Temat: Antena kierunkowa - czy to zadziała?

Witam. Przebywam obecnie w uk. Mam internet u jednego z dostawców - BT przez wifi za co płacę nie mało ale nie chcę podpisywać kontraktu a nawet jak bym chciał to oczekiwanie na montera to ponad miesiąc a  funkcjonować jakoś trzeba.

Ten internet jakoś działał, bez szału ale działał. Jednak od jakiegoś czasu przestał. Ogólnie słaby był zasięg. Można powiedzieć na granicy zasięgu. Moja konfiguracja to router  na gargoylu w trybie klient i ap. Łapałem kilka sieci bt i zawsze wybieralem ta która miała w danym momencie najmocniejszy sygnał. Zwykle było ok 50%.

Teraz do rzeczy. Chce kupić antenę kierunkową i skierować w stronę sieci WiFi. Narysowałem schemat okolicy poniżej. Te sieci które łapałem routerem to nawet nie jestem w stanie zlokalizować. Chodziłem po okolicy z wifi analyzerem na androidzie. Prawdopodobnie jest na szkole w kierunku D. Ja jestem na mapie jako A. Chce się połączyć z innym nadajnikiem tego samego operatora który znajduje się w punkcie B oddalonym o jakieś 150 m. Będąc w punkcie C mam maksymalny zasięg i bardzo dobry transfer.

Mapa z lokalizacjami sieciowymi

Pytanie: czy jak użyję anteny kierunkowej podłączonj do routera to czy to zadziała?

2

Odp: Antena kierunkowa - czy to zadziała?

Czy antena, którą chcesz umieścić w lokalizacji A będzie "widzieć" nadajnik (antenę) z lokalizacji B?

3

Nie mam pojecia czy bedzie "widziec" antene, ale bedzie "widziec" front budynku z ktorego najprawdopodobniej emitowany jest sygnal.

4

Odległość nie jest duża i sporo zależy od tego, czy na drodze AP <-> odbiornik nie będzie przeszkód (poczytaj: http://www.cyberbajt.pl/wiedza_obliczenia/4/) i jak wygląda zajętość pasma w tej okolicy (tzn. jak wiele innych sieci pracuje w tej samej częstotliwości). Zapomniałeś napisać, w jakim paśmie to połączenie ma być zrealizowane, ale założyłem że chodzi o 2,4 GHz. Jeżeli będzie to 5 GHz, to nawet lepiej.

Najprostsze rozwiązanie - wypożycz jakąś lepszą antenę i sprawdź parametry odbieranego sygnału w Twojej lokalizacji. Na podstawie mapy ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy będziesz miał stabilne połączenie. Oczywiście antenę musisz umieścić gdzieś na zewnątrz (najlepiej - dach lub elewacja od frontu).

Jaki dokładnie router będzie klientem AP?

5 (edytowany przez lichu10 2013-11-03 21:19:34)

Sieć pracuje na kanale 11. Na tym kanale w moim pokoju pokazuje 5 sieci z czego chyba 3 to od tego dostawcy internetu. Sądzę że jak to będzie szło na zewnątrz to będzie mniejszy ruch. Nie ma przeszkód między moją elewacją a elewacją tamtego budynku. Tam jest ulica wiec np. jak autobus podjeżdżał na przystanek to bywały zakłócenia. Antenę bym zainstalował na zewnątrz na elewacji. Jest też plan B czyli łączyć się z siecią w kierunku D. Router to TP-Link MR3220. Obecnie jest cegłą po próbie aktualizacji do najnowszego Gargoyle. Czekam na kabel z ebaya. Już mam wlutowane druty. Chyba zaryzykuję i kupię antenę na ebayu. Jaki typ będzie najlepszy? Gdybyś mógł mi wskazać jakąś na ebayu sensowną i nie za drogą było by super. Dzięki za odpowiedź.

EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Czy jak kupie antenę kierunkową to ona daje jakiś  sygnał w stronę przeciwną lub dookoła? Bo by było fajnie jak by dawała do pokoju w promieniu 5 metrów ale jak nie to sobie poradzę przez kabel lub zainstaluje drugi router.

6

Jak się kierunkowa to jak dookoła? Z tyłu będzie jakiś sygnał, po bokach - zależy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Nie znam się dlatego pytam. Pomyślałem że główna moc idzie w kierunku a trochę na boki wink może są jakieś anteny będące hybrydą. Nie wiem nie moja branża smile

8

Ty chcesz żeby ten router pracował jednocześnie jako klient+AP? Z anteną kierunkową wystawioną na elewację i skierowaną w przeciwnym kierunku niż Twoje mieszkanie? Nie... tak to się nie da.

