Temat: OpenWrt - wyciskanie siódmych potów z routera
Witam!
Wczoraj doszedł do mnie TP-Link WR1043ND i jestem z niego bardzo zadowolony. Zainstalowałem bez problemu w parę minut gotowy obraz z ext-rootem pobrany z tej strony. Jest kilka zgrzytów ale są one chyba są związane ze sprzętem aniżeli z systemem - mianowicie ze dwa razy po reboocie router przywracał się do ustawień systemowych. Trochę później miał problemy ze stabilnością które okazało się że to z powodu złego dysku, braku ram i braku miejsca na /. Teraz podczepiłem dysk 3"5" w najtańszej obudowie USB, ma tam 128M na swapie i partycje systemową 1G + 100G na dane i od pół dnia chodzi stabilnie. Postawiona jest nawet samba i transfery już nie umierają po paru przesłanych megabajtach tak jak wcześniej. Swoją drogą ciekawe ile ten dysk wytrzyma chodząc bez chłodzenia i bez usypiania. Może polecicie jakąś tanią kieszeń ATA 3"5" która potrafi uśpić dysk po nieaktywności? Może jakiś tani i pojemny dysk USB o który nie będę się martwić po długim uptime ?
Jako że jestem z tych ludzi którzy lubią grzebać przy sprzęcie to mam parę pytań (też do tych bardziej zaawansowanych). Chciałbym skompilować sobie parę aplikacji i przekompilować jądro, oczywiście nie na routerze tylko na jakiejś wirtualce żeby później wrzucić gotową paczkę z powrotem na router. Są gdzieś (istnieją?) gotowe paczki pod różne architektury z OpenWrt? Jak na razie widziałem instrukcje jak zwirtualizować openwrt-x86 co raczej nic nie daje. A może źle szukam.
Mam też pytanie odnośnie kart dźwiękowych na usb. Nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (i takiej od posiadacza danej karty i routera). Jaką kartę muzyczną na USB kupić żeby cieszyć się zwykłym dźwiękiem (zwykły = taki który nie charczy, brzmi naturalnie i nie będzie męczył uszu). Interesują mnie też wypowiedzi ludzi którzy słuchają w ten sposób muzyki.
I ostatnie pytanie dotyczy kostek ramu do WR1043ND. Wyczytałem tutaj że są to Hynixy, i wchodzi max 64M. Zaś zupełnie gdzie indziej z kolei że podobne kostki znajdują się zwykłej kości RAM, i trzeba z tej kostki wylutować sobie te chipy. Nie da się nabyć gdzieś w polszy gotowych chipów które mógłbym zamontować w swoim routerku?
Jeśli macie jeszcze jakieś inne nietuzinkowe pomysły co można zrobić jeszcze (hardwareowo) ze swoim routerem piszcie ![]()