1 (edytowany przez krynio 2013-10-18 15:40:05)

Temat: TL-WDR4300 problemy z WiFi, test różnych firmware, podsumowanie

Zaniepokojony że z moim nowym TP-Link TL-WDR4300 v1.5 może być coś nie tak (mam spore problemy z połączeniami WiFi) zrobiłem kilka testów, które moim zdaniem wykluczają awarię TL-WDR4300 v1.5.

Procedura testowa:
- lokalizacja urządzeń zawsze taka sama
- test, zawsze na czystym firmware (bez extroot itp.)
- wybór kanałów 10 i 11 na podstawie 2 różnych programów android Wifi analyzer, niestety eter wokół dość mocno zapchany, zmienny
Żałuję że nie spisałem jakości sygnału "dBm" dla poszczególnych testów, pomyślałem o tym jak już byłem pod koniec testów :-(

1) TP-Link TL-WDR4300 v 1.5 (wewnątrz na płycie jest nadruk Rev: 1.3, a na obudowie jest naklejka Ver. 1.5)
Firmware original wdr4300v1_en_3_13_33_up_boot(130617)
Tryb pracy AP
Testowane ustawienia: 20 i 40 MHz
Kanał Auto (na auto wybrało kanał 11)

Połączenia przez WiFi (klienci)

Android WiFi działa na 20 i 40 MHz

TP-Link TL-WR1043ND
Firmware Gargoyle 1.5.6 (r33081)
Tryb pracy Most bezprzewodowy/przekaźnik

działa na 20 i 40 MHz

2) TP-Link TL-WDR4300 v 1.5
Firmware original wdr4300v1_en_3_13_33_up_boot(130617)
Tryb pracy AP
Kanał Auto (na auto wybrało kanał 11)

Android WiFi działa na 20 i 40 MHz

TP-Link TL-WR1043ND
Firmware 1.5.10.12 (r37768)

na 20 MHz "działa/nie działa" działa ale tylko zaraz po połączeniu z TL-WDR4300 czyli kliknięcie na skanuj wybranie z listy TL-WDR4300, wpisanie hasła szyfrowania i zapisanie zmian. Wystarczy zrobić tylko restart lub odłączyć na chwilę zasilanie i włączyć to TL-WR1043ND po podniesieniu utraci wcześniejsze połączenie, i po DHCP komputer PC podłączony kablem UTP do TL-WR1043ND dostaje "dziki" adres 169.254.112.9 maska 255.255.0.0 bramy brak

na 40 MHz nie działa w ogóle

3) TP-Link TL-WDR4300 v 1.5
Firmware Gargoyle 1.5.10.12 (r37768) by obsy
Tryb pracy AP
Testowane kanały: ustawiony z ręki kanał 11 i za pomocą Wyszukaj najlepszy (wybrało kanał 10)

Android WiFi

na kanale 11 i 20 MHz zazwyczaj działa, czasem występują chwilowe problemy
na kanale 10 i 20 MHz nie działa (tzn. połączenie wifi z TL-WDR4300 jest nawiązane cały czas ale internet itp. nie działa)

TP-Link TL-WR1043ND
Firmware Gargoyle 1.5.6 (r33081)

na kanale 11 i 20 MHz działa
na kanale 10 i 20 MHz działa

4) TP-Link TL-WDR4300 v 1.5
Tryb pracy AP
Testowane kanały: ustawiony z ręki kanał 11 i za pomocą Wyszukaj najlepszy (wybrało kanał 10)

Android WiFi
na kanale 11 i 20 MHz działa w kratkę (tzn. połączenie wifi z TL-WDR4300 jest nawiązane cały czas ale z internetem bywa różnie)
na kanale 10 i 20 MHz działa w kratkę (tzn. połączenie wifi z TL-WDR4300 jest nawiązane cały czas ale z internetem bywa różnie)

TP-Link TL-WR1043ND

na kanale 11 i 20 MHz ogólnie działa, choć potrafi chwilowo zerwać połączenie 
na kanale 10 i 20 MHz ogólnie działa, choć potrafi chwilowo zerwać połączenie

5) TP-Link TL-WDR4300 v 1.5
Firmware Gargoyle 1.5.9 z gargoyle-router.com
Tryb pracy AP

