam się go pozbywać).

Chrisjan napisał/a:

To w zasadzie wszystko wskazuje że coś jest nie tak w na linii WDR4300-nowa wersja Gargoyle.

Jakby rzeczywiście tak było, to ja i wielu innych użytkowników korzystających z tego tandemu też musielibyśmy mieć takie same problemy jak Wy. Pisałem to wielokrotnie, ale napiszę raz jeszcze - router nie pracuje w próżni i nie sam. Zrób dokładniejsze testy, sprawdź kilka różnych wersji, ustawień i dopiero wyciągaj jakieś wnioski.

Gargoyle może predysponuje do tego żeby być systemem łatwym w użytkowaniu i konfiguracji (typu "wyklikaj sobie wszystko"), ale to nie zmienia faktu, że pod spodem nadal siedzi OpenWrt, które dodatkowo można sobie "dopasować" i zmienić pewne ustawienia, w tym te dotyczące pracy radia.

Edycja:
Po krótkiej rozmowie z Cezarym wpadło mi coś jeszcze do głowy, w kontekście sprzętowym, o czym zapomnieliśmy - przyjrzyj się uważnie gniazdom antenowym z zewnątrz i jak masz możliwości, to zdejmij pokrywę routera i zerknij na przewody antenowe od strony gniazd, ale w środku urządzenia. Może masz naderwane/uszkodzone przewód/przewody antenowe. Kiedyś trafiłem na router, w którym jedno z gniazd antenowych miało wciśnięty do środka bolec sygnałowy.

33

Panowie jest progres smile

Po zainstalowaniu Gargoyle 1.5.10.14 w moim TL-WDR4300 problemy z WiFi w znacznym stopniu ustąpiły. Po krótkim użytkowaniu w zasadzie na 20MHz problemów nie stwierdziłem, jedynie na 40MHz dochodzi do częstego zrywania połączenia, lecz biorąc pod uwagę zaśmiecony eter, po drodze dwie ściany, spora zapakowana szafa, routery w kontach przyjmijmy że to normalne.

Zmiany w ath9k, rtlwifi, ipv6 okazały się skuteczne.

Dziękuję i pozdrawiam.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

34

To może jakieś porównanie na koniec?
Pisałeś że najlepiej ci chodzi z dd-wrt a następnie starszym Gargoyle
Ale jak się to ma do najnowszego Gargoyle 1.5.10.14
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=88642#p88642

35

Witam,

Ja juz wczesniej pisałem posta o tym. U mnie to samo było na 1.5.10.12. Wróciłem na stock i czekam na nowsze sterowniki.

Pozdro

36 (edytowany przez moll47u 2013-10-22 14:48:16)

Witam,

Czy ktoś testował już na nowym wydaniu 1.5.11.1 ?
Jak wydajność?

Jak z innymi klonami openwrt?
Muszę zmienić stocka na coś innego bo ustawicznie mi się usługa dyndns wiesza ;-[ na 1043 i Gargoyle by osby było ok ;-/

37

Które konkretnie dyndns?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

38 (edytowany przez DjPiotrus 2013-11-24 08:13:31)

Kupiłem właśnie 4300   i mam te same problemy z poziomem sygnału (czyli słaby po instalacji gargoyla)   , wybranie kanału 40MHz  i domeny PL   wywala połączenie lub całkowicie nie można się podłączyć do sieci , ustawione szyfrowanie wpa2-psk , na kanale 20 MHz jest ok   , problem nie występuję przy połączeniu 5GHz czyli wygląda na jakiś błąd w sterowniku atherosa
Postawiłem 4300 w tym samym miejscu co wczesniej był 1043  sygnał słabszy o ok 12 dBi , sprawdziłem wszystkie kanały i nie wygląda to dobrzee   oryginał OFW  jest ok

39

@krynio

Wgrałem wersję "gargoyle-1.5.10.14-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin", która u Ciebie dobrze działa - niestety u mnie na niej nie działa WebCam - wywala jakiś błąd przy wejściu na tę zakładkę, a jak to wygląda u Ciebie ?

40

remo179 napisał/a:

nie działa WebCam - wywala jakiś błąd przy wejściu na tę zakładkę

Gdybyś się jeszcze pochwalił jaki to błąd, to może ktoś byłby w stanie Ci powiedzieć, w czym rzecz. "Jakiś błąd" to mało precyzyjne określenie.

41

pepe2k napisał/a:
remo179 napisał/a:

nie działa WebCam - wywala jakiś błąd przy wejściu na tę zakładkę

Gdybyś się jeszcze pochwalił jaki to błąd, to może ktoś byłby w stanie Ci powiedzieć, w czym rzecz. "Jakiś błąd" to mało precyzyjne określenie.

Zgadzam się z Tobą - niestety nie zapisałem go, a obecnie znów wróciłem do najnowszej wersji (która na razie znów działa prawidłowo)

Natomiast co do błędu to wyświetliło że coś jest nieprzetłumaczone i ścieżkę dostępu to webcam.s lub coś takiego

42

To wiemy i zostało już poprawione w repo.

43

Jest jedna prawidłowość z zawieszkami 2,4 w 4300 , przy małym ruchu działa a już pobierając większy plik powyżej z prędkością pow 10Mb/s   router dostaje zawieszki , w tym samym czasie 5GHz działa normalnie , jest to bardzo dziwne i żadna zmiana kanałów szerokości i kraju nie pomaga, sprawdzony na kilku zasilaczach nawet 5A i to nie to .

Musimy poczekać chyba na aktualizację sterownika do WiFi   , inaczej nie można komfortowo pracować bez rozpinek bez przyczyny.  Jutro robię testy na starszych wersjach od 1.5.8 w górę bo nie pamiętam jaka była pierwsza już na AA

44

To sprawdź trunka, ma nowsze sterowniki. Na jakieś większe zmiany w AA to raczej nie masz co liczyć.

45

Cezary napisał/a:

To wiemy i zostało już poprawione w repo.

Cezary co chciałeś przez to powiedzieć ?

jeżeli poprawione to gdzie mogę znaleźć tę poprawioną wersję (chodzi o tę:gargoyle-1.5.10.14-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin)

"repo" - nie bardzo rozumie ten skrót ?

46

Repozytorum ze źródłami. Paczek jeszcze nie przygotowywałem.

47

Czyli możemy liczyć na wersję nową gargoyle-1.5.10.14-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin ?

kiedy będziesz w stanie ją udostępnić ?

48

Raczej 1.5.11.3. Będzie udostępnione jak będzie gotowe, na razie nie jest jeszcze.

49 (edytowany przez DjPiotrus 2013-11-25 13:01:25)

Dzisiaj testuje DD-WRT na routerku i wniosek jest ten sam co z softem GArgoyle ; żadnych znaczących zmian do problemów jakie mamy , sygnał sieci skacze(mam czysto w eterze )  czyli narazie czekamy na jakąś wersje "normalnie używalną"

Nie testowałem trunka , tam są już jakieś poprawki ?   proszę jakiś link do najnowszego jeśli można

50

DjPiotrus napisał/a:

Dzisiaj testuje DD-WRT na routerku i wniosek jest ten sam co z softem GArgoyle ; żadnych znaczących zmian do problemów jakie mamy , sygnał sieci skacze(mam czysto w eterze )  czyli narazie czekamy na jakąś wersje "normalnie używalną"

Na OFW nie masz tych problemów?