Kup lepiej osobne urządzenie do pracy jako klient AP, może być nawet ze zintegrowaną anteną i wystaw na zewnątrz, a w mieszkaniu postaw sobie tego MR3220.

9

lichu10 napisał/a:

Nie znam się dlatego pytam. Pomyślałem że główna moc idzie w kierunku a trochę na boki wink może są jakieś anteny będące hybrydą. Nie wiem nie moja branża smile

No idzie trochę na boki. Zależy od anteny.

10

Jak napisałem wcześniej może chodzić tylko jako klient. Podstawa to zależy mi żeby był jak najmocniejszy sygnał bo mnie wkurza słaby transfer albo zrywanie połączenia. Ale mój router nie dawał rady nawet na zewnątrz już po tym jak przestało działać. Antena kierunkowa nie będzie lepsza? Jeśli kupić router to jaki? A jeśli antenę to jaką?

11

Kup ubiquiti któreś? Zintegrowane z anteną.

12

Jaki model polecasz do tego zastosowania? Najlepiej w rozsądnej cenie. Wiem że słowo rozsądna nie mówi za dużo wink

13

Zwykłe Nanostation lub Loco możesz sprawdzić.

14

A wcześniej sprawdź, czy ten nadajnik czasem nie nadaje w dwóch pasmach i jeżeli tak, to zrób sobie linka najlepiej na 5 GHz.

15

Ok. Czyli...

1. Obaj uważacie że lepiej kupić router dobry niż zewnętrzna antenę kierunkową, zakładając że najważniejszym kryterium jest moc sygnału a co za tym idzie stabilność połączenia?

2. Jak sprawdzić czy ta sieć nadaje na dwóch pasmach? Ja ją widzę na kanale 11.

3. Odpowiednie urządzenie to UBIQUITI NanoStation Loco5 np z linku?

4. Czy ten router na pewno obsługuje normalne sieci WiFi? Tak tylko dla pewności pytam. Piszę normalne bo tam gdzieś wyczytałem coś o 5 GHz a wydaje mi się ze normalne wifi chodzi na 2.4.

5. Czy gdyby się okazało że sieć z którą chce się połączyć nadaje na 2 pasmach to czy ten ubiquiti to obsłuży?

To tak w kwestii podsumowsnia bo chce juz mieć net jak najszybciej. Rozumiecie na pewno smile

16

1. Tak.
2. Jakim urządzeniem sprawdzasz ten nadajnik? Czy to urządzenie ma radio pracujące w dwóch pasmach, w tym w 5 GHz?
3. Nie... jeżeli ten nadajnik pracuje tylko w 2,4 GHz, to potrzebujesz wersji, która też ma radio pracujące w 2,4 GHz, a nie 5 GHz.
4. Wi-Fi jest standardem, które wykorzystuje wiele częstotliwości... 2,4 GHz jest najbardziej popularną, ale są też 5 GHz (obecnie zdobywa popularność) i inne, ale najczęściej już licencjonowane (czytaj: bez zezwolenia nie możesz "gadać" sobie na konkretnej częstotliwości).
5. Jeżeli nadaje w 5 GHz, to ten konkretny Loco 5 będzie OK.

17

1. Nie smile
2. uruchom dowolny skaner który potrafi wykryć też sieci 5GHz. iPad do tego wystarczy
3. Tylko że to jest 5GHz - miej to na uwadze. Jeżeli tamta sieć nadaje tylko na 2.4 o tym się nie połączysz i loco2 szukasz
4. j/w
5. ubiquiti jest albo na to albo na to pasmo.

18

Juz widzę z tymi  częstotliwościami. Są sieci na 5 ghz ale ta ma 2. Czy nie ma jakiegoś bardziej uniwersalnego rozwiązania? Dowiedziałem się od pomocy technicznej że te sieci są udostępniane przez ich użytkowników. Klient jak się zorientuje to zresetuje router i sieć może znowu zagadać. Wtedy potrzebował bym tylko trochę mocniejszym anteny niż w moim routerze. Czy proponowane przez was urządzenie na prawdę tak bardzo różni się od mojego tplinka?

PS. gdzie mogę zrobić jakiś donation za pomoc?

19

eko.one.pl -> na dole strony

Jakie bardziej uniwersalne? Kup to loco czy nanostation, wystaw za okno i tyle. Na próbę możesz w sumie użyć dowolnego routera który ma tryb klienta i zobacz czy i jak będzie działać.

20

Może są jakieś routery które obsługują oba pasma. Cały sens tego przedsięwzięcia wynika z tego że router który posiadam sobie nie radzi. Dla tego chciałem użyć anteny kierunkowej.