Android WiFi
na kanale 11 i 20 MHz działa niesamowicie, jakość sygnału na poziomie -50, -55 dBm
na kanale 10 i 20 MHz działa niesamowicie, jakość sygnału na poziomie -50, -55 dBm

na 40 MHz działa w kratkę, potrafi zgubić połączenie, sieć poza zasięgiem

TP-Link TL-WR1043ND

na kanale 11 i 20 MHz działa
na kanale 10 i 20 MHz działa

na 40 MHz działa

Podsumowanie:
najlepiej pod względem połączeń WiFi wypada oryginalne firmware TP-Link
niewiele ustępuje wersja Gargoyle 1.5.9 (choć może pod względem WiFi jest tak samo jak oryginał, potrzeba więcej testów aby to stwierdzić)
najgorzej z testów wypadło Gargoyle 1.5.10.12 (r37768) by obsy
U osób gdzie eter nie jest tak zapchany jak u mnie prawdopodobnie Gargoyle 1.5.10.12 (r37768) by obsy, może działać zadowalająco.
Jak dla mnie za dużego wyboru nie ma. To co oferuje oryginalne firmware TP-Link, mi nie wystarcza jak większości użytkownikom tego forum. Więc pozostaje czekać na kolejną wersję Gargoyle z odpowiednimi zmianami, lub przesiąść się na starszą wersję. Nigdzie poza eko.one.pl  / Gargoyle takiego wsparcia i rozwoju nie widziałem, więc w zasadzie nie ma na co zmienić.

Trochę się post rozjechał. Dokonałem edycji żeby zachować przejrzystość i ciągłość informacji.

Edycja_1 http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=86815#p86815
Edycja_2 http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=88936#p88936

Pozdrawia Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: TL-WDR4300 problemy z WiFi, test różnych firmware, podsumowanie

Do AA nie ma nowszych sterowników. Możesz trunka sprawdzić, wiele zmian sterowniki już tam dodali.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Do AA nie ma nowszych sterowników. Możesz trunka sprawdzić, wiele zmian sterowniki już tam dodali.

Nie ma i nie będzie? czy na razie nie ma. Możesz podać linka do tego trunka, niby namierzyłem ale wolę się upewnić. Jak trunka ogarnę to sprawdzę.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

4

http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ar71xx/

Czy będzie aktualizacja tego nikt nie wie. Nawet czy 12.09.1 się oficjalnie w końcu doczekamy.

5

Dzięki za linka do trunka, lecz wolę zostać przy Gargoyle.
Masz może starsze obrazy Gargoyle PL squashfs-sysupgrade wersje wymienione poniżej dla TP-Link TL-WDR4300 oraz TP-Link TL-WR1043ND.
- Gargoyle 1.5.10.9 (forumowicz marczelo, twierdzi że na tej wersji TL-WDR3600 nie miał problemów z WiFi)
- Gargoyle 1.5.9.12 (z tego co sprawdziłem w changelog jest to wersja przed ostatnimi zmianami w sterowniku ath9k)
- lub inna możliwie najnowsza wersja Gargoyle PL  ze starszym sterownikiem.
Proszę o linka.

Krynio

6

Ja nie mam.

7 (edytowany przez marczelo 2013-09-29 22:30:33)

krynio

Witam  mam stare obrazy ale do mojego (WDR3600)

Tak będzie ciężko szukaj w necie, wersja 1.5.10.9 ( była u mnie ok chyba wrócę znów do tej starej sprawdzonej wersji

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

8

Witam ponownie,

Starsze wydania Gargoyle PL w wersjach 1.5.9.x oraz 1.5.10.x dla różnych modeli routerów znalazłem na chomiku (może komuś się przyda), http://chomikuj.pl/szwagierluki/Gargoyle_PL/   oczywiście nie ponoszę odpowiedzialności za zawartość obrazów, ja testowałem 2 i były ok.

Zrobiłem kolejne, krótkie testy różnych firmware tym razem z podaniem jakości sygnału dBm

Procedura testowa
- TP-Link TL-WDR4300 v1.5 jako AP, Standard tylko N+G+B, Szerokość tylko 20 MHz, Kanał tylko 11, Szyfrowanie WPA2 PSK, zawsze czysta instalka bez extroot itp.
- Android klient WiFi, telefon Sony Ericsson Xperia mini pro (custom rom Real ICS r6, kernel KRsH), jakość sygnału mierzona za pomocą 2 różnych programów WiFi Analyzer
- urządzenia nie zmieniały swojej lokalizacji (z wyjątkiem telefonu, krążyłem nim nad biurkiem w koło w odległościach max 30 cm)

Gargoyle Version:1.5.9 EN z gargoyle-router.com moc -52 do -65 dBm. średnio -55 dBm, zazwyczaj mniej jak -60 dBm nie spadało. Czasem chwilowo pojawiało się nawet -48 dBm. Internet działa.

