Temat: Antena kierunkowa - czy to zadziała?
Witam. Przebywam obecnie w uk. Mam internet u jednego z dostawców - BT przez wifi za co płacę nie mało ale nie chcę podpisywać kontraktu a nawet jak bym chciał to oczekiwanie na montera to ponad miesiąc a funkcjonować jakoś trzeba.
Ten internet jakoś działał, bez szału ale działał. Jednak od jakiegoś czasu przestał. Ogólnie słaby był zasięg. Można powiedzieć na granicy zasięgu. Moja konfiguracja to router na gargoylu w trybie klient i ap. Łapałem kilka sieci bt i zawsze wybieralem ta która miała w danym momencie najmocniejszy sygnał. Zwykle było ok 50%.
Teraz do rzeczy. Chce kupić antenę kierunkową i skierować w stronę sieci WiFi. Narysowałem schemat okolicy poniżej. Te sieci które łapałem routerem to nawet nie jestem w stanie zlokalizować. Chodziłem po okolicy z wifi analyzerem na androidzie. Prawdopodobnie jest na szkole w kierunku D. Ja jestem na mapie jako A. Chce się połączyć z innym nadajnikiem tego samego operatora który znajduje się w punkcie B oddalonym o jakieś 150 m. Będąc w punkcie C mam maksymalny zasięg i bardzo dobry transfer.

Pytanie: czy jak użyję anteny kierunkowej podłączonj do routera to czy to zadziała?