21

lichu10 napisał/a:

Juz widzę z tymi  częstotliwościami. Są sieci na 5 ghz ale ta ma 2. Czy nie ma jakiegoś bardziej uniwersalnego rozwiązania? Dowiedziałem się od pomocy technicznej że te sieci są udostępniane przez ich użytkowników. Klient jak się zorientuje to zresetuje router i sieć może znowu zagadać. Wtedy potrzebował bym tylko trochę mocniejszym anteny niż w moim routerze. Czy proponowane przez was urządzenie na prawdę tak bardzo różni się od mojego tplinka?

Jedyne "bardziej uniwersalne rozwiązanie", to urządzenie z podwójnym radiem - czyli 2,4 i 5 GHz. Ale raczej producenci nie robią zewnętrznych (tzw. outdoor czyli dedykowanych do pracy w warunkach atmosferycznych) klientów AP z podwójnym radiem, bo jak już się zestawia taki link, to na jednej konkretnej częstotliwości i tak... aż do wymiany całego sprzętu (AP i klienckiego).

Przy Twoich warunkach (szczególnie odległość) możesz spróbować połączyć się swoim TP-Linkiem z jakąś lepszą anteną (większy zysk, bardziej kierunkowa) w trybie klient+AP (Twój router będzie łączył się z siecią zza okna i rozgłaszał dodatkową sieć u Ciebie w mieszkaniu). Ale weź pod uwagę, że wtedy maksymalna przepustowość sieci bezprzewodowej spada dwukrotnie, no i ze względu na zastosowanie jakiejś kierunkowej anteny możesz mieć problemy z zasięgiem w mieszkaniu.

Ewentualnie, możesz próbować takie akrobacje jak np. dodatkowa karta Wi-Fi pod USB do routera. I wtedy radio wbudowane w router pracuje jako AP w mieszkaniu, a WAN masz zrobiony na karcie USB pracującej jako klient AP (łączącej się z którąś z sieci zza okna) -  lub odwrotnie. Ale to już będzie wymagać od Ciebie ręcznej konfiguracji smile Pierwszy z brzegu przykład takiej/podobnej konfiguracji: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3294

Tak czy inaczej, dopóki nie sprawdzisz i nie przetestujesz konkretnego rozwiązania, to się nie dowiesz. Propozycja z dodatkowym urządzeniem pracującym tylko jako klient jest po prostu pewna pod wieloma względami. Nie musi to być nawet outdoor na zewnątrz budynku... równie dobrze możesz kupić jakiś router i wywalić tylko antenę na zewnątrz, ale pamiętaj że każdy metr kabla, każda dodatkowa złączka tłumi sygnał więc jak dasz dobrą antenę (o dużym zysku) i 10 metrów kabla antenowego, to wyjdzie na to samo jakbyś dał swojego TP-Linka na parapecie wink

22

Ok. Czy jak postawie router na parapecie i dam antenę kierunkową na zewnątrz na kablu powiedzmy metr a net będę miał w domu po kablu lan to będzie najlepsze co mogę zrobić? Bo tak mi się wydaję. Jeśli tak to jaką antenę dać? To by było też najtańsze bo antenę kupie pewnie za kilkanaście £.

23

Czy najlepsze, to się okaże dopiero w praktyce. Generalnie, tak możesz zrobić, a antena... weź taką, na jaką Cię stać, kierunkową typu Yagi, albo nawet panelową - przy takiej odległości, to raczej nie ma powodów do szaleństw i wystawiania metrowej tuby za okno wink Byle tylko zysk anteny nie był wyssany z palca i obudowa nie rozpadła się po pierwszych mrozach (Yagi z AlleDrogo/Jebaja miały kiedyś to do siebie, że jak nabrały wody to po mrozach lód rozsadzał tubę od środka).

24 (edytowany przez lichu10 2013-11-04 17:16:01)

Ok. Dzięki smile

EDIT:
Właśnie udało i się znaleźć dostawcę Internetu który zobowiązał się zainstalować mi łącze w przyszłym tygodniu. Pozostali chcieli to zrobić w połowie grudnia najszybciej. Tym samym prawdopodobnie nie sprawdzę Waszych porad w praktyce nad czym ubolewam, ale jednak szkoda mi kasy na tydzień Internetu kiedy jeszcze nie mam pewności że zadziała. [Choć kusi żeby się pobawić...]

Jeszcze raz dziękuję za porady i temat dla mnie jest zakończony, może komuś się przyda na przyszłość.

Pozdrawiam
Rafał