Wersja Gargoyle:1.5.10.9 (r37630), by obsy moc -60 do -75 dBm zazwyczaj -65 dBm. Internet działa.

Wersja Gargoyle:1.5.9.12 (r36652), by obsy moc -60 do -75 dBm zazwyczaj -65 dBm. Internet działa.

Wersja Gargoyle:1.5.10.12 (r37768), by obsy moc -61 do -75 dBm zazwyczaj -65 do -67 dBm, co ciekawe Android cały czas miał połączenie WiFi ale internetu praktycznie nie było. Otwieranie strony itp. zazwyczaj kończyło się niepowodzeniem.

Oryginalne firmware, wdr4300v1_en_3_13_33_up_boot(130617) moc -60 do -79 dBm w jednym miejscu. Zazwyczaj od -61 do -70 dBm. Internet działa.

Podsumowania nie ma co pisać, wszytko widać :-)

Pozdrawia Krynio

9

Czekaj, czekaj... robisz testy przy pomocy telefonu z Androidem? Tylko, żaden inny klient?

10

pepe2k napisał/a:

Czekaj, czekaj... robisz testy przy pomocy telefonu z Androidem? Tylko, żaden inny klient?

Nie chcę się wdawać w zbędną polemikę. Zdaję sobie sprawę że można przeprowadzić szerszy test z większa ilością klientów, używając notebooka itp., ale w moim przypadku po co?
Na początku używałem Gargoyle 1.5.10.12 (r37768), by obsy , i jak wiesz z tą wersją oprogramowania miałem niesamowite problemy. Nawet sam klient Android nie działał, tzn. połączenie WiFi było nawiązane ale internetu nie było.
Na pozostałych w/w obrazach Gargoyle i Oryginał, klient android działa bez problemu. Test prosty i skuteczny. Oczywiście mogę jednocześnie używać kilenta TP-Link TL-WR1043ND, działa.
Pozdr.

11

Ach, nie doczytałem... tak trochę ciurkiem to wszystko napisałeś, że ciężko się połapać. Co to za urządzenie "Android klient WiFi"? Jakiś tablet?

Generalnie, moim zdaniem (słowo klucz!), Twoje testy pokazują... zupełnie nic. No, może jedynie to, że Twój "klient Android" jest cholernie kapryśny (próbowałeś zmienić wersję? Android jest znany z tego, że z Wi-Fi bywa w nim różnie, szczególnie wśród urządzeń typu "made in China" z super zintegrowanymi układami, w których masz 3G, GPS, BT i Wi-Fi na PCB o wielkości 3x4 cm).

Twój test, to moim zdaniem (kolejny raz - słowo klucz!), zero merytorycznych informacji. Kup porządną kartę, z pełną N-ką i dopiero testuj, najlepiej na obu pasmach, bo o tym, że w WDR4300/3600 radio na 2,4 GHz jest "słabe", wiedzą chyba już wszyscy, tyle razy się o tym pisało na tym forum.

Poza tym, testy z klientem/ami, w których siedzi jakaś tam karta marki "krzak", raczej nie "pełna N-ka", z anteną na PCB wielkości kawałka włosa łonowego... to żadne testy. Na sieć składa się nie tylko AP, ale i klienci, więc zanim zaczniesz podejrzewać o problemy z połączeniem AP, zerknij na to jakich klientów używasz, z jaką kartą, z jaką wersją systemu itd. Aktualnie używam TL-WDR4300, a po Twoim poprzednim temacie dot. problemów z Wi-Fi specjalnie zrobiłem aktualizację do przedostatniego wydania Gargoyle PL (....12) i... nadal żaden z klientów, ani na 2,4 GHz, ani na 5,0 GHz, nie ma u mnie problemów. Zarówno z połączeniem jak i z transmisją. A co najlepsze - mój tablet marki "krzak" zaczął łączyć się z wyższą prędkością big_smile

12

A jednak przekonałeś mnie abym odpisał, z szacunku do forumowiczów.

