Temat: OpenWrt - wyciskanie siódmych potów z routera

Witam!

Wczoraj doszedł do mnie TP-Link WR1043ND i jestem z niego bardzo zadowolony. Zainstalowałem bez problemu w parę minut gotowy obraz z ext-rootem pobrany z tej strony. Jest kilka zgrzytów ale są one chyba są związane ze sprzętem aniżeli z systemem - mianowicie ze dwa razy po reboocie router przywracał się do ustawień systemowych. Trochę później miał problemy ze stabilnością które okazało się że to z powodu złego dysku, braku ram i braku miejsca na /. Teraz podczepiłem dysk 3"5" w najtańszej obudowie USB, ma tam 128M na swapie i partycje systemową 1G + 100G na dane i od pół dnia chodzi stabilnie. Postawiona jest nawet samba i transfery już nie umierają po paru przesłanych megabajtach tak jak wcześniej. Swoją drogą ciekawe ile ten dysk wytrzyma chodząc bez chłodzenia i bez usypiania. Może polecicie jakąś tanią kieszeń ATA 3"5" która potrafi uśpić dysk po nieaktywności? Może jakiś tani i pojemny dysk USB o który nie będę się martwić po długim uptime ?

Jako że jestem z tych ludzi którzy lubią grzebać przy sprzęcie to mam parę pytań (też do tych bardziej zaawansowanych). Chciałbym skompilować sobie parę aplikacji i przekompilować jądro, oczywiście nie na routerze tylko na jakiejś wirtualce żeby później wrzucić gotową paczkę z powrotem na router. Są gdzieś (istnieją?) gotowe paczki pod różne architektury z OpenWrt? Jak na razie widziałem instrukcje jak zwirtualizować openwrt-x86 co raczej nic nie daje. A może źle szukam.

Mam też pytanie odnośnie kart dźwiękowych na usb. Nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (i takiej od posiadacza danej karty i routera). Jaką kartę muzyczną na USB kupić żeby cieszyć się zwykłym dźwiękiem (zwykły = taki który nie charczy, brzmi naturalnie i nie będzie męczył uszu). Interesują mnie też wypowiedzi ludzi którzy słuchają w ten sposób muzyki.

I ostatnie pytanie dotyczy kostek ramu do WR1043ND. Wyczytałem tutaj że są to Hynixy, i wchodzi max 64M. Zaś zupełnie gdzie indziej z kolei że podobne kostki znajdują się zwykłej kości RAM, i trzeba z tej kostki wylutować sobie te chipy. Nie da się nabyć gdzieś w polszy gotowych chipów które mógłbym zamontować w swoim routerku?

Jeśli macie jeszcze jakieś inne nietuzinkowe pomysły co można zrobić jeszcze (hardwareowo) ze swoim routerem piszcie wink

2

Odp: OpenWrt - wyciskanie siódmych potów z routera

Niektóre kieszenie potrafią same usypisać dysk (seagate tak ma). Jak nie to spróbuj programowo - hd-idle, sdparm, hdparm.

Oficjalne obrazy ma na openwrt.org smile. Tam też znajdziesz instrukcję jak to wszystko przekompilować.

Co do grzebania - taki router to prawie zwykły komputer, więc możesz zrobisz co tylko chcesz. Poszukaj po sieci - jest tego setki - od modów pamięci, interfejsów szeregowych i podłączanych pod to urządzeń, modemów, bt, gps, gsm, sterowania akwarium, samochodu , stacji metero i wiele innych. Mając usb otwiera się całkiem inny świat - możesz podłączyć cokolwiek, wiec nawet nie ma sensu wymieniać co z tym możesz zrobić smile

Kość pamięci możesz nabyć gdziekolwiek, najtańszym źródłem są właśnie odpowiednie moduły ze zwykłego komputera. Trzeba tylko odszukać takie o odpowiedniej organizacji i możesz lutować na routerze. Uprzedzając pytanie - nie istnieją kości 128MB w jednym chipie który by budowę zgodną z tym co jest w routerze, więc dlatego mówi się tylko o 64MB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kość DDR o pojemności 128MB istnieje: http://www.samsung.com/global/business/ … mly_id=708. Nie wiem tylko gdzie i za ile można taką kupić.

4

O są jednak. Tylko chyba nikt ich nie stosuje...

5 (edytowany przez frutis 2010-09-19 08:31:22)

Możliwe, że takie kości znajdują się w modułach MicroDIMM DDR 512MB.
Można by też napisać do producenta i poprosić o próbki smile

Micron też produkuje takie kości: http://www.micron.com/products/ProductD … V64M16P-6T

6

Cóż, potrzebny jest ktoś kto ma dostęp do takich kości i sprawdzi czy to działa smile

7

Cezary a jest jakiś sposób aby podkrecic procesor w ruterze (miałem cos takiego w dir-300)

8

W dir-300, la fonerze, rspro robi sie to zmienia się to w bootloaderze przestawiając odpowiednie mnożniki. W uboocie jest to na stałe wkompilowane. tplink daje źródła, wiec ktoś musi przekompilować i sprawdzić czy się da.

9

Żeby nie zboczyć z tematu. Używa ktoś karty dźwiękowej na USB w swoim routerze? Jeśli tak to prosiłbym o link do allegro, i o opinie jak z tą jakością dźwięku (nie spodziewam się rewelacji).

10

Ja. Kup najtańszy na usb z napisem 3D sound (jak by niby miał być)

11

BadumTss napisał/a:

Używa ktoś karty dźwiękowej na USB w swoim routerze?

Używam głośników USB Creative N400.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

12

Cezary napisał/a:

Cezary napisał/a:

Cezary napisał/a:

A jak z jakością dźwięku? W miare normalna?

13

Jeżeli nie jesteś melomanem i będzie służyła do radia internetowego - jest ok.