Pytasz co to za urządzenie "Android klient WiFi", a ja na to przecież jest napisane.

Piszesz "Twój "klient Android" jest cholernie kapryśny (próbowałeś zmienić wersję?...),
oraz "Twój test, to moim zdaniem (kolejny raz - słowo klucz!), zero merytorycznych informacji. Kup porządną kartę, z pełną N-ką i dopiero testuj...

A ja na to po co? Sprawa jest prosta, na bazie w trybie AP wcześniej miałem TP-Link TL-WR1043ND (jeszcze na Backfire) i inne urządzenia WiFi - klienci m.in. telefon Android. Wszystko działało bez najmniejszych problemów. Ostatnio zakupiłem TL-WDR4300 i zastąpiłem nim TP-Link TL-WR1043ND od razu stosując Gargoyle:1.5.10.12 (r37768), poza tym nic się nie zmieniło. Niestety internetu na tym samym Androidzie nie uzyskałem. Oczywiście nie zamierzam z tego tytułu zmieniać reszty sprzętu, lecz zacząłem szukać przyczyny. No i znalazłem, okazało się że tylko na Gargoyle:1.5.10.12 (r37768) mam takie problemy, na pozostałych działa. Fajne że u Ciebie działa, może masz bardziej sprzyjające warunki...
Zrobiłem testy dla siebie, które przyniosły skuteczne rozwiązanie. Spędziłem nad tym ze 2 popołudnia. W związku z tym że nie raz szukam i znajduję pomoc na tym forum, chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami aby inni nie musieli marnować czasu. Osób z problemami WiFi TL-WDR4300 przewija się tu sporo.

Pozdrawiam, bez odbioru :-)

13

krynio napisał/a:

[...]poza tym nic się nie zmieniło[...]

Jesteś pewien tego stwierdzenia? Jesteś pewien, że na 2,4 GHz nagle nie pojawiły się nowe nadajniki w pobliżu, a może ktoś kupił sobie zestaw mysz+klawiatura na 2,4 GHz?

Poza tym, zamieniłeś doskonały model, pod względem radia 2,4 GHz, TL-WR1043ND na TL-WDR4300, który w tym paśmie jest, moim zdaniem, taki sobie... Reasumując - moim zdaniem, to zmieniło się u Ciebie praktycznie wszystko, poza sprzętem klienckim smile

Ja nie neguję tego, że masz u siebie problemy z Wi-Fi i tego, że przejście na inną wersję mogło je rozwiązać. Rzecz w tym, że tak naprawdę dowiesz się o tym dopiero za kilka, kilkanaście dni ciągłej pracy sieci. Dwa wieczory na testy, to za mało... Skąd wiesz, czy w weekend sąsiad nie zacznie sobie przesyłać na 2,4 GHz 1 TB danych i... nagle problemy znowu wrócą? Moim zdaniem, nie znalazłeś jednoznacznej przyczyny swoich problemów, głównie dlatego, że z góry ustaliłeś "winowajcę", a testy zrobiłeś tylko po to, żeby się w tym przekonaniu utwierdzić.

Kiedyś zmagałem się z podobnym problemem, szastałem wersjami i ustawieniami, a winowajcą okazał się "sąsiad przez ścianę", który miał Wi-Fi ustawione na 40 MHz, praktycznie na tych samych kanałach jak u mnie, ale jego nadajnik... był uruchamiany według harmonogramu - głównie wieczorem i z samego rana. Jak ja miałem czas na testy, to jego AP był wyłączony i testy wykazywały, że wszystko działa bez zarzutu... A wieczorem zaczynały się problemy, telefony nie chciały się łączyć, transfer spadał 10-krotnie itd.

krynio napisał/a:

W związku z tym że nie raz szukam i znajduję pomoc na tym forum, chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami aby inni nie musieli marnować czasu. Osób z problemami WiFi TL-WDR4300 przewija się tu sporo.

Wszystko fajnie, ale takimi "testami" wprowadzasz ludzi w błąd, bo na ich podstawie można stwierdzić, że wersja X jest gorsza/lepsza od wersji Y pod względem pracy radia. Rzecz w tym, że to stwierdzenie może być prawdziwe, ale tylko u Ciebie. Bo u mnie sprawa ma się inaczej, u kogoś innego może być jeszcze inaczej itd. I zauważ, że w Twoim wątku dot. problemów, poza mną wypowiadał się i inny posiadacz WDR4300, w dodatku z wersją Gargoyle ....12, który również nie ma takich problemów jak Ty. Wnioski każdy wyciągnie sobie sam.

Również pozdrawiam smile

14 (edytowany przez pasza 2013-10-01 21:33:02)

krynio napisał/a:

Jak dla mnie za dużego wyboru nie ma.

Ale ty  orgraniczyłeś się  tylko do Gargoyle PL by Obsy i oryG.
A można przecie  jeszcze:

Vargalex
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5273
Oryginalne Gargoyle na starych sterach
http://www.gargoyle-router.com/download.php
Openwrt ot yohimba
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6957 
Trunk http://trunk..?.html
Ale przede wszystkim zabrakło tu dd-wrt , a tam są wszyskie wydane
http://www.dd-wrt.pl/dd-wrtv2/down.php? … wdr4300v1/

Więc nic tylko testuj  bo wybór masz, testy  twe natomiast przydadzą się innym.

Ps.
Nie słuchać dezinformacji w stylu  pepe2k tylko testować i woski wyciągać samemu.
Po prostu każdy ma inne wymagania i inny test przeprowadza, bo co innego go interesuje.

15

Witam,

Mam pytanie, skierowane raczej głównie do Cezarego, który napisał:

Cezary napisał/a:

Do AA nie ma nowszych sterowników.....

Cezary napisał/a:

Czy będzie aktualizacja tego nikt nie wie....

Mianowicie, czy jest możliwość wykorzystać sterowniki ze starszej wersji Gargoyle Version:1.5.9 (gargoyle-router.com) do nowszej np. Gargoyle:1.5.10.12 (r37768). Jeśli tak, jakby taka modyfikacja miała wyglądać.

Pozdrawiam.

16

Skompilować system ze starą wersją sterowników.

17

Witam,
Niestety potwierdzam spostrzeżenia kolegi krynio.
Zakupiłem parę dni temu TP-Link TL-WDR4300 i o ile na stockowym oprogramowaniu chodzi całkiem przyzwoicie, to już wgranie do niego najnowszego Gargoyla (1.5.10.14) czyni go bezużytecznym.
Jakość połączeń dyrastycznie spada (z -56 dBm [150-300Mb/s] na stocku do -80 dBm [8-70 Mb/s] na Gargoyle - komp 4 m od routera bez żadnych przeszkód po drodze). Dodatkowo router zapewnia dostęp po Internetu jedynie przez parę chwil, później się zawiesza nie dając ostatecznie nawet dostępu do GUI Gargoyla.

18

Chrisjan napisał/a:

Jakość połączeń dyrastycznie spada (z -56 dBm [150-300Mb/s] na stocku do -80 dBm [8-70 Mb/s] na Gargoyle - komp 4 m od routera bez żadnych przeszkód po drodze)

Jeżeli przy 4 metrach odległości od routera (bez przeszkód po drodze) masz sygnał -56 dBm, to ja bym się już dawno zaczął zastanawiać , co ze sprzętem (zarówno z routerem jak i z kartą w komputerze) jest nie tak. Ja mam przez ścianę -41 dBm, a jak usiądę z laptopem w tym samym pomieszczeniu, to sygnał mam na poziomie -33 dBm.

Poziom sygnału -80 dBm jest praktycznie nieużyteczny. To prawie tak, jakby tego nadajnika w ogóle nie było, albo był z kilometr dalej, za jakimś lasem.

19 (edytowany przez Chrisjan 2013-10-15 09:00:36)

No dobra - jeżeli Ci to ma poprawić samopoczucie to router jest w innym pomieszczeniu, ale widzę go bezpośrednio przez otwarte drzwi..;) Dodatkowo to duża aglomeracja miejska więc zaśmiecenie eteru spore.
Sygnał oscyluje między 49-59 dBm - podałem  jedną wartość z pamięci dla zobrazowania różnicy.
Nie zmiena to faktu, że coś z Gargoylem dla tego TP_Linka jest nie tak.

P.S. Zgadza się -80dBm jest bezużyteczny - pisałem o tym w swoim poście - z Gargoyla na WDR4300 nie da się korzystać

20

Chrisjan napisał/a:

No dobra - jeżeli Ci to ma poprawić samopoczucie to router jest w innym pomieszczeniu, ale widzę go bezpośrednio przez otwarte drzwi..;) Dodatkowo to duża aglomeracja miejska więc zaśmiecenie eteru spore.
Sygnał oscyluje między 49-59 dBm - podałem  jedną wartość z pamięci dla zobrazowania różnicy.

Nie musisz mi poprawiać samopoczucia, bo u mnie wszystko jest OK, z tym samym modelem routera, z trochę starszą wersją Gargoyle smile Rozmawiamy cały czas o 2,4 GHz, zgadza się? Ta seria (WDR3600/4300) w tym paśmie nie sprawuje się za dobrze, żeby nie powiedzieć "tak sobie".

Chrisjan napisał/a:

Nie zmiena to faktu, że coś z Gargoylem dla tego TP_Linka jest nie tak.

To pochwal się jeszcze jak to wszystko u siebie ustawiłeś, pokaż jak wygląda u Ciebie eter w okolicy itd., najlepiej zanim wydasz ostateczny wyrok...

Chrisjan napisał/a:

P.S. Zgadza się - 80dBM jest bezużyteczny - pisałem o tym w swoim poście - z Gargoyla na WDR4300 nie da się korzystać

Generalizujesz, powinieneś raczej napisać: "u mnie nie da się korzystać". Zalecam podejście "najpierw szukam przyczyny problemów po swojej stronie, a dopiero potem w innych miejscach". A jak nie chcesz szukać przyczyny i rzeczywistego rozwiązania problemu, to po prostu korzystaj z OFW.

Podrzuć więcej informacji, to będziemy dumać nad Twoim problemem i szukać rozwiązania.

21

Tak - mówimy o 2,4.
Ustawienia dość standardowe - nie ma tam specjalnej magii chyba. Nie mam jak się nimi pochwalić bo jestem poza domem, a WDR4300 jako (póki co bezużyteczny) leży w szafce. Na miejsce wrócił wysłużony TP 1043ND, który z dokładnie tym samym fw, tymi samymi ustawieniami i w tym samym miejscu - działa problemowo.

Nie bardzo rozumiem czemu tak negujesz podawane fakty. Potwierdzam tylko to co napisał autor wątku - nie da się korzystać z nowego Gargoyla na WDR-4300 (przynajmniej u mnie, i jak widać z postu kolegi krynia u niego również).

PS. Na 5GHz jest odbiór odrobine lepszy (60-70 dBm, niemniej po chwili działania Ipad przestaje mieć dostęp do internetu pomimo trwającego połączenia z routerem)

22

No wróć do oryginału. Skoro sterowniki openwrt są dla ciebie nieużywalne to nad czym się tu w ogóle zastanawiać?

23

Każdy testuje  na urządzeniach które posiada bo to właśnie tym urządzeniom router ma służyć co jest chyba logiczne do bólu.
Nikt nie będzie kupował nowych urządzeń ani przeprowadzał testów na urządzeniach których nie używa, proste jak drut.

Ja natomiast mam problemy z tabletem Samsung  na najnowszym 1.5.10.14  o ile na 1.5.10.12 działało ok, to teraz co jakiś czas coś muli  a program fing  pokazuje ping na poziomie śr. 150 ms i zgubione pakiety (wcześniej ping był zawsze średni 2ms)

Ale uwaga tu nie jestem pewien czy to wina  firmware w wesji 1.5.10.14 czy też tego że zmieniłem tryb pracy radia z AP na AP+WDS , choć teoretycznie to nie powinno mieć wpływu.

24 (edytowany przez pepe2k 2013-10-15 10:26:01)

Chrisjan napisał/a:

Tak - mówimy o 2,4.
Ustawienia dość standardowe - nie ma tam specjalnej magii chyba.

Z takim podejściem, to ja się nie dziwię że masz problemy. Zdajesz sobie w ogóle sprawę z takich niuansów jak np. różna moc maksymalna w zależności od wybranego kanału/kanałów? Dla przykładu, dla WDR3600 (akurat tego mogę teraz poświęcić na testowanie, wgrywanie FW itd.), w paśmie 5 GHz jest to zakres od 15 do 19 dBm.

Chrisjan napisał/a:

Nie bardzo rozumiem czemu tak negujesz podawane fakty. Potwierdzam tylko to co napisał autor wątku - nie da się korzystać z nowego Gargoyla na WDR-4300 (przynajmniej u mnie, i jak widać z postu kolegi krynia u niego również).

Ja coś neguję? Ja Ci tylko pokazuję, że szukasz przyczyny swoich problemów tam, gdzie najpewniej jej nie ma. I nie bardzo rozumiem dlaczego z kolei Ty negujesz fakty, które stoją w opozycji do Twoich informacji? Napisz, że u Ciebie nie da się korzystać, pokaż jakich ustawień używasz, z jakich klientów korzystasz, jak wygląda zapełnienie pasma innymi sieciami, to podumamy i coś podpowiemy... W przeciwnym razie, to możemy się tak przerzucać na zasadzie "u mnie działa", a "u mnie nie działa" i nic z tego nie wyniknie. Autor tego wątku, zanim jeszcze przeprowadził testy, założył jaki ma być wynik i taki też otrzymał. Szczerze? O kant du... można ten wątek potłuc, bo poza tym że traktowany jest jako miejsce do wylewania żali, naprawdę nic istotnego do tematu nie wniósł z bardzo prostej przyczyny - nie argumentujecie swoich "narzekań" i nie chcecie dzielić się pełnymi informacjami dotyczącymi problemów.

Chrisjan napisał/a:

PS. Na 5GHz jest odbiór odrobine lepszy (60-70 dBm, niemniej po chwili działania Ipad przestaje mieć dostęp do internetu pomimo trwającego połączenia z routerem)

Naprawdę -60 ~ -70 dBm uważasz za dobry poziom sygnału? Wkręciłeś porządnie, lub w ogóle, anteny? Zobacz jaki poziom sygnału odbiera moja karta z WDR3600, najnowsze Gargoyle, przez ścianę:

http://www.tech-blog.pl/pliki/gargoyle-151014-wdr3600-wifi-test.jpg

Zaczynasz już pojmować istotę problemu? Problem nie leży w oprogramowaniu tylko w tym, że nie wiesz lub nie potrafisz go skonfigurować w taki sposób, żeby osiągnąć zadowalające efekty. Ponadto, kupiłeś router który znany jest z raczej słabego radia w paśmie 2,4 GHz, a i na 5 GHz nie wali w eter jak mikrofalówka. Podajesz poziomy sygnałów na OFW i Gargoyle, bez podania na jakim kanale/kanałach umieściłeś nadajnik i co tam ustawiłeś. Przecież to się kupy nie trzyma.

I tak jak napisał Cezary - to jest otwarte oprogramowanie, które korzysta z zupełnie innych sterowników. Oficjalny soft od TP-Linka znany jest z tego, że tak ustawia radio, żeby po pierwsze walić pełną mocą, a po drugie -  nie interesować się innymi użytkownikami pasma. Nikt nikogo nie zmusza do używania tego czy innego oprogramowania, ale na litość - jak już coś jest nie tak, to zanim napiszesz "wersja X jest nieużyteczna", to się choć trochę zastanów i pomyśl jakie mogą być przyczyny takich problemów. Moim skromnym zdaniem, jeżeli Twoje urządzenie klienckie, nawet na OFW, rejestruje tak słaby sygnał, w odległości 4 metrów i widoczności nadajnika, to ja bym się zastanowił nad wyminą routera na jakiś z radiem o mocy 0,25 ~0,5 W i wielkimi antenami panelowymi...

25

krynio napisał/a:

Dzięki za linka do trunka, lecz wolę zostać przy Gargoyle.
Masz może starsze obrazy Gargoyle PL squashfs-sysupgrade wersje wymienione poniżej dla TP-Link TL-WDR4300 oraz TP-Link TL-WR1043ND.
- Gargoyle 1.5.10.9 (forumowicz marczelo, twierdzi że na tej wersji TL-WDR3600 nie miał problemów z WiFi)
- Gargoyle 1.5.9.12 (z tego co sprawdziłem w changelog jest to wersja przed ostatnimi zmianami w sterowniku ath9k)
- lub inna możliwie najnowsza wersja Gargoyle PL  ze starszym sterownikiem.
Proszę o linka.

Krynio

A dla czego nie sprawdzisz porostu dd-wrt? są tam wszystkie wydania firmware
http://www.dd-wrt.pl/dd-wrtv2/down.php? … P2%2F2013/
Masz szybkie czytelne GUI a nawet tłumaczenie Polskie zrobisz wszystko co w Gargoyle, choć nie ma tak prosto z DLNA jako plugin.